За самоубийците

• 81 818
  • 639
  •   1
Отговори
# 105
Естел, радвам се че не си успяла Hug! Винаги когато те чета ми се струва че си позитивен и уравновесен човек  bouquet, дори не бих предположила че си имала такъв етап от живота си!

Никой не е застрахован, че един ден няма да "превърти" и да се самоубие! Дори бях чела някаква статистика, че близките на самоубийците много по-често посягат на живота си, отколкото тези които нямат такъв "пример"!

# 106
Що такива тежки теми, бе девойки?
Опитите за самоубийство винаги са свързани с психично разстройство, най-често депресия.  Затова пробвалите се насочват към психиатър.    Близките, стечението на обстоятелствата и пр.  нямат много общо. Те могат само да извикат нещо, което е вече в теб.

# 107
  • Страната на чудесата
Изпитвам ужас от темата и безкрайна жал към посегналите на живота си Cry Имам в миналото си човек, с когото сме били интимни и след време разбрах, че е посегнал на живота си. Бащата на близък приятел -също...Не ги разбирам и не бих могла, но за да вземат такова решение, едва ли е било нещо твърде хубаво.Съжалявам близките,  трудно се приема и живее с това Confused

# 108

От страни е много лесно.
Ако говорим за дете,което е неглижирано и едва след самоубийството му родителя е обърнал внимание,да,може би си права.
Обаче ако един родител не издържи да живее и той,и децата в нищета,да носи отговорността за семейството ,и взема решение да се самоубие.Кого ще съжалиш?
Сигурно живите останали сами на себе си.
Мисля,хора сме все пак.Допускаме грешки.
Дори и от страни не е лесно.Във всяка една ситуация живите имат шанс.

# 109
Да,шанс имат.Това не означава,че не са травмирани от самоубийството и/или са виновни за смъртта на самоубиеца.

# 110
Болно ми става за самоубииците и техните близки.Трудно ми е да ги рабера,а и едва ли бих могла.Всеки сам си знае какво му е в главата и в душата,но определено не са прави като предпочитат да сложат край на житейския си път.

# 111
Изпитвам дълбоко съжаление и съчувствие към самоубийците и техните близки.Живота ни е даден, за да го живеем и независимо от ситуациите, в които се намираме сме длъжни да продължаваме напред.Винаги има болка от загубата на близък, но когато е причинена от самоубийство е още по-силна и разкъсваща.Ако не дай Боже ми се случи, мисля че цял живот ще си задавам един въпрос"Защо и как не го предотвратих".

# 112
Да,шанс имат.Това не означава,че не са травмирани от самоубийството и/или са виновни за смъртта на самоубиеца.
В такъв случай,кое е за предпочитане?Да си жив и травмиран или мъртъв и ...мъртъв?Травмите се лекуват с помощ от специалист,смърт не знам да се поправя.Всичко може да се промени,стига да си жив.Аз не знам по-голям дар от живота да има.

# 113
но определено не са прави като предпочитат да сложат край на житейския си път.

Ами какво значи да са прави? Има една болест,депресия се нарича,която наравно с анорексията според мен е подценявана и непозната.

# 114
Дори презрение съм изпитвала! Да, имам близка, която се самоуби. Нея не съм обвинявала, но аз чувствах вина и някаква отговорност. От там насетне един нещастник се опита да ме манипулира, заплашвайки ме, че ще се самоубие заради мен, понеже знаеше, че ми е рана в душата. Още един случай с опит има около мен, който ме гневи, но не искам да коментирам. Извода, който съм си направила е, че просто търсят внимание и искат да накажат другите, убивайки себе си. Жалко е.

# 115
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Дори презрение съм изпитвала! Да, имам близка, която се самоуби. Нея не съм обвинявала, но аз чувствах вина и някаква отговорност. От там насетне един нещастник се опита да ме манипулира, заплашвайки ме, че ще се самоубие заради мен, понеже знаеше, че ми е рана в душата. Още един случай с опит има около мен, който ме гневи, но не искам да коментирам. Извода, който съм си направила е, че просто търсят внимание и искат да накажат другите, убивайки себе си. Жалко е.

Peace
Според мен тези, които  го правят от истинска  безизходица, са много малък процент в сравнение  с  онези, които  го  правят  "напук".

# 116

В тази връзка ми се иска да ви попитам - как се предовратява? Ако имаш лабилен приятел, не много близък, по-скоро колега, който се разстройва от всичко и приеме тежко и най-дребният израз на недоволство от шефа, затваря се и плаче в тоалетната всеки ден и прочие, как можеш да помогнеш? При последният му провал наистина се страхувах, че ще го направи и в последствие разбрах, че е бил доста близо, но е нямало хапчета наблизо, а и са се появили хора, които са го разсеяли.
Може ли някой да ми даде идея?

Струва ми се, че този твой колега има нужда от това, някой  да укрепи самочувствието му и да му вдъхне увереност, че е важен  и  че може да се справя с нещата не по-зле от другите. Според мен тук се касае  за изявено  чувство  за малоценност, насадено му  кой знае от  кого. Ако  имаш  възможност и  желание да му помогнеш, можеш  да му удряш по едно рамо по време на работа, ако видиш, че има опасност  да  се издъни, като по този   начин предотвратяваш евентуалното недоволство на  шефа срещу него, което явно  го натоварва много. Би могла  да му обясниш, че безгрешни хора няма, че понякога недоволството на  шефа не е продиктувано от него, а от нещо  съвсем друго. Но че шефът, бидейки  обикновен човек, понякога  си изкарва гнева върху най- удобния обект. Simple Smile
В същото време, възможно е  проблемите на колегата ти   да не са  само от  служебно естество. И ако не те допусне до света си, де факто няма да имаш  възможност  да му окажеш  реална помощ. Покажи му, че ти  е приятно с него / даже и да не е така/,  намери начин да изтъкнеш положителните му качества.Опитай се да му бъдеш приятел.В същото време  си дай сметка, че това може  да се окаже много натоварващо за самата теб, защото вероятно  той  ще ти  се жалва нон- стоп и ще  се опитва да  търси нон-стоп одобрението и подкрепата ти.
Възможно е да се окаже и  от онези  мрънкала, които цял живот  се оплакват и все някой за нещо им е крив, все някой е несправедлив към тях, все са онеправдани. Този тип хора са  истински енергийни вампири, които  те изсмукват без остатък. Познаваш колегата си.ПРецени  го добре. И едва тогава действай.

Между другото, той ли ти призна, че е  бил на крачка до самоубийство при последния провал?
Ако отговорът е "да"...хм... newsm78, вероятно  търси  внимание.И вероятно в някакъв момент ще направи   контролиран  опит с идеята  да  "накаже" някой за безсърдечието му, с идеята  да демонстрира колко е  раним и как трябва да бъде  гален с перце, с идеята  да привлече  към себе си внимание и съжаление.
Съжалявам, но така мисля.

Благодаря за отговора.
Да, старая се да помагам с работата и винаги съм насреща, когато има нужда от рамо, на което да поплаче. Организирах и още колеги да помагат, дори говорих и с шефа, който е наясно със ситуацията и се опитва да се държи максимално разбиращо и съпричастно.
Не мисля, че има лични проблеми, поне и не към днешна дата, но е имало доста в миналото.
За съжаление, му предстои много важен изпит след няколко месеца, с който има голяма вероятност да не се справи...и там помагаме, но понякога човек също трябва да направи усилие.
От друга страна най-искрено се надявам да не направи някоя глупост или поне наистина да е контролиран и неуспешен опит.

# 117
  • София

Peace
Според мен тези, които  го правят от истинска  безизходица, са много малък процент в сравнение  с  онези, които  го  правят  "напук".

Права си.....Има хора, които чрез самоубийството си наказват виновни....Но и това е решение на душевно сринат човек....

# 118
  • Най-сетне у дома

Peace

Права си.....Има хора, които чрез самоубийството си наказват виновни....Но и това е решение на душевно сринат човек....

А-ха... наказание е... в стила "ще си запаля къщата, за да изгори на Вуте плевнята". Тъжно е наистина, колко ниска себеоценка трябва да има човек, за да вярва, че ще привлече внимание и ще остане значим единствено със смъртта си  Sad

# 119
В такъв случай,кое е за предпочитане?Да си жив и травмиран или мъртъв и ...мъртъв?Травмите се лекуват с помощ от специалист,смърт не знам да се поправя.Всичко може да се промени,стига да си жив.Аз не знам по-голям дар от живота да има.
Не се заяждам,но мъртва не съм била.Може пък да е хубаво. Mr. Green

Сериозно ,ако си травмиран(въпреки опитите да се справиш) може живота ти да е един кошмар и смъртта да е избавление.
Аз съм за евтаназията.Може за някой това да е  крайно,но за мен е важно човек да има избор.
Да,живота е дар,но понякога смъртта може да е избавление.
Надявам се да не ми се наложи да избирам.

Общи условия

Активация на акаунт