Деца с диабет - тема 9

• 56 854
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета! От всичко прочетено разбирам, че най-добър е аналоговият инсулин. Това във всички случаи ли е валидно ( чудя се дали е подходящо за Кристиан - 7 години)? Също така ме интересува веднага ли се започва с него и ... кога? Кажете ми и за инсулиновите помпи - на мен ми изглеждат като най-добро средство за инсулинови апликации - те са най-удачни за бебчета или са подходящи и удобни и за първокласник? Благодаря ви предварително.

# 436
krysti_kosev, нещата не са еднозначни. Ще се опитам да систематизирам позитивите и негативите за инсулините за хранене (болусни).
човешки инсулин:
позитиви: най-старият и най-изпитаният, с 3 апликации детето получава 6 хранения
негативи: по-бавен е от аналоговите (трябва да има пауза след апликацията); има силен пик на втория час от апликацията (трябва да се мери и да се храни), храненето трябва да се нагажда спрямо инсулина, а не обратното, храненето е под час и режимът е много по-"затегнат"
аналози:
позитиви: по-бърз от човешкия (понякога може да е негатив), по-добър контрол се постига, т.к. по-бързо обработва храната и не се поддържат за по-дълго време високи стойности на кръвна захар (КЗ), човек има свобода на часове за хранене, за събуждане и др.
негативи: всяко хранене е една апликация, което за по-малки деца е по-трудно, т.к. те имат нужда от по-често хранене

ПОМПА: - действа само с бърз болусен инсулин (аналогов)
Това е единственият начин да се постигне пълен контрол с много фини настройки на изпусканото количество инсулин и по този начин да се отговори на различните нужди на организма през различните части на денонощието. Един от негативите е, че се носи постоянно. Поякога се запушват и не подават инсулин и когато се усети човек КЗ вече е висока. Децата свикват бързо и всяка стъпка встрани не е равна на апликация, а на натискане на копче.
Всички по-опитни тук обаче съветват първо човек да се научи на компенсация с писалки преди да се мине на помпа, т.к. се усвояват основните правила за действия в различни ситуации.

Това е много кратък отговор на въпросите ти и много бегло обяснение. Надявам се поне малко да са ти се разяснили нещата.

# 437
  • Пловдив
Тази година в Пловдив ще се проведе Благотворителен коледен базар, организиран от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. По този повод отваряме работилницата на дядо Коледа в центърът ни в SPS. Всеки, който има желание може да се включи. Имаме нужда от сръчни ръчички затова, ако имате желание - Заповядайте.

# 438
  • Пловдив
Коледният базар, организиран от Асоциацията ще се проведе от 17 - 23.12 в МОЛ "Галерия" - в Пловдив. Затова ще помоля всички, които искат да се включат в него (дори и тези, които не са от Пловдив) да се свържат с нас. Идват такива хубави празници и мисля, че всички могат да отворят сърцата си за една добра кауза. Все пак това го правим за нашите деца и мисля, че те го заслужават.

# 439
Здравейте на всички мами!Момиченцето ми е с диабет от 6 месеца и е едва на 2,10г.Все още свикваме с новия начин на живот.Още е в ремисия,като се надявам да продължи по дълго.Решихме да поставим инсулинова помпа след празниците.Знам,че много малко са децата с помпи.Търся връзка с родител на дете с инсулинова помпа,нуждая се от морална подкрепа.Моля пишете ми в форума или на е-мела.БЛАГОДАРЯ!

# 440
AZ SAM TANIA, здравей. Подкрепата я имаш  Hug Ние сме с инсулинова помпа, но моето детенце вече е на 6г. Беше но 2,4г като открихме диабета и на 2,7г като сложихме помпата.

# 441
Много се вълнуваме за поставянето на помпата.Разкажете  ми повече...какво се промени.
Спряхме се на кореискате помпа Dana на Наномед.Какво мислите за нея.Колко време ви трябваше зада се научите да работите с помпата и детето как я прие.Колко време ви отне нагласянето на помпата.Зная,че няма да е лесно,но единствено желая по-добър контрол и малката да е добре.Вярно ли е,че с помпата може да яде всичко.Ходеше ли ваето дете на детска градина с помпа.Искам да ми кажете всичко което смятате ,че ще ми е от полза.

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 12:16 от AZ SAM TANIA

# 442
  • София
Здравей AZ SAM TANIA,

На нас ни откриха диабета на 2г.3м. На 2 г.10м. сложихме помпа. Ходихме на детска градина през цялото време - 124 ЦДГ Бърборино в диабетната група.
Ето тук сме описали първите си впечатления от преминаването на помпа.
http://www.diabetbg.eu/smf1/index.php?topic=2206.0 .

# 443
Да ми опресните паметта, рецептата за тест-ленти джипито ли я даваше?

# 444
Кливия, за тест ленти рецепта досега винаги от ендокринолога сме получавали,а от джипито беше май само за глюкагена.

# 445
  • София
За тест-лентите може и личният лекар, след заверка в касата на здравната книжка. Глюкагонът за деца се изписва само от детски ендокринолог!

# 446
  • Пловдив
Илиана, дай и аз да поясня, понеже и двете сме от Пловдив.
Първо отиваш в Здравната каса и ти вписват тес-ленти за годината.
После отиваш при джипито и получаваш рецепта.

# 447
Дааа, възрастта си оказва влияние  Wink

Елена, веднага се сетих за процедурата  Simple Smile Миналата година първо ходих до здравна каса, но ме гложди, че ме върнаха за нещо. Освен рецептурната книжка, друго искат ли?

# 448
За тест-лентите може и личният лекар, след заверка в касата на здравната книжка. Глюкагонът за деца се изписва само от детски ендокринолог!

с първото съм съгласна, ние взехме лентите преди месец
глюкагон не съм взимала тази година  Crazy, но миналата го изписа пак джипи-то

# 449
Ами то при глюкагонът е много специфична работата. Имаш протокол за 6 вземания, обаче ако флаконът ти има трайност 3 години, значи след тези три години със същия протокол отиваш при джипито пак и то ти изписва следващо вземане, нали така?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт