Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 385
  • 910
  •   1
Отговори
# 885
  • София

В момента съществува наредба регламентираща продажбите в уч.лавки - ето ти нещо обхващащо всички училища.
    Тези дни рових в сайта на МОН и не открих нищо по въпроса  newsm78  Може и да е цитирана такава тук,но темата е много динамична и не мога всичко да чета. Има ли такава наредба.  Praynig

Не си я открила, защото наредбата е на Министерството на здравеопазването - Наредба № 37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците

# 886
  • Пловдив
Не разбирам защо трябва да давате жалби до директора? Той не може да направи нищо, дори и да има желание. Не може да ги санкционира, така че и да им направи забележка - най-многото, което може да направи - в едното влязло, от другото излязло. Жалбата трябва да е до РИОКОЗ.

# 887
Не знам кой е подавал жалби до Директора.Аз не съм.С Директора се говори по даден проблем.Той казва-даааа, добрееее, ще работиииим и т.н.Минава време и с евижда, че не става баш така.И се пуска Жалба вече в Рио.Там пък Директора има шуренайка. LaughingПримерно.И минава още половин година.

# 888
  • София
Не разбирам защо трябва да давате жалби до директора? Той не може да направи нищо, дори и да има желание. Не може да ги санкционира, така че и да им направи забележка - най-многото, което може да направи - в едното влязло, от другото излязло. Жалбата трябва да е до РИОКОЗ.

Нали той подписва договора за наем? Ако му стиска, може да предяви претенции към асортимента на обекта, иначе да прекрати договора, например! Ама дали му стиска, или все се оказва, че някой друг лев отгоре е от полза, а той да замижва леко с едното око!  Peace
Аз затова казвам, че нещата се въртят първо на ниво училище, пък после нагоре.

# 889
  • Пловдив
Има търг и който го спечели взема стола или лавката под наем. Директорът няма нищо общо, дори не е и в комисията по търговете. След това фирмата си отговаря за асортимента. Забележки и наказания могат да се правят само от РИОКОЗ.

# 890
  • София
Интересно!  Thinking

Ами, нали знаете как Христос изгонил търговците от храма!

# 891
Изгонил ги е, ама друг път, все още са си там... Peace

# 892
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
Аз съм гласувала за премахване на училищните лавки. След като не са полезни - значи са вредни.
Има издадена наредба какво да не се продава и предлага на учениците. Както винаги и тук има недоглеждане и разминаване. А за спазването - "всяко чудо за три дена".
В училището на синът ми лавката е в самия стол. Наистина постарали са се хората. Чисто, топло, санитарен възел, достатъчно маси и столове. Няма чипсове, вафли и солети. Обаче на малките предлагат от безплатните закуски. Приготвени на друго място. Трагедия. Недоизпечени тестени изделия или намазана филия с маргарин и лилав салам.

На мен не ми допадат, както и на детето ми. Затова всяка заран го будя 30 минутки по-рано и винаги закусваме в къщи - цялото семейство. Слагам плодове и моркови в раницата. Докато другите деца закусват той си ръба морковите и ябълките. Пари не му трябват, въпреки, че си има едни оборотни в джоба. Ако му се допие мляко да си купи.

В нашето семейство съм въвела правилото никой да не излиза без да е закусил. Това се отнася и за  по-големите му брат и сестра.

# 893
  • София
Разбира се, че е в РИОКОЗ жалбата, какъв директор, какво РИО.

# 894
A, Бърди, сори, те нали се обединяваха, за РЗИ говорех, ма друго съм писала. Peace

# 895
  • Бургас
Mного бих се радвала столовете да заприличат на тези от американските филми. Laughing Изглежда ми много практично и приятно - голям стол с големи маси, сядаш с приятели, вземаш си табличката, избираш си храна от наличната за деня, хапваш си. Супер е. Но едва ли ще бъда зарадвана Laughing

Повярвай ми, едва ли искаш детето ти да яде тази храна, дори и от като по филмите  Simple Smile

Е, не говорех за конкретна храна, а просто организацията ми се струва добра и обстановката приятна. Дъщеря ми на тази етап си носи сандвичи от вкъщи, понякога плод или зеленчук. Доста деца съм виждала вече с кутийки, което ме радва. В училище има безплатна закуска /2-ри клас е/Затова обаче много помага учителката, която им напомняше в началото да не си забравят кутийката с храна и шишето с вода Peace. Първата година може би по-малко от половината деца си носеха храна от вкъщи. Тази година определено са много повече. Значи има варианти човек да не остане гладен и без да се налага да посещава лавката. Въпреки това смятам, че столовете не бива да изчезват, просто нещата, които се предлагат трябва да се променят. А, "за" съм и за заключените входове на дворовете.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 16:17 от елфчето

# 896
Mного бих се радвала столовете да заприличат на тези от американските филми. Laughing Изглежда ми много практично и приятно - голям стол с големи маси, сядаш с приятели, вземаш си табличката, избираш си храна от наличната за деня, хапваш си. Супер е. Но едва ли ще бъда зарадвана Laughing

Повярвай ми, едва ли искаш детето ти да яде тази храна, дори и от като по филмите  Simple Smile

Е, не говорех за конкретна храна, а просто организацията ми се струва добра и обстановката приятна.

Хм, стол като стол е за мен, нищо особено. Какво е по-различно из родните училищни столове, интересно ми е?   Simple Smile

# 897
Има търг и който го спечели взема стола или лавката под наем. Директорът няма нищо общо, дори не е и в комисията по търговете. След това фирмата си отговаря за асортимента. Забележки и наказания могат да се правят само от РИОКОЗ.

Общината организира търга и е работодател и собственик на обектите, при общинските училища. Директорът присъства на търга. Спечелилият търга наемател на обекта, купува, приготвя и предлага, или само предлага, ако има кухня майка храната, но тя задължително трябва да отговаря на държавните изисквания. РИОКОЗ досега осъществяваше контрола, сега вече са БАБХ, относно цялостния контрол и за здравословното хранене, менюта и прочие и за качеството на храните. РИОКОЗ вече са РЗИ, функциите са им стеснени до логичните им здравно-медицински функции, профилактика, сезонни епидемии, вируси, остри заразни заболявания, и т.н. и т.н... Аз лично доста съм се ядосвала с липсата на каквато и да е здравна грижа и отговорност в училищата, та няма да е зле малко да си ограничат функциите и белким нещо поне да вършат като хората.
Проблемът на директорите е друг, че ако няма осигурено хранене, стол, не може да предлага целодневно обучение,  безплатното за първи, вече и втори клас, занималните и прочие.

# 898
Напротив, във всяко училище има назначен отговорник да се спазват и съблюдават държавните изисквания за храненето на децата. Той се определя от директора. Зам. директор, мед. сестра.... Така че първата отговорност е на директора, за всекидневното съблюдаване. Лошото е, че ни на зам. директора, ни на мед. сестрата детето се храни в стола обикновено, та им е все тая в повечето случаи. Храни се твоето дете. Ако искаш контрол и качество, зависи от теб, сигнализираш до дупка.

# 899
Не си я открила, защото наредбата е на Министерството на здравеопазването - Наредба № 37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците

За здравословно хранене, забрана за чипсове, снаксове и прочие боклуци, липса на риба, мляко, сирене, месо...менютата и продуктите в столовете и лавките на училищата е Наредба №37 на МЗ, в сила от 3 години!
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?categoryid=1564&la … BG&pageid=391

За качеството на храните, демек децата ни да ядат само най-качествената и истинска храна, за всички БГ деца, където и да са на държавна или общинска грижа, от 0 до 18 г. е Наредба №9 на МЗХ , в сила от 20 септ. 2011г. http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=56854

ТУК ПОДАВАЙТЕ СИГНАЛИ ЗА ВСИЧКО: http://www.babh.government.bg/bg/signal.html

Не ги жалете, жалете и мислете за детето си, на тях това им е работата.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 22:33 от teo7777

Общи условия

Активация на акаунт