Отговори
# 525
za сокчетата- дава от малини и от диня ,днес му пасирах кайсия от градината-мнооооого я хареса-общо взето ,каквото имам под ръка това му давам да яде и пие
онази сутрин нямах нищо освен баница и му пасирах баница-яде с голям кеф Mr. Green
гледамот всичко да му давамда пробва  chef
сутрин яде попарка с удоволствие

# 526
Здравейте майчета  Hug
Видях,че сте обсъждали зъбките и не можах да се здържа, да не се оплача  Sad Тръгнали са 2 горни едновременно и Сияна е с Т  37,5 от вчера........Моля ви някой ако е имал такъв проблем да сподели как се е оправил,че вече се отчайвам..
При нас температурата от зъби не се повлия много от лекарства  ooooh! Извеждам на разходка да го подуха вятъра и детето леко се освежава. Пълно спасение няма - чакаш да мине най-тежкия период. Все пак давам лекарства, не чакам само на вятъра  Tired

Днес пуснах в шейкър каната малко диня от сърцевината. Стана супер течно като сок. Сгъстих с инстантна каша просо и Гошко озверя от ядене. С такъв ентусиазъм отдавна не беше подхождал! Иначе от зеленчуците най-много харесва зелена тиквичка и покрай нея мога да пробутам нещо друго.
Някой въвел ли е ГРАХ????? Дадоха ми 2 буркана домашен и се чудя време ли му е  newsm78 Веднъж дадох от готово пюре, но там % беше съвсем малък, така че все едно не е въведен.  Освен това трябва ли да го прекарам през сито след пасирането и ще се махнат ли така люспите?
Относно намирането на време за правене на пюрета - аз се водя една идея по-мързеливичка и все пак успявам. Вечер като си легнат децата сварявам 1 зеленчук и пускам в шейкър каната. 3 бурканчета оставям в хладилника, ако остане още слагам във фризера. Гледам всичко да е "моно" и ги смесвам както преценя преди храненето. Съответно не се налага да "готвя" всеки ден, а на 3-4 дена.

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 20:22 от dobra

# 527
Някой въвел ли е ГРАХ????? Дадоха ми 2 буркана домашен и се чудя време ли му е  newsm78 Веднъж дадох от готово пюре, но там % беше съвсем малък, така че все едно не е въведен.  Освен това трябва ли да го прекарам през сито след пасирането и ще се махнат ли така люспите?

Грах

- 8-10 м. (в доста схеми и около 6-7 м.)
- 12-18 м. като самостоятелно ястие (алтернатива на месото заради високото съдържание на протеини, въпреки че не са толкова добри)
- може да е алерген (спорна характеристика при деца без алергично предразположение)
- ценен състав откъм витамини и минерали (желязо, калций, витамин С и др.)
- трудносмилаем (заради белтъчините)
- в началото: неголямо количество в едно хранене (богат на растителни белтъчини)
- махат се люспичките до 12-15 м. според детенцето (ако не е готово пюре)
- замразеният грах се вари лесно в малко вода или на пара (заедно с други зеленчуци)
- Грахът се счита за алерген, но 8-10 м. е добра възраст. Избягва се най-вече при деца с АБКМ, иначе няма смисъл да се лишава детето.

# 528
Благодаря за отговорите момичета:)

И още...как да ги правя?Сварени или на пара?Кое е по добре?Аз нещо не схващам разликата...

# 529
  • при моите любими

И още...как да ги правя?Сварени или на пара?Кое е по добре?Аз нещо не схващам разликата...

Да ти кажа и аз не знам защо, уж било по-добре на пара. Аз в началото варих на пара, когато захранвах първите неща и изяждаше малки количества, до 40-50гр. Просто мрежичката, която имам за пара, не събира много продукти. Сега когато яде повече и готвя по-голямо количество, като за 2 пюренца си ги варя. Слагам малко вода, така че след изваряването, да не се изхвърля от нея. Тък като не всеки път успявам да преценя точно, когато ми е по гъсто, добавям вода, а когато е една идея по-рядко сгъстявам с малко оризова каша.  Peace

# 530
Dobra, щом ти е в буркани, значи вече е варен и стерилизиран предполагам. Аз така като правя руска салата с домашен грах обикновено люспите са вече почти обелени, ако е бил по жилав съм го дооварявала и тогава ги махам една по една, падат сами буквално. Принципно люспите са тези, които подуват корема, така че мисля като ги махнеш може спокойно да дадеш на младия момък, за който явно отсега е започнал "сезона на дините"  Peace Joy

На пара се счита, че се запазват витамините, иначе като се варят някои остават във водата... Peace

# 531

Cydonia & madame Z, благодаря за граха  Peace Мисля, че е стерилизиран, не съм отваряла да пробвам.

Казват, че по-добре се запазват витамините на пара, но на мен ми е трудно да преценя колко да ги варя така. Пробвах 2-3 пъти, все добавям вода, отварям капака, бода с вилица ... Не ми хареса. Варя във вода на котлона.
В едно кулинарно предаване наскоро казаха, че ако искаш витамините да преминат в бульона, слагаш зеленчуците в студена вода и тогава на котлона. Ако искаш витамините да се запазят в зеленчука, добавяш го след като водата заври. дали е така незнам, но слагам след кипване за всеки случай.
И аз като Сидониа сгъстявам с някоя от инстантните каши, ако е рядко. Но по-често добавям вода в шейкър каната, защото е голяма и иначе не захваща добре.

# 532
За витамините и готвенето :
http://gotvach.bg/n5-16264-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%B … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Нас като ни  учиха  да  готвим ни  казваха, че водоразтворимите  витамини са загубена  кауза  при варене Simple Smile  Школи всякакви Simple Smile

Ние сме  3 дена с  Т и вече сме на антибиотик явно ни е хванал Варненския  вирус с Т и повръщане. Горкия до сега нали не ми се е раболявал направо ми  е голяма  мъка.   стигнахме  до  40 вътрешна и само  очета ни спаси в комбинация с  панадола.

Ставам да меря пак  Т Simple Smile

# 533
За витамините и готвенето :
http://gotvach.bg/n5-16264-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%B … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Нас като ни  учиха  да  готвим ни  казваха, че водоразтворимите  витамини са загубена  кауза  при варене Simple Smile  Школи всякакви Simple Smile

Ние сме  3 дена с  Т и вече сме на антибиотик явно ни е хванал Варненския  вирус с Т и повръщане. Горкия до сега нали не ми се е раболявал направо ми  е голяма  мъка.   стигнахме  до  40 вътрешна и само  очета ни спаси в комбинация с  панадола.

Ставам да меря пак  Т Simple Smile

Ох, и вие ли   Tired
И Тея и баткото са болни, от същия вирус  Confused И двамата кашлят  Cry

# 534
Добра много ти благодаря за включването.  Grinning
Като че ли нормализирахме тази Т,от вчера вечерта не е вдигала,но има време ще видм. Rolling Eyes Гадните зъби,дано избият вече,че е  #Cussing out много раздразнителна,само реве и не можеш да и угодиш изобщо...толкова я мъчат.
Е хайде приятен и спокоен ден на всички!  Hug

# 535
Здравейте момичета, големи жеги в последно време.Ние се спасяваме от тях по цял ден на басейн с децата, топвам и бебето.
Има ли още някой като нас,който още не е захранил?Сещам се май за Бебешондел Simple Smile
Чакам с нетърпение двуседмичната почивка на море, после ще правим и кръщене на Алето.След това пък трябва и до френско да си ходя , за прегледи на децата, така не ми се разкарва, но няма как.
Пазете се от жегите днес, че ще е пещ направо.

# 536
Ох, и вие ли   Tired
И Тея и баткото са болни, от същия вирус  Confused И двамата кашлят  Cry
Не знам на  вас какво  са  Ви  изписали, но  ние сме на Зинат и калиев глуконат. Понеже е съпроводен с разтройство аз давам и  Био Гая. Ох, дано да не стигаме до  кашлицата.
Бебеш.., дано скоро малките мишки са  се оправят  Hug Hug Hug Hug Hug

Щях да пиша, че аз съм давала вече грах, но в състава на други пюрета, малко му се мръщи, защото е малко по горчивичко ама  го хапна Simple Smile

Много  съм разсеяна, щях  да пиша за Флуор-а: Нашия педиатър  ни го предписа още в 2 месец, но аз така и не давах редовно. Вчера бях на зъболекар и  питах дали има някакъв смисъл да се дава и ме  отговориха "НЕ".  Joy Joy Joy Joy  След като излезели  млечните  зъби респективно постоянните се  мажели  с някакъв препарат локално. Нямало смисъл да  минава  този Флуор през  бъбреците и  черния дроб.    bouquet

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 10:40 от ANGYA

# 537
Ох, и вие ли   Tired
И Тея и баткото са болни, от същия вирус  Confused И двамата кашлят  Cry
Не знам на  вас какво  са  Ви  изписали, но  ние сме на Зинат и калиев глуконат. Понеже е съпроводен с разтройство аз давам и  Био Гая. Ох, дано да не стигаме до  кашлицата.
Бебеш.., дано скоро малките мишки са  се оправят  Hug Hug Hug Hug Hug

Щях да пиша, че аз съм давала вече грах, но в състава на други пюрета, малко му се мръщи, защото е малко по горчивичко ама  го хапна Simple Smile

Много  съм разсеяна, щях  да пиша за Флуор-а: Нашия педиатър  ни го предписа още в 2 месец, но аз така и не давах редовно. Вчера бях на зъболекар и  питах дали има някакъв смисъл да се дава и ме  отговориха "НЕ".  Joy Joy Joy Joy  След като излезели  млечните  зъби респективно постоянните се  мажели  с някакъв препарат локално. Нямало смисъл да  минава  този Флуор през  бъбреците и  черния дроб.    bouquet

Първия ден- зачервено гърло висока Т, после лека кашлица, после силна кашлица - това при Явор. При Тея, повишена Т, червно гърло, сега на 4тия ден започна да подкашля  Tired Лошото е ,че и мен ме хваща и съм парцал  Tired Суматролим  ни изписаха.

Дано и Фил се оправи бързо и не стигне до кашлица. Hug Hug Hug Hug

Мари, не съм захранила още- само диня е смукала от мрежичка, а да и краставица е смукала.Без да разбера си открадна картоф и н другия ден беше с обрив  Confused

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 12:31 от Бебешондел

# 538
Днес имам имен ден, почерпете се  Hug

# 539
Пак благодаря за отговорите Hug

Аз виждам,че може стерилизатора на Нук дето имаме да се ползва но сега ще чета как и кое колко време трябва...Нямам търпение да й направим нещо домашно и да видим дали ще й хареса:)

Илиянка,честит имен ден!Да си жива и здрава!Много късмет и щастие:)

Май днес повече мами се крият от жегата:)Пазете се!Аз не смея да се покажа на балкона да простра:)Ще ми извехнат цветята...Simple SmileБабата като беше преди тук такива грижи полагаше милата ми:)

Лек ден засега,че май ще се разбудим а е оставена на дивана:)Ако не й хвана веднага ръчичките и да види че не е сама...ужасссс:)

Общи условия

Активация на акаунт