Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 379
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • В градината...

1.Как става подялбата на семейно движимо имущество(автомобили), ако развода не е по взаимно съгласие? В смисъл- този въпрос от съдията в бракоразводния процес ли се решава, или отделно дело се води? (при положение, че не можем да се разберем помежду си)

Води се дело за делба, ако не може да се постигне съгласие за сключване на договор за доброволна делба.

# 616
  • Затънтена някъде зад дувара
Моля ви спешно за съвет. Бившият ми съпруг отказва да ми даде пълномощно за издаване на международен паспорт на детето ми което е на 13 години. Имам декларация подписана от него, че е съгласен детето да напуска страната. Трябва ми пълномощно от негова страна за издаване на международен паспорт което той отказва да подпише. Пълномощното ми е необходимо, защото той е бил твърде зает и не иска да се занимава по инстанции за издаване на паспорта. Как да постъпя? Мога ли без негово съгласие да изкарам паспорт на детето си?

# 617
Само ако заведеш дело срещу него. Друг начин няма. Уплаши го, че ще плати голям адвокатски хонорар, дано намери час-два да дойде до районното.

# 618
Здравейте! Ситуацията е следната-съпругът на моя приятелка има връзка с друга жена и внезапно изоставя жена си и детето си. Искам да попитам при евентуален развод и ако детето остане при майката,семейното жилище(купувано с кредит по време на брака) за кого остава.Доколкото съм запозната знам,че майката има право да живее в имота до навършване на 18 години на детето,но адвокат й е казал,че не било така,зависело от съда-можело да й позволят да живее в апартамента за 2-3-5 години примерно. Този адвокат е казал също,че въпросът за вината при евентуален развод нямал значение ,това така ли е? Съпругът разиграва жената по всякакъв начин,всеки ден измисля нови неща,последно,че щял да си прехвърли дяла на детето,ама искал да има право на ползване Confused Ако не се разведат по взаимно съгласие какви са шансовете за приятелката ми да остане в семейното жилище при положение,че съпругът ги е напуснал. И в момента тя има ли право да смени патрона,за да не се окаже един ден,че съпругът се е нанесъл с любовницата ooooh!
Благодаря ви предварително за отговора!

П.С.Сега се върнах да чета назад и видях,че има отговор,в който пише,че при всички положения жената ще дължи наем на съпруга си.По какъв начин се определя наема и високи суми ли определят?Понеже при издръжките доколкото са й казали можела да получи от 70 до 100 лв,което е смешна сума.За определянето на наема дали важи същото?

Последна редакция: сб, 05 май 2012, 23:28 от Alinka_79

# 619
1. при евентуален развод и ако детето остане при майката,семейното жилище(купувано с кредит по време на брака) за кого остава.
2.адвокат й е казал,че не било така,зависело от съда-можело да й позволят да живее в апартамента за 2-3-5 години примерно.
3.Този адвокат е казал също,че въпросът за вината при евентуален развод нямал значение ,това така ли е?
4.И в момента тя има ли право да смени патрона,за да не се окаже един ден,че съпругът се е нанесъл с любовницата ooooh!
Благодаря ви предварително за отговора!

5.По какъв начин се определя наема и високи суми ли определят?Понеже при издръжките доколкото са й казали можела да получи от 70 до 100 лв,което е смешна сума.За определянето на наема дали важи същото?

1.По принцип за родителя, който упражнява род.права.
2.Възможно е и друго решение от съда.
3. Според мен вината има значение в случая.
4. Не, няма право.
5. По пазарни цени, няма общо с размера на издръжката.

# 620
Благодаря за отговора,Мандаринка. Не ми стана ясно само при положение,че той е виновния ,тя пак ли ще му плаща наем за неговата част.ЗА какво се взима предвид тази вина?

# 621
Здравейте,

извинявам се за повторно зададения въпрос, но ако все пак някой има опит - може ли да ми отговори какво се случва с изпълнително дело при ч.с.и. за режим на лични контакти, при положение, че "длъжникът" промени местожителството си заедно с детето в друг град? Прекратява ли се делото? Какви са възможните варианти?

Благодаря!

# 622
Здравейте,
със бащата на синът ми сме разведени от година.в момента бифшият ми съпруг е обвиняем по дело за убийство.тове е поводът да искам да променя фамилното име на детето ни.
въпросите ми са:
1.мога ли да променя името без изрично съгласие на бащата?
2.какви документи са необходими и къде трябва да се подадът?

Благодаря!

# 623
     Не се прекратява делото. За възможните варианти категоричен отговор не мога да ти дам. Дано се включи колега с опит в тази насока.   
     По принцип компетентен е съдия-изпълнител по местонахождение на детето, но и не открих правило, ако делото е започнало при един съдия-изпълнител (дали е държавен или частен няма значение), да се променя местната подсъдност с промяна в местонахождението.

# 624

1.мога ли да променя името без изрично съгласие на бащата?
2.какви документи са необходими и къде трябва да се подадът?

Благодаря!

1. По принцип можете да подадете молбата, но съдът ще иска становище и от него.
2. Молба до районния съд с много други приложения.

Не съм убедена, че това обстоятелство налага промяна на името на детето обаче. Според мен няма да допуснат такава промяна.

# 625
mandarinka, ще погледнеш ли въпроса на Nell относно промяната в подсъдността по изпълнителни дела за предаване на дете?  Peace

# 626
Хърмаяни,
според мен приложим към изпълнителното производство е чл.120 ГПК:
Чл. 120. Настъпилите след подаването на исковата молба промени във фактическите обстоятелства, обуславящи местната подсъдност, не са основание за препращане на делото.

Друг е въпросът, колко ще е щастлив съответният ЧСИ, при когото е започнато делото, от тази промяна и как ще работи....

# 627
И аз така мисля, но не бях сигурна. Може да имат някакъв вариант са извършване на действие по делегация.

# 628
Здравейте, предварително се извинявам, ако вече е отговаряно на тези въпроси, но не можах да намеря достатъчно информация.
Разведена съм от 2 години по взаимно съгласие. Определената издръжка е 100 лв. Винаги е плащана с големи закъснения, на ръка, но срещу сумата давам собственоръчно написана бележка, че е изплатена сумата за съответния месец. Всъщност аз нямам никакъв документ за това, че съм получавала пари, но той има. Проблемът е , че от 10 месеца не съм получавала нищо, освен обещания. Бащата няма имоти, няма заплата, няма нищо, на всичко отгоре дължи пари къде ли не и на кого ли не. Нямам пари за адвокати, но бях намерила информация, че трябва да отида в Прокуратурата, за да извадя изпълнителен лист и после какво?? Не искам разправии с него, защото е много агресивен, но пък и детето има нужда от парите си....Може ли някой да ми опише накратко стъпките, които трябва да предприема, защото мисля да си взема един ден отпуск и да свърша, това което трябва. Чела съм, че при невъзможност на осъдения родител да плаща издръжка, общината поема минималната издръжка?! Предварително благодаря на всички, които биха ми отговорили!  bouquet

# 629
Здравейте,

въпросът ми е следният - кога влиза в сила решение на съда за промяна на режим на свиждане на родител с дете? Има двуседмичен срок за обжалване, след него ли? А ако обжалвам влиза ли в сила решението или не? Всмисъл мога ли да забавя влизането в сила на решението като обжалвам или независимо, че обжалвам, решението си влиза в сила?

Благодаря Ви много!

Общи условия

Активация на акаунт