Деца с диабет - тема 9

• 56 783
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
Весела, за съжаление, добре дошла в темата   bouquet

Дано се включат мами от Варна да отговорят на въпросите ти.

Гликираният ви е отличен  Simple Smile Дано винаги да сте такива отличници  Peace

А при минаването на ТЕЛК не те ли писаха придружител на детето? Защото четох назад в темата, че имаше детенце на около 3 годинки и майката беше със статут на придружител.

Благодаря Ви за посрещането, много сте мили всички.
Не, в Телка на детето  не присъствам като придружител.
Ние също сме на РДен в събота, но от 15 часа.  Слагаме Акт. в 13 часа, знам какво ще се случи, ще иска да яде от всичко и после с Кз над 10.

# 706
shlioni,

"Здравейте и от мен!
От известно време синът ми е с ледени ръце. Тича, скача, облечен е и пак са студени. Имал ли е някой този проблем? "
извинявайте, но нещо не ми се получава с цитатите  Sick
Да моето дете, дори му посиняваха ноктите, но беше доcта слаб, сега като нормализира теглото ръцете са му топли, но първата зима все му беше студено.

# 707
Да, за стотен път се убеждавам, че ТЕЛК си раздава проценти инвалидност и придружители едно към гьотере според настроението, а не еднакво в цялата страна  #Crazy

Дано някой в темата се обади, че е придружител и да даде съвет на Весела как става, наново ако трябва да се мине през ТЕЛК  Peace

По принцип най-хубаво е на РД да се слага аналог, защото няма дълго действие и съответно няма опасност после от хипоглемия. Но ако инжектирате Актрапид, после мерете на всяка цена, за да няма проблеми  Peace Още повнече, че така ще се застъпят и двете дози Актрапид-обедната и следобедната от РД

# 708
"Иска ми се да се консултирам с вас,и да дадете съвет!Утре сме поканени на рожден ден,който ще е в 15 и 30ч.И сега незнам как да постъпя със слагането на инсулина,с разпределянето на храната и всичко останало.С две думи незнам как да действам в подобен случай.МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!Със сигурност ще има торти и лакомства ина него ще му се иска да хапне.
Инсулина на обяд го слагаме в 13ч-Актрапид-5 еденици,а ХЕ са 4.Два часа след това-малка закуска-1,5ХЕ.Вечерния Актрапид в 19ч-също 5 еденици и ХЕ-пак 4.Как да разпределя инсулина,а и храната .Виждам тук че много от вас имат опит в подобни ситуации.Благодаря предварително за помоща!"

Как процедирах аз, дадох сандвич за следобедна закуска,
после премерих преди тортата, за да видя поразиите и да преценя какво да слагам, оказа се играта ги е изгорила и хапна малко торта без инсулин.

# 709
Миван, добре че писа, защото си припомних как всеки РД бяхме с хипогликемия-ДЕЦАТА МНОГО СЕ ВЪЛНУВАТ, ИГРАЯТ, ТИЧАТ И ИЗРАЗХОДВАТ МНОГО ЕНЕРГИЯ!!! Това покрива голяма част от храната, така че бъдете пестеливи в дозите  Simple Smile

# 710
Сега и аз имам питане   Embarassed

Снощи захарта в 22ч. беше 5,0 и хапна 1.5ХЕ преди Лантуса, сутринта захарта беше 20Е  #Cussing out,
ако някой има идеи, НО не съм мерила през нощта.

# 711
mivan,
Благодаря,за съвета! HugНадявам се всичко да мине добре!Мина ми през ума изобщо да не го водя на рожденния ден,за да не се дразни като гледа другите как похапват,но може ли да ги спираме от всяко подобно мероприятие! SadНе става,няма как!
Иска ми се да споделя с всички една рецепта за мн вкусни палачинки,които приготвих онзи ден на детето.Това е една от многото,които съм опитвала с пълнозърнесто брашно и една от малкото,които се оказа сполучлива Simple SmileМоже и да я знаете,но все пак ще я напиша.Дори и едно детенце да хареса-ще бъда доволна и щастлива!А и стига все съм питала-нека да допринеса и аз с нещичко за вкусното похапване на нашите захарчета!Ето и рецептата:
1 яице се разбива с щипка сол и щипка бакпулвер.Добавят се 3с.л пълнозърнесто брашно и се долива мляко до получаване на палачинкова смес.Тиганът само се "изстрива"с мазна салфетка преди печенето.Пълнеж-пожелание.
Аз приготвих на малкия пълнеж като за спагети и стана мн.вкусно-нещо като ресторантските предястия.Забравих да добавя,че тази доза от палачинките замества 2 филийки хляб.
На тези,които обичат подобен вид вкусотии-приятен апетит! Simple Smile

# 712
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-26&article=397253

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-26&article=397252

Като прочета нещо такова, като видя възрастта на лекарката на снимката и направо  #2gunfire

Аз пък бих казала-не се ваксинирайте против грип: който от моите познати се ваксинира, не само ,че се разболява, ами и го кара по-тежко от неваксиниралите се  Peace

Всяка ваксина е грубо вмешателство в имунната система на човека, включително и противогрипната !!!

Дори за децата с диабет, ако не боледуват твърде често, лекарите не препоръчват противогрипна ваксина  Peace

# 713
PeaceНапълно те подкрепям за ваксините. По принцип не ги долюбвам изобщо.

И аз съм в чуденка за рождените дни. Сега в събота и ние сме на рожден ден в 15:30, другата в 18:30... Според мен универсална формула няма. Втора доза Актрапид не препоръчвам, т.к. се получава едно засичане на дозите, пикове и тем подобни. Непредвидима става ситуацията. Аз ще настоявам да яде кашкавали и луканки - там ще му падне, по принцип много рядко давам колбаси. Торта ще обещая за после. Но Александър няма драма с храната. Обещая ли му е доволен, после знае, че си го получава. Да, сърцето ми се къса, докато другите ядат, а той си играе (имало е случаи да си тръгваме преди тортата), но още ме е страх да му отпусна края и да потушавам пожари после  Sad

# 714
  • София
Момичета, захар от преяждане се сваля бързо. По-страшна е реактивната захар.
Не знам какво да ви посъветвам - докато бяхме с актрапид, вечно се прибирахме от РД с висока захар. Но пък Славена е много лакома (както съм казвала) и вместо да се караме и да си разваляме настроението съм предпочитала да я оставя да яде колкото и когато иска, а после сме правили корекции на следващото "нормално хранене". При това тя винаги много е тичала и бесняла, но май адреналинът е "потушавал" ползата от движението.
В крайна сметка, не ходят всеки ден на рождени дни, нали?
Мисля, че добра тактика е да се слагат обичайните дози, много мерене, за да не се пропусне хипо, и после - корекция при следващата инжекция по график.

# 715
Днес често влизам тук във форума,за да видя дали няма още и още съвети,че 15 и 30ч наближава.Исках само да  Hug всички,които се опитват да ми бъдат полезни!БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Желая на всички нас и на нашите малчугани лек и спокоен ден!

# 716
  • Пловдив
Сега и аз имам питане   Embarassed

Снощи захарта в 22ч. беше 5,0 и хапна 1.5ХЕ преди Лантуса, сутринта захарта беше 20Е  #Cussing out,
ако някой има идеи, НО не съм мерила през нощта.
И пак информацията не е достатъчна.
В 22 ч. - колко време минало след инж. на болуса на вечерята? Да смятаме ли, че това е края на болуса???
Да смятаме ли, че болусен инсулин е аналогов??? Иначе мисля, че - ДА
Тук варианти могат да бъдат различни.
Но първо е контравъпрос - а защо е необходимо да се дават допълнителни ХЕ??
Без тях пада ли КЗ в началото, след слагането на Лантус???
С каква КЗ обикновено се буди детето, ако в КЗ 5 и хапне 1,5 хе???

Варианти на КЗ 20 сутринта:
1. много болусен инсулин, КЗ падна преди 22 ч., а КЗ 5 е вече растяща и после откат.
2. нямало хипо, но дозата на Лантуса се оказа голяма. Ако детето в пубертета, имало хормонална активност в предшестващ период и дозата на Лантуса напълно е била в съответствие с тази хормонална активност. В един момент хормоните се успокояват, както аз казвам "заспиват" Simple Smile, дозата на Лантуса изведнъж става по-голяма от необходимото и нощем КЗ пада до хипо и после откат.
Ако детето при тази доза на Лантус до сега се събуждаше с нормална КЗ, то не мисля, че дозата изведнъж е станала недостатъчна за да се вдигне КЗ чак до 20.

# 717
Ами детето се буди с отвратителни захари сутрин по-принцип... и се мъча да наглася Лантуса...
А съм дала допълнително храна, защото в 22 не е края на апидрата и доколкото знам тя влачи опашка след себе си както и защото съм хванала че винаги пада поне с единица КЗ от лантуса.
А за хормоните съм съгласна, те са неуправляеми... както и емоциите, адреналина и т.н.

# 718
  • Пловдив
Ами детето се буди с отвратителни захари сутрин по-принцип... и се мъча да наглася Лантуса...
А съм дала допълнително храна, защото в 22 не е края на апидрата и доколкото знам тя влачи опашка след себе си както и защото съм хванала че винаги пада поне с единица КЗ от лантуса.
А за хормоните съм съгласна, те са неуправляеми... както и емоциите, адреналина и т.н.
Ако в 22 не е краят на Апидра (не е лошо да си беше написала колко е минало), а КЗ е вече 5, значи дозата на Апидрата е голяма. Но Апидрата явно е в такава фаза, когато допълнителните 1,5 хе тя не може да скомпенсира, а не е работата на Лантуса да компенсира храна. Но без подробен дневник трудно да се прави анализ, защоно всичко е в сферата на предположения.

# 719
Може ли някай да даде актуален адрес на д-р Константинова?

Общи условия

Активация на акаунт