"Какво си търсите? С нещо да помогна?"

• 22 866
  • 469
  •   1
Отговори
# 105
Значи в такива теми е масово да се оплюват продавачките и никога да не се виждат грешките на самите клиенти.
В интерес на истината има много мили клиенти, за щастие  90% са такива, които ти правят денят супер и си доволен от работата си.

# 106
  • Варна
С продавачите съотношението е обратното...

# 107
Тука голямо оплюване пада.Уважавайте труда на хората.И аз съм работила като продавач-консултант.На местата където съм била имаше правилник и едно от най важните изисквания беше да задаваме въпроса "С нещо мога ли да съм ви полезна".И съм сигурна,че на повечето места е така.Никой не те пита дали ти харесва да го казваш.  Wink Аз лично не виждам нищо нередно !

# 108
В никакъв случай не  е лесно да се работи с хора. Затова големите фирми /не само търговски/ обучават служителите си в продажбени умения. Ходила съм на няколко такива. След такъв вид обучение, виждаш отношенията между клиенти и служители-продавачи от съвсем друг ъгъл.
Сещам се за езна моя позната, която ме изумява с хобито си, да обикаля магазини и да мери в несвяст дрехи. На въпроса ми защо го прави, отговори, че иска да се види с различни дрехи, а не да купува. но проблемът й е, че вече са я научили в нейния град, и вече и е по трудно. Grinning

# 109
  • Варна
Има един постулат в областта на търговията и услугите  , който гласи " КЛИЕНТЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ !",

но това в България в около 90 % от случаите се забравя. Ако не можеш да свикнеш и приемеш тази мисъл значи не ставаш за продавач, сервитьор и т.н в сферата на услугите, по-добре да си търсиш друго призвание.

И второ , продава не самата стока , качеството й , каква марка е  и т.н , а начина на обслужване и отношението към клиента. Ако ми покажат уважение и дискретност оставям много повече пари в магазина, отколкото ако ме задърпат още от вратата с въпроси или пък другата крайност да ми отговарят намусено и троснато ,че съм имала желанието да попитам нещо.

В България пазарувам основно в магазини ,където персонал има само на касата на излизане от магазина. Макар, че и в такива съм имала изцепки . И другото място  е  едно малко магазинче до нас, заради личното отношение, което проявява продавачката към всеки клиент, не към мен специално. Още от вратата се усмихва, поздравява и не досажда какво точно ще си купувам днес, изчаква човек сам да я заговори. Любезна е ,но не натрапчива.

И още нещо,  често ми се случва точно тези думи "Какво  си търсите? С нещо да помогна?", да бъдат изречени троснато и с особено намусен вид, като че ли ти казват " Нямаш работа в магазина, за к`во си влязла ". Уж искат да ти помогнат, но целта е да си излезеш по-бързо. Ами как човек да си купи каквото и да е от такъв човек ? Вторият най-неприятен вид ми е ходенето точно зад гърба ми. Веднъж в един  магазин за играчки се спрях рязко да погледна нещо и продавачката се сблъска с мен, дори не ми се извини , а ме изгледа сърдито и злобно. Тръгнах си веднага, естествено. На трето място слагам пушачките пред магазините и незнам на вас, но на мен стоката в такива магазини също ми мирише на цигари. Да не говорим ,че никъде в Европа където съм ходила, не съм го виждала това чудо, продавачката да седи и да пуши пред магазина.

В темата много народ скочи като ужилен, но истината е тази, че по -голяма част от продавачките и сервитьорките у нас не умеят да ни погъделичкат, че да си оставим парите с кеф.

И накрая да кажа, че попаднах на страхотно обслужване в един хотел в Арбанаси миналата седмица. Макар, че обстановката в хотела не ми допадна, то обслужването  в ресторанта и отношението на тази жена към нас беше великолепно и останах с положително настроение при престоя ни там. Ако не беше тя, щяхме да напуснем и хотела, а така хем нощувахме там ,хем оставихме пари и в ресторанта им няколко пъти .

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 13:19 от Сребърна паричка

# 110
Винаги са ми странни тези теми.Аз на такива музейни експонати каквито описвате съм попадала само 1-2 пъти.Може би,защото влизам с положителна нагласа в магазина и получавам същото отношение в отговор.

# 111
  • Варна
Винаги са ми странни тези теми.Аз на такива музейни експонати каквито описвате съм попадала само 1-2 пъти.Може би,защото влизам с положителна нагласа в магазина и получавам същото отношение в отговор.

Не знам какво имаш впредвид ,но е показателно ,че в темата са писали 3-4 продавачки и всичките са недоволни,че клиента пипал стоката преди да я купи. Това е показателно ,че този феномен действително съществува !

# 112
Е тя стоката не може да не се пипне-как да я купи човек без да разгледа какво купува?Специално тази забележка на мен никога не ми е правена.Но виж,ако малко дете пипа и мести всичко наред,особено ако стоката е чуплива и майката го оставя безхаберно да пипа,това вече и на мен не ми е приятно.

# 113
  • София
Преди няколко дни ми направи впечатление една поредица детски книги, с твърди корици, на пръв поглед много добре изглеждащи, че и луксозни. Попитах най-учтиво продавачката може ли да погледна някоя книжка от поредицата, при което отговорът беше "Не може. Опаковани са с фолио и не мога да ви дам." Добре, казвам, нямате ли поне една разопакована, за да мога да добия представа за илюстрациите и обема на текста. Отговор: "От корицата всичко си личи. А и книгите щом са скъпи, значи са хубави!"  Mr. Green Позамислих се дали да се вкарвам в спор с нея, но реших, че няма никакъв смисъл.
После на друго място успях да разгледам и съответно да купя от тези книжки.

# 114
Мидичка , ти собственичка ли си? За джоджо разбрахме. Чудим се как още има клиенти. Знам, че е трудно за малките магазинчета, ама измислете нещо да привличате клиенти.

# 115
Преди няколко дни ми направи впечатление една поредица детски книги, с твърди корици, на пръв поглед много добре изглеждащи, че и луксозни. Попитах най-учтиво продавачката може ли да погледна някоя книжка от поредицата, при което отговорът беше "Не може. Опаковани са с фолио и не мога да ви дам." Добре, казвам, нямате ли поне една разопакована, за да мога да добия представа за илюстрациите и обема на текста. Отговор: "От корицата всичко си личи. А и книгите щом са скъпи, значи са хубави!"  Mr. Green Позамислих се дали да се вкарвам в спор с нея, но реших, че няма никакъв смисъл.
После на друго място успях да разгледам и съответно да купя от тези книжки.

Ако говориш за Пипи - няма ги цветните картинки. Затова на я купих. 

# 116
Цитат
Скоро имаше тема, в която повечето писаха, че счупеното в магазин не би трябвало да се заплаща. Да, ама ако магазина е твой и всеки ден се бъркаш за да плащаш за чуждата безотговорност?!
Има си начини да се калкулира % фира,към цената на всяка една стока.
Ама сегашните търговци /продавачи нямат нужния опит....

Отдавна не съм попадала на нахална или намусена продавачка.
Очовечават се явно...    Grinning
И вече по -често питат "Мога ли да помогна?" ,а не "Какво си търсите?"      

Какво обаче мен все още ме дразни:
Че не мога ей сега да изляза и да си купя ботуши....
Или посред зима да си купя бански ,или сандали.

Не знам в др. държави дали е така,но тук много ме дразни това ,че прибират едната стока и редят другата.
Аз съм човек на импулсивните покупки и например,като видя във филм да речем,готин пуловер, искам да мога да си го купя на момента.Ама сега не продават зимни дрехи....   Laughing

# 117
  • София
Ако говориш за Пипи - няма ги цветните картинки. Затова на я купих. 
Трещи, за една поредица на Дисни става въпрос.
Пипи също ми е в списъка на книги за купуване (пълното и оригинално издание, не старото от детските ни години).

# 118
Трещица,не съм собственик,защо питаш?Но такова отношение,каквото чета тук никога не съм си позволявала към клиент.Най малко заради това,че магазина не е мой и изискванията към мен са да се държа добре с клиентите.В тая криза само това остава-да гоня клиентите с идиотско отношение...

# 119

Не знам какво имаш впредвид ,но е показателно ,че в темата са писали 3-4 продавачки и всичките са недоволни,че клиента пипал стоката преди да я купи. Това е показателно ,че този феномен действително съществува !
Къде точно съм писала, че се дразня ако някой пипа стоката? Единственно се  дразня от хора които идват в магазините с цел да си излеят всичката негативна енергия върху персонала.
Но няма проблем, ако ви става по-добре дерзайте.

Общи условия

Активация на акаунт