Предучилищна - набор 2006

• 53 656
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • España (Плевен)
Ние сме на 6 год. и на есен ще сме първи клас. Много се вълнувам. Не сме имали открит урок, за да видим на какво ниво са ни децата. Вкъщи се упражняваме с ченгелчета и буквички - но по-малко. Като знам как всеки ни казва: "само какво ви чака от сега нататък", не ми се мисли. А и моята "убавица"  Mr. Green хич не я вълнуват тези неща. Да ви кажа аз съм ЗА предучилищна от 5год. Все пак не ги натоварват кой знае какво. Във формата на игра и забавления е все пак. Мозъчетата си концентрират..  Peace

# 706
  • sofia
Доколкото знам точковата система е навсякъде - степенуват няколко критерия за прием, като всеки критерий носи определен брой точки. Всяко у-ще избира само кои точно критерии и на кое място да са. Например критерий №1 Местожителство - 50 т, № 2 Брат/сестра в у-щето - 20 т и т.н
Подай документи в няколко училища, които са ти удобни и не се притеснявай. Критериите на повечето училища са аналогични.
Личното ми мнение е да не местиш детето.
И от моя скромен опит (големия ми син за четири години в у-ще, сега е с 5-та поредна учителка),около 80% от обстановката в класа и взаимоотношенията между децата, зависят от учителя. Вярно, че цялостната организация на учебния процес и атмосферата в училище не е за пренебрегване, но стоят на второ място.

# 707
  • София, България

А в повечето училища предучилищната за 5 и за 6 годишните повтаря един и същ материал, което ми се струва абсурдно.

Факт и абсолютен абсурд. Но мисля, че важи за по-малките училища. Ще ти кажа защо. Исках да запиша сина ми в кварталното училище, което е срещу блока. Отказах се, защото на родителската среща разбрах, че групата е смесена 5 и 6 годишни, и освен това е 30 деца. Попитахме с другите родители защо не ги разделят след като са толкова много. Не им отпускали бюджет за две паралелки, защото минимума бил 12 деца за паралелка, но максимума бил 22  Shocked Което значи, че трябва да има 12 деца НАД 22-те, за да се отвори нова паралелка  #Crazy Попитах как ги обучават, като учебниците са различни. А, нямало проблем, всички учели по програмата за 6 годишните, защото за тях било важно за училището. А какъв е избора на 5-годишните попитах. Ами те могат да повтарят паралелката или да се запишат направо в първи клас.  Освен това повечето деца били 5 годишни. Моя син е роден февруари, което означава, че ще учи заедно с деца, някои от които почти ДВЕ години по-малки от него. Все ми се струва, че ще напредват по-бавно, за да смогват мъниците ... което мен не ме устройва. Толкова смешно ми се стори, че го записах в по-далечно, но по-голямо (и после се оказа) по-реномирано училище. Там има 2 паралелки 5 годишни (по всички изисквания - в отделен коридор, с легълца за следобеден сън) и 2 паралелки 6 годишни. 18 деца са в класа, ходят на стол, учителката успява много добре да ги респектира и ангажира в клас. Нашия още не се е събул като се прибере и сяда да си пише домашните ... Доволна съм от избора си общо взето  Wink

# 708
  • София
радос, за кои училища говориш, че ми стана любопитно?

# 709
радос, същото се получи и при нас. има дете на ненавършени 5 години, повечето са на 5, а дъщеря ми е от най-големите на 6 г. и 9 мес. а това е сериозна разлика на тази възраст.

# 710
Според мен се опитват да направят плавното преминаване за тръгването на децата от 7 години на 6 години и за това е и целия този абсурд Simple Smile

# 711
Здравейте майчета на нашите дечица-2006! Весела и щастлива нова година! Бъдете живи и здрави и вие и вашите рожби. Тази година на есен и ние сме на пангара. Отсега ми се е свило сърцето. Такава паника  ме е обзела като че ли ще ходи на фронта. Вие как се чувствате? Избрахте ли училище вече?

# 712
Честита нова година! Весели, здрави и щастливи! Много, много успехи на нашите бъдещи ученици!
Мен още не ме друса нервата, но сигурно защото вече съм имала ученик и няма да ми е за пръв път. Но не се заричам де, като се познавам. Училището е избрано, при баткото, учителката също - няма да е неговата. Той ще бъде пети клас, а неговата класна отново ще вземе първокласници, но мисля да пропусна... Въпреки че в много отношения съм доволна от нея, не мога да си изкривя душата. Светле, не ме почвай, моля!  Чанта също сме купили. При нас има униформи.
Иначе дребната не е очарована, че ще ходи на училище. В детската единствено не й харесва, че ги карат да спят. Иначе не й се пише много. От известно време я карам да пише ченгелчета и цифри. По 2-3 реда пише и после останалите ги надрасква набързо. Иначе обича да решава задачи до 10, почти не прави грешки. Чете по малко, думи от 2-3 срички. Дано като тръгне на училище има повече ентусиазъм!

# 713
  • у дома
Засега не те почвам,защото си направила правилния избор,ама ако го промениш не отговарям  Heart Eyes
И моето ще бъде в училището на баткото,но при неговата госпожа-ами и аз не си кривя душата-супер доволна съм и затова...
На мен ми престои може би важно решение за баткото,но ще го мисля май месец дали да си остане 5 клас в същото училище или да иде м математическата и тогава с малкия ще бъдат различни смени и на мен ми се струва,че ще е по-добре така  newsm78

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА и от мен !
Иначе и моето си пада по математиката(то явно си е наследствено,защото там не полагам никакви усилия,а е доста напред с материала) ,но с буквите и писането е скаран и просто съм в чуденка какво ще го правя  Crossing Arms Ако разреша може цял ден да се мести от таблета на компа и обратно и в почивките да си пуска филмче на двд-то или да ме кара да му чета книга(това последното е лъч светлина в тунела  Joy ) - въпроса е,че съм лоша и не разрешавам...

Последна редакция: ср, 02 яну 2013, 23:23 от svetlaem

# 714
За много години, момичета!
Мен ме тресе от известно време една паника, само я мисля как ще се оправя
в училище. Да си призная дъщеря ми не е много самостоятелна, не е от т.нар.
"оправни" деца, а и с този пусти срам да мълчи пред непознати. Много силно се
надявам в класа й да има някое познато дете от квартала. Учителката, която
избрах от оскъдната информация, която изкопчих, била много спокойна жена,
по-тихите и плахи деца се чувствали добре при нея, но с по-буйни деца госпожата
трудно се справяла (това е доста противоречива информация, но реших да рискувам).
Питаха дали ще ходи на занималня и дали ще посещава часове по религия. Явно
все още целодневното обучение не е задължително, щом се допитват до родителите.

# 715
  • Между гори и планини
За много години майчета и предучилищни малчовци!

В нашето училище е мноооого рано за каквото и да е било. Миналата година другите приемаха документи в началото на Март, а нашите Юни... За сега ми е спокойно. В отпуска съм заедно с ваканцията на детето и такъв мързел ни е обзел, думи нямам! Не сме отворили нито една тетрадка! Явно толкова му е скучно на младежа, че започна сам да си чете приказките (намирам го все с книга в леглото), а детският си компютър решава задачи  Laughing А режима как сме развалили с късно ставане и късно лягане, другата седмица ще ни е зор  ooooh!
Хайде, дано тази година да е много успешна, без препядствия по пътя на знанието!

# 716
Честита нова година на всички!
Училището сме го избрали и малчо вече е записан. Намира се на 100м от новия апартамент, който сега ремонтираме с надеждата до есента да е готов. Приятелите му от градината ще са в друго училище, но общо взето не се притеснявам. Моят си е оправен и се чувства добре сред непознати. И най-важното много обича някой да го учи на нещо (стига този някой да не е мама или тате  Laughing) Във всички дежурни градини, в които е бил, е успявал да спечели учителки, лели. Магарията си я пази за вкъщи.
Със смятането до 20 няма проблем. Знае принципите на умножението и умножава малки числа. Чете горе-долу прилично, но няма желание или по-скоро търпение да си прочете сам приказка. Почва и след половин страница казва, че му е омръзнало. Тъй де, има си майка, която да му чете, няма да се мъчи сам я. Пише доста правилно, но ужасно разкривено. От почти две години ходи на логопед и упражненията там си казват думата. Казва, че нямало да го искат в първи клас, защото знаел всичко. Аз му отговарям, че като го видят как пише с краката си, ще го искат и още как. Освен това в първи клас ще научи още много неща, които сега не ги знае. Няма търпение да свърши детската и да стане ученик. Ще видим дали догодина няма да му секне ентусиазмът. Обича да играе на учител и да преподава на брат си, съответно го изпитва, както и нас.

# 717
  • На един клон
Евала.

# 718
  • София
Честита нова година!

Искам или не, мен започна да ме тресе вече. Днес подадох първото заявление в 51 СОУ.
Ще подадем и в 107. Тресе ме, обаче, защото трябва да подадем, според мен, на още места, защото във въпросните има вероятност да не ни приемат(и то голяма). Та имам още малко време да измисля и това.
Иначе първокласника чака с нетърпение да стане ученик, дано си запази ентусиазма Simple Smile

PS Ще съм благодарна ако някой има впечатления от 104 ОУ. Каква е програмата за началния курс и въобще каквото се сетите.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 17:06 от Cveti

# 719
  • София
 Честита Нова Година!
 Много здраве, щастие и радост на малките умници и на техните родителите!

И ние вече сме избрали училище и през месец март ще подаваме документи - дано да ни приемат.
 И Жожо чете и проявява афинитет към книгите. Към цифрите и смятането обаче не проявява голям интерес - познава числата до сто, като го попитам колко е 5 плюс 4 ще ми отговори, като сметне на пръсти, но не проявява инициатива сам да смята.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 10:48 от desy_net

Общи условия

Активация на акаунт