Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 366
  • 910
  •   1
Отговори
# 765
Училището, в което аз съм учила, се заключваше след първия звънец. Който закъснее си знаеше и идваше направо за голямото междучасие. Тогава отключваха главния вход.
Имаше и втори вход, който беше отворен само сутрин, когато идваха учениците от различни посоки.
После заключваха и втория вход на двора и двата входа на училището.
Голямо усилие ще да е било, и портиер нямаше.
Апропо, какво работи днешният портиер/охранител?

# 766
Само да вметна, че обсъждания проблем с дворовете и неизлизането от тях по време на учебния процес е практика в много срани, на никой не му и хрумва друго, вкл. е практика и в частните училища у нас. Т.е. чесането на езиците колко било невъзможно за реализиране, си е точно чесане на езиците. Беше практика и у нас. Само по себе си разхождането из квартала, докато си поверен на отговорността на училището и директора му, поставя всеки ученик в опасност от наркодилъри, кандидати да го отвлекат, всякакви, извън защитената територия е. Ако всичко това се случва в "защитената" територия е съвсем друга тема, там отговорността е ясна. Навън пак е ясна, тя пак е на директора дето го е пуснал навън, щото ти на него си си поверил детето, само че в момента се размива от липсата на ясни правила в договорните ни отношения с училището.

# 767
  • Пловдив
Училището може да се отключва и заключва след биенето на всеки звънец.
Който закъснее за час му се пише едно неизвинено отсъствие, а не се влачат по 10 минути да пречат на останалите. Закъснелият ще влезе за втория час.
Нали има портиер, ще отключва и заключва всяко междучасие, голяма работа, и без това по цял ден си бърка в носа.
Или и на портиера не му е работа да е портиер?

Явно не бях достатъчно ясна като казах, че пожарната забранява да се заключва. Та затова изрових и наредбата, надявам се като я копирам да се изясни:

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

Наредба № І-209

от 22 ноември 2004 г.

за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на
обектите в експлоатация

(ДВ, бр. 107 от 2004 г.)

Г л а в а  п ъ р в а

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят изискванията за пожарна и аварийна безо-пасност на обектите в експлоатация и при извършване на монтажни, ремонтни и други видове дейности в тях.

........................................

Чл. 27. (1) В административните, производствените сгради, детските, учебните, социалните и лечебните заведения за болнична помощ, както и в сградите за масово пребиваване на хора се поставят схеми за евакуация на хората от съответния етаж с обозначение на стаите (помещенията), евакуационните изходи, посоката на евакуация и разположението на електрическите табла, протовопожарните уреди и сигнализация с необходимия пояснителен текст.
(2) Пътищата за евакуация и изходите се обозначават с указателни табели в съответствие с Наредба № 4 от 1995 г. за знаците и сигналите за безопасност на труда и противопожарна охрана.
Чл. 28. (1) Всички врати на евакуационните изходи от помещенията с категория на производство “А” и “Б” и тези с категория на производство “В”, “Г” и “Д”, в които пребивават повече от 15 човека, трябва да се отварят навън.
(2) Не се разрешава заключване на вратите по пътя за евакуация, когато в сгра-дите и помещенията пребивават хора.

Съжалявам, че не мога да дам линк, защото ми излиза на уърдски файл, но който се интересува може да го види в гугъла.

# 768
Ще се види как са го направили другите страни и частните училища у нас, там се предполага, че също спазват строги противопожарни изисквания. Опасност от пожари не съществува само у нас и в кварталните училища.

# 769
  • Пловдив
Не знам какъв е законът за другите страни. За частните училища е същият и при сигнал пожарната просто ще глоби директора с немалка сума.

# 770
  • София
Ха сега, как частните училища заключват! Между другото, до нас има едно частно училище, което дори да твърди, че заключва вратите, на практика не ги заключва. Лично съм виждала как децатта излизат в междучасието да пазаруват от близката будка с чипсове и напитки. А е едно от спряганите за добри частнии училища. Някой менти здраво тук, ама кой?  Thinking Дали е пожарната, дали е училището? И родителите сигурно си мислят, че децата им са спасени от омразната боклучава храна в училищната лавка.

# 771
  • Пловдив
Ами бих казала, че родителите в повечето случаи не знаят какво ядат децата им.

# 772
Доколкото съм запозната, входните врати на училища в Европа са с така наречените паник врати, отвън не се отварят, отвътре са с една голяма дръжка, която при натискане отваря вратата.
Хората са го измислили.
Между другото, имаше един лаф относно нашите норми за противопожарна безопасност преди над 10 години, може би вече е променен. Та въпросът е"Защо България не произвеждала автомобили? Защото резервоарът трябва да е на 20 м. зад автомобила според нашите норми." Mr. Green

Та и тук са чували за такива: http://www.monitor.bg/article?id=213825

http://acsbg.eu/panik.htm

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 23:23 от нова

# 773

Нали има портиер, ще отключва и заключва всяко междучасие, голяма работа, и без това по цял ден си бърка в носа.

И каква ще е ползата, след като така или иначе яденето става през междучасията, по-точно голямото, когато така или иначе ще е отключено? Аз не съм чула по време на час да отскачат до лавката, а в междучасията е редно да имат достъп до двора и да са на въздух.

Ще се види как са го направили другите страни и частните училища у нас, там се предполага, че също спазват строги противопожарни изисквания. Опасност от пожари не съществува само у нас и в кварталните училища.
Писала съм доста по-напред в темата и то не веднъж. Върни се и прочети назад. Нищо общо с абсурдите, които се предлагат тук.
Много се радвам, че пожарникарите са реагирали своевременно в случая който се даде за пример. Peace

# 774
  • София
аз също съм на това мнение. добре че повечето просто минават да ги приберат и оставят, а не се заседяват в двора малко да понаблюдават, че ще трябва да се гръмнат! Аз затова и не храня илюзии след като съм се нагледала на какво ли не. Наример, майката е приготвила домашен сандвич, но през обедната почивка детето го трампи за нечий чипс или направо го хвърля в коша. Като нямат пари дори вземат назаем едно от друго и пак не ядат каквото са им сложили вчантите.

# 775
Наример, майката е приготвила домашен сандвич, но през обедната почивка детето го трампи за нечий чипс или направо го хвърля в коша. Като нямат пари дори вземат назаем едно от друго и пак не ядат каквото са им сложили вчантите.

Ти ме уби! Че кой ще си смени чипса за сандвич?

# 776
  • София
Някой, който иска домашен сандвич, но майка му е прекалено заета да го направи и му дава два лева.  Има и такива деца.

# 777
Само да добавя, че чакайки за детска кухня за 1-2-3 годишни деца съм се нагледала на "бебета" ядящи какви ли не боклуци, солети, пици, а преобладаващото са пакетираните с глутамат. Лятото  - то не са сладоледи, газирани напитки и какво ли не. Така че - насила хубост не става, ако няма лавка ще си ги носят в раниците.
Нямам нищо против да ги махнат лавките, но не и на всяка цена.

# 778
Лавките не знам дали трябва да се махат, но трябва да се забрани деца да се пращат с пари на училище! Просто, защото автоматочно се превръщат в деца в риск, от насилие, всякакво, риск от злоупотреби, интерес от наркодилъри..., така са го измислили в Европа, и за това там няма лавки. Точка и край! Дете с пари на училище, не може.

# 779
  • София
Ти сериозно ли? Shocked

Общи условия

Активация на акаунт