БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-12

• 24 510
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
Аз по принцип слагам готово АМ или кърма в зеленчуковите пюрета, понеже моя син ги обича по-редки. Имах предвид, че пюрето на Хип със спанак например, има и сметана?! Затова потърсих други и ми попадна въпросното на Alnatura.

# 571
Момичета, от кога мога дадавам овче сирене?
Благодаря!

# 572
На вашата възраст може да предложиш.

# 573
Момичета, искам да правя домашна каша от ориз. Гледам тук във форума има рецепта от оризово брашно. Въпросът ми е защо просто да не сваря ориз и да го пасирам? Проблем ли е?

# 574
  • Варна
Аз съм пробвала да сваря и пасирам ориз - получи ми се някаква гъста и лепкава каша, която замина в боклука  Crazy

# 575
На вашата възраст може да предложиш.

Благодаря!  Sunglasses

# 576
  • Варна
Момичета, искам да правя домашна каша от ориз. Гледам тук във форума има рецепта от оризово брашно. Въпросът ми е защо просто да не сваря ориз и да го пасирам? Проблем ли е?
Не е проблем, но това не е каша. И за да пасираш сварен ориз трябва да добавяш долпълнително доста вода. Иначе и при теб ще се получи лепкава каша.  Peace
Смели си ориз на брашно, ако не искаш да купуваш готово.

# 577
Здравейте, момичета!
Отново имам питанки  Grinning
От кога мога да давам патладжан?
И ако дам от това пюре

Мога ли да считам млякото за въведено?

# 578
 Косе Босе:
Цитат
Патладжан
- въвеждане: 8-10 м. или 12-18 м. (различни мнения)
- слаб алерген
- съдържа хистамин: в семките и обвивката (внимание при алергични деца)
- не се консумира в голямо количество от малки деца
- добър, не не незаменим витаминен и минерален състав в детското хранене (калий, калций, вит. A, С)
- средноцелулозен (фибри над 2 г/100 г)
- трудносмилаем (в началото задължително обелен – ципата е несмилаема както при доматите)
- въздейства върху бъбреците и някои други вътрешни органи (при хора със заболявания)
- съдържа соланин (токсичен само в големи количества; в съвременните сортове е в малко количество; концентрира се май-много в презрели патладжани или с кафяви петна по тях; соланин се съдържа в картофите, доматите и чушките)

/За никотина – според по-нови проучвания всички от семейство картофови го съдържат, обаче това е минимално количество и е интересно по-скоро от биологична и ботаническа гледна точка; от хранителна гледна точка е достатъчно зеленчуците да се консумират здрави, пресни, без петна и пр.; в източниците за детско хранене по принцип не се споменава като проблем, но патладжанът не се предлага в големи количества./
Патладжанът е наистина доста противоречив зеленчук. Във форума е заклеймен като вреден за малки деца, но без препратки към източници, посветени на детското хранене. А според такива източници най-често се въвежда малко преди 1 год. или около 1-1.5 год.
Общото във всички препоръки е: малко количество.

# 579
Пепита, кое мляко точно?
Изчакай бебето да навърши 8 месеца и тогава дай от това пюре.
След тази възраст можеш да започнеш предлагането на млечни под формата на изкиснато сирене, бебешки йогурт, дуети с плодове и сметана/извара, безсолна извара, масло.
Кисело мляко - 10-12 месеца.
Прясно мляко, кашкавал, жълти сирена - 12 месеца.

Бебето ти е ужасно малко за патладжан. Има толкова много други подходящи зеленчуци, че не зная защо бързаш?!

# 580
michelangela simoni, Sourcherry, благодаря ви за бързите и изчерпателни отговори  Hug

Вече ми бяха купили това пюре и видях, че съдържа мляко. Чудех се от кога мога да го дам.

За патладжана: всъщност не бързам, но в момента имам домашен и се чудих, дали мога да включа малко в някое домашно пюре или да го замразявам целия за зимата.

# 581
Замрази го най-добре.
Или просто го хапнете, пък догодина ще предложиш пресен.

# 582
Sourcherry, послушах съвета   bouquet и въведох пуешко. Обаче всеки ден месо не е ли грешно? Давам трети ден на обяд, харесва се, даже днес хапна цялото пюре. От друга страна чета на етикета, че пюрето съдържа 8%месо, което не е много....или?
И още нещо - когато давам месо, да предлагам ли и мляко?

# 583
Здравейте. Имам следния въпрос : в закуската на синът ми има кисело мляко , за обяд и вечеря след супата/манджата яде млечна каша на Ганчев с "нещо" , а следобедната закуска е крема от кухнята , който пак е с мляко - дали е проблем , че във всяко хранене има млечни  newsm78

# 584
Не, защо да е проблем?
Обаче всеки ден месо не е ли грешно?

Не, не е грешно. Много деца "забравят" млечно-зеленчуковите пюрето след захранване с месо. Моето също. Може веднъж седмично да предлагаш безмесно пюре ако се приема.

Общи условия

Активация на акаунт