Но пък наистина е некоретно да не си платиш комисионнната на брокера.
Освен това, брокера няма как да изисква от наемодателя предварително да покаже документ, който да доказва, че той е собственик, или упълномощено лице, защото повечето брокери кореспондират с наемодателите по телефона, а срещата им става при оглед. Тогава вече бъдещия наемодател може да поиска въпросния документ, но само ако са стигнали до преговор за наемане.
При подписване на договор за наем, все пак се попълват данните и на двете лица, което естествено гарантира, че при евентуален проблем, независимо от коя страна, то можеш да докажеш кой е ползвателя на жилището, или наемодателя...
Но никой няма да тръгне да развява нотариални актове и пълномощни, когато практически сделка няма...
А ако брокера работи директно с наемодателя, тогава вече е длъжен да се запознае чия точно е собствеността...
Знам, че е много лесно да се говорят всякакви глупости, когато грам не си наясно. Ама моля ви се, спрете да летите нейде из небето и слезте на земята, включете си мозъците и почнете да мислите. Освен да изисквате от наемател/наемодател, купувач/продавач и брокер, то вие трябва и да давате...
При положение, че си плащам за услуга - посредничество - защо да няма предварителни гаранции? В този случай брокера за какво е? Аз за какво му плащам? Само да ме заведе до жилище?
Аз мисля, че и купувачи, и наематели дават достатъчно. Проблемите идват от некачствени услуги.
Като например редовната практика да се водят "клиенти" на имоти, които не отговарят на предварително поставените изисквания, защото пък клиента може и да се навие. Или пък откровенно да се лъже какво точно представлява имота. А пък за таксата оглед какво да кажа - като нямате пари за транспорт - направете си един мейл и при заявен интерес изпратете снимки на имота на клиента с пълно описание. На тази ми молба, брокер никога не е отговарял - нямали мейли, нямали снимки (а уж са виждали жилището, имали ключ и пр.)