"Днес не ми е до гости, хайде да се видим някой друг път"

• 30 089
  • 368
  •   1
Отговори
# 90
Роси, постави своето и спокойствието на детето си на първо място. Разбирам те, че не искаш да влошаваш взаимоотношенията си с тези хора, но в крайна сметка тук става въпрос за всякаква липса на тактичност, аз да съм полудяла още първия път. Стегни се и си вземи къщата, вечерите, мъжа и децата в ръце. Мъжът ти няма как да промениш и аз познавам и имам близки хора, които просто не могат да кажат нищо. И като ти кажат "Ама то у вас много се чува" им  кажи "Ами тогава събирайте се и си пийте у вас. Аз имам малко дете и нужда от лично пространство и спокойствие. Моля да ме извините, но ми идва в повече това почти всяка вечер да се мъча да приспя детето си". И толкоз

# 91
  • София, център
Абе как ще го изтърпяваш, бе.
Да не си си разваляла отношенията с някаква нахалница, рода ти била, дрънци.
Значи да си жертваш ти спокойствието, за да им е удобно на наглеците, така ли?
Е, това не го разбирам!

Абе, я директно им казвайте да разредят посещенията. Без никакви обяснения.

Какво е това слонско търпение, което имаш, не ми е ясно.
Аз да съм избухнала 1000 пъти, ако съм в твоята ситуация!

Веднъж, апропо, съм го правила!

# 92
  • София
Изчетох всичко, много неприятна ситуация. Изживявала съм това нещо години наред, само че аз бях детето, което не си доспиваше, не се донаяждаше и не можеше спокойно дори до тоалетната да отиде. Разположението на стаите беше точно както и при вас, неканените гости почти всяка вечер до късно по нощите, предлагане на вечеря, питиета и мезета, говорене на висок тон, пуснат силно телевизор...Направо не знам майка ми как е издържала, връща се от работа и кое по напред- да им слугува ли, да готви ли, дете ли да оправя  ooooh! Гостите често не бяха само 2-3, и не всеки път едни и същи, тоест дори и да изгониш едните, имаше кой да ги замести  Tired
Не мога да понасям нахални хора и неканени гости, изпитвам ужас от това. Може да ме мислят за саможива, за темерут или каквато искат, но компромиси рядко правя. И аз като теб не обичам конфликтите или да измислям как да правя намеци да си ходят, затова още от самото начало не допускам да се стигне до там. Не знам какъв съвет да ти дам, но помисли най-вече за детето. То ще има нужда от спокойствие, да учи, да се наспива, да се храни пълноценно, да се занимава с негови си неща  Hug

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 17:15 от em4eto

# 93
Не съм изчела цялата тема, и не видях дали друг ти дава такъв съвет, но от личен опит знам, че действа: Грабвате се вашето семейство и отивате у тях на гости, без предупреждение, до 12 през нощта. Така няколко пъти, да видиш как ще спрат да идват  Mr. Green

# 94
  • Плевен
А защо не си дала на детето да се нахрани? На тях им нарязваш динята,която са донесли. Нали са дошли само за по една биричка. Диня, бира, ракия каквото ще пият и това е. Детето за нищо на света не бих го оставила гладно.

# 95
Аз също не бих направила скандал, щом държа на жената. Не бих и говорила с нея, като си представя колко гадно ще се почувства.
Евентуално, бихте могли, като се обадят, че идват, да кажете, че излизате, защото имате ангажимент. Пък и да са дошли - жалко, че сте се разкарвали, трябваше да се обадите, ние ще излизаме.
И втори вариант - съжалявам, че не мога да ви почерпя, но в последно време трудно се справяме с финансите. После насаме с жената надълго и нашироко сподели финансовите си затруднения, все ще зацепи в някой момент.

# 96
  • софия
Вкъщи не идват неканени гости, защото в зародиш пресичам подобни желания.
В моментите, в които някой си е позволявал да се самопокани, съм отговаряла нещо от сорта "Съжалявам, заета съм, не е удобно/не съм вкъщи тази вечер."
Нямам скрупули да отбия нежелано гостуване, защото съм си в правото да разполагам с времето и дома си. С половинката не сме имали различия по въпроса, единствено се предупреждаваме, ако някой ще идва.
Гости имаме само за по кафе/питие, след изрична покана. Вечеря и нощувка не предлагам. Ако някой иска да се види с някого и да хапне, излизаме на заведение.
и при нас е така. Каним близки приятели у дома след предварителна уговорка и координиране на програмите. Останалото излизане - на заведение.

# 97
Аз също не бих направила скандал, щом държа на жената. Не бих и говорила с нея, като си представя колко гадно ще се почувства.
Евентуално, бихте могли, като се обадят, че идват, да кажете, че излизате, защото имате ангажимент. Пък и да са дошли - жалко, че сте се разкарвали, трябваше да се обадите, ние ще излизаме. И втори вариант - съжалявам, че не мога да ви почерпя, но в последно време трудно се справяме с финансите. После насаме с жената надълго и нашироко сподели финансовите си затруднения, все ще зацепи в някой момент.

Да, това е добър вариант. Вторият обаче - не бих на  правила, не бих споделяла с никого финансовото си състояние. По-скоро бих казала, че на последък не готвиш, защото е жега и карате на таратор или салатка вечер, по-лекичко, затова не ти е зареденхладилника и няма какво д а предложиш...

# 98
      Тези способи са много добри, но за хора които разбират. Май нравите на гостите са такива, че всеки отива у всеки, и очаква да му предложат "Каквото Бог дал".
      И те ще я посрещнат по същия начин, няма да им се стори необичайно, ако тя ги посети без покана, и затова намеците трудно ще им подействат.
      Ако държат да запазят добрия тон в това обкръжение, ще трябва да си градят имидж на негостоприемни, но съвместно двамата с мъжа й.     

# 99
Е, не мисля, че са чак така дебелокожи. Ако Роси намеква разни неща - все ще вденат. Например - ох, с малко дете е така трудно да си разпределяш времето, вечер се налага да чистя и готвя отново, ето вие като дойдете - не мога всяка вечер да отлагам работата си, а ми е така сладко да си бъбрим...И ей такива намечета...

# 100
  • София
За типа хора, които се описват, тези намеци само ще им минат покрай ушите...
Май и по-напред писах: случвало ми се е да кажа, че съм заета, при което получавам отговор "Ама само за малко, няма да те бавим...". Вариация, ако спомена, че не съм подготвена: "Ааа, не се притеснявай, нали сме си свои хора, няма какво да се подготвяш..."
Изпадала съм и в още по-абсурдни ситуации - висят пред входа да ме чакат, докато се прибера, за да ми дойдат на гости.
Просто не им пука за твоето свободно време/ресурси/благосъстояние и т.н.

# 101
Изпадала съм и в още по-абсурдни ситуации - висят пред входа да ме чакат, докато се прибера, за да ми дойдат на гости.
Grinning И мен онези двамата ме чакаха, направо влизаха у свекърва ми, и и заявяваха, "Е, тя все ще се прибере по някое време, нали трябва да приспива детето!"

# 102
  • София
Ооо, да и вътре са влизали. Ако някой си е бил вкъщи, с часове бъбрали, докато ме чакат. Simple Smile
Просто това е тип човек, който няма навика да се съобразява с твоите желания, настроения и т.н.
Същият човек ми звънеше в неделя сутрин в 7.30ч. с въпроса "Спиш ли?". Ако отговорех положително, ми се казваше "Е, сега вече не спиш." Simple Smile
Когато втвърдих драстично позицията по отношения на гоститата и обажданията, този човек не се разсърди. Напротив, започна да се съобразява с мен.

# 103
Роси, постави своето и спокойствието на детето си на първо място.
От това изречение трябва да тръгне авторката, и да действа в тази насока. Защото средно положение с такива хора няма - или ще си ги търпи с цялата им нахалност, или ще им даде да  разберат, че така не може занапред да продължават . Както разбрахме явно от тънки намеци не разбират, и като никой не им прави явна забележка, а напротив при всяко потропване са "Добре дошли", то те няма и да се сетят да променят нещо, т.к. въобще не се чувстват даже нежелани. Confused

Когато втвърдих драстично позицията по отношения на гоститата и обажданията, този човек не се разсърди. Напротив, започна да се съобразява с мен.
Именно! Peace

# 104
  • Бургас
Именно аз затова казвам, че ще подейства един мним скандал - театър, е не казвам буреносен, просто жената уж да обвини мъжа си в това, че не е никак съобразителен да кани гости, при положение, че нямат какво да им предложат заради затрудненото си положение от известно време насам.
Вие казвате да се оправдава с детето, ама те ще почакат тати да го приспи и ще прдължат.
А Росето не иска да се кара с жената, а да запазят добрия тон, затова аз предложих театър.Тя да каже, че не й е никак приятно да посреща често гости, като подчертаваш, че не става въпрос само за тях и се тормозиш, че няма с какво да посрещнете нуждите на своето семейство, та камо ли и за гостите да предлагате нещо на софрата.

Общи условия

Активация на акаунт