Майчинството счетоводно - 41

• 35 702
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Задължително ли е бащата да си пуска  15 дни отпуск за раждането на дете и от Нои ли се изплащат тези дни или от работодателя?
не,не е задалзително

НОИ ги плаща

# 331
какви документи трябва да изисквам от работодателят ми при напускане след майчинство.След напускане какъв е срока за записване в борсата по труда.Благодаря предварително за отговора)))

Заповед за прекратяване на трудово правоотношение, попълнена трудова книжка.
Трябва да се регистрираш в НОИ в 7-дневен срок, за да не губиш от обезщетението, а в Бюро по труда срока е 3-месечен.
а УП2 и УП 3 не трябва ли да изисквам да ми ги даде

# 332
  • София-Младост
какви документи трябва да изисквам от работодателят ми при напускане след майчинство.След напускане какъв е срока за записване в борсата по труда.Благодаря предварително за отговора)))

Трябва да се регистрираш в НОИ в 7-дневен срок, за да не губиш от обезщетението, а в Бюро по труда срока е 3-месечен.
В Бюрото по труда срокът за регистриране вече е 7дни, за да получи пълното обезщетение. Да, има право в рамките на 3 месеца да го направи, но ще и намалят периодът на оебзщетение с дните на закъснението. Не разбрах защо да се регистрира в НОИ...нали вече майчинството е свършило?

abv444 УП-тата в 1месечен срок е длъжен да ти ги издаде. Искай си и бележка за доходите, ако ще получаваш детски.

# 333
Здравейте, искам да попитам след ползван отпуск за отглеждане на дете трябва ли да се връщам за известно време на работа за да мога да си взема натрупаните платени отпуски или мога автоматично да премина в платен отпуск? И другият ми въпрос е може ли ако да речем си вземеш натрупаните платени отпуски по време на майчинството след това отново да се върнеш в отпуск за отглеждане на дете ако то още не е навършило 2 годинки, както и 6те месеца неплатен отпуск след това? Благодаря ви предварително

# 334
въпросът ми не е свързан с майчинството, но се надявам да получа отговор.
минималната сума на ваучерите за храна обвързана ли е с минималната работна заплата? ако вдигнат МРЗ означава ли и че минималната сума за ваучери ще се увеличи?

Минимална сума на ваучери за храна няма. Има максимална сума, която се признава за социален разход и не се облага с данък. И няма нишо общо с минималната работна заплата.

Lady Brinne, извнявай, но не е съвсем така.  Peace Срок за регистриране в БТ няма. Всеки безработен по всяко време може да се регистрира в БТ. Срок има само за регистрация в НОИ. Срокът е 3 месечен, но след 7-мия ден обезщетението започва да пада. Т.е. ако се регистрираш в НОИ до 7 дни от прекратяване на правоотношението - обезщетението е 60% от осигурителния доход. След това започва да пада, а 3 месеца след прекратяването вече нямаш право на обезщетение (но право на регистрация в БТ продължаваш да имаш).
Освен това има още един много важен момент. За да се регистрираш в НОИ, трябва първо да се регистрираш в БТ като безработна. Документа за регистрация в БТ е един от необходимите документи за регистрация в НОИ!

а УП2 и УП 3 не трябва ли да изисквам да ми ги даде

УП 3 се издава само ако осигурителния стаж не е равен на зачетения трудов стаж.
УП-2 трябва да ти се издаде, но то не ти е необходмо за регистрациите свързани с безработицата

В Бюрото по труда срокът за регистриране вече е 7дни, за да получи пълното обезщетение. Да, има право в рамките на 3 месеца да го направи, но ще и намалят периодът на оебзщетение с дните на закъснението. Не разбрах защо да се регистрира в НОИ...нали вече майчинството е свършило?

abv444 УП-тата в 1месечен срок е длъжен да ти ги издаде. Искай си и бележка за доходите, ако ще получаваш детски.

Ала Бала, в БТ се регистрира лицето, за това че е безработно. Ако обаче иска да получава обезщетение за безработица - се регистрира и в НОИ. Това че едно лице е регистрирано като безработно в БТ, не означава че ще получава обезщетение. регистрацията като безработен и регистацията за получаване на обезщетение са две отделни неща и се правят отделно в различни институции.

Здравейте, искам да попитам след ползван отпуск за отглеждане на дете трябва ли да се връщам за известно време на работа за да мога да си взема натрупаните платени отпуски или мога автоматично да премина в платен отпуск? И другият ми въпрос е може ли ако да речем си вземеш натрупаните платени отпуски по време на майчинството след това отново да се върнеш в отпуск за отглеждане на дете ако то още не е навършило 2 годинки, както и 6те месеца неплатен отпуск след това? Благодаря ви предварително

Не, не е задължително да се връщате на работа.
Да, можете след изчистване на отпуските да излезете отново в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и след това в неплатен отпуск за отгеждане на дете до 8-годишна възраст.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 14:18 от Boten Mary

# 335
  • София-Младост

Ала Бала, в БТ се регистрира лицето, за това че е безработно. Ако обаче иска да получава обезщетение за безработица - се регистрира и в НОИ. Това че едно лице е регистрирано като безработно в БТ, не означава че ще получава обезщетение. регистрацията като безработен и регистацията за получаване на обезщетение са две отделни неща и се правят отделно в различни институции.
Да, с това съм съгласна, но първо е регистрацията в БТ и оттам се отива в НОИ. Аз погрешно останах с впечатление, че и е необходима регистрация в НОИ във връзка с майчинството, затова попитах.
Двете регистрации са свързани просто.

# 336
Така е, да. Аз затова си позволих да коригирам поста на Lady Brinne, защото е малко объркващ.  Peace

# 337

Да, можете след изчистване на отпуските да излезете отново в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и след това в неплатен отпуск за отгеждане на дете до 8-годишна възраст.

Благодаря за бързия отговор. А след като вече година и нещо съм в отпуск по майчинство, платеният отпуск на каква база се изчислява щом не е нужно да се връщам на работа, за да ми се появи някакво начисление във ведомостта?

# 338

Благодаря за бързия отговор. А след като вече година и нещо съм в отпуск по майчинство, платеният отпуск на каква база се изчислява щом не е нужно да се връщам на работа, за да ми се появи някакво начисление във ведомостта?

На база заплатата през последния месец, през който имате отработени поне 10 дни.

# 339
момичета за да взимам детски искат доход 12м назад.Аз нямам толкова,събирам към 10м...значи ли,че засега ще се размина с детски?Когато събера 12 тогава ли да подам документи?

# 340

да и аз точно не разбрах какво има впредвид за НОИ,мисля че не е нужно там да ходя.А за въпроса за детските аз ще искам бележка,но при положение че тя ще ми трбва чак за февруари2012г,тогава ми изтича периода.При положение че няма да имам 12 месеца назад работни как става с детските

# 341
  • Русе
момичета за да взимам детски искат доход 12м назад.Аз нямам толкова,събирам към 10м...значи ли,че засега ще се размина с детски?Когато събера 12 тогава ли да подам документи?

За да вземаш детски искат доход 12 месеца назад, но ако нямаш 12 месеца назад доход, просто пишеш толкова месеца, колкото имаш. Ако си била безработна през тези 12 месеца или и в момента си безработна, и не получаваш обезщетение- пишат се само месеците, в които има получавани доходи. Детски няма да получаваш, ако доходът на член от семейството за предходните 12 месеца, надхвърля 350 лева.

abv444,
А ти защо искаш да се регистрираш като безработна на бюрото по труда, а не искаш да се регистрираш и в НОИ? Няма ли да получаваш обезщетение за безработица? Имай предвид, че дори и да си напуснала по собствено желание след майчинството, имаш право на обезщетение от НОИ.

# 342
ами не че неискам,не си ме разбрала ,просто незнаех че трябва и в НОИ да се регистрирам,и друг път съм била на борсата ,но не помня да съм ходила до там.А въпроса за детските ,аз като напускам ще е август,за детски ще ми трябва бележка чак февруари 2012г.Та въпросът ми е сега като напускам да взема бележка за доходите и чак февруари да я представя,така ли.

# 343
dobar den izvinqvam se 4e pi6a na latiniza imam edin vaprost bremenna sam ot 1mes za parvi pat ne sam rabotila ot 2 godini imam trudovsta6 okolo 2godini no pridi vreme sega rabotq na 4 4asov trudov dogovor kajete mi kakvo da pravq i dali 6te moga da vzemam mai4enstvo sled vsi4ko tova  koeto vi kavam blagodarq vi mn.

# 344
  • Русе
ами не че неискам,не си ме разбрала ,просто незнаех че трябва и в НОИ да се регистрирам,и друг път съм била на борсата ,но не помня да съм ходила до там.А въпроса за детските ,аз като напускам ще е август,за детски ще ми трябва бележка чак февруари 2012г.Та въпросът ми е сега като напускам да взема бележка за доходите и чак февруари да я представя,така ли.
Явно не съм те разбрала, но понеже си писала, че не е нужно да ходиш в НОИ, затова да уточня. Преди всичко ставаше в бюрото по труда( регистрация+ изплащане на обезщетение), после обезщетенията за безработица, самото изплащане, мина към НОИ. Затова е необходимо да се регистрираш и там. Момичетата са уточнили сроковете. За бележката- да, вземи си я сега, ще я представиш когато си подаваш документите през 2012г. Само си сметни за кои месеци от 2011 ще искаш бележка за детските, ако подаваш през февруари 2012- периодът ще е февруари2011- януари 2012г.

dobar den izvinqvam se 4e pi6a na latiniza imam edin vaprost bremenna sam ot 1mes za parvi pat ne sam rabotila ot 2 godini imam trudovsta6 okolo 2godini no pridi vreme sega rabotq na 4 4asov trudov dogovor kajete mi kakvo da pravq i dali 6te moga da vzemam mai4enstvo sled vsi4ko tova  koeto vi kavam blagodarq vi mn.

Няма да има проблем да получаваш обезщетение бременност и раждане, защото условията за това са- да си осигурена за общо заболяване и майчинство към деня, в който излезеш 45 дни болничен бременност и раждане, и да имаш 12 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си.
За болничен общо заболяване условията са -да си осигурена за общо заболяване и майчинство към деня, в който излезеш в болничен общо заболяване, и да имаш 6 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 19:11 от silvia1980

Общи условия

Активация на акаунт