БЕЗ КОМЕНТАР!

• 17 615
  • 351
  •   1
Отговори
# 210
  • Beyond the Frontiers
Iliana__, морал и справедливост са доста философски понятия. Да, законите лежат на тях, но това не означава, че самите те са такива.

# 211
Тъй като е посечно в решението ,че съдебни разноски трябва да се платят и на Стависки ,а делото е към застрахователят му ,може ли някой изчел и анализирал решението на съда да каже защо е така?
Стависки е бил конституиран като трето лице помагач на ответника. /Ако иска срещу застрахователя беше уважен, то застрахователя щеше да си търси парите от Стависки/. Според мен, разноски на третото лице помагач не се дължат. Само на ответника, и според решението те са общо в размер на 12 120 лева. Но пък, има диспозитив за отхвърлен обратен иск, по който Стависки е ответник спрямо застрахователя.
Не съм чела решението детайлно.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 13:16 от Хърмаяни

# 212
  • Варна
С О Н Я, няма сума, която да обезщети равностойно тази майка и това момиче.  Peace

Правото не борави с категории като "морал" обаче, има си норми и правила и съдийката, дори да съчуства и да иска да реши в полза на пострадалото семейство, най-вероятно няма как да го направи обосновано.

О, повярвай, има. Ако има интерес. От 5 години участвам в безумни съдебни саги, където като Дон Кихот се мъча да разчитам само на правото, на законните юридически похвати, без рушвети под масата и т.н. Не съм юрист, страна съм по разни дела и имам блестящи адвокати. Когато отсрещната страна "заиграе с парАта" обаче, всички правни категории заминават по дяволите. Свидетел съм на безумни решения, включително това, че имам съпруг, при положение, че никога през живота си не съм сключвала брак  Shocked, факт, който без никакво усилие се проверява. Наложи се да доказвам пред по-висшата инстанция, че нямам сестра, дето има една дума. И куп други неща, нагледах се на най-мръсните, подмолни и курвенски похвати, където правото няма никакво значение. Масова практика е да се плащат луди пари нерегламентирано, болшинството от съдиите са корумпирани. Никой не може да ме убеди в противното, това е моят опит, с никого няма да споря, никой да не спори с мен.

# 213

С това отсъждане се създава опасен прецедент за поредната възможност застрахователите да прибират едни пари, след което да получат още един мотив да не изпълнят задължението, което са поели, а именно да обезщетят пострадалия, и то при една задължителна застраховка - едва ли не данък, каквато е гражданска отговорност. Абсюлотно никъде в Застрахователния кодекс не е упоменато, че самоучастието под някаква форма (в случая дарение) освобождава от задължение застрахователя да плати своя дял. Не би трябвало изобщо да се вземат предвид парите от дарението - все едно, че не съществуват. Дори и майката да се е възползвала от тях, за да покрие първоначалните разходи по лечението, то може да се допусне, че тя ги е "заела" от парите, които дарителите са дали за някакъв последващ момент от лечението, когато то няма да може да се покрива от застраховката.
Убедена съм, че на никой, който е създавал Застрахователния кодекс, и през ум не му е минало, че е възможно да възникне такова порочно тълкуване - дарителите на пострадало лице да се превърнат в спонсори на причинителя и застрахователя!
В противен случай се обезсмисля гражданската отговорност - по това тълкувание, което са и дали за този случай излиза, че хората трябва да плащат задължително, за да гушат застрахователите, евентуално след това и адвокатите. Извинявайте, ама в такъв случай кражбите и облагодетелстването на тези последните са милионократно по-големи от онези, които си е позволил онзи нещастник, бащата на Мануела.
Убедена съм, че дори и българските съдилища да не разрешат въпроса така, както би трябвало да бъде решен, и насърчат масовата кражба (защото да се възползваш от парите на чуждо дарение е такова) и освобождаване от отговорност на застрахователите, международните съдилища ще ги поставят (за пореден път) на мястото им.
Лошото е, че ако се стигне до международен съд, за тази поредна наглост и отявлен пример за подкупничество на правораздавателните органи, пак ще плаща данъкоплатеца.

# 214
Масова практика е да се плащат луди пари нерегламентирано, болшинството от съдиите са корумпирани. Никой не може да ме убеди в противното, това е моят опит, с никого няма да споря, никой да не спори с мен.

Точно така е. Аз също имам опит с имотно дело.
Точно така е.

# 215
  • Варна
Добре де, застрахователят не дължи ли обезщетението по силата на застрахователната полица? Защо е необходимо да бъде съден, за да го изплати? Или този иск е нещо различно?

# 216

С това отсъждане се създава опасен прецедент за поредната възможност застрахователите да прибират едни пари, след което да получат още един мотив да не изпълнят задължението, което са поели, а именно да обезщетят пострадалия, и то при една задължителна застраховка - едва ли не данък, каквато е гражданска отговорност. Абсюлотно никъде в Застрахователния кодекс не е упоменато, че самоучастието под някаква форма (в случая дарение) освобождава от задължение застрахователя да плати своя дял. Не би трябвало изобщо да се вземат предвид парите от дарението - все едно, че не съществуват. Дори и майката да се е възползвала от тях, за да покрие първоначалните разходи по лечението, то може да се допусне, че тя ги е "заела" от парите, които дарителите са дали за някакъв последващ момент от лечението, когато то няма да може да се покрива от застраховката.
Убедена съм, че на никой, който е създавал Застрахователния кодекс, и през ум не му е минало, че е възможно да възникне такова порочно тълкуване - дарителите на пострадало лице да се превърнат в спонсори на причинителя и застрахователя!
В противен случай се обезсмисля гражданската отговорност - по това тълкувание, което са и дали за този случай излиза, че хората трябва да плащат задължително, за да гушат застрахователите, евентуално след това и адвокатите. Извинявайте, ама в такъв случай кражбите и облагодетелстването на тези последните са милионократно по-големи от онези, които си е позволил онзи нещастник, бащата на Мануела.
Убедена съм, че дори и българските съдилища да не разрешат въпроса така, както би трябвало да бъде решен, и насърчат масовата кражба (защото да се възползваш от парите на чуждо дарение е такова) и освобождаване от отговорност на застрахователите, международните съдилища ще ги поставят (за пореден път) на мястото им.
Лошото е, че ако се стигне до международен съд, за тази поредна наглост и отявлен пример за подкупничество на правораздавателните органи, пак ще плаща данъкоплатеца.

Подкрепям напълно.  Peace

Срам за българския съд е това решение, по този начин обосновано и формулирано- "поради наличие на дарение, семейството не е ощетено имуществено".

# 217
  • София
Абсюлотно никъде в Застрахователния кодекс не е упоменато, че самоучастието под някаква форма (в случая дарение) освобождава от задължение застрахователя да плати своя дял.
Аз не мисля, че загубеното дело е освободило застрахователя от задълженията му.  Thinking Настойниците на Мануела са съдили застрахователя за нещо съвсем друго - претърпени имуществени загуби, каквито се е доказало, че не са претърпели.
Според мен нищо не спира настойниците да продължават да си искат парите от застрахователя - парите, които той им дължи по сключената полица /като тук вече не знам за какви суми иде реч, плащано ли е вече на Мануела нещо или застрахователя и е изплатил всичко договорено в полицата и т.н./.  Thinking

# 218
В случая те подават иск срещу застрахователя и Стависки за конкретната операция, която е извършена в Израел, а тя е изцяло заплатена от дарителския фонд. Никой съд няма да се произнесе в тяхна полза, кво се чудите. Адвокатите на Горсови са дебили. Тва е.

Максим винаги ми е бил симпатичен и съм убеден, че тази вест е поднесена тендензиозно. Все пък обикновеният български човек умира от кеф да плюе пияният руснак.

Интересно ако дъщеря ти беше в онази кола, дали пак щеше да напишеш това.

# 219
Може вече да сте го обсъждали, за което се извинявам предварително, но мисля, че тук е посочено конкретно за какво става дума.

http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2714215

# 220
  • София
В случая те подават иск срещу застрахователя и Стависки за конкретната операция, която е извършена в Израел, а тя е изцяло заплатена от дарителския фонд. Никой съд няма да се произнесе в тяхна полза, кво се чудите. Адвокатите на Горсови са дебили. Тва е.

Малко грубичко, но ясно и кратко резюме на делото и решението. Не виждам какво толкова обсъждате.

Не знам кой си мисли, че нормален съд ще постанови ищецът да получи два пъти пари за едно и също нещо.

Не съм запозната с документите по делото (разбира се), но мисля, че нищо не спира Горсова да си потърси обезщетението отново, с коректен иск и... друг адвокат, може би.

То пък и протест щяло да има  Laughing Първосигнална работа...

# 221
Дарителите не са си дали парите, за да изкяри от това застрахователя. Те един вид са заели парите, които застрахователят трябва да възстанови. Вместо да си разпродаде имуществото, майката се е подпомогнала временно с тях, с идеята, че застрахователят ще ги възстанови, а тя ще може да използва парите на дарителите за рехабилитация и по-нататъшно възстановяване, което ще трае на практика вечно и не се покрива от застраховки.
Застраховките се правят тъкмо за това - за гаранция. И не са обвързани с условие, че ако има дарение, то те няма да бъдат изплатени. Това го няма в никой Застрахователен кодекс.

Максим винаги ми е бил симпатичен и съм убеден, че тази вест е поднесена тендензиозно. Все пък обикновеният български човек умира от кеф да плюе пияният руснак.

Интересно ако дъщеря ти беше в онази кола, дали пак щеше да напишеш това.

# 222
Дарителите не са си дали парите, за да изкяри от това застрахователя. Те един вид са заели парите, които застрахователят трябва да възстанови.
Това е някакво революционно определение за дарение.
а тя ще може да използва парите на дарителите за рехабилитация и по-нататъшно възстановяване, което ще трае на практика вечно и не се покрива от застраховки.

а това е определено невярно

# 223
Дарителите не са си дали парите, за да изкяри от това застрахователя. Те един вид са заели парите, които застрахователят трябва да възстанови. Вместо да си разпродаде имуществото, майката се е подпомогнала временно с тях, с идеята, че застрахователят ще ги възстанови, а тя ще може да използва парите на дарителите за рехабилитация и по-нататъшно възстановяване, което ще трае на практика вечно и не се покрива от застраховки.
Застраховките се правят тъкмо за това - за гаранция. И не са обвързани с условие, че ако има дарение, то те няма да бъдат изплатени. Това го няма в никой Застрахователен кодекс.

[/quote]
Все по- странни хрумки и коментари има тук, като по всички аналогични теми.

Малко грубичко, но ясно и кратко резюме на делото и решението. Не виждам какво толкова обсъждате.

Не знам кой си мисли, че нормален съд ще постанови ищецът да получи два пъти пари за едно и също нещо.

Не съм запозната с документите по делото (разбира се), но мисля, че нищо не спира Горсова да си потърси обезщетението отново, с коректен иск и... друг адвокат, може би.

То пък и протест щяло да има  Laughing Първосигнална работа...

И какво ще се иска на протеста? От кого? Кой ще го иска?
Петиция ще има ли? С интерес ще я прочета.

А който има право, ще обжалва ли, все пак? Ако има информация, т.к. аз не намирам коментар на адвоката на ищцовата страна до сега.

# 224
Дарителите не са си дали парите, за да изкяри от това застрахователя. Те един вид са заели парите, които застрахователят трябва да възстанови.
Това е някакво революционно определение за дарение.

Не, не е. Обикновен бисер е.

Общи условия

Активация на акаунт