Нашите"специални" деца с ДЦП-6

• 104 114
  • 790
  •   1
Отговори
# 645
Едно от нещата които се правят в суит терапията е скачането:
http://www.youtube.com/watch?v=9FEiBpnxq1E
Имаше някъде клип със същия батут ,но не го намирам,факт е че скачането е важно,та си скачайте колкото душа ви иска Hug

# 646
  • густо майна Филибето
Супер! Моята щерка като по-малка скъса две пружинени легла от скачане, в този период намаля хипотонията и се подобри координацията, но пък и сухожилията се скъсиха и крачетата се изкривиха, което не зная дали да го свързвам със скачането или просто с израстването. Сега след толкова операции стъпва по-добре, затова да питам предварително, да не губим бързо ефекта  Simple Smile

Ако някой се интересува от батути - продават в JYSK Пловдив с диаметри 2,40 - 3,00 - 4`20м (по спомен) с предпазна мрежа и предпазен борд (това, което се слага върху пружините околовръст), купихме нашия в промоция за около 180лв, най-малкия. Нужен е двор, не стават за стая.
Намерих го, последната страница:  http://www.jysk.bg/?item_id=9&l=5&page=1&catalog=543

# 647
  • София
Ljuboznatelna, дъщеря ти на какъв етап умения беше, когато започнахте да скачате на батут/пружини? Моят син е със спастика, ходи от възраст 1.5 г., вече се качва сам по ниски стълби, много е надобрял и в качването на стръмни наклони (но го няма в слизането). Пробвали сме да скача на "замъците" по парковете, но той изобщо не успява там да се задържи прав, а и освен това въобще не сгъва коленете, приземява се с прави крака. Имаме къща в провинцията с двор и не знам дали е подходящо да му купя такъв батут да го пробваме сега  newsm78.

# 648
  • густо майна Филибето
Когато успя сама да се изправи на пружиненото легло, подпирайки се за стената. Това стана около третата година, като проходи след годинка и половина, сравнително стабилно на две. В началото много плахо се полюшваше, като се подпираше на стената, до няколко месеца се осмели дори да се пуска от нея, а след година скачаше спокойно. Но на твърда земя успя да отскочи чак на 5г и то не повече от 2см. Скачането на леглото й беше от любимите занимания, докато гледа телевизия или слуша музика. Според мен е по-удачен вариант от батут, защото е в къщи и може да се ползва постоянно (като подмине детето 15кг обаче, вече има опасност да се скъса). По батута може да се  обикаля(много е приятно Simple Smile ), освен това най-малкия от показаните е до 120кг, става и с възрастен. Там детето не може да се придържа само, ако не му се пригоди нещо.

# 649
  • София
Ljuboznatelna, a как обезопасихте пружинното легло да не пада от него?

# 650
  • густо майна Филибето
Тя се научи сама да се справя, затова писах, че се подобри координацията, пролича си и в походката - спря да залита. В началото стоеше близо до стената, а след две години, преди да ги скъса едно по едно, скачаше по тях така, че и със здраво дете може да ти се изправи косата от страх, но не падна нито веднъж. Общо взето никак не е от смелите и предпазливостта й я опази.

# 651
Презентация на АБР метода на 18.09 от 19.00 h в хотел Спорт Палас Сливен!Презентацията ще е с Весна!

# 652
Здравейте ,мили мами. Hug Отдавна не съм писала.Направихме операцията на крачето и дори свалихме гипса.Имахме одължаване на мускул и отпускане на ахилес.
На 12.08. имахме Рожден ден- малкия Пепи стана на 2 годинки.  party023
Искам да ви споделя- след като свалихме гипса го беше страх да стъпи на крачетата-явно го болеше.С течение на времето малко по-малко започна.Никога не е можел да крачи-водех го като го придържам под мишничките и му побутвах крачетата/ту едното-ту другото/.Сега тук от една седмица като го воня /под мишнички/ е започнал сам да крачи. Two Hearts
Искам да ви попетам- какво упражнение да правим за упора на крачетата.Защото немога да го водя за рачички-няма упора и прикляква веднага .Сякаш неможе да издържи цялото тяло на крачетата си.Радва ме това ,че иска да крачи сам- но по този начин -който аз го водя гледам да отнемам от тежестта.Незнам кое е правилното newsm78.
Другото ,което се сетих-  някой дали е запознат през колко време можем да правим ултразвук с контрактубекс за крачето?
От другата седмица сме в Педиатрията на гимнастика дано да е имала резултат операцията.Ще Ви пиша веднага щом се прибирем.  bouquet

# 653
Браво, Полини! Честит Рожден ден на детето! Много късмет и детски приключения!
Това, че крачи само си е голям успех. Значи мозъкът му си управлява краката и се е “светнал“, че така се прави. Много от децата са като подкосени, защото мозъкът не предава като хората. Аз си мислех, че моят няма сам да се сети да ги мести, а сега тича.
Оттук нататък ви трябват мускули. Така и така ще ходите в педиатрията, питай рехабилитаторите за подходящи за твоето дете упражнения. При нас специално, проходилката свърши много добра работа за мускули, макар че принципно я отричат. Аз съм ЗА, но не съм го държала по цял ден в нея. С проходилка детето е водено от собственото си любопитство и започва да бута с краката да се придвижва. Като се умори, просто си сяда. Но на шега, на майтап, си навърта километри със собствените си мускули.
Много успехи!

# 654
  • густо майна Филибето
polini, кляканията засилват мускулите , в периода на прохождането правех по 50 до 100 на ден. Упражнението е добре рехабилитатор да ти го покаже, май някъде в темата го обяснявах, но е трудно за обяснение. Под формата на игра също клякаше детето, изпусках нещо интересно и тя клякаше да го вземе. Навън се разхождахме за ръка и не я спирах да прибира каквото и да е от земята, като внимавах само да не го лапа после, големи боклукчии бяхме Simple Smile. А детето прикляка също защото не се чувства сигурно само и търси опора на земята.

Аз пък да споделя, че батута пак е основната игра, татко й прекара тонколони до него и цял ден слуша музика и подскача. Simple Smile

# 655
Здравейте мили мами! Hug И аз имам дете с ДЦП на 4г11м.Все още не може да ходи сама.Искам да ви помоля за съвет.Наскоро правихме ЕЕГ и показа че има огнище.Досега не е правила гърч.Ходихме на преглед при д-р Христова в Токуда и тя ни препоръча да направим ядрено-магнитен резонанс.Но много се страхувам от упойката.Някой от вас правил ли е  на детенце.Има ли опасност да направи гърч.Ще ви бъда много благодарна за съветите.

# 656
Здравей Дими. Ние сме правили 2 пъти ЯМР и двата пъти с пълна упойка. Единият път беше на 1г и 7 м., втория на 2г и 7 м. Аз също се притеснявах много от упойката, но ме успокоиха, че тя е лека, не е такава както при операциите. Първият път по трудно се съвзе, отне й около час, през който стояхме за наблюдение в болницата. Втория път много бързо излезе от упойка и след половин час сякаш нищо не е било. Не съм чуввала от упойка да се предизвика гърч. По време на изследването вътре при детето ще има анестезиолог, който ще го следи. Пожелавам ви успех!

# 657
Здравей Гала! Благодаря за успокоението.Разбрах че е венозна анестезия,но много ме е страх заради огнището.Миналата година правихме 4 операции при д-р Янакиев със венозна анестезия и знам че е по лека упойка.Дано всичко мине нормално.

# 658
Здравейте!  bouquet
Надявам се да извините нахлуването ми в темата, надявам се да не засегна ничии чувства, защото не това целя. Нужно ми е вашето мнение, защото трябва да обясня на дъщеря си за децата с увреждания, а не зная как или по-точно ми се иска да е по най-правилния начин.
Накратко - на детската площадка, която посещаваме всеки ден идват често две деца с ДЦП /според мен, никога не съм заговаряла майките по темата, но не това е важно/. Моето дете се заиграва с тях, радва им се, те много я харесват, очевидно се забавляват заедно. Струва ми се, че тя вече вижда различията между тях и наближава момента, в който трябва да и обясня за децата с увреждания. Но как? Да обясня, че имат заболяване, не ми се стори добра идея, защото искам да ги приема, както всички деца. Че са различни - още по-малко, защото пак ще доведе до разделение.
Надявам се на малко помощ или, как бихте искали хората да обясняват за децата ви? Иска ми се да изградя правилни възгледи у детето си, но да не залитна в грешна посока.  Rolling Eyes

# 659
Норе,какво има да обесняваш-децата с ДЦП са деца като всички останали,това трябва да кажеш според мен! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт