Деца с диабет - тема 9

• 56 819
  • 734
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте!
Аз също знам от д-р Константинова, че кабинета е на ул. Родопски извор 45. И за улеснение мога да кажа, че до там може да се отиде и с автобус 204, който спира до 20то ДКЦ, на две-преки преки от адреса. За лаборатория нищо не ми е споменавала. Знам също, че апарата за изследване на ГХ е неин, но въпроса е дали там ще има кой да прави изследването.

И да попитам ... Някой знае ли нещо ново относно липсата на Апидра в аптеките? Няма вече 3 месеца ... Уж трябваше проблема да се разреши до края на декември, но миналата седмица все още нямаше Sad.

# 571
Здравейте на всички!Ще поставим помпата в началото на февруари.Д-рМишева ни препоръча първо да направим иследване за антитела,което се испраща в Германия и се бави около десет работни дни.Ще иследваме GAD-антитела и IA2-антитела.Тези иследвания показват вида и информация за състоянието на диабета.Порових се в интернет кадето прочетох/незнам колко е вярно/,че дори иследването показвало причината за възникването на диабета-наследствена,след вирус,ваксина или друго.Съществувало също вариянт да има  проблем на друг орган,който отключва диабита и тогава започва личинието му.Също така иследването показвало дали и децата на деабетика са застрашени от диабет.Другото което е,че все повече деца имат диабет тип 2.С това иследване целим да се докаже диабет тип 1,важно е тъй като помпите са не подходящи за диабет тип 2.Горе-доло това запомних от прочетеното.
На вас правили ли са такива иследвания?
Здравей
Изследвания за антитела се правят и в България .. ние сме изследвали за GAD, IA и IA2 в Меддиа на Солунска 36, там където е кабинета на д-р Савова. C пептид се прави почти навсякъде ...
Наличието на някои от тези антитела в количество по-голямо от допустимите норми, ведно с нарушена нормогликимия е явен индикатор за диабет тип 1 ..
Затова според мен е желателно да се направят тези излседвания т.к. проблема макар и в рядки случаи може да е някаква форма на панкреатит или вирусно заболяване ....
Относно това дали е възможно диабета да се предава, дали е генетично и т.н. според мен са глупости .. Все още не ясна нито причината нито дали се предава генетично и т.н при диабет тип 1 така че няма как с някакво изследване това да стане ясно .. а иначе точно поради причината че нищо около диабет тип 1 не е ясно е и трудно да се намери лек за него !!!

# 572
Аз пак да върна темата за игличките.Вчера взех инсулин и ми заявиха,че вече иглички не дава фирмата/Новонордиск/!Аз си помислих,че не дават от тези кутийки-7 бр.дето бяха,но аптекарката ми подчерта и по единично вече не дават иглички,а се ЗАКУПУВАТ!Така ли е или да ходя др.път да се разправям.Др.път да не ме изненадат ,че и инсулин трябва да купувам или да доплащам?

# 573
  • Пловдив
Моето мнение, аз го казах и на Таня по телефона, че от тези изследвания вообще няма нужда.  
На руски форум, при запитване за тези изследвания, винаги отговор е- има ли клинична картина на някое заболяване, при което има нужда от тези изследвания.
С-пептид обикновено се проверява при съмнение за тип диабета.
Когато клиничната картина е ясно показва 1 тип - възраст, ниво на КЗ, рязка загуба на тегло, особено  кетонурия или направо кетоацидоз, то тук въобще няма съмнение за тип, ясно, че е 1-ви.
На руски форум има 2 деца с втори тип и двете с доста наднормено тегло, отсътствие на кетонурия въобще. И честно да ви кажа, това е доста по-трудно за контрол, защото се налага безпощадна диета, което за децата е направо АД.
А що се касае за антитела, то тях може и да няма въобще, не са редки такива случаи. Тогава ще отбележат, че диабет е идиопатичен, демек с неясен генезис. И какво, че ги няма антитела, нали се лекуват не анализи, а заболяване, ще отменят ли инсулин????
И без антитела при явно изразена клинична картина при диабет тип 1 лечението е единствено с инсулин. Това  дори не е и лечение в абсолютен смисъл, диабет не се лекува с инсулин, а по-точно е заместваща терапия.
Цитат
Съществувало също вариянт да има  проблем на друг орган,който отключва диабита
Пак от руски форум:
Цитат на: Фантик
В отношении AT-GAD скажу, что есть ряд заболеваний, не относящихся к диабету, при которых уровень AT-GAD повышен (синдром Шенгрена, синдром стифф-мэна, ревматоидные заболевания).
Тоест действително има и други заболевания при които антитела к ГАД повишени, но пак без клинична картина, която дава съмнения за тези болести, да търсиш антитела е безсмислено.
ИМХО.

# 574
Здравейте на всички и за много години! Дано 2012-та донесе здраве ,щастие и хубави емоции на всички. И най-вече добър контрол на диабета Simple Smile

За мен лично годината не започна много добре. Първо малкия се разболя малко и още пие антибиотик ( хич не ги обичам тези антибиотици ). На Даниел пък му лекувахме кариес, но явно е работело зъбчето отвътре. Вчера ходихме да му слагат лекарство и да го умъртвяваме, но в последствие доки реши да го остави отворено да подиша и в понеделник ще слага лекарството. Той пък днес се поду леко и пак ходихме. Изписаха ни за всеки случай антибиотик, ако се подуе още да го почваме. Успокоява ме единствено фактът, че момченцето ми е много смело и не гъква на зъболекарския стол Simple Smile А и явно всички тези неща не му оказват влияние на захарта, защото е нормална.

Вчера пък ми се отвори друг проблем с малкия ми син. Заведох ги двамата да им вземат кръв в лаборатория. На Дани взеха, за да засечем глюкомера, а малкия да го изследват профилактично. Та, на малкия резултата беше 6,16 м/мола. Този резултат силно ме притеснява. Миналата седмица мерихме с на батко му глюкомера и показа 5,5. Преди около два месеца беще около 4,9. Все си мисля, че щом едното ми дете има диабет, и другото ще се разболее. По принцип съм си паника и се шашкам постоянно. Все го дебна за някакви симптоми. Мисля съвсем скоро пак да мерим в лаборатория и ако пак има подобен резултат, ще звъня на Константинова да видим какво ще ме посъветва. Най-вероятно ще ни извика в клиниката да направим натоварване, което честно казано незнам как протича. Иначе е смело дете, но от болници и лекари много се страхува, та ще бъде един малък ад Sad

Спирам с оплакванията Simple Smile Да споделя, че в края на декември си взехме винетката от социалните Simple Smile

# 575
Vesanka,  Hug

Лошо е, когато всички неприятности се изсипват наведнъж. Всичко ще влезе в релси и ще бъде наред Peace

# 576
Здравейте,момичета от 1 месец дъщеря ми  е с много високи захари през нощта и не мога да ги овладея.Тя е на 13 години и получи диабет когато беше на 3 годинки.На инсулин през деня сме на Новопапид,а през нощта на Левимир,през деня стойностите са идеални ,но през нощта стават ужасни-02ч-20;04ч-25;8ч-18.Докторката ни посъветва да минем на Лантус,но резултата е същия.Пак преминахме на Левимир и стоиностите са пак същите,увеличавах единиците на Левимира но все едно и също,ако някоя от вас е имала подобен проблем  моля за съвет какво да правя.

# 577
Здравейте,

за GAD-телата, доколкото разбрах се правят за да се определи че диабета е типично тип 1, разбира се че когато всички симптоми са налице е малко вероятно, но все пак може и да е MODY. Изследванията са малко скъпи и разбира се не се поемат от здравната каса.

# 578
  • Пловдив
Здравейте,момичета от 1 месец дъщеря ми  е с много високи захари през нощта и не мога да ги овладея.Тя е на 13 години и получи диабет когато беше на 3 годинки.На инсулин през деня сме на Новопапид,а през нощта на Левимир,през деня стойностите са идеални ,но през нощта стават ужасни-02ч-20;04ч-25;8ч-18.Докторката ни посъветва да минем на Лантус,но резултата е същия.Пак преминахме на Левимир и стоиностите са пак същите,увеличавах единиците на Левимира но все едно и също,ако някоя от вас е имала подобен проблем  моля за съвет какво да правя.
Колко пъти слагаш Левемир???
Всъщност ще ти пиша в ЛС

# 579
  • Пловдив
Здравейте,

за GAD-телата, доколкото разбрах се правят за да се определи че диабета е типично тип 1, разбира се че когато всички симптоми са налице е малко вероятно, но все пак може и да е MODY. Изследванията са малко скъпи и разбира се не се поемат от здравната каса.
И ако е Моди, какво ???   Също на инсулин!!!!

# 580
Здравейте,момичета от 1 месец дъщеря ми  е с много високи захари през нощта и не мога да ги овладея.Тя е на 13 години и получи диабет когато беше на 3 годинки.На инсулин през деня сме на Новопапид,а през нощта на Левимир,през деня стойностите са идеални ,но през нощта стават ужасни-02ч-20;04ч-25;8ч-18.Докторката ни посъветва да минем на Лантус,но резултата е същия.Пак преминахме на Левимир и стоиностите са пак същите,увеличавах единиците на Левимира но все едно и също,ако някоя от вас е имала подобен проблем  моля за съвет какво да правя.
Офф, много са високи наистина стойностите. Сигурно няма да помогна много, че ние сме и на помпа, но и нашите захари месеци наред бяха високи. Прецакваха се след като мине времето на последния болус за вечеря и като се почнеше едно качване, стигаха до 18-20ммол. Все си мислех, че прави някъде хипо и затова не смеех да увелича базала, но след като ни се развали и гликирания за няколко месеца, решихме с лекарката да увеличим доста базала от 22ч натам. Там е най-високия базал за денонощието. Сега ги озаптявам захарите, дано и вие се справите бързо с овладяването им.

# 581
Аз искам да изкажа благодарности на mlambeva   bouquet за инсулините, които прати, надявам се дори да не ги ползваме, днес сложи моята щерка последния от запасите, а вчера е пристигнало писмото от ЗК за одобрение на другите инсулини.
Утре смятам да ходя в ЗК, освен решението на ТЕЛК, Рецептурната книжка и Протокола какво още се носи, помни ли някой?  Blush

# 582
  • Пловдив

Утре смятам да ходя в ЗК, освен решението на ТЕЛК, Рецептурната книжка и Протокола какво още се носи, помни ли някой?  Blush
Ани, и копие от амбулаторен лист.

# 583
 Hug Елена, благодаря, това не го добавих, добре че каза...макар при тях да са все документация, която подадох при искането за смяна  Rolling Eyes

# 584
Да похваля д-р Мишева  Simple Smile
   Направи ми приятно впечатление, че каза да не бързаме да се прехвърляме при нея, а първо да се видим, да се запознаем, да обсъдим проблемите и чак тогава да вземем решение  Simple Smile

И ... пак щях да забравя за този амбулаторен лист, добре че Ани е попитала  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт