Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 388
  • 910
  •   1
Отговори
# 870
А когато нищо не е "разписано" или когато не се контролира наличното работата става една такава, ... ами чисто българска.

# 871
  • Русе

В момента съществува наредба регламентираща продажбите в уч.лавки - ето ти нещо обхващащо всички училища.
   Тези дни рових в сайта на МОН и не открих нищо по въпроса  newsm78  Може и да е цитирана такава тук,но темата е много динамична и не мога всичко да чета. Има ли такава наредба.  Praynig

# 872
  А не може ли там където се продават боклуци в лавката родителите да пращат сигнали до контролиращия орган, докато друснат една-две хубави глоби на лавкаджиите и директора?
  Сигурна съм, че родителите никакви сигнали не пращат, даже повечето не са и против. Следователно, тоя дето установи нарушението, сигнализира сто пъти, праща медии, ако контрола е подкупен и прочие.

Наличието на наредба дава някакви възможности за реакция.

# 873
  • София
А, не, пращат се сигнали, Ирис.

# 874
Е няма ли никакви резултати? Доколкото разбирам, в лавката легално не може да има нито бонбони, нито зрънчо нито мрънчо. А тая дето я видях беше пълна баш с такива.

# 875
Оххх, резултати има тук-там, но не и повсеместно.Според зависи Кой Кой е и кой къде и кого познава във веригата.Все още.

# 876
  • София
Ами в моя случай имаше ефект. Тук обаче прочетох от Джиз и Джули, че при тях не е имало - та не смея вече да обобщавам.
Но в бившето училище на сина ми спряха боклуците и започнаха да правят сандвичи и тостове миналата година. Тази година ходих там да гласувам (детето вече е в друго училище) и видях доста боклуци в лавката. Явно трябва сигналите да са постоянни и настоятелни, знам ли.

# 877
При нас има и готини неща.Има плодове например.Но е залято, буквално е залято от близалки и всевъзможни-от отния дребничките боклучки.Шаренко да е.... CrazyВ нашия случай, както споделих, Класната е на място и забранява.Ама забранява, забранява, колко да забранява, като тя е следобяда, а сутрин са на занималня, а госпожата пък от занималнята не ги дебне.Та така.Самосиндикално, дет викате...хахаха.Аз не съм положила усилия да вменявам на детето ми, първо, защото то така се е родило-имам късмет-да е от неискащите, непривлечените от подобни неща.Ама то не е късно...На родителската среща се взе решение да не им даваме пари, но си даваме.Хаха.

# 878
  • София - Рим и обратно
Явно трябва сигналите да са постоянни и настоятелни, знам ли.
Ами трябва тези сигнали да доведат до установяване на правила и драстична промяна, включително и затваряне ако трябва. Иначе явно всичко си е от ден до пладне. Чакат да отшуми врявата и пак си пробутват боклуците, от които най-много печелят.

Не знам какво ти е положението, но нито ти можеш да ми помогнеш, нито аз на теб, седейки си на г.....за и пишейки едни и същи неща дни наред.
Моето лично положение си е идеално. Не сме тук, за да си помагаме взаимно, а да намерим начин да се промени нещо, което касае децата. И все от някъде трябва да се тръгне, не очаквам да ме разбереш, естествено.

При нас има и готини неща.Има плодове например.Но е залято, буквално е залято от близалки и всевъзможни-от отния дребничките боклучки.Шаренко да е.... Crazy
Ами разбира се, нали от тях печелят. От плодовете и тостовете няма да спечелят нищо. Ако ги имаше само тях, щяха от само себе си да изчезнат лавките.

# 879

В момента съществува наредба регламентираща продажбите в уч.лавки - ето ти нещо обхващащо всички училища.
   Тези дни рових в сайта на МОН и не открих нищо по въпроса  newsm78  Може и да е цитирана такава тук,но темата е много динамична и не мога всичко да чета. Има ли такава наредба.  Praynig

НАРЕДБА № 37 ОТ 21 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ
http://www.econ.bg/law/enactments/article167072/наредба-37-от-21-юли-2009-г-за-здравословно-хранене-на-учениците

И тема има във форума преди да бъде променена и пак беше много гореща и динамична. Накрая пак един куп недоволни родители.

# 880
  • София
Ми, не позволявайте да отшуми, директорът сливи ли има в устата си, или него го интересува само наема? При него някой ходил ли е, нали лавката е на територията на училището? Като не стига една жалба, две три, организирате се родители, родителско настоятелство и пускате по график, дето се вика! Не може все да е "централно", защото на местна почва, и то не на всички места, не ставало с една жалба! Щом на едно място става, значи и на друго ще стане, трябват просто малко повече усилия и постоянство. Много сте ербап на мен да ми скачате, ама не смеете да скочите на директора на милото, родно училище, в което учат децата ви, например! Аз съъм ви виновна, че нещата не стават така, както на вас ви се иска, пък на вас не ви се занимава, затова направо да си го искате централно, че по-лесно! Ми, вижте ги американците, протестират хората, на местно, на училищно, на квартално ниво, да не мислите, че там няма вериги и верижки!

Колкото до моето поединично спасяване относно храните, то не е поединично спасяване, а възпитание, което съм започнала още от раждането на децата. Срещала съм и ми се е налагало да се боря дори с близки роднини на тема боклучави храни и как ако не му купя кроасан с лепенка , щяло да се чувства изолирано, защото другите деца на площадката или в детската градина били имали много лепенки. Просто провеждам обучение както за храненето, така и по икономика, маркетинг и реклама и колко голямо значение има от коя страна на чекмеджето си. Също  така, не мога да ссмятам за единично спасяване това, че не смятам да подкрепя с действие чуждо мнение или кауза, която не споделям. Или кой не скача е червен?

# 881
Андариел...ходил е и при директора и всичко...разбери, че има моменти все още, в които кой кой познава по веригата, по която тече една жалба е ръководно.Аз поне съм била участник в такава верига и знам, не съм била Прост Жалбоподател.И в такъв случай, отиваш , говориш с Директора, той кима мъдро и още по-мъдро казва-мдаааам, ще решим проблема и така една година.На втората и жалбата е потънала.

# 882
  • София
аз не разбирам защо мисслите, че една наредба за затваряне на лавките ще реши проблема. Хубаво - лавката я затваряте, ама не можете да затворите околните магазини. После искате заключване. Ама, нали се сещате, че и за него пари трябват. Следващото какво ще е - проверка на входа на училището ще се конфискува боклучавата храна, защото иначе ще изкушавва децата, че и ще стане черен пазар?

# 883
  • Русе
 Дори да се заключат училищата, боклуците ще се купуват на път към училище.

# 884
  • София - Рим и обратно
Следващото какво ще е - проверка на входа на училището ще се конфискува боклучавата храна, защото иначе ще изкушавва децата, че и ще стане черен пазар?
Еееее това вече са фантасмагории и търсене под вола теле  Grinning. Не става дума за дрога все пак, слава Богу.
А който си купува на път за училище /това вече наистина пряко зависи от родителя/ ще си го пази и яде сам, гаранция. Поне няма да е повсеместно, масово и ежечасно.

Общи условия

Активация на акаунт