Адаптконсулт......

• 34 267
  • 249
  •   1
Отговори
# 135
Повечето хора не търсят луксозни имоти под наем, а прилични. Не може да искаш да печелиш от нещо, без да инвестираш редовно. В случая, да даваш имот под наем  в окаяно състояние, като му искаш наем на пазарната цена в момента.
Но пък наистина е некоретно да не си платиш комисионнната на брокера.
Ааа, повярвай ми-масово тези, които търсят "прилични" имоти, когато отидат на оглед на такъв имот, искат да е нещо повече, когато ги заведеш на по-луксозен им е скъпо. Наистина има такива, които не знаят какво искат, които смятат, че "това не е тяхното жилище", и колкото и да обикаляш като алтав с тях и да им предлагаш, все от нещо са недоволни...
Освен това, брокера няма как да изисква от наемодателя предварително да покаже  документ, който да доказва, че той е собственик, или упълномощено лице, защото повечето брокери кореспондират с наемодателите по телефона, а срещата им става при оглед. Тогава вече бъдещия наемодател може да поиска въпросния документ, но само ако са стигнали до преговор за наемане.
При подписване на договор за наем, все пак се попълват данните и на двете лица, което естествено гарантира, че при евентуален проблем, независимо от коя страна, то можеш да докажеш кой е ползвателя на жилището, или наемодателя...
Но никой няма да тръгне да развява нотариални актове и пълномощни, когато практически сделка няма...
А ако брокера работи директно с наемодателя, тогава вече е длъжен да се запознае чия точно е собствеността...
Знам, че е много лесно да се говорят всякакви глупости, когато грам не си наясно. Ама моля ви се, спрете да летите нейде из небето и слезте на земята, включете си мозъците и почнете да мислите. Освен да изисквате от наемател/наемодател, купувач/продавач и брокер, то вие трябва и да давате...
"Но никой няма да тръгне да развява нотариални актове и пълномощни, когато практически сделка няма..."

При положение, че си плащам за услуга - посредничество - защо да няма предварителни гаранции? В този случай брокера за какво е? Аз за какво му плащам? Само да ме заведе до жилище?
Аз мисля, че и купувачи, и наематели дават достатъчно. Проблемите идват от некачствени услуги.
Като например редовната практика да се водят "клиенти" на имоти, които не отговарят на предварително поставените изисквания, защото пък клиента може и да се навие. Или пък откровенно да се лъже какво точно представлява имота. А пък за таксата оглед какво да кажа - като нямате пари за транспорт - направете си един мейл и при заявен интерес изпратете снимки на имота на клиента с пълно описание. На тази ми молба, брокер никога не е отговарял - нямали мейли, нямали снимки (а уж са виждали жилището, имали ключ и пр.)

# 136
  • София
Ти наистина ли мислиш, че брокерите им пука на кой продават  или наемат жилище? Та те дори и не се наемат да гарантират на наемателя, че човека представящ се за собственик на жилището, наистина е такъв.

Аз работя с такъв брокер, други също могат да намерят такъв. Само да уточня, не става дума за Адаптконсулт.

# 137
  • където ми харесва
Повечето хора не търсят луксозни имоти под наем, а прилични. Не може да искаш да печелиш от нещо, без да инвестираш редовно. В случая, да даваш имот под наем  в окаяно състояние, като му искаш наем на пазарната цена в момента.
Но пък наистина е некоретно да не си платиш комисионнната на брокера.
Ааа, повярвай ми-масово тези, които търсят "прилични" имоти, когато отидат на оглед на такъв имот, искат да е нещо повече, когато ги заведеш на по-луксозен им е скъпо. Наистина има такива, които не знаят какво искат, които смятат, че "това не е тяхното жилище", и колкото и да обикаляш като алтав с тях и да им предлагаш, все от нещо са недоволни...
Освен това, брокера няма как да изисква от наемодателя предварително да покаже  документ, който да доказва, че той е собственик, или упълномощено лице, защото повечето брокери кореспондират с наемодателите по телефона, а срещата им става при оглед. Тогава вече бъдещия наемодател може да поиска въпросния документ, но само ако са стигнали до преговор за наемане.
При подписване на договор за наем, все пак се попълват данните и на двете лица, което естествено гарантира, че при евентуален проблем, независимо от коя страна, то можеш да докажеш кой е ползвателя на жилището, или наемодателя...
Но никой няма да тръгне да развява нотариални актове и пълномощни, когато практически сделка няма...
А ако брокера работи директно с наемодателя, тогава вече е длъжен да се запознае чия точно е собствеността...
Знам, че е много лесно да се говорят всякакви глупости, когато грам не си наясно. Ама моля ви се, спрете да летите нейде из небето и слезте на земята, включете си мозъците и почнете да мислите. Освен да изисквате от наемател/наемодател, купувач/продавач и брокер, то вие трябва и да давате...
"Но никой няма да тръгне да развява нотариални актове и пълномощни, когато практически сделка няма..."

При положение, че си плащам за услуга - посредничество - защо да няма предварителни гаранции? В този случай брокера за какво е? Аз за какво му плащам? Само да ме заведе до жилище?
Аз мисля, че и купувачи, и наематели дават достатъчно. Проблемите идват от некачствени услуги.
Като например редовната практика да се водят "клиенти" на имоти, които не отговарят на предварително поставените изисквания, защото пък клиента може и да се навие. Или пък откровенно да се лъже какво точно представлява имота. А пък за таксата оглед какво да кажа - като нямате пари за транспорт - направете си един мейл и при заявен интерес изпратете снимки на имота на клиента с пълно описание. На тази ми молба, брокер никога не е отговарял - нямали мейли, нямали снимки (а уж са виждали жилището, имали ключ и пр.)

Само не ми се карай.
Да-ти си плащаш за услугата да имаш брокер, който пък от своя страна е длъжен да ти направи огледи на имоти, които максимално да отговарят на това, което ти търсиш. Както казах-има много хора, които не знаят какво точно искат, а и дори да знаят, не всяко жилище отговаря на 100% на изискванията им. За това брокера те води на оглед в жилища, които не са ТОЧНО това, което търсиш, защото може пък и да ти хареса. Аз, докато работех като брокер, в еди коя си фирма-там такса оглед никога не се е взимала. И да-няма брокер, който да ти прати снимки на жилищата, на които ще те заведе на оглед. Също така, наистина има фирми, които не знаят как изглеждат имотите, на които ще водят тепърва клиентите си, освен ако вече не са били в жилището.
И колкото и да се пенявиш, да-брокера, който работи за теб (ако ти си наемател) НЕ Е длъжен да ти осигури нотариален акт, или пълномощно на наемодателя. Ако ще купуваш апартамент-там нещата седят по друг начин, и брокерите в действителност са запознати кой е притежателя на имота, и въпреки всичко, такъв документ се представя при подписване на договор.

# 138
  • Sofia
И е изключително некоректно от страна на наемател, който работи с брокер, да си даде координатите на наемодателя...
Значи вие хем се чудите как да бъдете некоректни, след като сте се обърнали към агенция да търси вместо вас жилище, хем се оплаквате...

Абсолютно си права. Ако някой потенциален наемател се опита да заобиколи брокера по този начин, това автоматично би ми светнало червена лампичка, че той потенциално може да бъде некоректен и към мен като наемодател. Не само че няма да му дам жилището си, а и вероятно ще уведомя и брокера си, а той ще го включи в някой "черен списък". В края на краищата, този брокер е нает да пази интересите ми, да провери отвсякъде бъдещия наемател и да ми го предложи само ако е благонадежден.

тук малко бъркате нещата. нали не си мислите, че търсим агенциите и брокерите, за да търсят вместо нас? търсим ги, понеже в София е почти невъзможна да се наеме апартамент без агенция- повярвайте ми, ако имах възможност да избегна брокерите и да комуникирам с наемодателите -бих го направила.

# 139
  • София
От другата страна, наемодателите сигурно предпочитат агенциите или конкретни брокери, защото предлагат малко повече сигурност.

# 140
  • София
И да-няма брокер, който да ти прати снимки на жилищата, на които ще те заведе на оглед.

Това е откровена глупост,  която за съжаление показва начинът на работа на повечето брокери, пък после защо хората искат да ги избегнат..... Tired

# 141
Не виждам причина да не се заобиколи брокера при положение че 90% и повече са некоректни и гледат как да си приберат комисионната и да изчезнат. Лъжат те за реалното състояние на имота и скриват повечето важни за наемателя факти. Брокерите са излишното звено във веригата Наемодател-Наемател. Тоест те са паразитите по веригата. В България всеки гледа да е посредник и да си прибере чисти и лесни пари. Било то брокер за имоти, за работа или обикновен прекупвач.

Защо повечето си мислят че този измислен договор които се сключва има някаква реална сила ако се наложи да се използва в съд примерно. За да има сила трябва да е поне нотариално заверен.

# 142
Защо повечето си мислят че този измислен договор които се сключва има някаква реална сила ако се наложи да се използва в съд примерно. За да има сила трябва да е поне нотариално заверен.
Това изобщо не е вярно. И без нотариална заверка договорът е валиден! Имам чувството, че пишеш ей така, заради самото писане, без да даваш съществена информация по темата.
И защо трябва да заобикаляш брокера. След като се е стигнало до плащане на комисионна, значи огледи е имало, съответно и наличие на сделка и респективно се дължи предварително уговореното между двете страни възнаграждение. По - добре изобщо не ползвай услугите на брокер, но да не си платиш за извършена услуга си е гавра с труда на някого.

Последна редакция: сб, 27 авг 2011, 09:33 от *Малвина~Ина*

# 143
Мечовица,

не ти се карам. Тук мисля, че всички се опитваме да водим един градивен разговор!

За съжаление моят опит с брокерите е негативен - има сигурно 2-3 коректни агенции на пазара, които знаят как да си продадат "услугите".

# 144
  • където ми харесва
Мечовица,

не ти се карам. Тук мисля, че всички се опитваме да водим един градивен разговор!

За съжаление моят опит с брокерите е негативен - има сигурно 2-3 коректни агенции на пазара, които знаят как да си продадат "услугите".

Има и много коректни брокери, които си продават добре услугите и клиентите им остават лоялни към тях...
А silvestarjunior, ти от позицията на какъв точно животински елемент по-високо в стълбицата, си позволяваш да даваш квалификации на брокерите, че са паразити??? Като нямаш нужда от брокер-не се обръщаш към него да ти свърши работата. Щом си опряла до него обаче-ще си платиш комисионната, ако ти е намерил жилище, каквото искаш, защото така правят НОРМАЛНИТЕ ХОРА, в Обществото... Crazy Ако не е успял да ти помогне-не му плащаш нищо и точка...но да си позволяваш и да обиждаш тука... ooooh!

# 145
     Каквито брокерите, такива и клиентите. Няма да разказвам подробности, но съм много ядосана. Току що посъветвах моя брокер /абсолютно коректен, винаги склонен да направи отстъпка от собствената си комисионна/, не само да съди некоректната клиентка, която си е позволила да го заобиколи, ами и жалба за набеждаване в прокуратурата да подаде. И адвоката му да си вземе троен хонорар по делата.
    Знам, че постът ми няма общо с конкретната фирма, не знам нищо за нея. Но е много грозно Анрдешко да се оплаква от Андрешко.
     А когато някой се опитва да се прави на Андрешко, без да е преценил какво е подписал, си е заслужил тройното плащане. Плюс "изкяреното" и лихвите върху него.  

# 146
Приемам критиката Simple Smile
С удоволствие не бих се обаждал на брокер, но за съжаление брокерите са окупирали сайтовете за имоти и превземат обявите на наемодателите който скромно са си пуснали обявата. И на наемодателите това не им се нрави както се вижда. Като чета в темата виждам, че тази голяма част от брокерите (некоректните) не са "долюбвани" от юзерите в горните постове.

# 147
  • София
Никой не обича некоректните, независимо дали са брокери, наематели или наемодатели. Затова е хубаво да проучиш хората предварително. Брокерката, която съм наела, са ми я препоръчали като изключително коректна, вече изпитана, известна с това, че подбира качествени наематели според изискванията на наемодателите. Фирмата, в която тя работи, има сайт, където потенциалният наемател може да разгледа подробно всички апартаменти, които го интересуват, цената също е ясно посочена, така че човек може да си прецени предварително какво да си хареса.

Ако потенциален наемател наеме добър и коректен брокер, този брокер защитава интересите на клиента си и даже може да преговаря за намаляване на цената, за сметка на непосредствената си финансова изгода.

Досега не ми се беше налагало да прибягвам до такива услуги, не съм имала възможност да си напатя, обаче имам горчив опит от директни взаимодействия със собственици, когато преди години обикалях да си търся квартира. Определено не бих се подложила пак на това.

# 148
  • София
Да говорим за брокерите ей така "по принцип" не е добре.
Във всяко стадо си има мърша, са казали старите хора.

Нормално е, мисля, брокерът да се стреми да си получи комисионната, в крайна сметка и той е човек и също се храни. За това- ок. Проблемът възниква, когато брокерът иска да си получи комисионната, ама ако може и никаква работа да не свърши, което, за съжаление, е реалността при по-голямата част от брокерите.
Някак си е ужасно непрофесионално, брокер да дойде и да ти каже, че край, няма начин, ти ТРЯБВА да си свалиш цената, защото той има клиент за цена, да речем, с 30% по-ниска от тази, която иска собственика. Или примерно, да заявиш, че искаш апартамент в Младост 4, а да те отведат на оглед в Борово, защото там имало такъв имот ... Изобщо, при брокерите на недвижими имоти, няма никакви правила, както и специална нормативна уредба, урегулираща работата им. А когато няма правила, всеки гледа да мине по тънката лайсна и да се стреми към бързо забогатяване.
Категорично съм против, обаче, заобикалянето на брокер, подаването на листчета при оглед, както от продавача, така и от наемателя/купувача. Нито бих наела/отдала под наем имот от/на такива хора, нито бих продължила да се занимавам с тях. Това е кокошкарска работа, аларма, че след като изначало са некоректни, то със сигурност ще изработят и мен.  Peace

# 149
  • където ми харесва
Ами аз на един наемодател му обяснявах, че трябва да си свали цената на жилището, ама не защото имах клиент за него, а защото никой брокер нямаше клиенти за въпросното жилище.
Представете си краен квартал, в панелка, една  гарсониера, в нея има четири стени и един кухненски шкаф. Стените-половината тапет го има, другата я няма. Кухненския шкаф без врати. Разбит под, защото ще му се махат плочките, че да се слага ламинат...та, плучаваш нещо ужасно мъничко, но цената му знаете ли каква беше? 300Е....
Обясних му най-деликатно на човека, че за 600лв един студент ще предпочете тристаен, обзаведен апартамент в Дианабад или Студентски град, отколкото в този краен квартал тази дупчица. И дори да не е студент, всеки човек знае, че за 300Е има толкова хубави жилища, че неговата цена е направо смехотворна, а той каза, че щял да си помисли дали да я свали #Crazy

Та, идеята ми е, че понякога брокерите имат много добра преценка относно наема на дадено жилище (или цената), и ако собственика/наемодателя я е завишил прекалено, биха го посъветвали да я свали...

Общи условия

Активация на акаунт