Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 428
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Може ли съдействие за адвокат от Пловдив  / бракоразводно дело /.
Благодаря ви
.

# 601
Здравейте,

Имам следните два въпроса:
1. Има ли частният съдебен изпълнител по изпълнително дело за режим на лични контакти с дете право да назначава задължителна психологична експертиза на детето? Може ли родителят на детето да откаже такава експертиза? При положение, че на детето вече са правени експертизи от вещо лице в съда, оценка от психолог в Агенция за закрила на детето, оценка от психолог от Фондация Анимус.
2. Има ли частният съдебен изпълнител правомощия да се обръща към съда и да иска промяна на постановен режим на контакти?

Моля пишете ми, ако имате информация за аналогични случаи и съдебна практика
Предварително благодаря!

# 602
Здравейте,

Имам следните два въпроса:
1. Има ли частният съдебен изпълнител по изпълнително дело за режим на лични контакти с дете право да назначава задължителна психологична експертиза на детето? Може ли родителят на детето да откаже такава експертиза? При положение, че на детето вече са правени експертизи от вещо лице в съда, оценка от психолог в Агенция за закрила на детето, оценка от психолог от Фондация Анимус.
2. Има ли частният съдебен изпълнител правомощия да се обръща към съда и да иска промяна на постановен режим на контакти?

Моля пишете ми, ако имате информация за аналогични случаи и съдебна практика
Предварително благодаря!
1. Може би, ако се налага да се прецени конкретното състояние на детето при изпълнение на съдебното решение. Опиши по подробно причината за експертизата, за да ти отговорим точно.
2. Не.

# 603
Благодаря за бързия отговор! Ситуацията е следната: през януари т.г.дъщеря ми стана свидетел на побой от страна на баща й върху баба й, след което той е избягал. От тогава тя е много наплашена и не желае да се вижда с баща си. Той от своя страна многократно идва у дома със съдия-изпълнител, полиция, социални и пр., което допълнително я плаши и изнервя и тя отказва да тръгва.

Междувременно й бяха правени три експертизи за последните три месеца, една от които беше особено стресираща за нея, и тя повече не желае да ходи при психолози.

Баща й беше наел един съдия-изпълнител, а сега се е отказал от него и е наел нов. Новият не иска да идва у дома, за да види каква е ситуацията, а ми нарежда да заведа детето при четвърти психолог. Проблемът обаче не е в детето, а в неуравновесеният й баща.
Съдията-изпълнител ми каза, че експертизата би могла да бъде основание за отказ на ч.с.и.от изпълнение на дело (ако стане ясно, че детето наистина не желае да вижда баща си) и мотив той да сезира съда да измени режима на контакти. Позовава се на някакво тълкувателно решение на ВКС от 1962г. (!) Не съм юрист и не разбирам от тази материя, но сегашната уредба ми се струва напълно безумна. Ч.с.и.твърди, че ако експертизата докаже, че детето има страх от баща си, той щял да откаже изпълнение и няма да предприема действия срещу мен като длъжник. Аз пък имам съмнения, че просто ме вкарват в поредния сценарии за тормоз върху дъщеря ми...

Та въпросът ми беше мога ли да откажа такава експертиза, т.к.дъщеря ми категорично не желае да вижда вече никакви психолози (понеже беше подложена на тормоз от един такъв) и какви ще бъдат последствията за мен от това?

Благодаря ви още веднъж!

# 604
     Нел, в случая експертизата е в интерес на детето, а последствията - да не бъдеш санкционирана за неоснователен отказ да изпълниш съдебно решение.
     Колкото до тълкувателното решение (всъщност е Постановление № 4  от 1962 г. на Пленума на ВС), правомощията на съдия изпълнителя се свеждат до подаване на сигнал до съда, че режимът не е адекватен. Имаше няколко хипотези, при които съдът може да се самосезира, когато са застрашени интересите на деца. Не съм сигурна, че при действащото законодателство точно този въпрос може да бъде разрешен по инициатива на съда, но във всеки случай, ППВС е действащо по онези въпроси, които са непроменени, независимо от годината на постановяването му.
     Ето текста на постановлението:
     Когато от постановяване на решението до неговото изпълнение е минало много време, вследствие на което условията явно са се изменили значително по смисъла на чл. 54, ал. 3 ЗЛС*(2) и изпълнението е нецелесъобразно, по изключение съдебният изпълнител може да отложи изпълнението и да направи сигнал до съответния съд за евентуално изменение на първоначалното решение.
     Текстът в Закона за лицата и семействата е отменен, но има действаща норма по въпроса за упражняване на родителските права в СК.

# 605
Предстои ми да подам молба за развод в близките дни.Съпругът ми ме заплашва,че ще иска родителските права и ще ми отнеме детето.Адвокатката ми е категорична,че това няма как да се случи,но честно казано мен ме е страх..бих искала да се консултирам и тук,каква е вероятността това да стане..Детето е момиче на 4,5 години,аз съм здрава,права,нямам проблеми с алкохол,наркотици,не съм осъждана,работя,грижа се за дома и детето.Бащата е без работа в момента,през годините на брака ни твърде често е оставал без работа,сега твърди,че бил започнал собствен бизнес и щял да покаже пред съда по-добро материално положение от мен,има апартамент,а аз съм нямала жилище,където да гледам детето и съда щял да го присъди на него.Досега си мислех,че това е невъзможно,но четох тук някои истории и...не знам Sad

# 606
     tina d, както си описала ситуацията, при теб изглежда невъзможно родителските права да бъдат присъдени на бащата. Разделени ли сте, и ако да - с кого живее детето? Не виждам как ще докаже по-добри възможности, ако не го упражнява този бизнес от миналата година и не е подавал данъчна декларация за доходите си.
     По принцип не е невъзможно, бащите са родители както и майките. Правата им са равни.

ПП По-добра преценка от тази на адвоката ти, няма как да получиш тук. Тя знае много повече за случая от нас, разпитала те е подробно, очи в очи. Видяла е и документите.

# 607
Хърмаяни,благодаря ти.От скоро сме разделени,2-3 седмици,той е при майка си,детето живее при мен,семейното жилище е негово,купено преди брака с кредит,който сме изплащали по време на брака.Когато е работил,винаги е било извън града,в който живеем,аз съм се грижила сама за детето,като разбира се,той ни е пращал средства,това не го отричам.Той разчита на това,че когато е работил,неговата заплата е била в пъти по-висока от моята и има собствено жилище.Заплашва ме,че щял да поиска някаква психологическа експертиза за детето,едва ли не да го питали него  с кого иска да живее,а мисля,че това не се допуска за толкова малки деца...Притеснява ме,че това би травмирало детето Sad Адвокатката ме успокоява,казва ми,че това е невъзможно...но ако е наистина така,защо неговият адвокат би се хванал на такова дело..явно има някакви шансове...

# 608
    Нел, в случая експертизата е в интерес на детето, а последствията - да не бъдеш санкционирана за неоснователен отказ да изпълниш съдебно решение.

Много благодаря за отговора, Хърмаяни! Имам още един въпрос: планирам преместването ми с детето в друг град. Това ще ме спаси ли от тормоза на този конкретен съдия-изпълнител? Тъй като мога да ускоря процеса, и ако е нужно да се регистрирам адресно там по-рано...

Съдиите-изпълнители имат ли район на действие или действат на територията на цялата страна? Ако се преместя в друг град (и се регистрирам там по настоящ адрес заедно с детето) какво ще се случи с това изпълнително дело?
Мерси!

Последна редакция: сб, 28 апр 2012, 21:00 от Nell

# 609
Здравейте,
С бащата на детето ми сме разделени от почти 5 год. (нямаме брак). Поради некоректното му отношение реших да го съдя за издръжка, та това което ме интересува е:
1. Мога ли, при положение, че нямаме брак да го съдя за тия 5 год. от както сме разделени? (няколко пъти ми е давал пари чрез банков превод, но е било на 2-3 месеца веднъж и то за малки суми 50-60 лв., но на касовия ордер мисля че пишеш "превод")
2.При дело за издръжка, намесват ли се децата по някакъв начин или това е само между родителите и съда?
3.Синът ми е на 11г. и е със сериозно заболяване, има и телк решение - това играе ли някаква роля за размера на издръжката?

Благодаря Simple Smile

# 610

1. Мога ли, при положение, че нямаме брак да го съдя за тия 5 год. от както сме разделени? (няколко пъти ми е давал пари чрез банков превод, но е било на 2-3 месеца веднъж и то за малки суми 50-60 лв., но на касовия ордер мисля че пишеш "превод")
2.При дело за издръжка, намесват ли се децата по някакъв начин или това е само между родителите и съда?
3.Синът ми е на 11г. и е със сериозно заболяване, има и телк решение - това играе ли някаква роля за размера на издръжката?
1. Може за 1 година назад.
2. Ако са над 10 годишни, децата се изслушват, а и ще има социален доклад независимо от възрастта, което предполага евентуална среща с детето.
3.Да, има значение. Представете документи.

# 611
здравейте,

имам 2 деца родени от връзка без брак. децата са признати от бащата. той от септември месец 2012 е в чужбина и официално не ми е изпращал пари (изпраща на майка си и тя ми ги дава) не искат да ми приемат малкото дете на ясла, не съм била самотна майка понеже децата са признати от бащата. въпросът ми е мога ли по някакъв начин да извадя документ, че отглеждам сама децата си и съм самотна майка за да ни приемат на ясла? сама съм  и трябва да се върна на работа, а няма как да стане ако не вземат синът ми на ясла

# 612
Задължително ли е да придружавам детето при срещи с бащата лятото когато бащата има отпуска и може да я вземе и да я гледа.Детето е на 3 год и половина.Не искам да ходя в неговия дом.Но какво да правя като без мен едва ли ще се справи?

# 613
Задължително ли е да придружавам детето при срещи с бащата лятото когато бащата има отпуска и може да я вземе и да я гледа.Детето е на 3 год и половина.Не искам да ходя в неговия дом.Но какво да правя като без мен едва ли ще се справи?
Има ли съдебно решение?

# 614
Здравейте.Моят въпрос:

1.Как става подялбата на семейно движимо имущество(автомобили), ако развода не е по взаимно съгласие? В смисъл- този въпрос от съдията в бракоразводния процес ли се решава, или отделно дело се води? (при положение, че не можем да се разберем помежду си)

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт