Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 742
  • 896
  •   1
Отговори
# 750
  • Варна
Специално за plamenhk, цитат от Ванга.  Peace

Цитат
"Не вярвайте на американците, дето си изпращат у нас развалената царевица, а на руснаците, които ще купят нашата царевица."

# 751
  • София

Нямам какво да добавя към предния си пост, особено след подобно съдържание на отговора и железния завършек "Щом САЩ го правят, значи е добро..." Laughing

# 752
Цитат
"Не вярвайте на американците ... а на руснаците ...."

Там където е стъпил бутуша им никой не е прокопсал. Самите те не си върват, затова и няма друг народ с подобна поговорка : "Хорошо там где нас нет".  
Няколко думи и за вярата.  Характерно за другарите е че говорят с умиление за Русия и с ненавист срещу САЩ/Запада, но няма един емигрирал в така обичаната от тях страна. Напротив, всички забегнали другари са в страните на традиционно ненавиждания капитализъм.   Laughing

"Щом САЩ го правят, значи е добро..." Laughing
САЩ е  НАЙ ТЕХНОЛОГИЧНАТА  дыржава в света, така че в случаят "щом САЩ го правят, значи е добро...".  
Казват че присмехът на глупака е отличие за мъдреца.

През 2008 г. американските експерти успяват да разработят технология, която успешно съчетава метода на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване..

40 големи енергийни компании търсят шистови газови находища – всички големи са на този пазар и работят усилено. Освен британската BP, Royal Dutch Shell търси находища в Швеция и Украйна, Exxon Mobil – в Унгария и Германия, а ConocoPhillips и Chevron са в Полша. Eurenergy Resource Corporation ще сондира в Южна Англия.

Учени от БАН се заеха да разяснават рисковете и ползите от добива на шистов газ в България.

Едно много сериозно притеснение: могат ли сондажите за шистов газ да предизвикат отравяне на води и земетресения?
Най-напред да кажем, че геолозите гледат на сондажите като възможност с повече ползи, отколкото вреди. Рисковете според тях са минимални, нещо повече - те са предвидими и могат да се контролират. Tова разбира се, ако се спазят всички изисквания. Според учените опасност от предизвикване на земетресения няма, защото не се предизвикват взривове, а се инжектира вода под налягане. Опровергаха и тезата, че питейните или подпочвените води могат да бъдат отровени. Причината е, че шистите или скалите, от които ще се освобождава природен газ, са на много по-голяма дълбочина и дори да има изпускане на газ той няма как да достигне горните слоеве на почвите.

В много европейски и други държави проучването и добивът на шистов газ са забранени - знаем, че и в САЩ е имало много аварии при сондажи за газ. Един от примерите е Франция - там е забранено проучването и добивът на газ от глинести скали.
Според учените, обаче, причината не е страхът от аварии, а това, че там има 59 ядрени централи, които обезпечават нуждите на населението. Наистина в интернет могат да се видят кадри от такива находища в Щатите, които приличат на пустиня. Според геолозите от БАН обаче в България няма такъв риск - от една страна в последните 15 години технологията значително се е подобрила, а и у нас евентуални находища на шистов газ могат да се намерят най-малко на 3 хиляди метра под земята, докато в Щатите дълбочината е била много по-малка и това е довело до замърсяването на околната среда. Там се е добивало на около 500 метра дълбочина.
http://bnt.bg/bg/news/view/55144/opasno_li_e_d

Газпром и Русия победиха в България
http://yphalachev.blogspot.sk/2012/01/blog-post_19.html

# 753
  • Варна
Цитат
"Не вярвайте на американците ... а на руснаците ...."

Там където е стъпил бутуша им никой не е прокопсал. Самите те не си върват, затова и няма друг народ с подобна поговорка : "Хорошо там где нас нет".  

Същото се отнася и за САЩ. Peace
Склонността на народа към самоирония е само положително качество.

"Щом САЩ го правят, значи е добро..." Laughing
САЩ е  НАЙ ТЕХНОЛОГИЧНАТА  държава в света, така че в случаят "щом САЩ го правят, значи е добро...".  
Казват че присмехът на глупака е отличие за мъдреца.

Да само че с обратен знак.  Wink

Кажи ми едно добро нещо, което са направили САЩ? Thinking

# 754

Това сериозно ли?

# 755
  • Варна

Това сериозно ли?

Да, защо?

# 756
Първо защото доброто е субективна категория ( което е добро за теб например може да не е добро за мен- мен и теб използвам само като примери), второ защото е странно да се отрече ролята на най-голямата икономика в света за развитието на същия този свят.

# 757
  • Варна
Първо защото доброто е субективна категория ( което е добро за теб например може да не е добро за мен- мен и теб използвам само като примери), второ защото е странно да се отрече ролята на най-голямата икономика в света за развитието на същия този свят.

Че кой отрича ролята на САЩ?
 Аз зададох конкретен въпрос. Така както обясняваш, точно това исках да кажа и аз. Това че американска компания иска да добива шистов газ в България може да е добре за нея, но за нас живеещите в района няма да е добре.  Peace

# 758
А отварянето на нови работни места, евтиния газ за икономиката- ако това не са приемущества от сондажите не знам кое ще е.

# 759
  • Варна
А отварянето на нови работни места, евтиния газ за икономиката- ако това не са приемущества от сондажите не знам кое ще е.

Каква икономика Титина? Ние нямаме икономика. Joy Колко работни места, за колко време, за сметка на отравянето на водата и земята?
Човек не бива да с*ре там, откъдето яде.

# 760
С тези действия няма и да имаме икономика

А дали са отровни субстанциите, много спорен въпрос.

# 761

Правилно, въпросът е спорен. Затова не е ли по- разумно да се изчака и да се разбере, дали е безопасно за хората и природата и тогава да се добива този газ?

# 762
  • Варна
С тези действия няма и да имаме икономика

Земята, където ще проучват за газ не е пустееща, тя се обработва и носи приходи и облаги. защо да заместваме едно неизчерпаемо благо с друго изчерпаемо.

Правилно, въпросът е спорен. Затова не е ли по- разумно да се изчака и да се разбере, дали е безопасно за хората и природата и тогава да се добива този газ?

Абсолютно!  Peace

# 763
неизчерпаеми блага за огромно наше съжаление няма.
Не знам дали си ходила в този район, но не е от най-проспериращите

# 764
  • Варна
неизчерпаеми блага за огромно наше съжаление няма.
Не знам дали си ходила в този район, но не е от най-проспериращите

Ходила съм. Земеделски район. Отравянето няма да му увеличи просперитета.

Общи условия

Активация на акаунт