Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 427
  • 910
  •   1
Отговори
# 105
Helly, ами ако я няма училищната лавка, няма да си го купуват този чипс всеки ден.
Ако училището се заключва докато са вътре, също няма как да търчат до близкия магазин и да си купуват боклуци.
В голямото междучасие ги изкарват на вън, или в стола и си ядат закуските.

В Англия е същото с училищата. Заключват се и децата си ядат храната от кутиите, а на обяд в стола.

# 106
  • Русе
И после ще очакваме тези дечица да не си купуват чипс!  newsm78
 Проблемът е,че и децата, които не се хранят по този начин в къщи опитват такъв тип храни в училищната лавка. У дома чипс,зрънчо,кубети не се купуват и не се дават, но детето ми гледа другите деца и иска. Колкото и да обяснявам и да знаем много за витамините и за вредата от консерванти оцветители когато види дете с чипс и му предложат взема с готовност. Иначе на 5 години четеше етикетите със съдържанието в магазина. Знам,че ако има лавка в училище, изкушението ще е голямо.

# 107
  • в моя гьол
Момичета, понеже следя паралелно двете теми, явно поста ми е малко объркващ. Темата-майка, от където се роди тази е за здравословното хранене на децата и за изискванията към качеството на храните, които консумират децата ни в детската градина и училище. От там и поста ми, че при домашно приготвена храна , никой не гарантира за качество, докато сандвичите в лавката подлежат на контрол по един или друг начин.
Нищо против нямам затварянето на училищата. от това по-хубаво няма, защото и родителя ще е спокоен, че детето му е прибрано и учителя няма да трепери дали избягалия от час няма да го отнесе някой камион на улицата.
Освен това се учудвам, че лавките в училищата, където учат децата ви, са пълни с боклучави храни. След излизането на наредбата, нашата лавка се опразни от чипсове, вафли и т.н. Продават се закуски, плодове, билков чай, айрян, боза, минерална вода...химикали, моливи и тетрадки. Имаше опити за продажба на нерегламентирани изделия, но просто на търговеца му се каза, че помещението може да се отдаде под наем на друг и проблема се реши.
Та понеже идеята беше за здравословното хранене, за това наблегнах на това дали храната от дома ще е качествена. Но като гледам и тая и оная тема вече нямат нищо общо с първоначалната идея храната на децата в училище и детските градини да се приготвя от качествени продукти. Залитна се в някакви безумни крайности.

# 108
  • out of space
Helly, ами ако я няма училищната лавка, няма да си го купуват този чипс всеки ден.
Ако училището се заключва докато са вътре, също няма как да търчат до близкия магазин и да си купуват боклуци.

В Англия е същото с училищата. Заключват се и децата си ядат храната от кутиите, а на обяд в стола.

Е, не. Ще откажеш дете да яде чипс като го заключват?! Ха, не мисля че това е подходящ метод.

# 109
за съжаление самите родители също слагат в кутията чипс и бонбони, шоколадови вафли и близалки.

# 110

Е, не. Ще откажеш дете да яде чипс като го заключват?! Ха, не мисля че това е подходящ метод.

Е, да. Но, не може да се отрече и това, че липсата на такива лавки на територията на училищата в чужбина, както и невъзможността на учениците да "циркулират" свободно извън училище оказва  положително влияние върху това - да не се яде анатемосаният чипс. Хайде стига, по-добре е едно дете, когато не е пред погледа на "мама" да не гледа неща, които могат да го изкушат.

# 111
Разбира се че няма как да се откаже едно дете да яде чипс, но родителя може да налага контрол когато боклуците не са на свободен достъп. Едно е да купувам чипсове и коли веднъж на две седмици, съвсем друго е детето ми да си ги купува само всеки ден.

# 112
Не виждам полза от училищните лавки за децата. Виждам такава за родителите, които избират по-лесния вариант - да връчат парите и да си измият ръцете. Даже не обвинявам и собствениците, които е ясно, че първо мислят за печалбата.
Това ми е мнението. Вредите са неизброими, няма смисъл да ги изреждам и да повтарям нещо, което отдавна вече е казано/написано.
Против съм и да има лавки в непосредствена близост до училищата. Категорично.

# 113
  • До хладилника, който обичам
Аз съм "ЗА" лавки, в които се продават пресни плодове, плодови и зеленчукови фрешове и евентуално, но не задължително, полезни храни. Само и единствено. Ако това е невъзможно - то против.

Не ми казвайте, че не е възможно. Близо до училището на детето откриха капанче за плодови салати, фрешове и такива неща, здравословни. В голямото междучасие се пълни с ученици от горните (7+) класове. Значи децата могат и искат Simple Smile Защо да не е в училището?

# 114
Големи глупости се изписаха, честно. Реши ли се въпросът с дилърите, защото за тях не съм видяла такива полемики и вълнения, сякаш те са по-незначителни.
Да се затворели лавките в училище. Какво ще стане тогава? Децата с риск за живота си ще тичат между колите до съседни магазини, павилиони и капанчета.
Да не се продавали ,,буклуци” в съседните магазини. Това би означавало половината магазини
 почти да се изпразнят, защото са в близост до училищата.
Питам се и кои са тези ,, здравословните храни"? Дали колбасите с незнайно съдържание и срок на годност, дали яълките с пестициди и портокалите с оцветители, дали сиренето и маякото с палмово масло или пък хляба с гмо.
 По въпроса за излизането извън училищния двор. Както знаете училищните огради са доста ниски и не е проблем да се прескачат, на места са скъсани или ги няма, а площта е доста голяма та ща трябва през 3-4 метра да има постови. Ясно е, че дежурните учители няма да стигнат, та ще трябва и родителите да идват да озаптяват бягащите деца.
Много ми е интересен и феномена, който наблюдавам от доста години вече :училището и учителите да се поставят в паралелен свят. Да вземем чипсовете. Рекламите им ги гледаме през 20 минути, заливат ни и от билбордовете, вестниците, списанията, много редители си захранват децата с тях, те са навсякъде и изведнъж ,,гадните" даскали да им ги отнемат. По мое мнение, когато нещо е вредно то не би следвало да се произвежда и продава, а не сега ние заради прословутата пазарна икономика ще оставим всеки да си произвежда всичко, каквото му хрумне и  всички като кучета ще дебнем кой какво яде, какво продава и държавата ще харчи луди пари, които и без това не достигат за много неща.

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 08:10 от Florrentina

# 115
Florrentina, заради всичко, което написа, в другите страни училищата се заключват, децата не се шляят безцелно по всяко време, както и никой външен човек не се шляе в училището /двора, оградата и пр./. Не виждам никаква глупост в това, че по този начин   другите държави се справят с тези проблеми. Явно, или не искаме, или не можем да бъдем на нивото на тези държави, само умеем да хленчим, че при нас нищо не се получава.

пп Рекламите за проклетите чипсове и всички други боклуци, не ги излъчват само в България, излъчват се по целият свят. Тогава, къде е проблемът?

# 116
Питам се и кои са тези ,, здравословните храни"? Дали колбасите с незнайно съдържание и срок на годност, дали яълките с пестициди и портокалите с оцветители, дали сиренето и маякото с палмово масло или пък хляба с гмо.

Супер логика. Всичко е вредно. Все от нещо ще се умре. Затова плюскай каквото ти падне, поркай и пафкай за световно, оставяй след себе си тонове боклуци (защото то и без това си е мръсно) и да не ти пука. Пък и 2012 наближава...  cheers

# 117
  • До хладилника, който обичам
    пп Рекламите за проклетите чипсове и всички други боклуци, не ги излъчват само в България, излъчват се по целият свят. Тогава, къде е проблемът?
Не задължително. В някои страни, ако не се лъжа, се обсъжда/или е прието реклами на нездравословни храни, таргетирани към децата, да не се излъчват в "детските" пояси. Тоест, потенциалният таргет да не ги гледа, или поне да е сведено до минимум.

Пък и 2012 наближава...  cheers
Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 118
  • София
Florentina, И какво излиза: понеже има дилъри, да не пипаме лавките Rolling Eyes Ми то и катастрофи по пътищата има, какво сме се затръшкали да се почистват градинките?!
Когато аз пращам детето си в училище държа то да е там, а не да се разхожда в околностите търсейки павилиони и капанчета за нещо си.... ако училището не може да осигури охрана "през 5 метра" да направи ограда, която не може да бъде преодолявана от децата..... момичетата в чужбина са описали как децата там са зад ограда, не мисля че неизяждането на 1 чипс дневно е нанесло големи травми на подрастващото поколение там

# 119
Не задължително. В някои страни, ако не се лъжа, се обсъжда/или е прието реклами на нездравословни храни, таргетирани към децата, да не се излъчват в "детските" пояси. Тоест, потенциалният таргет да не ги гледа, или поне да е сведено до минимум.

Наистина е така, сведено е до минимум  Peace
        За пълното им премахване, все още се обсъжда.

Общи условия

Активация на акаунт