"Днес не ми е до гости, хайде да се видим някой друг път"

• 30 082
  • 368
  •   1
Отговори
# 15
Не ходя на гости и не обичам никой да идва у нас. Срещам се с приятели навън.
Същото се отнася и за мен. Peace

# 16
Не обичам неканени гости и реагирам според ситуацията, понякога приемам самопоканата, но с изрично условие да е за малко, друг път директно отказвам, като заявявам, че имам друг ангажимент.

Какъв ангажимент посочваш ?
Как уточняваш, че е за малко, в моята ситуация е ясно, че сме си у дома и няма да ходим никъде, с какви думи да кажа, че е вече време да си тръгват, то някак като изгонване се получава  Rolling Eyes

joya и аз обичам гости. С това семейство миналата седмица за 7 дни се видяхме 4 вечери, все идват но гости. Според мен е прекалено.
А и да знам, че ще идват след час, не мога да напазувам нищо, зле сме с парите, мъжът ми е без работа и просто не можем да си позволим непредвидени харчове. Една бира и една тарелка кебапчета, салата, някакво безалкохолно - ей ги 10 лв. Да е веднъж в седмицата, два пъти - иди дойди, но това е много често, според мен.
Не са ми чужди, напротив, но точно от тях очаквах съобразяване относно финансовата страна на едно гостуване, обаче оставам потресена как изобщо не се усещат в какво положение ни поставят.
Между другото жената се усеща, според мен, и вчера и беше направо неудобно и притеснено, но мъжът хич даже  Peace

# 17

И аз така. Peace

Отминаха онези времена , когато някой може да няма какво да прави и да ти звънне на вратата , ей така , да ти дойде на гости .

За мен е невъзпитано да отидеш някъде без покана и предварителна уговрка .

Роси , съчувствам ти просто . Hug

# 18
Роси, аз не те обвинявам, казвам как е при мен  Peace
Но аз не допускам много хора, които не са ми приятели в къщата си, било и роднини.
Имам си граници.
И си казвам, ако съм скапан си го казвам, приятелите ми са близки, казвам, уморена съм, имам стване рано, така че няма да окъсняваме. Ако чакам мъжете да се съобразяват, те като се запият и не са много по мисленети  Twisted Evil Всичко си зависи от хората които ти идват в къщата.
 Иначе съм имала един навлек, приятел на мъжът ми, три дена не си тръгна, изгоних го,  и до ден днешен е сърдит  Mr. Green

# 19
Аз не обичам да ходя на гости, но пък ми е много приятно да посрещам.
Проблем имам понякога с това, че не мога да стоя до късно - заспивам около 22-23 часа . Но това съм го уточнила с моите приятели и затова ги моля да идват по-рано.
rosy_bosy , а ти защо не кажеш направо, че не си предвиждала да имаш гости точно този ден и няма какво да сложиш на масата. Би трябвало да се съобразят.

# 20
Хапи мама, Елиас, Те амо, блазе ви, така беше преди да се роди детето, сега сме неотлъчно с него и ходенето в заведения е мно-о-о-го рядко, някъде ако има празник примерно с лунапарк, да може да седнем на открито, детето да има къде да търчи, и не по - късно от 10 ч., че му се доспива  Peace
Но сега не става И заради парите, излизане навън ми струва 30-50лв. не мога да си го позволя  Tired

Как мислите, ако се бях изтъпанчила вчера пред гостите и бях казала: "Вижте сега, не съм очаквала, че ще дойдете, имам 3 парчета мусака и половин хляб, не мога да ви нахраня, какво ще мислим за вечеря " или де да знам, дайте други предложения  Thinking
То е ясно, че сами сме си виновни, че не секнахме тази "традиция" отначало още, но давайте идеи за практически мерки, какво бих могла да направя за да намаля тези гостувания, без да се изпокараме  Tired

По - рано пак ми е било криво, че идват когато им скимне, но поне не ми е било проблем да се напазарува набързо, пък като ми се доспи - отивам и лягам, мъжът ми посреща, изпраща, но сега купуваме само най - необходимото и ми е невъзможно да посрещам  тежки софри.

Валери, така трябваше да направя, ама не се сетих, просто вътрешно си скърцах със зъби и мълчах начумерено. А трябваше да си кажа.
Само че и тук пак има проблем. Другият път ще дойдат с манджата, но пак ще дойдат.
Преди се е случвало да нямам примерно хляб достатъчно, ами отива мъжът до тях, взема хляб  пристига обратно.
Но пък поне нямаше гладна да остана.

# 21
  • Бургас
Предполагам, че на Росето ще й е неудобно да каже, че няма какво да предложи на масата, мъжете ни обаче не мислят така.Ние живеем в къща и лятото моя мъж прави мариновани крастваички /винаги са добре дошли за гости/, имаме си тиквички, които аз пържа лятото, прибирам във фризера и след това ги вадя, слагам кисело мляко и малко чесън и ето за непредвидени гости от няколко години насам имаме какво да извадим.Освен това правя и сладка туршия лятото от камби  моркови, и тя от запаса за гости, правим и лютеничка..Та искам да кажа, че мъжа ми е такъв, че от лятото си правим тези неща и зимата който и да дойде, може да е буркан крастваички и тиквички, но си изкарваме някак си.Ние също не сме добре финансово и почти никога не можем да си позволим гости по тази причина - туршиите през лятото обаче са идеалното решение за нас.Simple Smile)).
Та искам накратко да кажа, е на моя мъж няма да му е неудобно да изкара 1 буркан крастваички и да сипе по едно питие на гостите и така да си откарат, докато на мен ще ми е неприятно, че на хората друго не мога да предложа. Simple Smile

# 22
...Как мислите, ако се бях изтъпанчила вчера пред гостите и бях казала: "Вижте сега, не съм очаквала, че ще дойдете, имам 3 парчета мусака и половин хляб, не мога да ви нахраня, какво ще мислим за вечеря " или де да знам, дайте други предложения  Thinking
...

Щяха да ти кажат, че могат и да не ядат, а само да пият  Peace
А те приемат ли гости по същия начин - без уговорка, минавали хората оттам и решили да влезят в къщата им?

# 23
Същото се отнася и за мен. Peace

И аз в клуба. ))))
В къщи гости не идват, ние също супер рядко ходим.
Предпочитам да се срещаме с приятели на вън. Така е удобно и за двете страни.
Ходим на гости единствено на близко семейство на което сме кумове. И на един приятел на мъжа ми. И това все пак е веднъж в месеца, че и по-рядко. )

# 24
Аз пък не мога да си представя, че през седмицата, когато човек след работа и след пазаруване си е към 19 часа у дома, уморен, някой ще се изтърси ей така Rolling Eyes
Не ми е до такива гости, не ги обичам, не ги приемам, отрязвам ги. И това е едно от малките ни поводи за спречкавания с мъжа ми. Той обича да има гости по всяко време. И да идват в нас. Аз не обичам. И подобни атаки и предложения отклонявам за среща навън.
Дразни ме и когато гости се застояват след 01-02 часа през ноща. Ако сме лятото в къщата-няма проблем. Извинявам се и си влизам в къщата и си лягам. Но в апартамента това ме дразни, а и ми е неудобно да си вмъкна в съседната стая и да си легна.

# 25
Роси, аз не те обвинявам, казвам как е при мен  Peace
Но аз не допускам много хора, които не са ми приятели в къщата си, било и роднини.
Имам си граници.
И си казвам, ако съм скапан си го казвам, приятелите ми са близки, казвам, уморена съм, имам стване рано, така че няма да окъсняваме. Ако чакам мъжете да се съобразяват, те като се запият и не са много по мисленети  Twisted Evil Всичко си зависи от хората които ти идват в къщата.
 Иначе съм имала един навлек, приятел на мъжът ми, три дена не си тръгна, изгоних го,  и до ден днешен е сърдит  Mr. Green

Това е разковничето, ама точно тези хора не се усещат. Приятели имаме много, посрещаме с кеф, но повечето ако случайно имат път към нас, се отбиват за по кафе, за час два и си тръгват, като може да се уговорим за някакво събиране у тях или у нас муждевременно за някой друг път.
Но тези не са така. Живеят много наблизо, на съседната улица, може би затова толкова често идват, отделно живеят със свекър и свекърва, които все им досаждат /по техни думи  ooooh!/ и не им се стои  у тях.
Ей хора, така бях изтрещяла вчера след гостито, че заявих на мъжа си, че искам да продавам къщата, за да не сме толкова близо до тях  #Crazy

Шоколадово бонбонче, така си е, краставици и домати винаги мога да извадя, и ракия и туршийка, но те идват с децата си и те типично по детски заявяват: "Лельо Роси, гладен съм " И аз как да го нахраня това дете с туршия.

Аргун, имам подозрения, че точно това можеше да кажат, и пак да не си тръгнат, ама на мен би ми било неудобно да си сипя вечеря на мен и на детето само, смятах, мислих, дори и двете други хлапета не можех да нахраня. И сандвичи не можеше /половин хляб от хлебопекарна 900 гр., който прави знае колко е, за двама - трима максимум стига/.
Аргун, на другия въпрос - оплакват се от честото гостуване на двете сестри на мъжа, които през ден два са у тях заедно със семействата си - всяка с по - две деца, че и с преспиване   Laughing
Те са на нашето дередже, но не виждат как те ни поставят в същото положение.

# 26
rosy_bosy, ами на такива хора им се казва директно.
Просто заявяваш, че не можете да си позволите толкова често и за дълго да приемате гости. Имате си ваши ангажименти и т.н. от сорта. Извиняваш се и обясняваш, че бихте искали да ви предупреждават ако ще идват.

# 27
Имаше преди такава тема, писах и там, че никак не ми пречат онези, които биха дошли на гости.
В моето семейство като дете сме нямали много събирания и гости - било с роднини или приятели.
В леля ми беше друго - там целогодишно имаше хора - приятели българи, чужденци, идващи лятото за море или зимата за празници.
А има и друго - онези, които биха дошли на гости, винаги са онези, с които се разбирам. Хора, с които не съм близка особено или не са ми приятни, едва ли биха дошли сами, без покана и без някакъв повод.
Така че с покана или не - всеки близък е добре дошъл. Ако нямам нищо в хладилника, колко му е да изтичам до магазина за кило домати и краставици, поне за една хубава салата...

# 28
На мен така миналата година ми дойдоха семейство , 3 души големи хора .
Не съм ги канила , те ми звънят , че идват в Пловдив и ще ми дойдат на гости за 2-3 дни . Twisted Evil

Преди години идваха редовно ,  тогава синът им беше студент , пак така ме изненадваха на вратата .
Сега поне по телефона предупредиха , че ще дойдат .
Не сме чак толкова близки , с момчето сме учили заедно , но чак пък толкова не .

Казах , че съм на работа , не мога да им обръщам голямо внимание , освен това съм пред заплата и не съм подготвена за гости .
Пазаруваха основно те ,  не се чувствах задължена да се натоварвеам финансово , само защото на тях не им се дават пари за хотел .
Достатъчно ми беше да приготвям , да мия , чистя и пера след тях .

Рядко каня гости , най-близки роднини и приятели . Особено пък откакто имам дете .
Предпочитам да излизам навън .
В къщи не изнервям и натоварвам .

Роси , в твоя случай , особено като са твои роднини , директно им казвам , че съм изморена , не съм подготвена за гости и толкова . Даже ще подчертая , че нямам вечеря за гости , да се сетят да си тръгват .
Виж как правят по филмите ,

А , вие тъкмо си тръгвахте ! Grinning

Който иска да се сърди .

# 29
...
Те са на нашето дередже, но не виждат как те ни поставят в същото положение.

Виждат само каквото им харесва, то е ясно.
Ако не можеш да им го кажеш направо, пробвай по заобиколни начини - обаждаш им се по телефона преди да им отидете на гости и дебело подчертаваш, че знаеш колко е неприятно да ти се изтърсят неканени хора и затова държиш да ги предупредиш, че идвате. Като заговорят за сестрите на мъжа - "е, да, кой не знае колко е неприятно непрекъснато да идват непоканени хора, без да можеш да се приготвиш, само притеснения ти създават".
А ако са големи пердета, накрая може би все пак ще трябда да им кажеш в прав текст, че човек има някакъв предел дори при посрещането на гости.

Общи условия

Активация на акаунт