Раждане вкъщи 16

• 26 957
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
Не съм наясно с всички бозайници, но при слоновете също се наблюдава "асистиране" (до колкото може да се нарече такова) при раждане... Женската ражда или сама, или в присъствието на други женски от групата, които й "помагат", а след това се грижат за бебето, когато майката отива за храна и вода.... Аз нищо неестествено не виждам в акуширането, неестествено ми е това, което се случва в болниците и от което определено няма нужда...

# 196
Не съм наясно с всички бозайници, но при слоновете също се наблюдава "асистиране" (до колкото може да се нарече такова) при раждане... Женската ражда или сама, или в присъствието на други женски от групата, които й "помагат", а след това се грижат за бебето, когато майката отива за храна и вода.... Аз нищо неестествено не виждам в акуширането, неестествено ми е това, което се случва в болниците и от което определено няма нужда...

За делфините също нещо ми се върти в главата такова, ама може и да бъркам. Точно така, нищо неестествено няма в асистираното раждане.  Напротив.  Проблемът е в "свободното раждане".  Също така "асистирането" при човешкото раждане не е просто някой да ти държи ръката и да ти отмята косата от челото в пълна духовна близост, а да се намеси компетентно практически, ако нещата се закучат, за да улесни раждането или за да предотврати трагедия.  Защото човешкото раждане е по дефиниция много по-рисково в сравнение с раждането при останалите бозайници.

Последна редакция: пт, 24 юни 2011, 19:41 от Rookie

# 197

За делфините също нещо ми се върти в главата такова, ама може и да бъркам. Точно така, нищо неестествено няма в асистираното раждане.  Напротив.  Проблемът е в "свободното раждане".  Също така "асистирането" при човешкото раждане не е просто някой да ти държи ръката и да ти отмята косата от челото в пълна духовна близост, а да се намеси компетентно практически, ако нещата се закучат, за да улесни раждането или за да предотврати трагедия.

Да, делфините също си асистират - исках да кажа, че асистираното раждане не е човешки приоритет... Проблема при човешкото асистиране е, че в масовия вариант (поне в БГ) минава границите на асистиране и се превръща в груба намеса... И нямам предвид намеса при спасяване на живот, а ненужни намеси, които възпрепятстват нормалното раждане...

# 198
Добре, това е ясно, че заедно с развитието на медицината и на родилната помощ в частност са се появили и някои нежелателни практики.  Никой не спори, даже имаме консенсус, че сума неща в болниците са за промяна.

Идеята ми е съвсем друга.  За неасистираното раждане. Щом при други по-висши бозайници, със сложна социална структура и отношения, при които оцеляването на отделния индивид зависи именно от тази структура и отношения, се наблюдава някаква форма на асистиране при раждане, да го наречем това поведение така условно, значи е нормално това да важи и за човека - едно от най-социалните животни и официално най-висше такова.  Също така, освен сложните социални взаимоотношения и подкрепа в групата, имаме и неоспоримия факт, че раждането при хората е особено трудно и рисковано, поради причини, които вече няколко пъти се казват, още в ранните теми от тази поредица.  Което много сериозно подрива твърденията, че за човек е естествено да ражда в самота.

Последна редакция: пт, 24 юни 2011, 20:11 от Rookie

# 199
Човек не ражда в самота... "Самките на шимпанзетата и на горилите се отделят от групата и раждат в присъствието на 1-2 самеца."... Повечето жени, решили да родят у дома си са "асистирани" от съпрузите си и/или някоя приятелка... Рядко жена се чувства най-сигурна и решава да ражда абсолютно сама... В повечето случаи, човек на който имат доверие, вкарва така нужното за нормално раждане усещане за сигурност...

# 200

Идеята ми е съвсем друга.  За неасистираното раждане. Щом при други по-висши бозайници, със сложна социална структура и отношения, при които оцеляването на отделния индивид зависи именно от тази структура и отношения, се наблюдава някаква форма на асистиране при раждане, да го наречем това поведение така условно, значи е нормално това да важи и за човека - едно от най-социалните животни и официално най-висше такова.  Също така, освен сложните социални взаимоотношения и подкрепа в групата, имаме и неоспоримия факт, че раждането при хората е особено трудно и рисковано, поради причини, които вече няколко пъти се казват, още в ранните теми от тази поредица.  Което много сериозно подрива твърденията, че за човек е естествено да ражда в самота.

Стане ли дума за НЕасистираното раждане, отговорът е - мълчание.
        Или в най-добрият случай - ние не говорим за НЕасистирано раждане.
        С една дума - да се забрави за НЕасистираното раждане, довело до това, че на едно дете му беше отнет шансът, че може да живее, въпреки, че според "мълчаливките" - просто появата му на този свят е била "неприродосъобразна".

# 201
Човек не ражда в самота... "Самките на шимпанзетата и на горилите се отделят от групата и раждат в присъствието на 1-2 самеца."... Повечето жени, решили да родят у дома си са "асистирани" от съпрузите си и/или някоя приятелка... Рядко жена се чувства най-сигурна и решава да ражда абсолютно сама... В повечето случаи, човек на който имат доверие, вкарва така нужното за нормално раждане усещане за сигурност...

Доверието не помага особено при усложнения.  При човешкото раждане вероятността от усложнения е значителна.  Субективното чувство за комфорт от присъствието на някой близък може и да прави майката по-спокойна, но с нищо няма да помогне, ако се наложи акушерска намеса, ако настъпи кръвоизлив или ако състоянието на бебето е критично. Емоционалната подкрепа не е компетентна помощ при раждане, не е асистиране при раждане и не може да замести асистирането. Най-малкото в един по-напрегнат момент при раждането неопитните хора, независимо колко са близки на родилката, съвсем естествено е да се притеснят или паникьосат, което хич няма да помогне на атмосферата.  Също така, една наистина компетентна израждаща жена /или мъж ако щете/ не просто помага физически, но и дава емоционално успокоение, запазва самообладание и окуражава родилката.  "Две в едно," така да се каже.  Направо чак ми е неудобно да обяснявам такива очевидни неща.  

Дай източници за поведението на женските човекоподобни при раждане - интересно ми е как стоят нещата там, засега не мога нищо да намеря.  Лично на мен ми се струва доста странно да раждат в присъствието на "1-2 самеца" - затова искам да разбера повече, като източник, база на наблюдението - в естествена среда, в плен, статистика и пр.  Междувременно и аз може да изровя нещо.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 08:44 от Rookie

# 202
Биологичните и еволюционните аспекти винаги са ми били интересни и информативни, особено в спорни казуси.  Ето какво намерих случайно, което има връзка с твърденията, че болката при раждане не била естествена и нормална /не говорим за техники за модулиране/управляване на болката съзнателно, които могат да имат ефект/.  Да видим:

Descriptions of parturition are reviewed for 88 individuals in 29 species of captive and wild non-human primates. Mild or severe discomfort, in the form of straining, stretching, arching, grimacing, writhing, shaking, doubling up, eye closure and restlessness is reported in 69 cases. Silence and utterance of moderate-level vocalizations are reported in 21 and 43 cases, respectively. The overall pattern indicates that parturition in non-human primates is characterized by a significant degree of pain and discomfort, while vocal responses to pain are generally subdued.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0304395985901617

Допълнение:

Още интересни неща за еволюцията на човешкото раждане и аргументи в полза на възникването на активното асистиране при раждане на ранен етап от развитието на човека още преди появата в съвременния вид.  Това се явява като механизъм за подобряване на шансовете за оцеляване, в отговор на анатомичните особености, които затрудняват раждането при хората, в сравнение с други примати - изправената походка и голям размер на мозъка:

http://home.entouch.net/dmd/birth.htm

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 13:06 от Rookie

# 203
# 204
Ако резултатите от тази анкета бяха в противоположна прогресия - т.е. всички жени заявяват желание да раждат вкъщи и съвсем малък е процентът на тези, които искат болнично раждане, това щеше да бъде началото на общественото обсъждане за законодателни промени, коментира Атанасова. Тя уточни, че след като бъдат обработени анкетите от всички болници, депутатите в здравната комисия и представители от Министерството на здравеопазването отново ще обсъдят въпроса какви мерки да се предприемат.

дано въпреки резултата да започнат законодателните промени
за да нямат после родилниците извинения, с които отново да си измиват съвестта при поредната трагедия

# 205
Продължавам си темата за естествеността на асистираното раждане и неестествеността на неасистираното.  Чудесна статия, с доста информация.  Накратко се дават сравнения с поведението при раждане при различните примати /по-едри и по-дребни/ и хората; изрично се казва, че при приматите стандартното поведение е да раждат в уединение /което не изключва понякога присъствие на някой член на групата, но това не е правилото/.  И обратното, твърди се, че при човека именно асистираното раждане е нормата, която е еволюционно обусловена.

И един цитат за еволюционния смисъл на безпокойството и притеснението около всяко раждане /текстът в квадратните скоби допълнен от мен, за яснота, на база информацията на страницата, предхождаща тази на цитата/:

"I argue that the fear and anxiety [related to childbirth] we have may be deeply rooted in our psyche and that they served an important function in past [to make the expectant seek help in birth]," Dr. Trevathan said. "They're natural instincts, as basic to us as love or anger, and they're not going to go away with education, or being told, Don't worry, you can always have a C-section."

Пълната статия /7 стр./ е ТУК

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 12:39 от Rookie

# 206

Е как без коментар?!  Бива ли да пропуснем без коментар поредната гениална изцепка на журналята?!  Домашното раждане не е забранено.  Домашното асистирано раждане обаче не е регламентирано. Или може би съм твърде критична.  Може би разликата между домашно неасистирано раждане и домашно асистирано наистина е непосилно трудна за схващане.  Като квантовата теория.

# 207

"Българката още няма нагласа да бъде разрешено раждането вкъщи, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова."   Shocked 

Що за глупост е това...  Tired  Ако повечето българки желаят да раждат в болница - ок, но какво означава да нямат нагласа да бъде разрешено раждането вкъщи... На мен ми звучи като "повечето българки са против свободният избор за място на раждане на по-малкото българки"...  Crazy

Да не говорим, че повечето българки в по-мизерните болници искат да раждат в болница... Това ми напомня мен преди повече от 3 години, когато също щях да отговоря, че искам в болница да раждам... Личното ми мнение е, че въпросните българки или не се интересуват от естественото раждане, или липсата на избор, респективно на информация ги поставя в графата "неинформирани и без претенции"...

Rookie, златната среда с асистираното раждане в спокойна и сигурна обстановка е ясна, но на практика рядко е така... В момента в България изборът е между асистирано (от лекар и/или акушерка) или раждане в спокойна и сигурна обстановка (от психическа гледна точка на родилката, което е изключително важно за процеса)...

# 208
Да не говорим, че повечето българки в по-мизерните болници искат да раждат в болница... Това ми напомня мен преди повече от 3 години, когато също щях да отговоря, че искам в болница да раждам... Личното ми мнение е, че въпросните българки или не се интересуват от естественото раждане, или липсата на избор, респективно на информация ги поставя в графата "неинформирани и без претенции"...

Rookie, златната среда с асистираното раждане в спокойна и сигурна обстановка е ясна, но на практика рядко е така... В момента в България изборът е между асистирано (от лекар и/или акушерка) или раждане в спокойна и сигурна обстановка (от психическа гледна точка на родилката, което е изключително важно за процеса)...

Не, явно въпросните българки се интересуват как да родят по-безрисково децата си, без да се вманиачават по разни ню-ейдж работи.  Слава богу.

Стелт - разбрахме, че за теб най-важно е да ти харесва обстановката при раждането.  Разбирам те - има наистина жени, които биха избрали мястото на раждане не заради специалистите и възможностите да се реагира адекватно на непредвидени ситуации, а заради десена на подовата настилка например.  Нагласата на родилката и външната обстановка може да са важни, но за някои хора явно са самоцел.  Моля ти се, спри да обясняваш, че такава самоцел е нормална и зряла.  Да, тя е право на избор и на израз на претенциозност, но нищо друго.  

ПС - всъщност - извинявай - не мога да ти кажа да спреш, просто изразих мнение  Wink

# 209
Rookie, позволи ми да познавам народопсихологията на този див див запад...  Laughing    И ще те замоля да ме цитираш къде точно съм написала, че за мен е най-важна подовата настилка например... Специалистите, при които твърдиш, че родилките избират да раждат не ме карай да ги коментирам, защото ще прозвучи грозно...  Stop  Ще ти напомня също, че в малките населени места не става въпрос за особен избор, така че за какви избори ми говориш на лекари, екипи и техники, не ми става ясно...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт