Съвет по имотен казус от човешка гледна точка

• 12 642
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
Прощавай, грешно съм разбрала, заради написаното, че жената не го пуска да живее вътре, защото има малка част.

# 31
Е, то и аз искам много неща. Да си прецени, това е сделка, пазар.

# 32
На нейно място бих взела парите и кой откъде е. А ако тя не се съгласи на тази сума, няма да вземе никаква в бъдеще. Да не забравяме, че и всички потенциални купувачи избягват такива имоти с много собственици, освен ако не са много ценни, а в случая не виждам никаква ценност в тоя имот.
Но мания на българина е да си се хване за някакъв дял и да вика имам това имам онова, а пък на практика нищо не може да го прави, а само трупа разходи.
Вдовицата да си прави сметката както някой беше писал или сега взима някакви пари или се почва някаква дългогодишна разправия.

# 33
Прощавай, грешно съм разбрала, заради написаното, че жената не го пуска да живее вътре, защото има малка част.

Тя се притеснява, че той влезе ли веднъж вътре, няма да напусне жилището и няма да иска да й плати нищо. Е, ще започнат дела, но те няма да доведат до никаква печалба.
Кофтито е, че жената е изплатила близо 80% от стойността на апартамента чрез заем, синът никога не е живял там /не че има значение/, също така и след смъртта на баща си се скри буквално в чужбина без да се обади, че заминава. Жената го е търсила чрез майка му доста пъти, дори не искаха да й дадат телефон в чужбина да говори с него. Поради заминаването му към Соф. вода има около 1000 лв. неплатени сметки, защото без негово съгласие не може да се заяви, че жилището е необитаемо и реално не се ползва вода /няма водомери/.

zari65, самата тя, изхождайки от професията си, е в пъти по-наясно от повечето пишещи тук, какъв е пътят на съдебните делби за това жилище. За това и не исках от вас юридически съвет- тя си го дава сама на себе си чудесно:), а чисто човешки. Ето, и юристът Тумба Лумба още в първия пост беше непоклатима Simple Smile- "Ама как така ще й дава по-малко, като по закон й се полага....". Ситуацията освен юридически заплетена има и човешки аспект, който на професионалиста в областта се губи.

Ох, Трещерица, какво има да преценява. Ако не се съгласи, какъв избор й остава освен затворено жилище, ако въпросният пак драсне в чужбина, или съдебен спор?

# 34
На нейно място бих взела парите и кой откъде е. А ако тя не се съгласи на тази сума, няма да вземе никаква в бъдеще.
Въпросът опира до това как жената да проумее този факт. Защото тя очевидно не иска да приеме нещата по този начин. Може би се надява да се върне упадчъното време на силно търсене на недвижими имоти, когато цените се покачват, независимо от качеството. Или просто в момента няма нужда от пари.

Касита, а ако и предложи да покрие старите задължения и да вдигне цената, да речем с 2000 Е, пак ли отказва? Или той не желае да направи това?
Може би с преговори би могъл да я мотивира някак.

# 35
Касита, ако искаш да чуеш, че синът не е прав, може. Явно има нещо в отношенията. 

# 36
На мястото на сина бих искала оценка на дела си и да изискам другия собственик да ми го плати. Не си заслужава последващите разходи за ремонт такова жилище. Тази схема е най-щадяща за нервите и джоба. Поне аз бих направила така.

И като му го плати, какво ще си купи с получената сума? За него това възможно най-евтиният начин да има собствен апартамент в столицата.

След като семейството на детето на вдовицата живее там, не е ли редно да си изплати дължимите суми а вода? За времето, през което е ползвало апартамента не се ли дължи някакъв мин. наем на собственика с 1/4 част.

Да го продават.

Изобщо не сте чели написаното, защото иначе нямаше да пишете това. В апартамента не живее никой. Жилището е необитаемо. Детето на въпросната вдовица има свой апартамент.

Ако вдовицата има друго жилище и не й се налага да дели с този наследник жилището, в което живее по настоящем, направо да взима парите.
.............
Ако се намери клиент, който е готов да плати наистина добра цена, едва ли другият наследник ще се откаже от парите, макар и само 1/4.

Има две други жилища, лична собственост, нямащи нищо общо със сина на починалия й съпруг.
Синът изобщо не желае продажба на трето лице. Причините са повече от ясни- малкият му дял и ниската себестойност на имота. За него е важно, той да бъде купувача.

милинка, и въпреки че, пазарните цени са лош изходен пункт, синът предлага половината сума от пазарната цена на другия наследник.

Тук никой нищо не решава. Задала съм си въпросите, помолила съм за съвет.
Реално вдовицата иска продажба без значение на кого. Синът иска той да купи делът на отсрещната страна. И знаейки, че без негово съгласие няма как имотът да се продаде на трето лице, той предлага на вдовицата по-ниска цена от тази, която реално тя би взела, ако и двамата продадат дяловете си на мен например.

Хърмаяни, никой не е изявявал претенции да живее в жилището. И двамата наследника имат ключ от него. Вдовицата не е ходила там реално от 5 години, а синът и от повече, защото до преди дни е бил в чужбина.

джоджо, той предлага 15 000 Е при реален дял 22 500Е.

До колкото разбрах, синът натиска да изкупи дела на вдовицата на нереално ниска цена.

Според мен има два аспекта. Първо, въпросът е дали реално заплашва да блокира евентуална по-добра сделка, от което би загубил и той. И второ, има ли по-добра оферта или всичко са хипотези.

Смятам, че жената трябва да тества пазара за да види каква цена може да получи.
Ако няма търсене, моментната цена е точно 0. И решава лесно да му го продаде, ако не може да чака да се появи търсене над неговата предложена цена.

Аз мисля, че няма да имат купувач. И ако не му е казала, че го обявява, с радост ще приеме предложението му. Ако и той провери пазара - може да свали още.

Ако той играе сечено, няма как да я принуди да продаде на загуба. И така губят и двамата.
Но понятието загуба зависи от това да има поне един купувач на имота, а а засега това е само синът Simple Smile

В чисто човешки план, тоя младеж ако не е мръсник, то е безстопанствен. И тя трябва да се отърве от обща собственост с него. От друга страна, при параметрите които ти описваш, този имот си е за махане отвсякъде...

А за да е спокойна, че не е загубила - просто да провери реалния пазар без да казва нищо.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 14:02 от MechoPuhOnline

# 37
Хърмаяни, тя е проучила отгоре-отгоре пазара и смята, че около 30 000 Е цена за цялото жилище е приемлива, т.е. нейният дял да е към 22 500 Е. Не въжделее явно цени от преди кризата, защото е наясно, че такива няма как да получи в настоящия момент.
А той какво желае да направи, не зная. Предполагам, че тя би склонила на цена около 17-18 000 Е и разноски по прехвърляне от негова страна + покриване на старите задължения, които реално са направени заради неговото нехайство.
Тя нужда от спешни финанси няма.

MechoPuhOnline, говорих с двама познати брокери, казаха, че в района търсене няма. Имат няколко жилища и една къща, за които с месеци никой не звъни, а цена около 30 000 +/- 2-300 Е в зависимост от състоянието и подобренията на апартамента е напълно приемлива.
Той настоява за покупка, тя за продажба. Ясно е само, че иде реч да се разберат за цена.

Трещерица, в отношенията няма нищо. Всъщност то няма и отношения. Едно общо погребение, едно общо ходене по уреждане на наследството + прехвърляне от нейна страна на дела й от вилата на починалия + дворно място + още два селски имота на сина, за които той явно забравя. И после изведнъж той заминава в чужбина. Обажда се преди дни с тази оферта и чака отговор.

# 38
По -добре по-малко пари сега, отколкото никакви в бъдеще.

# 39
Ако контактуваш с жената, а не с мъжа, посъветвай я да преговаря. Да не казва просто да или не. Ако е възможно, разбира се. Може да достигнат до компромис някакъв - тя да свали от исканите 22 500, той да качи предлаганите 15 000 и всеки да е доволен накрая. Допускам, че той също е предвидил възможност за преговори относно цената, и е предложил най-ниската, с намерение да я покачи малко. 
Иначе, доколкото не съм запозната с пазарните механизми, и бъдещите възможности, не съм в състояние да кажа, дали следва да приеме толкова ниска оферта или да я откаже. Успех, дано жената вземе правилното решение.   

# 40
Хърмаяни, тя е проучила отгоре-отгоре пазара и смята, че около 30 000 Е цена за цялото жилище е приемлива, т.е. нейният дял да е към 22 500 Е. Не въжделее явно цени от преди кризата, защото е наясно, че такива няма как да получи в настоящия момент.
А той какво желае да направи, не зная. Предполагам, че тя би склонила на цена около 17-18 000 Е и разноски по прехвърляне от негова страна + покриване на старите задължения, които реално са направени заради неговото нехайство.
Тя нужда от спешни финанси няма.

MechoPuhOnline, говорих с двама познати брокери, казаха, че в района търсене няма. Имат няколко жилища и една къща, за които с месеци никой не звъни, а цена около 30 000 +/- 2-300 Е в зависимост от състоянието и подобренията на апартамента е напълно приемлива.
Той настоява за покупка, тя за продажба. Ясно е само, че иде реч да се разберат за цена.

Трещерица, в отношенията няма нищо. Всъщност то няма и отношения. Едно общо погребение, едно общо ходене по уреждане на наследството + прехвърляне от нейна страна на дела й от вилата на починалия + дворно място + още два селски имота на сина, за които той явно забравя. И после изведнъж той заминава в чужбина. Обажда се преди дни с тази оферта и чака отговор.

Времето работи във вреда и на двамата, повече на нея.
При падащ пазар купувачът има преимущество.
Тя е направила поне две грешки досега.
Имотът погива, носи само разходи и рискове. Тя си има и пари, и имоти.
На нейно място бих приел цената му. Разликата от няколко хиляди евро ще се загуби в близките години. Аз лично съм скептичен за имотния пазар в България за следващите 5-10 години.
Допълнително, не ми се струва реално той да го ремонтира, да си го обзаведе и да си заживее там.
По-скоро ще спекулира с него. Ако е така, тя ще получи възмездие Simple Smile
Има и хипотезата тя да се запъне за 3-4 хиляди. Той да влезе и да го владее целия. Тогава тя съвсем ще се пишманоса, защото дължи 3/4 от разходите!

Респектиран съм от мнението на Хърмаяни. Но в случая смятам, че младежът преговаря от позиция на силата.
Пазарът е на негова страна, допълнително тя има потенциал да губи много повече.
Аз тази игра я играя SELL.

# 41
Младежът, или какъвто е там, определено я изнудва. Грозно е.

Мислех, че апартаментът е родителски, на баба и дядо, сега виждам, че жената го е изплащала... Стана ми жал за нея. 

Виж, за водомерите, си е нейна грешката. Винаги може да се сложи водомер, дори и никой да не живее там. И да се плати старото задължение.

Явно не я бива в сметките и ползите. Може би наистина е добре да се съгласи с предложението му, като все пак опита да преговаря и качи малко сумата.

Поуката за мен е, че човек трябва своевременно да си оправя имотните въпроси, особено когато има по-комплицирана семейна история.

# 42
Да си мотивирам мнението.
Опростено погледнато, човек като затваря пари или е спекулант (краткосрочен), или е инвеститор, или е ползвател.

Не виждам тя да има други характеристики, освен на инвеститор.

Виж сега инвестицията и-

Платила е голямата част от имота, не го владее, дължи разходи и обезценката и тежи три пъти повече.
Дотук не виждам положителен поток.

Не може да го продаде, няма да вкара наематели нито да го ползва.
Тоест негативния поток ще се задълбочава.

Сега има един, дето се мисли за дявол.
Добре, усеща(те) го. И какво Simple Smile

Ако тя вкара в банален депозит 15 хиляди при 6-7% годишно на третата година и е излязла разликата до 18.
И което е по-ценното, излязла е от "инвестицията".

Колкото до сантимента - имам мома за женене, ама е на 43. Виж преди 20г каква красавица беше Simple Smile Дали пък да не поизчакам ?!

Колкото до човешкия аспект, смятам, че ако блокира по-добра оферта, младежът я притиска мръснишки. Но дали това е случая?

Във всички случаи, аз не бих имал обща собственост с толкова различен "тип".

Сега е от страната на пазара, но ако реши да спекулира...жална му майка Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 15:00 от MechoPuhOnline

# 43
Цитат
Колкото до сантимента - имам мома за женене, ама е на 43. Виж преди 20г каква красавица беше Smile Дали пък да не поизчакам ?!

Joy

Прав си! И все пак - грозно е. Добре е да се търси компромис и от двете страни.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 15:05 от птица

# 44
MechoPuhOnline, благодаря.
Смятам, че след твоето мнение, Касита по-лесно ще даде съвет.

Общи условия

Активация на акаунт