Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 445
  • 910
  •   1
Отговори
# 120
  • out of space
Е, айде сега, не сте ли чували приказката за забранения плод?
Да ви дам един пример: като дете изкарах тежка салмонела, в резултат хлябът ми беше забранен за 2 години. Много добре знаех, че не трябва да ям, че мога да си докарам сериозни проблеми, но не е истина какви начини измислях, за да си хапна- примерно сме на гости, аз отивам до тоалетната и скришом се мушкам в кухнята, намирам къде е хлябът и се налапвам.

По съвсем друг начин щяха да седят нещата ако хлябът не се криеше така старателно от мен. В този ред на мисли- за какво заключване говорим? За какви забрани? Децата обичат да опитват забраненото. Решението е подробно разяснение от родителя и "забранените неща" да не се представят като такива, а да се обясни истинската вреда от тях, дори с преувеличаване.

При различните деца методът е различен и зависи от родителя. Мойте две не ядат чипсове, вафли и подобни гадории от 2-3 години. Обясних им как ще станат по 100 кила, ще им подпухнат лицата и т.н- дори показах снимки в нета. Има ефект.

# 121
]
Не задължително. В някои страни, ако не се лъжа, се обсъжда/или е прието реклами на нездравословни храни, таргетирани към децата, да не се излъчват в "детските" пояси. Тоест, потенциалният таргет да не ги гледа, или поне да е сведено до минимум.

Taka e. Ako ще се води ,,война" да е от всички, не да очакваме училището да оправи света.
По въпроса за дилърите не съм казала да се остави всичко друго, а да се решават въпросите приоритетно.

# 122
Araya, "заключването", не е с цел забрани. То, е с цел да се защитят децата.

# 123
  • out of space

Стига де, то по-зле от комунизЪма ще стане.....

# 124

Стига де, то по-зле от комунизЪма ще стане.....

Мдаа, какво стана? Държави като Германия, Белгия, Англия, Италия, Испания /хайде да не продължавам/, трябва да ги учим на Демокрация  bowuu

# 125
Florrentina, заради всичко, което написа, в другите страни училищата се заключват, децата не се шляят безцелно по всяко време, както и никой външен човек не се шляе в училището /двора, оградата и пр./. Не виждам никаква глупост в това, че по този начин   другите държави се справят с тези проблеми. Явно, или не искаме, или не можем да бъдем на нивото на тези държави, само умеем да хленчим, че при нас нищо не се получава.

пп Рекламите за проклетите чипсове и всички други боклуци, не ги излъчват само в България, излъчват се по целият свят. Тогава, къде е проблемът?

Подкрепям мнението на 100%! Направо ми е писнало вече от обясняващи се и хленчещи. Във всички останали държави въпроса е решен, само у нас се обясняваме!

# 126
  • София - Рим и обратно

По въпроса за излизането извън училищния двор. Както знаете училищните огради са доста ниски и не е проблем да се прескачат, на места са скъсани или ги няма, а площта е доста голяма та ща трябва през 3-4 метра да има постови. Ясно е, че дей
журните учители няма да стигнат, та ще трябва и родителите да идват да озаптяват бягащите деца.

Eй, като че ли за тълпа побеснели кучета приказваш, не за деца ученици ooooh!.
Интересно как не съм видяла катерещи се и бягащи по оградите деца, дори и в "заключените" западни училища. Никой не ги озаптява, нито ги преследва по двора. Просто има прости и ясни правила. Комунизъм, бе Laughing.

# 127

Ще стане Тео това и в България. Но не с галене по глави4ките на възрастните.
Като свикнат, ще са доволни и родители и у4ители, защото ще имат много по- малко проблеми.

От твоите уста в Божийте уши, дано да стане по-скоро. Много си права, с галене няма да стане. А за последното ти изречение, че накрая всички ще са доволни, съм напълно сигурна.

# 128
Да дам и аз един глас против лавките и за кaтинара на училищната порта.

В Квебек лавки няма. Децата са в училище и не излизат преди края на учебния ден. Вратата се заключва след като влязат децата. Закъснели деца званият и минават през секретарката, която ги пита за мотива и им дава бележка за учителката. Майката не комуникира със секретарката, дори да си е придружилa отрочето. Не отговаря вместо него на въпроса, защо е закъсняло, освен ако не става дума за лекарска намеса или нещо по-сложно, което детето не може да обясни.
При отсъствие, ако аз не звънна в училище до 30 мин. след началото на часовете, секретарката звъни у дома да пита какво става и защо детето липсва.
Дете се взима преди края на часовете само с предварително информиране и детето чака в уречения час при секретарката.
Може и на някого да прилича на затвор, но аз съм напълно спокойна, че детето ми е под надзор и на сигурно място.
В някои училища има кафетерuя (стол), в други няма, но имат хладилници микровалнoви за претопляне на донесената храна, в трети няма нищо.
Голямата ми дъщеря е ужасно злояда, в трети клас смени училището, там имаше кафетерuя, абонирах я. Имаха 4 седмично меню, дадено в началото на годината. Ядеше основно в кафетерuята, носеше си храна само когато имаше извънкласни дейности през време на обедната почивка и когато в менюто имаше нещо, което тя не яде. Научи се покрай другите деца да яде ориз, кускус (арабски), азиатска кухня, та съм доволна. Имаше и откровени гадости в менюто, като здравословна пица: блат със зелен фасул от консерва. Нито е вкусно, нито здравословно.
В училището на другото ми дете имат хладилници и микровалнови - къде-къде по-лесно да му направиш чантата с ядене! Започват в 8-8h30, в зависимост от училището, и свършват в 3h30-16h, много от тях са на занималния до 18h. Разбирате, че само с един сандвич не се минава, имат 2-3 междинни закуски.
В началото на годината дават списък със забранените храни: една страница А4. Никакви ядки, шоколад, чипс и други подобни, не си спомням всички изброени, защото вече 7 години на автопилот правя сутрин чантите. Повече от 30 мин. не ми отнема, за две деца. Имат си термоси за топла храна, имам и едни охладители за термо чанти, които нощуват в камерата и сутрин се слагат в чантите. Имам и множество малки кутийки, за 3-4 вида плод или зеленчук, десерт, основно и т.н. Свиква се и не е трудоемко, та за мен не е оправдание, че майката не може да си спретне детото и храната му, та да иска лавка. Въпрос на организация. Плод, зеленчук и млечно призведение задължително са в чантата. Ако забележат, че детето ми системно яде еднообразна храна или в недостатъчно количество, от училището подават сигнал към социалните и те поемат щафетата кое и как. Да не си помислите, че са зверове сега! Миналата година ми се обади обедната госпожа да ме пита защо детето ми е яло два поредни дни хляб и масло за обяд и дали изобщо сам в течение. Жената знае, че сутрин всеки бърза, че децата, ако са по-големички, сами си правят чантата и т.н. Обясних и, че детето не е харесало менюто в училище, а е искало там да яде и така.
Става ясно, че и да има мрънкащи родители, никoй не ги отразява. Подчиняват се на правилата, нямат избор.
Училищното ръководство също си изпълнява задълженията.
Искрено се надявам и в България това да се случи в обозримо бъдеще.

# 129
С предният си пост просто описх каква е ситуацията в момента. Много е добре децата да не излизат извън училище през междучасията, да има висока ограда и портиерът да седи там до входната врата, но кога ще стане това във всички училища?

# 130
  • волно калдъръмче
Имат си термоси за топла храна, имам и едни охладители за термо чанти, които нощуват в камерата и сутрин се слагат в чантите. Имам и множество малки кутийки, за 3-4 вида плод или зеленчук, десерт, основно и т.н.
Обикновено в чантите на нашите има учебници и помагала  Laughing Ааа, и ако не знаеш, от известно време се обсъжда тежестта на ученическата раница, както и целодневното обучение, което от своя страна предполага няколко хранения през деня, така че е естествено раницата да се изпразни откъм редовото й съдържание и да се напълни с храна  Wink Щем не щем, ще станем като вас в Квебек  Mr. Green

# 131
С предният си пост просто описх каква е ситуацията в момента. Много е добре децата да не излизат извън училище през междучасията, да има висока ограда и портиерът да седи там до входната врата, но кога ще стане това във всички училища?
Е, кое му е сложното?
Нито пари се искат, нито нищо. На портиера работата му  е да стои на вратата. Ако тя се заключва ще му е още по лесно. И портиери има, и ключалки. Само желание трябва, и яко дупе да устоиш на родителската съпротива.

# 132
  • в моя гьол
Ммм...да. И пристига представител на пожарната и ти пише препоръка, че нямаш право да заключваш изходите на училището заради...безопасността на учениците. Параграф 22  newsm78

# 133
  • София - Рим и обратно
Много "обичам" предварително да се донесе вода от 100 кладенеца, че...не се хабете хич, нищо няма да стане...

# 134
Ммм...да. И пристига представител на пожарната и ти пише препоръка, че нямаш право да заключваш изходите на училището заради...безопасността на учениците. Параграф 22  newsm78

А да, то в другите държави няма пожарна, само в България има.
       Има си план за евакуация при пожар. Пък и първото нещо при възникнал пожар е портиерът да отключи вратата на училището.

Общи условия

Активация на акаунт