Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 497
  • 910
  •   1
Отговори
# 660
  • София
И какво сега, ти се появи като олицетворение на класната? Или дружинната?  Laughing

- попита комсомолският секретар...

Тц, не съм била комсомолски секретар. Още оттогава не харесвах политиката.

# 661
Попитах една от госпожите, защо допускат децата да оставят след себе си боклуците, кошчета има. Отговорът беше, че щом могат да продават на входа пуканки с космическа надценка, ще си чистят.

Ех, къде са япончетата, които описва самурайка и къде сме ние.... Embarassed Embarassed Embarassed

# 662
До тази тема изобщо не бях се замисляла колко, как и кога ядат децата в училище. Дори не знаех, че е чак такъв проблем наличието на тази лавка. Явно съм минала много тънко като родител, а може би съм гениален родител?  Wink

Не си в час просто.Аз имам две деца, възпитавани Еднакво, учени Еднакво/еднакво като цел, методите са били различни, според нуждите, щото и от космосе се вижда, че децата са различни!/, но едното не посяга към кубетите, а другото е първа писта за тях.Едното ще си чупне шоколад, другото ще омете шоколада до троха.Защо съм била гениална с едното дете, а с другото не съм?Като с второто е работено в пъти повече и се продължава упорито работата, не е на самотек.И ако днес аз нямам проблем, давам тройно повече двобни на голямата от реалната и нужда, защото тя не купува боклуци, то утре с малката ще падат егати ревизиите.Въпреки, че съм работила с детето.Ми сори, ама е пълна глупост това, което си написала, че най-лесното било обяснението.Беше, навремето, когато нямаше дразнители постоянно.Днес не е така.

# 663
  • София
Брей, не можеш да понесеш дори на шега някой да е по-находчив или просто по-голям късметлия от теб! Хайде, живей, ти си най! Е, и аз имам две деца, и двете нямат проблем с боклучавите храни! Ко да прая сИга, да взема да се гръмна, щото моите не са като твоите?

Ох, няма ли да я заключат тази тема, като залепнала дъвка е!

# 664
Мен, примерно, не ме интересува на кой, конкретно, какви са му децата или какви би желал да ги вижда.
От значение е, че при тях общо и характерно интелектуалният и волевият момент за вземане на важни решения и реализацията им е отчетен като слабо наличен дори от законодателя. Той се е базирал /не само нашият, навред по света е тъй/ на общи постановки и изследвания.
Облягайки се на тях, а не на нечие конкретно мнение за собствените му наследници, намирам, че е по- добре да не се изпитва до безкрай волята на децата, щото е най- вероятно да не удържи на изпитанието. Детската воля срещу търговския похват- Боже, каква изначално обречена кауза е това! И туй са го много хора прозрели, отдавна. Затова са и липсващи лавките по света, затова и у нас се прие наредба /за чието спазване и контгрол голяма част от пишещите тук имаме доста резерви/.

# 665
  • До хладилника, който обичам
Andariel, ти накратко казваш, че нямаме нужда от закони като този да не се продава алкохол на деца под 18-годишна възраст, защото е грижа на родителя да си възпита детето да не употребява, вместо закона да се грижи на първо място да се сведе до минимум възможността малолетен да употребява, което не отменя грижата и възпитанието на родителя. Сигурна съм, че правилно те разбрах, четох много внимателно.
И темата остава интересна и актуална за много други хора.

# 666
  • София
Judy   bouquet Много добре написано, не бих могла да формулирам толкова сполучливо мислите си по въпроса, но това е и моето мнение.
Ако ще разчитаме на детската воля, спокойно можем да свалим забраните за продажба на алкохол и цигари на малолетни (те и без това толкова и се спазват), да отворим по един бар в мазетата на училищата и да започнем да възпитаваме децата си да не ходят там.

Докато го напиша, и Бу в тази посока се замислила.

# 667
Брей, не можеш да понесеш дори на шега някой да е по-находчив или просто по-голям късметлия от теб! Хайде, живей, ти си най! Е, и аз имам две деца, и двете нямат проблем с боклучавите храни! Ко да прая сИга, да взема да се гръмна, щото моите не са като твоите?

Ох, няма ли да я заключат тази тема, като залепнала дъвка е!

Пълни глупости.Къде съм писала да съм най?
Първо,
и второ-наградена съм с дете, което  не близва боклуци и без моята грандиозна намеса.С другото, докат му дойде време, може и да се преборя, а може и да не.Какво правят всички майки, които полагат усилия, но ситуацията затрива и малкото напредък, скъпа?Какво значи да си късметлия тук?Ето-аз Съм късметлия с дете, дето не яде банички.
Точно така, Джуди!И мен не ме интересува какви са децата.Аз с моите проблем нямам, но това не значи, че лавките са нещо хубаво-щото моите не ги доближават.

# 668
  • София
Абе, глупости са това за безкрайното изпитване! Неслучайно попитах дали сте забравили какво е било по наше време и дали лавките не бяха дори по-зле от сегашните! И нашата воля ли са изпитвал?! Аз отдавам цялата история с лавките сега на истерясването на едно поколение майки, които твърде много са се нагълтали с разни книжки за зелени идеи и как да ги стигнем Хамериканците! Хайде, щото на "света" всичко му е наред, та лавките са се оказали крайгълният камък! Ако случайно някой е забелязал, има си наредба, има си контролни органи, има си директор, има си настоятелство! Обръщайте се към тях, достатъчно много пътища има да се затворят лавките, щом са източник на толкова голямо зло и изкушение! Нали казвате как било по света, ей ви нА, има пътища тамън по световен образец!

# 669
Аз ти отговорих.Да, помня.Имаше тестени закуски, произведени в стола и принцеси.Байкалчета и родопа.Айрян и чай.Друго-нямашееее. CrazyИ съм си купувала осморка не защото съм гладна, а ей така...щото има.И това го помня много добре.Не съм на 100.
Аз пък специално съм мноооого далеч от зеленото.Пазарувам с найлонки, ползвала съм памперс и не съм кърмила и ден.А сега де?

# 670
Не съм забравила нищо, но и не сравнявам нашето време със сегашното време. Смисълът го няма.
Колко ли пъти в темата се писа, че сигнализираме? Ако се хвана да ги броя може да ми излязат колкото броя страници.

# 671
  • До хладилника, който обичам
Абе, глупости са това за безкрайното изпитване! Неслучайно попитах дали сте забравили какво е било по наше време и дали лавките не бяха дори по-зле от сегашните! ...
...има си контролни органи, има си директор, има си настоятелство! Обръщайте се към тях...

Добре, така или иначе не мисля, че някой директно от теб чака действия за неуредиците в лавките, не се вълнувай прекомерно, стресът вреди.
И още - ние също сме били ученици. И повечето от нас си пият гинкото и помнят. Както и да го увърташ, нямаше изобщо такива боклуци в тях. Най-големият грях бяха обикновените вафли по 7 ст.

И все си мисля, че желанието ми за здраве и благополучие значи, че имам глава на раменете си и я ползвам по предназначение (за разлика от някои), а не е стремеж да съм стигнела хамериканците... смехотворна защита на тезата е това просто.

# 672
  • Русе
  Следейки темата, започнах да си трансформирам отношението към лавките. Всъщност в нашата лавка има плодове,закуски и няма газирани напитки. Хич не съм доволна,като ми се върне с някоя дъвка или тубичка с шоколад от лавката, при положение,че и госпожата не им дава да ходят и аз мърморя, но случаите намаляват.

Пак да повдигна въпроса има ли училища с помещение - тип старите столове за хранене, където децата могат да се хранят.Сигурна съм,че в почти всички училища - тези помещения са превърнати в нещо с друго предназначение. Сега има фирми за кетъринг, които могат да осигуряват разнообразни менюта , а и домашната храна би могла да се изяде в много по нормална  естествена и приятна обстановка. Може да има и млекомати и фрешове. Не е най доброто решение просто да се махнат лавките и да се заключат децата. Naughty

# 673
  • София
Аз отдавам цялата история с лавките сега на истерясването на едно поколение майки, които твърде много са се нагълтали с разни книжки за зелени идеи и как да ги стигнем Хамериканците!

Цялата истерия започна от това, че в лавките се продаваха само и единствено повече или по-малко вредни боклуци, при това с безбожни надценки.
http://www.bgphoto.net/photos/4815/633719212509531250.jpg
http://www.bgphoto.net/photos/4815/633719212627812500.jpg

Можеш ли да сравниш едновремешните лавки с това?

След въвеждането на наредбата лавките опустяха, сега постепенно са започнали да пускат пак боклуци, които по някаква случайност или недомислие не се покриват от наредбата. Обаче наред с това вече може да се купят и прилични закуски, прясно изпечени в стола на училището, а фрешовете съвсем не са чак толкова скъпи (при нас е 1,20лв).

На децата в по-големите класове често им се налага да си купуват допълнително храна, дъщеря ми в шести клас има допълнителни часове и поне веднъж седмично е в училище 8 астрономически часа - пълен работен ден. При това положение няма начин да не се противопоставям на искането за масово затваряне на лавките.

# 674
  • София
При нас има, в стола освен че има обяд с купони, през деня правят пици и разни подобни за голямото междучасие. На родителската среща ни казаха, че в стаите на училището не се яде, а само там, независимо дали си купуват или си носят храната (синът ми обикновено си носи, но понякога си изпросва пари за пица и някаква бисквитка мноооого вкусна Simple Smile).
Няма начин да няма начин, нали знаеш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт