Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 374
  • 910
  •   1
Отговори
# 75
Цитат
Наркотиците като са забранени, все едно няма наркомани?!
Има,да.
Ама не мислиш ли ,че ако се продаваха свободно наркотици,в супермаркетите, наркоманите щяха  да бъдат хиляди пъти повече?

Ако децата бяха с толкова силна воля и не се поддаваха лесно на изкушения,нямаше да им  е забранено да ходят по заведения,по казина,по игрални зали .....
Ама ние все си мислим ,че откриваме топлата вода....

Саморая,ти ВИНАГИ ли устояваш на всякакви изкушения,изпречили се пред теб?
Когато си на диета ,например,нарочно ли влизаш в сладкарница,да видиш дали ще устоиш?
Ако спреш цигарите ,купуваш ли си ,да провериш дали можеш да не запалиш?

Защо очакваш едно дете да има по-силна воля от един възрастен човек?
И все пак,имаш ли деца?

# 76

Да не мислите, че ми е било кеф да купувам снаксове и чипсчета на малкото, когато беше малко, де? Да не мислите че ми се е купувало меню от МакД? Ами не. Обаче, детето иска. Обяснвам, че не е много полезно, затова не бива да прекаляваме. Сега ще отидем, но другата седмица - не.

Това е някакъв контрол, тази седмица може, другата - не. Докато в училище детето отива и си купува чипс или каквото там реши всеки ден просто защото може. Прав си, един чипс няма да го убие, но всекидневно тъпкане с подобни глупости ще му навреди достатъчно. Та по добре забрани и огради отколкото липса на контрол и безхаберие.

# 77
  • София
Но какво от това? На детето ми му е гадно. На всяко дете би му било, когато гледа всичките си съученици в междучасието да тичат до лавката за тостове със съмнителен салам и пържени в стара мазнина картофи.

Че защо да му е гадно? Защото изведнъж са му се прияли боклуци, или защото няма избора да отиде или да не отиде до лавката? След като дъщеря ми съзнателно е взела решение да не си купува боклуци, никой не може да я съблазни, защото тя знае, че разполага с достатъчно пари, за да отиде и да си купи нещо хубаво и полезно откъдето си поиска. Със сигурност не си купува банички, кифлички, чипсове, газирано, бонбонки или енергийни напитки, обаче това е неин личен избор, който тя е направила вследствие на многобройните ни разговори по темата, и който аз съм й позволила да направи, без да я ограничавам (това значи, че и боклуци си е купувала в началото, но вече не я влече по никакъв начин, даже почерпки отказва).

И да се върна на темата, като изброя няколко ползи, които виждам в лавките:
- топъл чай, поне 30-тина вида
- мляко, топло или студено, за любителите на подобни напитки
- бутилирана вода (винаги може да се случи водата, която детето си носи от вкъщи, да свърши, а да му се пие още)
- нещо за залъгване на глада, докато не дойде време за обяд/вечеря. Някои деца имат нужда от повече храна, един сандвич от вкъщи не е достатъчен, за плод изобщо да не говорим, ако изобщо го носи, защото раницата вече е пълна с 8 килограма учебници и учебни помагала. Особено голяма необходимост от лавката и околните заведения видях тази година при петокласничката ми, когато започваше училище от 12:30 (излизаше в 11:30, за да стигне навреме) и свършваше в 19:10, тогава аз лично я водех допълнително да ядем преди да се приберем вкъщи да вечеряме, а представете си къде, кога, как и колко ядат деца, които преди това имат и извънкласни занимания.

# 78
  • волно калдъръмче
обаче това е неин личен избор, който тя е направила вследствие на многобройните ни разговори по темата, и който аз съм й позволила да направи, без да я ограничавам (това значи, че и боклуци си е купувала в началото, но вече не я влече по никакъв начин, даже почерпки отказва).
Ееее, най-после се яви някой, който няма нищо  против да убеждава едно хлапе и е успял   bouquet Можело значи!  Hug

# 79
  • София
Jarrita, на мен също ми е гадно като около мен ядат тортички например, а аз не бива. Явно сме лакоми със сина ми и не можем като дъщеря ти да не се съблазняваме от такива хубавини.
Той боклуци получава, не е лишен от тях до живот - но ги купуваме заедно, за да имаме някакъв контрол от кое по колко често хапва и да не се прекалява.

Разбирам, че не можете да приемете, че има лакоми деца, на които просто им се яде - радвайте им се на вашите деца със силна воля, но приемете, че има и други.

# 80
  • волно калдъръмче
Когато си на диета ,например,нарочно ли влизаш в сладкарница,да видиш дали ще устоиш?

И все пак,имаш ли деца?

Не издевателствам никога върху себе си, а още по-малко върху любимите си хора. С тях предпочитам да си поговоря. И научавам доста неща  Peace

# 81
  • София - Рим и обратно

Ееее, най-после се яви някой, който няма нищо  против да убеждава едно хлапе и е успял   bouquet Можело значи!  Hug
Ама може разбира се. Аз също имам близка позната, която е убедена, че дъщеря й за нищо на света не би вкусила Зрънчо или чипс. Обяснила й била, убедила я. Само че, тя е най-добрата приятелка на моята дъщеря, тук в София и аз лично съм свидетел как се уговарят, моята да държи нейния пакет, а тя тайно да си взема, за да не би случайно майка й да я засече по улицата. Е, познай в училище как стои все така "убедена", че пакетираните и газирани боклуци са вредни и никога не си ги купува от лавката необезпокоявана.

# 82

И все пак,имаш ли деца?

Не издевателствам никога върху себе си, а още по-малко върху любимите си хора.

Защо тогава очакваш едно дете да издевателства всеки ден върху себе си?      Laughing

При това очакваш и успешно да се изтезава.....   

# 83
  • София
Разбирам, че не можете да приемете, че има лакоми деца, на които просто им се яде - радвайте им се на вашите деца със силна воля, но приемете, че има и други.

Прекрасно го разбирам и съчувствам, аз самата обичам да си угаждам, обаче не изпитвам необходимост да го правя. При нас не става дума за силна воля, а просто за влечения и предпочитания.

Аз също имам близка позната, която е убедена, че дъщеря й за нищо на света не би вкусила Зрънчо или чипс. Обяснила й била, убедила я.

Е, да, ама моята дъщеря няма нужда да се крие, защото знае от опит, че ако ме помоли, ще й купя и няма да й чета лекции.

# 84
  • волно калдъръмче
Краси, чревоугодничеството ми е чуждо, мисля, че вече го знаеш. Имах предвид натиск. А това, че някои родители рано се отказват да бъдат авторитети за децата си, си е за тяхна сметка.

# 85
За деца ли говорим тук? Та то половината от нещата за ядене, за които си дават парите, всъщност не са неща за ядене, а играчки маскирани с три бонбона или малко шоколад. Какво да има едно дете на възраст 7-10 да сдържа? Ако е по-голямо, о.к. някак ще се разберем, но ето, видиш ли, моята прекрасна племенница и на 12 не може да устои да похарчи всяка стотинка за шоколад.

# 86
Горките деца! Пълна липса на демокрация и човешки права! Едно кафе нямат къде да си изпият.

Не са само оградите. Нямат право на мобилни телефони, не тичат в коридорите, не вдигат шум и изобщо, има още за какво да бъдат "жалени"... Laughing

Шегата настрана. Дори и без лавки, децата в чужбина пак са с надномермено тегло, представям си, ако имаше такива. С една пълноценна закуска, повечето деца няма да има нужда да притичват за дребни боклуци през междучасията. Един добре спретнат обяд, не просто сандвич, пак ще задържи по-дълго чувството на ситост. Поне на децата в начален клас. Това постоянно "хапване", не го разбирам.

# 87
Краси, чревоугодничеството ми е чуждо, мисля, че вече го знаеш. Имах предвид натиск. А това, че някои родители рано се отказват да бъдат авторитети за децата си, си е за тяхна сметка.
Даа,определено не си гледала и възпитавала деца....   Laughing
Нещо не ми се говори в стил "Лаф да става...!"   

# 88
  • София - Рим и обратно

Нещо не ми се говори в стил "Лаф да става...!"   
Да, и наистина - съвсем не е това целта на темата.
Иска ми се да излезе нещо конструктивно от това. Въпрос е, който истински ме вълнува.
Надявам се, да има и желаещи, които да дадат идея как да се осъществи.

# 89
според мен проблемът с наднорменото тегло на децата не е само в резултат на лавките в училище. Много по-вероятно е, проблемът да е вкъщи. Едно дете ако закуси преди да тръгне на училище и знае, че като се прибере го чака топъл обяд, едва ли си купува храна от лавката, за да се наяде!
Пълните деца ядат боклуци не само в училище, ами и извън него и затова са пълни - най-вероятно и родителите са с наднормено тегло
Pодителите не могат да контролират какво се продава в училището и в близост до него, но могат да контролират джобните пари на децата си. Ами ако му дадат сандвич и плод вместо пари????

Общи условия

Активация на акаунт