Лято е - слънцето пече, на МАЙ-ска мама и се ходи на море! - Тема 2

• 27 933
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте от нас!
Чета редовно,ама докато кърмя и хич не ми се пише с една ръка  Whistling
по темите:
Забелването ще го прави доктора.Миналия път го дръпна малко,другия път още и така.А пък аз само докъдето той е забелил-до там!
Захранването също ще го оставя доки да реши.Ако продължим да се кърмим така успешно каза,че поне 4 месеца няма да коментираме темата храна.
Гушкането- и аз много си го гушкам малчо,че след 2-3 год. ще ми каже "не ме гушкай".Иначе си спи в кошарата.Мен много ме е страх да е при мен.Взимала съм го,ама резултата е схваната мама и със сигурност не наспала се...
Нощното хранене и на мен ми се иска да го няма,но след като си иска-давам!всъщност винаги когато си иска му давам

Вчера му взехкопър и анасон за чайче-родих се!Дали е случайно,ама му се отразява мнооооого добре.За пръв път направи 5 часа пауза,че даже си заспа сам!

Ех колко хубави бебенца пак показвате!Страхотни!Най-хубавите бебета са в нашата тема Peace

# 301
аз имам още едно питане...кога се започва процедурата с чурката при момченцата? ние вчера бяхме при педиатърката, но нищо не каза. на първото ни посещение на 20-я ден питахме и ни каза, че е рано все още.... но вече сме на 1 месец...

# 302
аз имам още едно питане...кога се започва процедурата с чурката при момченцата? ние вчера бяхме при педиатърката, но нищо не каза. на първото ни посещение на 20-я ден питахме и ни каза, че е рано все още.... но вече сме на 1 месец...
Въпроса с пишлетата го обсъждаха няколко страници поназад в тая тема,даже Жени беше описала как точно се прави

# 303
Да кажа за прегледа при Алексиева от Детско здраве-всичко е наред,много обстоен преглед и добри препоръки ми даде.За ехографа платих 20лв.

# 304
Най-накрая и аз да се запиша в тази тема  ooooh!

Така ме е завъртяло ежедневието, че тъкмо намеря време за форума, започна да ви чета и като реша да пиша, малката се събужда и започва да мрънкоти  Crazy

Вчера бяхме на ортопед при Д-р Драганов и състоянието на Вики е абсолютно нормално. ПРегледът при него представлява една комична картинка на грешките, които българската майка прави при отглеждането на детето си през първата годинка. Малко е циничен в изразяването си, но определено подходът му прави силно впечатление и най-важното, оставяте ти сам да прецениш кое е правилното и кое не. Той ти казва погрешните действия до какво водя и ти сам си решаваш как да дейсташ. Доволни сме Simple Smile  

Тези дни Вики е доста неспокойна вечер. СЛед като я изкъпем и започнем ли да се храним започва един рев, едно дърпане, едно мрънкане.... Хем е гладна, хем се дърпа и не иска да суче. И така се храним по цял час, че някой път и повече. Като се нареве вече е толкова уморена и едновременно гладна, че заспива на 3-тата минута сукане. Вероятно и затова след това се буди на няма и 2-рия час и пак е гладна...после към 00ч пак е гладна, към 3 пак е гладна, в 6 отново... От няколко дни започна да се държи така. До преди това си правеше пауза около 5 часа през нощта и си спеше спокойно, ама сега.... Обяснявам си всичко със т.нар. криза на разстежа и дано да премине бързо това положение, защото съм като гърмян заек...
Сега видях и Бръмбъзела какво е посъветвала Люси...нашата ситуация е същата. Ще се опитам да променя позата, за да й създам повече комфорт, но за силната струя не знам как да я овладея...Изцеждам малко преди да я нахраня , но не забелязвам ефект...

Охх, много ми е уморено и ще се метна да дремна, че тази нощта почри не съм спала..
Айде до скоро и изкрени аплаузи за Елфи   bouquet
Деца мечта са твоите мишлета, Елфи Simple Smile

# 305
Hope_4_life имаш много красив син  Hug

Моята кукла вчера спинка 22часа непробудно,следствие температура(от гърлото),яде в просъница почти на сила ... Днес няма Т и си се буди за хапване.Ние нямаме почасов режим за хранене,на поискване е,за месец е наддала 800грама и е порастнала 4см,доки каза че сме супер  Peace За сега ни броят финна мацка на два месеца сме 4,650  baby_neutral

за гушкането-много си я гушкам,а за бабите няма да коментирам,не я изтърват от себе си като са в нас,обаче за сега след това нямам грижи,не ги търси,слагам я в люлката да си се люля и си кротува пикличка

за яденето-яде всеки път различно,понякога 10 мин от гърда,друг път 20-30мин от двете гърди,като се наложи да се цедя и давам от шише,си хапва по 80-100мл,пак различно спрямо нуждата както е писала Жени  Peace

Кърмене и солариум са забранени аз съм страшно бяла и винаги съм ходила на солариум,но сега уви..ще почакам
за нощното спане-ако заспи около 22,30 ме буди към 5-5,30,ако заспи около 20ч,се будим в 3ч,така че гледам да седи с нас до към 22-23ч и после да си спим всички спокойно,всеки в кошарката си  Mr. Green
писали сте за фишър прайс,ужасно ми харесват всичките им неща,ние имаме тяхна преносима кошара ,люлка,бънджи(от сега е прибрано за после),стол за хранене(и той от сега за после) и всякакви играчки,активна гимнастика нямам-мисля да и купя и нея  Peace

и да питам нещо за млечните крусти-с какво ги борите,мен ми препоръчаха а дерма шампоан,най вероятно ще го пробвам,че пикличка почва да се щене по главата и зад ушетата

# 306
Зайче, тези крусти не знам дали минават от нещо. Приятелката ми си мажеше детето с какво ли не, без ефект. След няколко месеца  минаха сами.

# 307
И сега, след като чинно изчетох 20 страници от новата тема (отново страхотно оформена) +12 от старата, да ви поздравя за всички пропуснати от мен празници   bouquet

ДА ви пусна поздрав по повод днешния 1ви юли http://www.youtube.com/watch?v=D_H3IR6XBRI
Ееех, беше време, като ходехме на Джулай в Созопол на Райския (сега безумно грозно застроен) или на Варвара, едно време беше чудно селце малко преди Ахтопол, и то ужасно урбанизирано в момента....

И да почерпя виртуално с кой каквото си хареса (за мен Мохито, ееех, ех) за Имения ден на малкия голям певец Дамян, който не тачи нощния сън никак!

(поулях се с картинките, май)

Та нашите дни, и особено нощи са като на Хера и Борис, с изключение на това, че Дамян яде, като малко зверче, то му личи Simple Smile на 2 месеца 0 6500 и 62 см, сестра му е била толкова на 6 месеца, само, че малко по- дълга Simple Smile)
Иначе най- обича преди да заспи към 2 да гука доволно за ужас на мен и мъжа ми  Mr. Green
През деня често се случва да си отспива, но не знам какво му пречи да го прави нощем Crazy
ЗА разлика от каката той не спи денем в количката, както и шума от двигателя на колата, хич не му действа...уви.
Направо с ужас си мисля за предстоящото пътуване до Варна следващия четвъртък  Mr. Green
Отслабнала или не, отиваме на юбилей на вуйна ми, и ние с малкото маймуне ще останем още 1-2 седмици в любимата ни Варничка Flutter Каката през това време ще е на море с баба, дядо и братовчед си на Албена.
Иначе, не се оплаквам, хронично недоспала, тъкмо отпратихме (почти) коликите и така обилно взе да слюнкоотделя и да си хапе ръцете, и не иска да суче, защото вече е сит, че с ужас си мисля за предстоящите екстри като зъби.....
Каката се изживява като майка на бебето  Mr. Green Постоянно идва да ме "подсеща": Дамян мрънка, сигурно е гладен, защо не му дадеш да суче?" или "Дамяни, памперса ти пълен ли е? Няма ли кой да го смени?" та така се забавляваме и зорко пази някой да не му подгъва ушите, че да не станат грозни  Mr. Green

Ние няма да забелваме, ще изчакаме природата да направи своето, ако се нуждае от помощ на по- късен етап, ще прецени доктора, засега само хубаво мие, но не дърпам, защото мисля, че е ужасно това...
ЗА захранването, не бързам, ако и Дамян не бърза, значи всичко е наред. Калина е захранена на 5 месеца, но беше със зъби и страхотен интерес към нашата храна. Хареса и твърдата храна, сърдеше се, когато не и предлагам, а аз си позволявам да ям в нейно присъствие. Тогава не се говореше за baby led weaning, но подсъзнателно и двете сме го практикували. НА нея и допадаше, така, че и сега ще започна по този начин, а кога? .....Дамян сам ще покаже Simple Smile
А за нощното хранене, имаме, но колко са не знам, защото Дамян спи при нас, не се будя съвсем, ако той не се "разпее" посред нощ   Grinning

Много хубави снимки видях в темичките! ДА са живи и здрави сладурчетата! Hug
Ето го и Усмивчо:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/264195_1015 … 709_3424679_n.jpg

Хубав ден от мен, отивам да правя торта Simple Smile

# 308
А, здрасти и от нас в новата тема, че ще ни забравите. ...И да се отчета, че нали сме на специален режим тук и Нико го мерят и теглят 2 организации, та с вчерашна дата е 6 100 гр. и 59 см. Отглеждам си един пухчо и само го мачкотим със сестра му. Добре, че тати от мъжка солидарност не го тормози и той. Mr. Green
Иначе той е добре - да не казвам голяма дума, но коликите май го подминаха полека само с един пик и сега като че ли е по-спокоен, освен разбира се, когато иска да се гушкаме, но пък го гушкам винаги с голямо удоволствие... така че, не се оплаквам. Heart Eyes Разнасям си го винаги като е буден и голямо целуване пада. Embarassed За режим няма да говоря, защото няма такъв и сигурно няма да има още дълго време...и с Рая нямахме никакъв режим и сега е така. Яде когато си поиска, спи също когато си поиска и е щастлив и доволен намачкан и нагушкан. Laughing Heart Eyes

Правде, чести имен ден на Дамян! Да ти е жив и здрав!  bouquet

За захранването - стига да имам достатъчно кърма, нали може до 6-тия месец само на нея да караме?  newsm78 И на мен ми е тъмна Индия тази работа  Rolling Eyes

Нелка, вярвам, че въпросите за захранването си задават много от нас. Информация за захранването има много в Библиотеката - както за отделните схеми на захранване, така и статии за това кога и как би било добре да се случи. Ето някои примерни статии: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557, http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681, http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1124.0
Световната Здравна Организация и повечето педиатрични организации по света, включително и МЗ в България, препоръчват захранването да започва не по-рано от 4 и половина навършени месеца (за по-рано родените бебета спрямо предполагаемия термин на раждане, т.е. коригираната възраст) и по възможност около 6 навършени месеца. Тъй като често се спекулира с тези месеци е уточнено около 180 дни след раждането на детето, когато то е показало повечето от признаците за готовност за захранване:
- да проявява интерес към вашата храна;
- да си контролира добре главичката (Тъй като мъничетата още не могат да говорят, те с цялото си същество се опитват да покажат, ако храната им харесва или обратно, ако не им допада. Добре би било детето да има контрол над движенията на главичката си и да я поклати отрицателно, ако не иска да се храни);
- да не избутва с езиче лъжичката навън (т.е. да е изгубило естествения рефлекс за избутване, който ги предпазва, докато са по-мънички от поглъщане на чужди тела);
- да седи стабилно (без опора, за да има контрол и над движенията си като част от езика на тялото);
- да е наддало значително на тегло (поне удвоено от раждането);
- да може да затвори устни около лъжичката;
- да има нарастващ апетит (включително след кърмене);
- да прави дъвчащи движения;
- да има повишено слюноотделяне и т.н. проявява интерес към това, което ядат останалите членове на семейството.
Захранването е подходящо да се започне, когато бебето е напълно здраво и се чувства добре. Когато няма фамилна обремененост с алергии, обичайно новата храна се въвежда за 3-5 дни, а при проява на някакви алергии в рода, нововъведената храна може да се дава в продължение на 5-7 дена и чак след това се въвежда друга. Този начин на въвеждане на нови храни се използва при различни схеми на захранване - педиатрично, педагогическо или водено от бебето. Същността на педиатричното захранване се изразява в това, че се започва даването на лъжичка- две от пюрирана еднородна храна, които допълват кърменето/млечното хранене.
Педагогическата схема на захранване е тази, в която на бебето се дават микродози от общата храна на семейството. Ето още информация за нея http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1496 и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18182
При захранване водено от бебето, детето държи с ръчичка храната си и поема толкова, колкото иска. За него може да прочетеш повече тук: http://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/
И при трете схеми на захранване в началото се дават малки количества храна, които се предлагат след кърмене, като целят по-скоро опитване на нови вкусове и допълват кърменето, без да го заменят. Новите храни се предлагат най-често в предиобедните или обедните часове, за да има възможност в светлата част на денонощието да се проследи за реакция.
Счита се, че ако през първите 6 месеца, млякото е всичко, което е необходимо на бебето, през следващите 6 месеца кърмата продължава да е основния източник на храна - около 75-85% от енергийните нужди на детето. До тогава предлагат новите твърди храни за опитване и вкусване, като основната храна на бебето е млечна. Количеството твърда храна може да се увеличава постепенно, докато едно кърмене се замени изцяло с друга храна.
Факт е, че кърмата е питателна течна храна и би следвало да е основният източник за хранене на бебето през цялата първа година от живота му, докато мозъкът му расте толкова бързо. Тя е идеална за хранене на бебето, защото и съставът ѝ се променя, за да посрещне нуждите на растящото бебе. Например, нивата на антитела в кърмата се увеличават, когато бебето започне да приема твърди храни и поема по-малко по обем мляко.

А, и 2-рия месец ли трябва да ядем през 3 часа. Чудя се, дали да не започнем да правим по 2 паузи по 6 часа с малката  newsm78
Мен килограмите ме притесняват единствено заради рахита.

Обичайно в следващите месеци много бебета сами намаляват храненията на 6-8 за денонощие, защото вече бързо успяват да се насучат и се усещат по-дълго време сити. За това има заслуга и променения състав на кърмата, която отговаря на нуждите на порасналото бебе. Много майки следват подадените сигнали от бебето в тази посока, дали да намалят храненията, или не.
От друга страна за разлика от АМ, при кърмата мастните клетки се натрупват по различен начин в организма. При изключително кърмените бебета дори наддаване по 2 -2,5 кг на месец също се приема за нормално, ако детето е кърмено на поискване, винаги когато пожелае и толкова дълго, колкото желае. Разбира се, при подобно наддаване се наблюдават и всички останали фактори на растежа на бебето да са нормални, т.е. да има достатъчно напишкани и наакани памперси, тургора на кожата да е добър, да има влажност на лигавиците, бебето да е жизнено и енергично и педиатъра да го намира за здраво. По-бурно наддаващите бебета на естествено хранене, обичайно при раздвижването около пълзене и прохождане започват активно да горят енергия и специфичния начин на натрупване на мазнини в тялото им, позволява те да се използват по предназначение.

абе вие след всяко ядене ли се цедите че аз бях спряла и една приятелка вика не може трябва да не задържаш стара кърма съвет искам и сега се цедя като луда сутрин и вечер и голяма кърма имам пак направо се прусна цял ден са пълни бяха спрели така да стават и сега пак като почнах цедене пак се пълнят повече от колкото яде

Tanpaxo, може би имаш повече кърма, отколкото е необходима на бебето, защото стимулираш допълнително гърдите с цедене. Женският организъм е така устроен, че след първоначалното  потичане на кърмата /макар и да има напрежение в гърдите/ да има способността да регурига производството на мляко според нуждите на бебето. Изцеждане по-скоро не е необходимо когато не усещаш напрежение в гърдите след като бебето се е насукало, както и МарияИ правилно е отбелязала. "Стара" кърма останала в гърдите няма как да има, защото основното образуване на мляко в тях става в самият процес на кърмене. Не е необходимо допълнително изцеждане при регулирано производство на кърма. След като в момента усещаш препълванена гърдите може да регулираш млякото като изцеждаш толкова колкото да облекчиш напрегнатостта им и така с всяко следващо цедене да намаляваш количеството на изцедена кърма, докато вече без помощта на помпата не усещаш гърдите си напрегнати.

# 309
Благодаря ви, момичета! Всичките ни бебенца са прекрасни!  Да са ни живи и здрави! Heart Eyes Hug
За солариума - да ви разкажа на кратко моя история пък вие си решете дали ще ползвате. Аз също съм много бяла и ужасно суетна.  Crazy Три години подред от януари месец започвах със солариума, постепенно и с всички възможни мазила за предпазване и т.н.Докарвах си убиствено красив тен. Е, миналата година по това време ми махнаха бемка, която се оказа "лоша" - ракова, та за малко верно "убийствено" добре щях да се подредя!  ooooh!
Люска, сигурно Венци ще си хареса люлката, но като му омалее и едвам го натикваш вътре Crazy И искам да ти кажа,че само да чуя още веднъж от тебе нещо за килограми - ти си депресиращо слаба!!!  Crossing Arms
Херчо, намери ли играчката?
Правда, Нели - прекрасни бебчета и мами!  Flutter
когато иска да се гушкаме, но пък го гушкам винаги с голямо удоволствие... така че, не се оплаквам. Heart Eyes Разнасям си го винаги като е буден и голямо целуване пада. Embarassed За режим няма да говоря, защото няма такъв и сигурно няма да има още дълго време...и с Рая нямахме никакъв режим и сега е така. Яде когато си поиска, спи също когато си поиска и е щастлив и доволен намачкан и нагушкан. Laughing Heart Eyes
И аз правя същото - цункане, гушкане и мачкотене. Режим няма.  Mr. Green

# 310
Привет:)
Да пиша два реда, докато Али се занимава на шезлонга:)
много са ви красиви бебчовците на всички  Heart Eyes
Правда - честит празник на Дамян. Hug
На солариум до миналата година и аз ходех, правех красив тен, но стаа така че изведнъж ми се появиха едни петна, все едно петниста хиена гледате. Аз освен всичко друго см предразположена към кожни проблеми и се отказах. По-добре да ходя бяла, но здрава.
Хайде, до - скоро, че шефът се размрънка Hug

# 311
  • при палмите и алигаторите,FL
ДД и от мен
Много хубави бебоци видях, и Дамян и Филип, все красиви момци, а и една девойка мернах, спяща сладко върху мама.За гушкане и мачкане Heart Eyes

Аз накратко в промеждутъка спокойствие.
Първо да се оплача в сряда прекарахме 3 часа в спешното с каката, резултатът 2 вътрешни и 4 външни шева на лявата вежда.Причината на лагера дето ходи в тоалетната някой отворил силно вратата и я блъснал, това ми разказа детето.Обаче сцепеното е успоредно на веждата, ако врата те удари трябва да е перпендикулярно/така ли се пише/, но няма значение.Соник е спокойна и хич не и пука, вчера не искаше да ходи на лагер , защото и била грозна лепенката hahaha, е купихме ново красиви и тя доволна си отиде.

Сега да се похваля и Моника се сдоби с люлка, люлее се с кеф, подремва вътре, а и аз имам повечко свободно време.

Елфи, браво на теб с две малки деца и филмите изгледа, добра организация си направила , само мога да завиждам, а ние тук се моткаме и накрая на деня пак нищо на лице.

Хоупче, това морско конче и аз го заглеждах, ще взема да го взема, да го пробутвам за гушкане докато спи, че да мога да се въртя и аз като човек да се наспя.

За гушкането-гушкам , разнасям, цИлувам, ако не сега кога.Кърмя когато и където си поиска -в магазини, в банката, по улиците и хич не ми пука, ама ха храня си детето я.

Крусти и Моника има по главичката, но не ги мажа с нищо за сега, пъпките по челото мажех с едно олио и се махнаха, но сега не ми се иска да и клепам темето с оли, ще чакам да видя да ли ще се махнат сами.

# 312

Елфи, браво на теб с две малки деца и филмите изгледа, добра организация си направила , само мога да завиждам, а ние тук се моткаме и накрая на деня пак нищо на лице.

Мани,мани  Laughing И къщата чиста и подредена,и мамата гримирана и нагласена ,и децата изкъпани,и прането простряно,чудя се вече каква работа да си създам  Laughing
Ама знам си аз от какво е.От диетата ми.
Защото иначе все приготвям нещо из кухнята и се занимавам или просто главата ми все е в хладилника...и си оплътнявам времето.
А сега гладдд  #Cussing out Нито готвя,нито нищо ,само на децата нещицата  Laughing

# 313

Мани,мани  Laughing И къщата чиста и подредена,и мамата гримирана и нагласена ,и децата изкъпани,и прането простряно,чудя се вече каква работа да си създам  Laughing
Ама знам си аз от какво е.От диетата ми.
Защото иначе все приготвям нещо из кухнята и се занимавам или просто главата ми все е в хладилника...и си оплътнявам времето.
А сега гладдд  #Cussing out Нито готвя,нито нищо ,само на децата нещицата  Laughing

Ако ти е скучно ела у дома, има мнооооооооого домакинска работа за вършене Mr. Green

# 314
За кърмене и солариум има писано тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=179718.msg3628367#msg3628367
Като се има пред вид, че солариума като цяло не е полезен, да не кажа нещо повече...  трябва да се внимава да не се изгорят ареолите и зърната и заради хормоните, т.к. може да се получи неприятна пигментация.
В горепосочената тема има линкове, на който му се чете повечко по въпроса  Peace

Благодаря ви за поздравите за Дамян! Ще му предам, той да не повярва човек(пу пу) спи  ooooh!
nandi, дано бързо зарасне...ееех, тези девойки, аз съм с най- различни размери и картинки детски лепенки в чантата, огромни с Немо и компания и по- дребни с принцеси и Мечо Пух. Че са "лечебни" тези шарени лепенки. Иначе, ако раната е голяма давам Арника и мажа с крем арника  Peace
И аз в графата фенове на Фишър Прайс, и тези играчки за гушкане гледах, но не знаех, има ли полза. Май ще се сдобием и ние с такава  Peace
ЗА гушкането - о, гушкам и още как и целувам толкова е мекицък и мирише хубаво....
И кърмя където се случи, магазини, по улиците, в парка, в градския транспорт, в кафетерии и пицарии, колата дори няма да я споменавам  Sunglasses И т.к. обожавам шалове (и подаръци  Mr. Green) винаги нося със себе си поне 1 шал Simple Smile та така си се кърмим навсякъде Simple Smile
О, и режим имаме - определен от Дамян и той е - кърмене винаги когато поиска, та така  Mr. Green

Днес наваксах за всичките седмици неписане май Simple Smile
Приятна петък вечер на всички  Hug

Общи условия

Активация на акаунт