Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 374
  • 910
  •   1
Отговори
# 750
  • Русе
  Моето дете разполага със сума от пари, която сам да прецени как да си харчи. Първите дни и той хукна към лавката, но напоследък сам се отказа от това перо, защото си реши,че може да си харчи парите по друг начин. Има и други интереси,които надделяха пред недипустимите в къщи храни.

# 751
  • София - Рим и обратно

Темата още от втората страница се превърва в "срещу лавките", тя беше и пусната точно с такава насоченост. Ето го първият пост по темата, който е лично твой. Достатъчно красноречив е каква насока трябва да има темата и личното ти отношение. Какво има да се превръща, като тя от самото начало е?

Теб май и четенето те затруднява Simple Smile. Написах, че темата, от против лавките, се превърна в "против Андариел".

Явно наистина си представяш заключеното училище и залепени за стъклото отвътре деца-затворничета със сълзи в очите.
Гладни и затворени Mr. Green.
Не си го представяй така.
А сега визуализирай затворена врата, от вътрешната страна - бюро с охрана-портиер, който отваря на позвъняванията отвън. Може да се налага родителят да вземе непредвидено рано детето си от училище - моля, кажете си името, в кой клас е детето ви, изчакайте, ще го повикам.
Детето няма работа извън училището по време на часовете. Разбира се, че може да излезе, ако учителят е предварително уведомен от родителя, че се налага, в писмен вид, с подпис. Така отговорността за дете под 14 години се прехвърля от учителя на родителя. Това е. Няма друго законово положение. Няма и деца, шматкащи се по улиците, о ужас!!!

# 752
 Кой носи отговорност, ако нещо, да не дава Господ, се случи с дете, напуснало територията на училището?
Питането ми е съвсем сериозно.

# 753
  • София
е, сега, последно, детето може ли да излезе по свое желание извън училището, или трябва да има специално искане от родителя и разрешение от учителя? че, това си е точно като в затворите - ако нямаш нужните документи, охраната не те пуска да излезеш.
Лично аз не мисля, че заключените врати ще решат въпроса с шматкащите се деца по улиците. Според мен родителите просто искат да си стоварят детето в училище сутрин и да си го приберат вечер, без изобщо да говорят и да го възпитават защо не се бяга от училище, какви са му задълженията и правата. Точно като багаж на конвейер.
Аз не искам да ми заключват децата, а да знаят, че не трябва да напускат района на училището. И още от предучилищната го знаеха и са го спазвали докато бяха в начална степен. Мотивация отвътре, а не заключената врата е важното.
Пак ще се повторя - как ще се защитят децата под 14 години, които трябва да се привдижат до училище с градски транспорт или пеша? Или ще е задължително мама и татко да ги карат или завеждат до вратата на училището? Защото също толкова е важна и безопасността извън училище.

Който е носил и досега, ако се случи нещо И в училище - никой и единствено родителят. Досега при колко нещастни случаи или травми, бой в училище някой е понесъл отговорност? Все си измиват ръцете и директори, и учителите, замесени в случката. Така че, то е ясно, че сме оставени да се оправяме сами. Затова и гледам да ги науча моите сами да се пазят и съобразяват, защото на чуждите хора не може да се разчита.
 Вече го споменах в друга тема, може и в тази да е било - в началните класове подписвахме декларации кой посреща детето и дали детето може да напуска пределите на двора. Аз лично я подписах и обясних на моите какво означава това. То, и да не беше декларацията, пак ги бях инструктирала да не излизат извън двора. Но имаше много родители, чиито деца още от втори клас сами идваха и се прибираха, в четвърти клас някои започнаха да бягаат от часовете. Мислиш ли, че тези хора ще се променят, или децата им ще се променят, ако ги заключиш отвътре?

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 19:34 от Andariel

# 754
  • София - Рим и обратно
Андариел, не те разбирам, ама никак. Питам и аз стотен път - детето на училище ли е отишло или не? Какви собствени желания, какво излизане? Къде се очаква, че се налага да отиде?
Да ти "заключват децата".... Предпочиташ никой да не се интересува къде се намират ли? Аз пък - не.
Когато детето е на училище, ти си го пратила там и да - пак ти си негова настойница и отговорността е твоя, ок. Но ако излиза нанякъде, си длъжна да знаеш в такъв случай, нали? Знаеш ли колко пъти са излизали децата ти днес от училище и къде са ходили? Щото те, нали са свободни, незаключени.

Пак ще се повторя - как ще се защитят децата под 14 години, които трябва да се привдижат до училище с градски транспорт или пеша? Или ще е задължително мама и татко да ги карат или завеждат до вратата на училището? Защото също толкова е важна и безопасността извън училище.

Този въпрос също се решава писмено. Ако искаш детето ти да ходи само и е под 14 години, пишеш и се подписваш. Отговорността е твоя.

Но имаше много родители, чиито деца още от втори клас сами идваха и се прибираха, в четвърти клас някои започнаха да бягаат от часовете. Мислиш ли, че тези хора ще се променят, или децата им ще се променят, ако ги заключиш отвътре?
Пак ще се повторя - не ме засяга дали някой ще се промени и какви са му навиците. Правилата в училище обаче трябва да са еднакви и за всички.

# 755
  • София
Убиваш ме с тази мотивация отвътре!
Ясно, че твоите и моите деца са с крилца - те знаят какво и как да ядат, как да се държат в училище, кога и къде да излизат. Има много такива деца и има много грижовни родители.
Хайде сега обаче да си отвориш малко очите и да признаеш, че има и други деца - такива, които си пилеят парите в лавките за всякакви боклуци; такива, които излизат и се шляят по улиците. Нима за тези деца не бива да ни е грижа? Нима училището следва да бъде адекватно единствено и само за учениците с добри родители, които работят с тях, обясняват, възпитават? И ако хлапето на Айшето дойде на училище, трябва да има възможност да си вдигне чукалата във всеки един момент и да отиде на улицата? Само и само твоето дете да не се чувства в зандан? Ти какво си представяш, че ще свършат часовете, детето ти ще иска да си тръгне и на вратата ще има катинар и няма да може? По-скоро си представи, че детето ти реши да избяга от час, тръгне да излиза и портиера не го пуска, а го връща в час. Къде виждаш проблема (освен в театралното драматизиране за зандани, затвори и живот под ключ), ей така чисто практически ми обясни в кой момент детето ти ще е засегнато от заключената врата, в ситуация?

В една съседна тема защитаваше много добра (според мен) теза за училището и учителите - че там всички деца трябва да бъдат научени на съответния ред и да бъдат научени на учебния материал. Всички деца - а не само тези, чиито родители се грижат това да се случва. И когато влезе едно дете на безхаберен родител, в училището поне да бъде в "хаберна" среда.
Е защо това да важи само за ученето и възпитанието, а не и за храненето?
Ако искахме училището да е едно място, в което да стоварим децата си сутрин и да ги приберем вечер, щяхме да искаме не само лавки, ами и ресторанти и МОЛ-ове вътре. Очевидно не тази е мотивацията, която ни движи.

Придвижването от и до училището не знам да са в ресора на самото училище, не съм сигурна в каква връзка попита за това.

# 756
  • София
ами, ще си опичат акъла, какво друго да ти кажа! то пък, чунким като са в училище, винаги някой ги знае какво правят и къде са! Сред толкова много ученици, как мислиш учителите знаят кой къде е? По-скоро децата едно-друго се знаят кой къде и с кого ходи. А в началото на всеки час, учителят като влезе в клас и отвори дневника, веднага може да констатира кой не е в час. По твоята логика, аз трябва и за ръка да ги заведа при класната, защото каква ми е гаранцията, че изобщо ще влязат в училището, а няма да изчакат пет минути да си тръгна и да завият зад ъгъла?
Не може да има тотален контрол, трябваа и децата да осъзнават поне малко от малко отговорностите си. Законът, колкото и да не ги смята за отговорни, все пак има разписани правила за поведение в училище, включително санкции за неявяване или бягане от час. Аз все повече стигам до извода, че защото родителите катоцяло не  са способни да въведат ред и дисциплина у децата си, разчитат на външна принуда от трети лица (училището). Според теб, детето ти би ли избягало от час, ако знае какво ще му се случи вкъщи, като разбереш?

Бърди, аз и сега защитавам идеята децата да бъдат научени на дисциплина и да спазват правилата в училище. Но не застъпвам идеята да бъдат заключвани в училище. Не е задължително да удряш ключа, а да има сериозни мерки. Например, ако е избягал от училище, тези отсъствия да не се извиняват, ако ще майка му на челна стойка да застане. Или да е казано изрично да не напускат пределите на двора, и ако го направят, родителите да бъдат уведомени. Не е нужно да слагаме ограда и ключ, има толкова много мерки, които на психично ниво да мотивират децата да се държат по определен начин. Неслучайно дадох примера с нас навремето и как, а сме сгазили лука, а са ни набили канчетата  и в училище, и вкъщи. Нас не са ни заключвали, но ни държаха достатъчно изкъсо, че да си опичаме ума какви ги вършим.

# 757
В такъв случай има нещо фундаментално сбъркано в училищната система. Не може родител да няма право да го остави без надзор до еди каква си възраст, а в училище да е тотално без контрол.
И ролята на училището не е само да ги научи да четат и пишат , но и да възпитава.
Както в детската градина ги учат да си мият ръцете и да си сгъват дрехите, така и в училище да ги учат как да се държат сред хора, не да крещят, да се бият и да търчат като пяни павиани. (то само крещенето и търчането да беше, с мед да го намажеш!)

# 758
  • Пловдив
Преди да превърнем училищата в затвори трябва да се преборим с пожарната, която забранява училищата да се заключват  Mr. Green

Не знам дали на форума не омръзна да чете думите ми, че съм в начално училище, но ще го кажа пак, може някой да не е разбрал.  Laughing Преди няколко години директорът ни го осени идеята да заключва в 8 без 5 (в 8 ни започват часовете). Речено - сторено. Сутринта след заключването изреваха първо 10-тина родители, които бяха закъснели да си доведат децата. Започна едно тропане и отключване и заключване. После изрева една учителка, на която маршрутката пукнала гума и дойде със закъснение с такси. След това започнаха да чукат на вратата родителите на децата от подготвителната група - те започват в 8 и половина. После след като се изредиха и те започнаха да тропат родителите на децата, които са втора смяна, а първа ходят на занималня. Децата пък (тези, които идват или сами, или са пуснати от портала от родителите) не можете да си представите каква аларма вдигнаха. После дойде втория час и учителите, които имат часове от втори, трети и т.н. часове. Така продължи до голямото междучасие и накрая и шефа, и охраната вдигнаха ръце и оставиха отключено. На другия ден пристигна някакъв началник от пожарната, показа някакви заповеди и каза, че ако още веднъж до него стигне сигнал, че училището се заключва директорът ще отнесе много солидна глоба Simple Smile

# 759
  • До хладилника, който обичам
ЗлаВещице, а двора, двора на училището... него какво пречи да го заключи човек - след като запуши пробойните, разбира се.

# 760
  • Пловдив
Ами същата причина - кой ще отключва на закъснелите родители, ученици, тези идващи на предучилищна и занималня, тези, които имат часове по-късно и студенти, които имат наблюдения през различните часове? Като се има предвид, че има два входа и няма как охраната да търчи от единия до другия и няма как да разбере, че на входа виси някой, който иска да влезе Simple Smile

# 761
  • Русе
ЗлаВещице, а двора, двора на училището... него какво пречи да го заключи човек - след като запуши пробойните, разбира се.
  Как точно си представяте, заключване на двор. Входа към нашето училище изобщо не е към двор. А и не съм виждала ограда,която да представлява проблем. Какво точно ще се постигне с един катинар. Този,който е решил да излезе изобщо няма да го забележи.

# 762
Училището може да се отключва и заключва след биенето на всеки звънец.
Който закъснее за час му се пише едно неизвинено отсъствие, а не се влачат по 10 минути да пречат на останалите. Закъснелият ще влезе за втория час.
Нали има портиер, ще отключва и заключва всяко междучасие, голяма работа, и без това по цял ден си бърка в носа.
Или и на портиера не му е работа да е портиер?

# 763
  • Русе
   Ех, колко сме велики всички. А другите разбира се си бъркат в носа. Колко типично.  Mr. Green

# 764
Или и на портиера не му е работа да е портиер?

При нас се отключват точно в 8:50 и се заключват в 9:10 два от трите входа на училището. На средния вход от едната страна е кабинета на директора, от другата страна на секретарката.  Mr. Green После се отключват чак за обедната почивка от 12 до 12:30 и всички деца са на двора. Накрая се отключват за 20 мин след 13:30 за малките и след това в 14:30 за големите.
Я да видите 4 класа родители как оставят децата за тези 20 минути /малките са на долния етаж/ и още 6 класа се качват по стълбите на втория етаж. След 9:10 ни паркинг ще видите с коли, ни някой да се мотае в двора.

Общи условия

Активация на акаунт