С МАЙ-ски рожби се сдобихме, щастието ний открихме! - Тема 1

• 29 159
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Ние изкарахме кошмарна вечер, дано и нощта не е такава  newsm17, затова сега докато спи лягам и аз.
Първо не спи от след обяда, но аз го разбудих, че нали ходихме на консултация и от тогава не е заспивал, привечер се съдра от рев, докато го къпахме и мазахме пак не спря да плаче, което не е присъщо за него. Докато го намажа и той се напика, вирна си пишката и се опика целия и хавлията си, хайде пак мий дупе, мажа го втори път и той втори се опика целия и още една хавлия. Измих го трети път. Най накрая го облякох, но не спря да плаче, та до преди малко. Не знам какво му стана, може би нещо се превъзбуди, защото не са колики за мое щастие.
Педи и на нас изписа Витамин Д, по една капка на първо хранене заедно със кърмата.

# 256
класирах се Simple Smile
Мъст щом питаш, значи не сте от най-ранните  Mr. Green, при нас бяха около 6-7 ден.
Хера ти какво ми се младееш с тази снимка от преди 4-5 години  Laughing, сладурана си ти, затова си хванала млад мъж  Wink.
Диана Лободова много далечно ми идва Морската за съжаление  Tired, иначе с удоволствие бих изтегнала морното си тяло на някоя пейчица и на сладки приказки с бира.
Жира честита годишнина, аз на нашата бях последно в болницата  ooooh!, дано догодина ни е по на късмет.
за витамин Д е не съм съгласна, че видиш ли било лято и не се давало  Naughty, то е строго индивидуално, ако наддава много, педиатъра трябва да прецени според детето. На Цвети не съм давала, но тя макс наддваше 800гр, следвам си педиатъра и толкова, този моя сега е като топче и може да не му се размине.
Полита ей като ти видя пост, се чуя, аз ли съм го писала  ooooh!, на същия хал съм.
Нелка и Тодорчо не иска лявата цицка/ но аз съзрях проблема, там е друга мода зърното/ и е квичене, гърчене. Не съм от ЛЛЛ, но да кажа от опит, пробутвам я предимно в сънено състояние, или ги менкам непрекъснато  Mr. Green, спи ли нищо не отказва  Joy hahaha Joy.
Бургазлийки да сте чували за др. Христов- ортопед, някой дали има координати, водихте ли вече малките ?
Гери като казах, че се запича от антиколик капките, нямах предвид твърдо ако на барабонки, напротив акото е меко и кашесто излиза си на залп, но почна да ака с много зор, гърчене, рев и напъване, предимно прав и по малко.  ThinkingТочно 3 дни на Инфлакол или Колиеф са му достатъчни. Затова спрях всичко и сега е в пъти по-добре и се осира зверски, спрях да сменям памперси, преди, след кърмене, че мъжа ми само за тях не може да изкара.

# 257
  • Сливен
Simple Smile Днес цял ден ми е отворена страничката и съм на линия, а едва сега  успях да се вреда да драсна някой ред... Малката си спинкаше спокойно, но аз нещо не ми беше на кеф и се чуваствах отпаднала и времето едно такова мрачно и дъждовно...

Jira честита годишнина... Пожелавам ти още много такива... Бъдете винаги влюбени и се обичайте Simple Smile

Spasdidi дано всичко се оправи и при теб... На пълно ми е познато, колко е неудобно с абокада... Аз също бях с треска и температура няколко дни след раждането, но при мен се оказа, че е от недобре прибраната матка и съответно както казва Nellyli от лохиите... Искаха да влизам в болница, но благодарение на моя съсед, който е завеждащ АГ отделението решиха само сутрин и вечер да ходя... За няколко дни с антибиотик и лекарства всичко се оправи, макар че не беше никак приятно... Стискам ти палци всичко да премине скоро и не си втълпявай разни негативни неща... мисли позитивно и всичко ще е ок... Успех:)

# 258
Благодаря ви момичета на всички за подкрепата!  
Днес ми вляха последния АБ и ми свалиха абоката! Ебати кефа е без него!   Мога да си гушкам Ирката спокойно! хих Изписаха ми да пия през устата друг АБ за разкош още 5 дни! Съвместим е с кърменето и не ми пука - ще го изпия. Аз кВо ли не изпих!

Нелли, миличката, как си ме мислила. Аз съм си в къщи през цялото време - имах абокат и ходех всеки ден в болницата да ми вливам АБ и една банка с някакъв разтвор! Не мисли, че нямаш кърма - довери се на тялото си - виж колко добре е наддала хубавата Елена!  

Бубе, благодаря ти за изчерпателното обяснение!  HugДнес в спешното викнаха хематолог - пуснаха някакво специфично кръвно изследване/много му е сложно името/, от което да се види дали в клетките има желязо. Резултатът беше добър и казаха, че анемията е някаква обща и може да пия желязо 6 месеца! Това всичко става в неотложна помощ в Токуда - те трябваше да сборят инфекцията и от там случайно изскочи това с желязото. Аз не очаквам от тях повече-не им е работа. Овладяха инфекцията и температурата, бяха много съпричастни! Аз ще се заема вече с другото!
Бубе, статията е страОтна! Бравос! Моята скумрийка си отговаря точно на стандарта - чудех се на кВо прилича като маха така - а то вЕрно на бръмбар паднал по гръб! хих

winy, горкичката - явно много си се измъчила - бебокът е голям. И аз съм така с кърмата - на всяко кърмене отделям по 20 мл. и това ми е капацитета. След това се изцеждам, но няма нищо. Как ми е жал като гледам как бебето жално, жално ме гледа и дърпа като за световно, но няма никой. Пуска се от гърдата, плаче, ядосва се, удря с ръчички, но аз настоявам още да суче - за стимулация. Понякога скръства ръчички отпред все едно ми се моли и направо откачам.
winy, мила, пробвала съм всичко - при мен нищо не доведе до увеличаване на нещо повече от заветните 20 мл. Стискам ти палци да успееш!

Момичета, аз пак по моя въпрос - Аааааааа за наденицата ли питате?   Та за хемороидите - като бяхме бременни, някой написа някакъв много ефикасен хомеопатичен крем, струва около 20 лв. и май беше с буквата Х. Преписах си го и естествено не мога да намеря листа!  
Някой ако помни моля да ми напише името - искам да го пробвам.

Jira, честита годишнина! Да сте живи и здрави и да се обичате вечно!   Heart Eyes

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 23:45 от spasdidi

# 259
Спасидиди, аз си бях записала на един лист кремчетата за хемороди тогава...... Та го изрових : Венорутон, Прокто гливенол и Хемоклин вероятно питаш за него. Аз ползвах Прокто гливенола, но не знам дали ми повлия, защото мазах малко и поле родих и след това не съм, а той си изчезна сам.

# 260
mushence, да си жива и здрава!!! Много ти благодаря мила!!! Много  Hug 
ХЕМОКЛИН - това беше! Утре отивам да го купя! Благодаря ти още веднъж!  Hug

Ама как ги пазите тия листчета бе хора! Че ги и намирате, което е висш пилотаж за неорганизиран човек като мен! Аз вчера 4 часа си търсих зарядното за телефона, та едно листче ли ще намеря!  hahaha

# 261
Привет на всички прекрасни майчета,

Бръмбъзела много ти благодаря за всичко. Ма й аз се притесних повече от необходимото, излиза че тя явно повръща така, защото суче прекалено бързо и много мляко и после наведнъж като изпусне въздуха силно и връща по-малко, но изобщо не е голямо количество, защото като я сложа на кантара след повръщането изобщо не се е отразило . Вече много рядко доизцеждам гърдите, просто има случаи, в които ги усещам препълнени и за това прибягвам до помпата. Педиатърката ми каза, че това е съвсем нормално физиологично повръщане, характерна за лакомите дечица като моето Simple Smile

Отново благодаря за подкрепата и помощта, продължавам активно с кърменето, защото твръдо съм решила този път да кърмя докато мога  Hug

Привет, uniqueless!   bouquet

Звучиш много спокойно и позитивно, за което се радвам! От сърце ти желая дълго и щастливо кърмене! Педиатърката ти е съвсем права - наистина рефлукса е обичайно явление, което не е приятно, но се израства. Дано бързо да премине!

За гърдите - ако след кърмене усещаш пълнота, но си сигурна, че Катрина е задоволена откъм глад и жажда, можеш съвсем леко да доизцедиш, колкото да не усещаш напрежение. Не е нужно да цедиш до край, защото така може да се стимулира образуването на нова порция мляко. Постепенно тялото ти ще реагира и ще започне да произвежда толкова кърма, колкото е необходима на бебка, за да расте здраво и щастливо кърмаче.  Simple Smile

Към Бръмбазела
Педиатърката не свърза промяната в консистенцията на акото с храна,която аз съм яла.Днес има само 1 наакан памперс до сега с жълт цвят ,малко по-гъсто,но пак имаше тъмни нишки в него.Вчера  водих Лазар  пак на преглед и от тогава  съм на диета- без цитрусови плодове,шоколад,риба, подправки.Лазар има обрив по лицето  и вратлето от 2 седмици насам,но от 2 дни се засили, има и  по тялото.Ползвах козметика на Себа мед за баня и за след баня лосион.Спряхме козметиката,къпем го само с вода.
Аз хапвам по 1-2 кисели млека на ден,но още от родилното и не вярвам то да е дало тази реакция по кожата.Пъпките по лицето изчезнаха,но кожата на бузките е червена и грапава,а и по тялто на места е такава.По ръцете има и пъпчици с връхчета.Притеснена съм много Sad

Здравей, лаваHug

Педиатърката насочи ли те към специалист? Ако се притеснява за алергична реакция, може да е добре да направите консултация, като занесеш памперс и разкажеш за проблема с обрива. Според някои специалисти киселото мляко в големи количества, може да създаде проблем така, както и прясното мляко. Затова може да е добре всички млечни продукти да се избягват за известно време, успоредно с други храни, които могат да предизвикат алергична реакция. Но това е най-добре да се обсъди с алерголог. За съжаление, днес много фактори обуславят отключването на алергии - фамилна обремененост, замърсената околна среда, лоша храна и вода и т.н. Добрата новина е, че кърмачетата обикновено по-бързо израстват алергиите!   bouquet Стискам палци този обрив бързо да отшуми!  Hug

... аз нямам достатъчно кърма да я кърмя, изстисквам на три пъти по 20 мл. с помпата и така и давам, другото е АМ по около 90 мл. на хранене (обикновено през три часа).
искам да попитам консултантите по кърмене за някакви трикове за увеличаване на кърмата - вече почти две седмици след раждане гърдите ми са меки, малко по-големи от преди, но мляко няма за да се нахрани бебка. Пия витамини за кърмачки, взимам билка, сега съм поръчала и чай да дойде за лактация, но просто вече се изчерпих от идеи  Tired и не знам дали има въобще смисъл да продължавам да се цедя  Confused Благодаря

Привет, winy!   bouquet

Чудесно е, че искаш да се информираш как да увеличиш лактацията си и че не се отказваш! Всяка капка майчино мляко и всеки ден в повече са важни и си заслужават. Понякога се случва кърменето да не потръгне с добър старт - например при травматично раждане и силен стрес. Но това може да е период, който може да премине и кърменето да се получи щастливо и естествено. Пожелавам ти и при вас лека-полека това да бъде реалност!  Hug

До колкото разбирам Аврора не суче, а приема изцедена кърма и изкуствено мляко? Би ли описала как се държи тя на гърда, има ли желание да суче? Със шише ли храниш бебка или с алтернативни методи - чашка, лъжичка, спринцовка, пипетка и т.н.? Дали си се консултирала с личния лекар или със специалист по лактация в Англия? Имаш ли желание да те насоча към консултант, който да ти окаже подкрепа на място?

Кърмата се стимулира чрез подаване на чест сигнал за производство на мляко. Т.е., колкото по-често бебето суче, толкова повече кърма ще има. И обратното - когато гърдите "работят" малко - на големи интервали, съответно тялото произвежда по-малко мляко. Изцеждането, допълнително може да създаде проблеми с образуването на кърма, тъй като помпата не е в състояние да стимулира така добре гърдите, както бебето. Също така, разположените по ареолата рецептори, реагират на допира с бебешката устичка - нещо, което помпата не може да постигне.

Споделяш, че цедиш гърдите 3 пъти. Дали е удобен вариант за теб да опиташ да предлагаш на Аврора да суче често - на час и половина/два? Има ли кой да ти помага в домакинството, за да можеш да се отдадеш на бебето и няколко дни да се занимавате предимно с гушкане и кърмене?

Когато бебето поради някаква причина не суче, за да поддържа лактацията, е хубаво майката да се цеди поне толкова пъти, колкото хранения има бебето за денонощие. Ако Аврора се храни през 3 часа, т.е. има 8 хранения за 24 часа, за да има адекватно производство на мляко, е добре да стимулираш гърдите също поне през 3 часа. В първите няколко дни, докато тялото ти реагира на новото търсенето, може да е удачно и по-често цедене - може би максимум на 2 часа. Постепенно, увеличавайки количеството кърма, можеш да намаляваш количеството АМ, докато накрая напълно го премахнеш.

Ако имаш желание, можеш да опиташ следната последователност: възможно най-често предлагане на гърда (първа, втора, първа, втора - можеш да редуваш гърдите до безкрай на едно хранене), цедене и дохранване с кърма и ако усещаш, че бебка има още има нужда - адаптирано мляко.

Чисто психологически е важна и твоята настройка. Мотивацията, спокойствието и увереността, че ти и Аврова можете да се справите, са част от позитивната нагласа към процеса на кърмене. Адекватен прием на течности и здравословно хранене, също могат да са добри помощници. Лактогонните чайове и храни помагат на някои жени, на други - не. Стимулацията на гърдите, изразена чрез често търсене и предлагане на кърма, е основната хитринка за успешно кърмене.

На твое разположение съм за всякакви въпроси, свързани с кърменето ви!   bouquet

# 262
SYMa, така както си отговорила подробно на въпросите, изглежда Ники си наддава съвсем добре, а и пълните памперси за 24 часа вероятно са достатъчно, което също е критерий за хранещо се бебе. Peace Все пак той е вече на 6 седмици и е нормално изхожданията му леко да понамалеят. Споменаваш, че все още не винаги през нощта се буди да се храни и от двете гърди, това може да е така, защото вероятно в този период не му е необходимо повече мляко, но ако това се промени с времето /което има вероятност да се случи при евентуален скок в растежа/ и Ники има нужда би си я включил отново. Ако усещаш напрежение в гърдата, която той не е изсукал може опиташ да му предложиш да суче на сън, или да поизцедиш леко само за облекчение. Ако не усещаш напрежение в гърдите, както виждам че си написала, това е вероятно защото кърмата се е регулирала. Това, че не успяваш след кърмене да изцедиш мляко не е критерий колко мляко има в гърдите. По принцип бебето може де изсуче много повече мляко от гърдата, отколкото може да се изцеди с помпа.
Забелязала съм, че кърмата не му стига по обедните и следобедните хранения (около 2-3 хранения). След предлагане на двете гърди му правя добавка или от 30, или 60 мл, според това колко ми се струва, че е изсукал преди това. Често, когато направя 60 мл не ги изпива всичките, а друг път пък ги излочва все едно не е ял досега.
Това е след като си предлагала всяка от двете гърди по един път, или си ги редувала по 2, или 3 пъти, за да може Ники да изсуче и междувременно образувалото се мляко в тях? Смяташ ли, че с компресия би могла да му предложиш да посуче още?
...но преглъщането постепенно намалява (на няколко засуквания преглъща веднъж), явно кърмата свършва, докато почне да суче на "празен ход" и накрая пуска гърдата.
Тъй като кърма се образува и в самия процес на кърмене, след като е изпразнена гърдата е необходимо малко време /около 5-7 мин./ преди да слезе следващата порция образувано мляко, а това панякога кара бебетата да се сърдят, че не тече със силна струя. В подобна ситуация също може да помогне компресията на гърдата, както и повдигането на бебето, успокояването му и връщането на същата гърда.
Когато това се случи няколко минутки след началото на храненето, е очевидно, че наличната кърма не му е стигнала и почва да дърпа и да се ядосва, че не пуска повече.
Обикновено бебетата бързо свикват с лесния начин на хранене - бързото потичане на кърмата, лесно пускащия биберон на шишето и т.н. Логично е да се сърдят и да искат лесно да дойде храната вместо да положат усилия.
Пишеш, че обикновено даваш добавка на Ники следобедните часове - ако прецениш би могла да оиташ да му дадеш 5-10 мл по-малко АМ, което би го накарало да огладнее малко по-рано при следващото хранене, което от една страна би стимулирало гърдите, а от друга евентуално би помогнало за намаляване на добавката.

В някои случаи обаче (тогава най-често и моето субективно усещане е, че имам малко кърма, примерно защото е минало малко време от предишното хранене)
През първите месеци много често бебетата се хранят по метода "кърмене накуп". Това означава, че бебетата са склонни да струпват храненията си близо едно до друго, имайки признаците на глад на всеки час или по-малко за част от деня и после преминават към по-разтеглени времеви периоди на хранене през останалата част от деня. Може също да опиташ да прекараш известно време /около 2 денонощия/ само с бебето в леглото с кърмене, като не забравяш да се храниш и ти междувременно, което би могло да помогне за увеличаване на лактацията според нуждите на бебето.

# 263
  • София
....
В някои случаи обаче (тогава най-често и моето субективно усещане е, че имам малко кърма, примерно защото е минало малко време от предишното хранене)
През първите месеци много често бебетата се хранят по метода "кърмене накуп". Това означава, че бебетата са склонни да струпват храненията си близо едно до друго, имайки признаците на глад на всеки час или по-малко за част от деня и после преминават към по-разтеглени времеви периоди на хранене през останалата част от деня. Може също да опиташ да прекараш известно време /около 2 денонощия/ само с бебето в леглото с кърмене, като не забравяш да се храниш и ти междувременно, което би могло да помогне за увеличаване на лактацията според нуждите на бебето.

А аз да попитам за това "кърмене накуп". От 2 дни насам моята бебонка прави нещо подобно - през деня иска да се храни едва ли не постоянно - примерно с 10-15-30 минути почивка, а през нощта си прави дъълга пауза от 7-8 часа. После сутринта прави още една пауза от 3-4 часа и после започва това искане постоянно да яде в продължение на около 12 часа. Тази нощ съм решила да се пробвам да я събудя за хранене, но не съм сигурна това доколко ще промени нещата...

# 264
Към Ivy: Благодаря за бързия отговор! Маги се храни на около 3 часа по 10 мин. от всяка гърда (по препоръка на педиатъра) - на толкова иска детето. Нощем прави 5 или 6 часа пауза- т. е 7 хранения в денонощие. Доста често повръща по повече от 2 супени лъжички кърма? Ака и пишка обилно на всеки памперс- поне 7,8 на брой, акото е редичко и жълто!.До 21-я ден беше наддала  700 гр. и пораснала с 4 см.(Роди се 3500 г., изписаха ни 3300г,,на 21 ден беше 4000 г.) Мисля, че за момента се храни добре.Притеснявам се, че ако мине на хранене от 1 гърда може да не и стига, да ми намалее млякото и най-вече: след нощната пауза ако я кърмя само от едната гърда, другата за 9 часа ще се препълни!От друга страна, когато и давам и от 2-те гърди, често трябва да я отделям с пръстче, за да мине на другата и може да не достига до задното мляко?
П.с.Само на кърма е, а жълтеница нямаме.

Привет jenajena,
Чудесно е, че има добре напишкани и наакани памперси и наддаването изглежда като да е прекрасно. Предвид това, че връща кърма, действително може да излива излишното количество. Напълно е възможно, когато я отделяш от гърдата, тя да не е успяла да изсуче и от задното по-гъсто млекце и приема на повече предно мляко от двете гърди да е предизвикал известно безпокойство на стомахчето. Рядко малките бебета успяват да се заситят за 10 минути от гърда, макар и това да е възможно да се случи някога изобщо. Ако тя досега е сукала все по-силната струя от двете гърди, може да има нужда от време да свикне да изпразва добре гърдите и да положи усилие за издърпването на задното мляко, но е напълно възможно да се справя съвсем ок, без да протестира Simple Smile

Ако и стига едната гърда на хранене, тя по-скоро би регулирала млякото според потребностите си. Все пак, ако има по-големи паузи от 3 часа, може да е добре да и предложиш да посуче или да изцедиш леко гърдите, колкото да ги облекчиш в случай, че изпитваш някакъв дискомфорт, тежест, напрежение или някакво подобно усещане. При нощната пауза би могла да опиташ да предложиш малко по-рано гърдата (примерно след 4-5 часова нощна пауза, вместо след 6), докато млякото се регулира и се нагоди според нуждите на бебето и променения ритъм на хранене. Ако в някакъв момент детето има нужда да си увеличи млякото, то вероятно само би се събудило по-рано за хапване (при скок в растежа да речем).

След като жълтеницата е отминала, пълни памперсите с всичко необходимо, наддава си, жизнена и енергична е, има влажност в устичката, тургора на кожата е добър, педиатъра я намира за здрава и добре, то вероятно детето си се чувства ок и само би показало признаци на глад, когато има нужда да се нахрани. Ранните признаци, знаеш са за предпочитане, за да може бебето да не прегладнява твърде и да е по-спокойно по време на храненето си.   bouquet

Ivy Благодря за отговора!
Болката я усещам като ожулено.И не само по време на кърмене.Всичко ги дразни,дори меките подложки за кърмачки.самото зърно също е така.На моменти все е дно с иглички ме бодат(като настръхна например).Разликата е,че в началото на места зърното променяше цвета си и образуваше коричка.
Ареолите са меки и не усещам бучка.А пъпчиците мисля,че са по-скоро от натиска на венците,защото са по-мънички и на еднакви разтояния,все едно от зъбки.
Рагади май са започнали да се образуват.Само че където е бил горния венец.Точно това се старая да правя-да ги избягвам,но рядко се получава кърменето да мине без никаква болка.
Силно заболява в началото,когато и суче по-силно.Откачам го и пак.Понякога по време на самото кърмене се размества и се появява по-силна болка.
За правилното поставяне и засукване гледам да спазя всичко,но дали се получава? Rolling Eyes

Привет Tedy,
Предвид, че всичко дразни гърдите в този момент, може би си опитвала да изцедиш малко мляко и да намажеш зърната и ареолите, оставяйки гърдите да изсъхнат на въздух? Кърмата има антибактериални и заздравяващи свойства и много жени намират този вариант за действащ благотворно. Други избират да редуват намазването на гърдите с кърма и ланолиново кремче за зърна без отмиване. Правилно ли разбирам, че зърното е било травмирано отгоре на повърхността му и там се е образувала коричката или по-скоро нараняването е на границата между ареолата и зърното? Казваш, че преди е променяло цвета си и е образувало коричка, а как е сега? В кои моменти усещаш тези иглички, при слизане на млякото по каналчетата или може би и между храненията? Дали ти и/или бебето сте приемали антибиотици? Намираш ли, че нещо от тази тема се отнася за вас? Ако е така и/или ако намираш, че имаш въпроси към педиатъра на детето си, би могла да го помолиш да ви види и по-рано.

При засукването основната цел е бебето да отвори широко устичка, за да поеме добре гърдата навътре в устичката и зърното да достигне до мекото небце, където да не се травмира. Може да продължиш да опитваш брадичката на бебето да се пада от страна, където границата между ареолата и зърното не е наранена, евентуално всичко това, би дало възможност на болезнените места да заздравеят и да не се получават нови ранички. Когато усетиш, че има разместване по време на кърменето или ако не засуче добре, може да е добре да поставиш внимателно добре измит пръст в ъгъла на устичката, с който леко да отвориш венците и така да освободиш гърдата, след което да опитате отново. Добре би било да опитваш различни пози за кърмене и да установиш коя е най-комфортна за вас с бебето, без значение кои са стандартните пози и кои са по-удобни за другите.

Често бебетата сучат по-настървено, ако са твърде прегладнели и може да е удачно да се предлага на детето да суче при ранни признаци на глад като леко размърдване преди да се е събудило напълно, издаване на сумтящи звуци, въртене на страни на главичката, плезене на езичето сякаш търси гърда. Плача е по-скоро късен сигнал за глад, когато бебето вече не може да чака повече, по-неспокойно е и едва ли би имало търпението да упражните по-доброто поемане на гърдата. Когато гърдата е предложена малко по-рано, бебето може да е на разбуждане, да отваря по-охотно устичка и да засуква не толкова силно самата гърдата. Това би могло да се отрази и на не толкова силното захапване, което сега може да се получава.

Ако бебето приема шише или залъгалка, които дават плитко засукване (зърното се търка в твърдото вместо е мекото небце), може да се обърква от приема им и може да е подходящо да не се ползват поне докато проблема отшуми. По възможност е добре без тях в първите 6 седмици след раждането, докато кърменето не се установи и всичко да потръгне в някакъв ритъм.

Ако си от София и прецениш, би могла да пишеш/да се чуеш с Бръмбазела и някое от момичетата да мине да ви види на място.
   bouquet

# 265
Добро утро!

Шени - за ЕБХ-то и при нас помага много, но аз не свалям памперса още че да не стане някой сакатлък Simple Smile изчаквам да почне да се напъва и я "сгъвам"

menyanthe и аз забелязвам такова ядене на куп - от обяд на татък иска през половин един час по малко и така до към 8 вечерта ... страх ме е да не се увеличат коликите така ...

иначе намерихме нов начин който ни успокоява когато сме много нервни вечер преди лягане - къпем се двете под душа - много и харесва в кабината  Mr. Green само дето за мама е малко сложно, но важното е че тя се забавлява Simple Smile

# 266
Бръмбазела Hug   Много благодаря за съветите ! Ще се опитам да му давам да суче, въпреки,че сега ми се струва невъзможно. Иначе се носим със слинг и спи върху мен постоянно, много часове в денонощието.. Но за гърдата НАИСТИНА не знае какво да прави с нея.. лапва за малко, изнервя се, продължава да търси наоколо и плаче... надявам се да се научи един ден. наистина голямо стерелизиране пада  Simple Smile

към консултантите от ЛЛЛ ! бебето ми е на 20 дни. Има колики както вече казах. днес цял ден яде почти 2но повече от обикновенно. току що изпи 125мл. изцедено мляко и иска още. не е ли твърде много това за едно хранене, и многото храна ще предизвика ли повече колики?  Praynig  Хелп !

Привет, raia07!   bouquet

Често бебетата объркват засукването от силиконовия биберон и майчиното зърно и могат лесно да се отбият от гърда. Принципът на хранене от шише и гърда е коренно различен. Голяма част от бебетата все пак успяват да засучат наново. Вариант ли е за теб да се свържеш с консултант от Ла Лече Лига Израел, който да ти даде насоки и да види как реагира бебето когато е на гърда, да предложи работещи идеи. Често контакта на живо може да е удачен, а и вярвам, че ти самата ще почустваш увереност в себе си и бебето когато поговориш с някой с опит.  Hug

Майките, чиито бебета също не сучат поради някаква причина, споделят, че при тях са помогнали няколко неща:
- осигуряване на чест достъп до майчиното мляко - това, което правите с таткото е чудесно - носене в слинг, съвместен сън. Това са неща, които могат да стимулират интерес у бебето да засуче. Можете да се възползвате от контакта кожа-до-кожа - с бебето се разсъбличате голи и лягате на спалнята. Ако ви е хладно, можете да се завиете с пелена. Много бебчета се ориентират към гърдата и дори и в началото да не успеят да засучат, постепенно, с търпение, нежност, насока от страна на майката, това може да се получи.

- често предлагане на гърда - би било чудесно, ако имаш възможност да се опиташ да кърмиш бебето колкото се може по често - на час/час и половина, за да разбере постепенно от къде всъщност идва млякото и какво трябва да направи. Тъй като за него е важно да се храни добре и да наддава, в първите дни или седмици, все пак дохранването с изцедено мляко би трябвало да продължи. Но от значение е да не го храниш със шише. Има алтернативни варианти за хранене, които не объркват бебето и са чудесен начин за връщане към гърда: хранене с чашка, лъжичка, пипетка, спринцовка с мек край. Въпросът е в техниката - да прецениш силата на ръката си когато дозираш млякото в устичката, за да не го задавиш. Това се усвоява с практиката, а и би могла първите няколко пъти да опиташ да нахраниш таткото или себе си по този начин. Би могла да опиташ следната последователност: кърмене от първата гърда, оригване, предлагане на втората, оригване, отново връщане на първата и редуване с втората (поне няколко пъти). Ако бебето се изнерви, можеш да смениш позата, стаята, да затъмниш обстановката, нежно да му говориш или пееш. Когато се успокои отново, пак да му предложиш гърда. В първите няколко дни може да му е трудно и да не се справи, но не бива да се отчайваш и отказваш, защото може да му е необходимо време. Когато прецениш, че то не иска да суче повече, можеш да го нахраниш с изцедената кърма, но не от шише. Постепенно можеш да намаляваш количеството изцедена кърма, за сметка на кърменето.

- кърмене в полусънно състояние - много бебета, които имат някакъв проблем със засукването, преминават през кърмаческа стачка, период на неразположение или нещо друго, успяват чудесно да засучат докато спят в леката фаза - въртят очички, примляскват, сумтят.

- силиконово зърно - това е нож с две остриета. От една страна голяма част бебета успяват да засучат от гърда с помощта на силиконово зърно, но е хубаво да намериш възможно най-тънкия силикон и подходящ размер. Може да е важно бебето да е спокойно, да не е твърде гладно и изнервено, за да може да захване добре зърното и част от ареолата. Тъй като силиконовите зърна могат да не стимулират добре производството на мляко и да затруднят кърменето директно от майчината гръд, трябва да се внимава с употребата му. Постепенно, когато бебето се научи да суче отново, би могла да прекъснеш нежно кърменето, да свалиш зърното и отново да върнеш бебето на гърда. Отново лека-полека можеш да опиташ да се кърмите директно без изкуствено зърно.

- търпение и воля - може да са ти необходими помощници. Не се отчайвай, ако в началото е трудно и не винаги бебето успява да засуче. Твоето емоционално равновесие и състояние се предава и на бебето, заради това е хубаво да си максимално спокойна и да гледаш оптимистично. Много майки и бебета се кърмят успешно след различни причини от отказ към гърда.

Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата и дали имаш нужда от още идеи.  Money

За коликите: би могла да прекъсваш често храненията и да оригваш бебето, за да облекчаваш стомахчето му от поетия въздух. Обикновено масажите, затоплянето, позата тигър на клон, облекчават симптомите. Няма опасност от прехранване поради увеличения прием на кърма, защото тя се усвоя твърде бързо и е единствената храна, съобразена изцяло с нуждите на бебето и незрелия му организъм. Обикновено коликите не се засилват от по-голямото количество мляко. Те се характеризират с пикове и спадове, които могат да тревожат бебето и да го подтикват да търси още мляко. В кърмата има фактори, които действат обезболяващо и успокояващо на бебето, така че това е чудесен начин да му помогнеш.  Hug

Надявам се този период бързо да отмине!   bouquet

# 267
Добро утро, майчета!
Jira, честита годишнина! Да сте живи и здрави и много да се обичате!
Я кажете повече за туй чудо ЕБХ. Че и ние да го ползваме. Mr. Green
Ние вчера вечерта бяхме по семейному на заведение. И резултата беше ококорени очи от 19:00 до 24:00 часа.  ooooh! #Crazy Какво му стана на това дете, незнам! Но майка й накрая беше труп. Shocked
Ние също имаме "ядене накуп", ама вечер преди лягане - и после спим по 4-5 часа.
Айде алармата се включи, "манджата" пристига.

# 268
Бръмбазела   bouquet    bouquet  Много изчерпателен отговор на всичките въпроси, които ме тормозят тия дни ! Много благодаря ! беше ми изключително трудно да намирам отговори на всеки въпрос по отделно в интернет  ooooh!   Наистина искам да го "върна на гърдата", но истината е,че той никога не е бил там качествено.. все не засуква като хората..отначало му давах с лъжичка, но скоро нуждата му от по-голямо количество храна се появи и се наложи бутилчица ( 100мл. все пак Simple Smile  )  това за силиконовото зърно е интересно. може все пак да му даде идея, че млякото идва именно от гърдите !!! Благодаря пак за съветите ! Hug

# 269
  • София
Опитите ми да я събудя за нощно хранене завършиха безуспешно. Размърдах я, смених й памперса - тя пъшкаше през цялото време така все едно са я накарали да копае и накрая я оставих в креватчето да си измия ръцете. Като се върнах и я видях спяща сладко-сладко, сърце не ми даде да продължа да я тормозя и я оставих.

Общи условия

Активация на акаунт