Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 402
  • 910
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Пини, нали точно това написах по-горе, че правя. Не давам пари, давам храна.
И пак не мога да разбера кому е нужно да има лавка, честно. Тоест, аз разбирам кому е нужно, но ми е страшно тъпо от това - зорлем на родителите да се създават проблеми и грижи, за да може някой байчо да печели на гърба на децата ни.
Естествено, че има начин детето да се ограничи. Но това ли е начинът да се ходи на училище - в разграден двор, с боклуци на една ръка разстояние и с дилъри до оградата. С охрана, която дебне да не би да вляза в училище, обаче не й дреме, че на няколко метра пред тях в двора децата ги бият и джобят.
Не съм патетична, в случай, че някой реши да ме обвини в това, пиша каква е реалността едно към едно.

# 91
мога да ти кажа ние в Австрия как процедираме при децата до 4ти клас.
Правим си списък в началото на годината и всеки четвъртък една майка носи ядене за целия клас  ( здравословна закуска!)
През останалите дни децата ходят със сандвичи.
Аз давам джобни пари на Михаела, но тя май повече ги събира.
Скоро си говорихме с едни приятели от България и разбрах, че децата в България получават в пъти повече джобни пари отколкото нашите деца тук.
Да се изкажа в цифри  
1ви клас - не се дават джобни
от 2ри до 4ти клас - 1-2 евро на седмица.
Но пак казвам, това не са пари, с които детето трябва да се храни - с тях то си купува разни стикери, списания или някакви играчки, ако е успяло да си ги спести

# 92
  • в моя гьол
Средищно селско училище в планински район където 70% от родителите са на дъното на социалната стълбица.
Децата от най-отдалечените населени места тръгват в 6 и 30 от дома си. Целодневно обучение с осигурен обяд. От училище се прибират между 16 и 30 и 17 часа.
При наличието на лавка за 1 и 50 – 2 лева успяват да хапнат сутрин и следобяд нещо, което е регламентирано в Наредба 27 и приемаме за не чак толкова убийствено вредно.
Махаме лавката. Затваряме училището и задължаваме родителите да слагат храна на децата си. Даваме им и списък с разрешените храни. Впрягаме даскалите да дебнат дали кифтетата в сандвича на детето са от кайма Народна или Стара планина, дали са пържени или печени и спазена ли е технологията при приготвянето им. Учителят ще опитва всеки сандвич, щото пък може и да са ги пресолили. Преглед  дали салама е кучешка радост или филе,  дали сиренето е с палмово масло или от мляко, дали хляба е пълнозърнест и т.н и т.н. Не дай си боже някоя мама да е неграмотна и да завърти баница, мекици или пържени филии и да сложи на детето си, а вместо плод да му връчи буркан с компот.
Мисията невъзможна. И за какво здравословно хранене говорим тогава, когато голяма част от родителите не успяват да купят плод и зеленчук извън сезона, когато за да изхранят семейство купуват от най-евтините продукти на пазара?
А при наличие на лавка за скромните детски надбавки от 35 лева детето съумява някак си да избута месеца, да не се тъпче с вредни храни и родителя да е спокоен, че няма да пипне някое стомашно разстройство от престоялия цял ден в раницата сандвич..
Друг е въпроса, че контрола в лавките куца. Но за това са директорите и родителските настоятелства. Да контролират и сигнализират когато и където е необходимо. Щото най-лесното е „няма лавка – няма проблем”. Напротив – има проблем, ама трябва да съумеем да го видим, а не да не виждаме по-далеч от носа си.
Някой тук беше споменал, че са нужни пари. Да , основното е това. И за родители, и за училища. Които, за съжаление, на този етап няма от къде да паднат.

# 93
Това ми напомня, скорошните развития в един от най-големите училищни райони тук - Лос Анжелис. Първо се поде кампания, да се премахне подсладеното прясно мляко, което се предлага към обедното меню и когато, най-после, бордът взе решение, от есента да се предлага само чисто мляко, веднага скочиха "потърпевши", че се нарушават правата на децата, те сега нямало да пият мляко, пък. колко било полезно шоколадовото и т.н. и т.н.
Недоволни винаги ще има. Но, промени се правят от раз, нещо, с което ние не сме свикнали. искаме да е поетапно и бавно, защото е лесно за заобикаляне. Иначе, накрая можем да стигнем до довода, колко деца гладуват в Африка, напр. За някои и това е довод...

# 94
Добре-Ползи:
-не намирам
.Дори да Предположим, че едно дете е тръгнало без кутията си с храна поради определена причина-ще се нахрани в стола.Ако си е забравило парите за купон-Никой Няма да го остави да Гладува.Убедена съм в това, разбира се, стига да не е регулярно.Дори Никой да не му услужи/може класната, а може и от стола да му дадат без купон, не ми казвайте, че няма 5 порции излишни/, дори и Гладно да Стои-Нищо няма да му стане, освен да му светне лампичката и да не си забравя храната регулярно.Примерно.Инцидентно знам, че детето няма да бъде оставено ненахранено.Дъщеря ми се храни на стол-споделяла е храната си.Забравяла си е купоните два пъти-дадено и да яде с уговорката да занесе купона на следващия ден.Когато столът не е работил е носила от вкъщи и пак са си споделяли храна.Та-не ми обяснявайте как децата ще стоят умрели от глад-не е така.
        -Вреди:
-много
-от носене на пари, които създават само проблеми-побой над малки, за да им се взимат, или купуване на откровени боклуци-излишно е да изброяваме-написано е достатъчно, до висене на опашка като по соц-а за хляб, вместо да се разтоварят истински.

# 95
Добре-Ползи:
-не намирам
.Дори да Предположим, че едно дете е тръгнало без кутията си с храна поради определена причина-ще се нахрани в стола.Ако си е забравило парите за купон-Никой Няма да го остави да Гладува.Убедена съм в това, разбира се, стига да не е регулярно.Дори Никой да не му услужи/може класната, а може и от стола да му дадат без купон, не ми казвайте, че няма 5 порции излишни/, дори и Гладно да Стои-Нищо няма да му стане, освен да му светне лампичката и да не си забравя храната регулярно.Примерно.Инцидентно знам, че детето няма да бъде оставено ненахранено.Дъщеря ми се храни на стол-споделяла е храната си.Забравяла си е купоните два пъти-дадено и да яде с уговорката да занесе купона на следващия ден.Когато столът не е работил е носила от вкъщи и пак са си споделяли храна.Та-не ми обяснявайте как децата ще стоят умрели от глад-не е така.
        -Вреди:
-много
-от носене на пари, които създават само проблеми-побой над малки, за да им се взимат, или купуване на откровени боклуци-излишно е да изброяваме-написано е достатъчно, до висене на опашка като по соц-а за хляб, вместо да се разтоварят истински.

Гласувах.

Подкрепям напълно горното мнение.

Много ценни са мненията от Италия, Испания и Белгия, като инфо. Все още не съм прочела темата, само малка част, но това е нещото, което искаме да се случи и тук. Единственият абурден аргумент, който се е давал досега срещу това е, че децата щели да умрат от глад, затова училището трябвало да седи като разграден двор, и вътре да ми се разпореждат търговци, и около него, на воля и при пълна сЛободия.

# 96
  • Русе
  Гласувах.Лично аз ще се чувствам много по добре, ако няма лавки в училището.

# 97
Все още не съм прочела темата, само малка част, но това е нещото, което искаме да се случи и тук. Единственият абурден аргумент, който се е давал досега срещу това е, че децата щели да умрат от глад, затова училището трябвало да седи като разграден двор, и вътре да ми се разпореждат търговци, и около него, на воля и при пълна сЛободия.

Не, децата няма да умрат от глад, ако са под клю4 и без лавка. Просто се изисква отговорност и постоянство от родителите, да  сложат храна в 4антата и да  заведат и приберат детето си.
Това май не се харесва  и се вадят доводи "какво ще яде" (сякаш ядат) и "защо да са като в затвор" (що да се ангажирам толкова).

Ще стане Тео това и в България. Но не с галене по глави4ките на възрастните.
Като свикнат, ще са доволни и родители и у4ители, защото ще имат много по- малко проблеми.

# 98
  • София
Нали, ти голяма драма си описала, голямо нещо. От поста ти разбрах, че ако не са лавките, децата на по-бедните родители ще умрат от глад.
Прощавай, ама това е уникална глупост.
А откъде измисли това, че учителите ще проверяват кой какво носи пък, съвсем не разбрах.

# 99
Jizzlobber Идея си нямам къде живееш.Имам приятелка,детето й бе втори клас,а стаята им бе  с онези апарати за вода , -учителката категорично отказала на детето й да пие вода от там,при това с назидателен тон-като плати майка му,ще пие.Детето явно е забравило и шишето си с вода,което носи иначе..И то пило от чешмата... За стола пък съвсем няма да стане това поделяне на порции,тъй като малко деца се хранят там и то предимно  от малкия курс.Изобщо ако някога е имало такова нещо като човечност ,то в нашите училища и столове това отдавна го няма.За благотворителност-да не говорим.

Моето решение бе-никакви пари,сандвич от къщи най-много,но тъй като учеше синът до обяд-не мисля,че ще прегладнее толкова много ако не си хапне в 10 часа да речем.А и така за обяд поне  да е по-гладен,за да яде качествен сготвен обяд у дома,а не готови банички и прочее.И до сега е така-пари -да,за самочувствие,за боклуци-не. Peace

# 100
Нали ,плод и зеленчук ,които са извън сезон,и аз не купувам,макар че не ми е проблем.
Здравословното хранене предполага да се яде храна,която е в сезон.Останалата е много химия, за да става за ядене извън сезона й.

Аз съм писала и в други теми....Синът ми закусва ,обядва и вечеря у дома,домашна,прясно приготвена храна.За училище даваме пари,да.Сега завърши 8 клас,за деня бяха 3 лв.
Което ,оказва се е доста за него,спестовник ми е.....
Та ,от тези пари,си спести и преди 20-на дена си купи таблет за 600 лв.
Редовно си ходи в джоба с поне по 7-8 лв.Не съм забелязала да купува постоянно боклуци....
Не знам доколко заслугата е наша,моя и на съпруга ми,или е генно програмиран към спестовност,/защото с големия си син нямам същия успех   Mr. Green  /,но съм доволна.
Въпреки това съм против лавките,аз го написах вече.
Когато нямат постоянно изкушения пред себе си,децата много по-лесно свикват с полезното.

# 101
Против лавките съм в училище.
Освен да продават всевъзможни боклуци, стават и арена за спорове, бой, изтъкване кой, колко пари има и съответно колко боклуци може да си купи от там.
Примера на момичета от други държави е много показателен за това как са уредени нещата там. Но...не и в България. Тук имам чувството, че всяко нещо е просто наобратното. Как пък не вземем някой добър пример, ами само простотии.
Не съм съгласна детето ми всяко междучасие да тича, за да си купи бонбон, шоколад, или не знам си каква глупост.
Един сандвич в чантата и плод е напълно достатъчен.

# 102
Само мислъта, че има търговски обект на територията на училището е неприемлива.
Какво качествено, вкусно, питателно и полезно продават в училищните лавки? Една миризлива пица-подметка струва лев, а и кучетата не я ядат.  Stop

# 103
  • София

Когато нямат постоянно изкушения пред себе си,децата много по-лесно свикват с полезното.

bouquet

Ето това е есенцията.

# 104
И аз гласувах против лавките, макар да съзнавам, че с това проблема с нездравословното хранене на децата няма да се реши. Трябват усилия и от страна на родителите. Ощя нямам дете в училищна възраст, но виждам с какво майките хранят децата си по детските площадки. На 2-3 годишни деца се дават зрънчовци, солети и други солени и мазни храни. И после ще очакваме тези дечица да не си купуват чипс!  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт