Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 350
  • 910
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Хайде, не извъртайте! Съвсем буквално се говореше за съвсем буквално заключване на територията на училището, включотелно се говореше, че дворовете били вътре и децата не могат да излизат, не ме карайте да ровя назад в темата да вадя цитаати!

През свободните часове най-често ги поема учител по физическо или някой друг, който е свободен, или изтеглят часове напред. Не е като да са пуснати или  натирени извън училището.

А на нас да не би да не е било възможно да ни се случи нещо извън училище? А? Ама като ни скръцнеха със зъби вкъщи, да си стоим в двора и да не се шматкаме много-много извън него, и го спазвахме! Колкото до дежурните, те пак бяха на входа на училището, а не на двора. Никой не е пазел кой влиза и излиза от двора, дори много училища нямаха  (и сега нямат) ограден двор.

# 796
Но каквато и да е идеята, щом няма желание у законодателя да реши даден проблем, той няма как да се реши.

Не е съвсем така. Има възможност директорът на училището да въведе изисквания и правила не противоречащи на закона. В училището на децата ми е така. Лавка имат, защото родителите считаме, че е разумно. Учениците 1-4 клас са под надзор и в междучасията. Не могат под никакъв предлог да напускат територията на училището сами. Не може да се взема дете /дори от родител/без да се информира учител, ако детето не се е явило в училище, до 10 минути родителят е "обезпокоен" и други такива.
Всичко може да бъде направено, въпрос на желание и организация.

# 797
Андариел...на мен Никой не  ми е Скърцал....явно теб това те е травмирало в детството ти и сега го пренасяш... Tired

# 798
  • Русе
Всичко може да бъде направено, въпрос на желание и организация.

И в нашето училище е така.

# 799
Съвсем буквално се говореше за съвсем буквално заключване на територията на училището, включотелно се говореше, че дворовете били вътре и децата не могат да излизат, не ме карайте да ровя назад в темата да вадя цитаати!

Да де, дворът е такава територия. Ето го началото, да не си играеш ти да го търсиш, не че е трудно:

Писах в другата тема, но ще попълня твоята анкета.
Лавката би била добре при нормална държава с контрол за спазване на нормативните правила.
Т.к. нашата никога не е била такава, не е и няма да бъде, то предпочитам да ги няма тези "рогове на изобилието", но да има и контрол за ненапускане територията на училището от децата, които сме пратили доброзорно в него. Последното, обаче, ме съмнява отново, че ще се случи. Пак поради горепосочената причина.

как се осъществява контролът за ненапускането на ученици на територията на училището? От кого?

При нас има портиери. Вратите са заключени. Ако някой иска да влезе или излезе, трябва да звънне и да му се отвори, след проверка кой е, защо и накъде.
А на двора, когато излизат децата, там кой следи какво се случва? /При положение, че има такъв./

Не е толкова трудно.  Тук също има портиери, има и охранителни фирми. Но те контролират само входа на сградата.

Знам, че не е трудно. Трудно си го правим ние, понеже тъй ни харесва и сме му навикнали.  Laughing
Знам че контрол на съдържанието на училищните лавки не се провежда и че положението се разминава съществено от предвиденото по наредба. И това го знаем не само родителите.
И ми допадат заградените училищни дворове, с учители в тях, за разлика от разградените такива.
Не е трудно. Съгласна съм. Желание няма.
Директорът ще се задейства, ако сам има желание затова,Мама Нана.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 10:16 от Judy

# 800
Хайде, не извъртайте! Съвсем буквално се говореше за съвсем буквално заключване на територията на училището, включотелно се говореше, че дворовете били вътре и децата не могат да излизат, не ме карайте да ровя назад в темата да вадя цитаати!
....
Никой не е пазел кой влиза и излиза от двора, дори много училища нямаха  (и сега нямат) ограден двор.

"Децата да не излизат" не означава, че училището трябва да е оградено с 3 реда бодлива тел. А просто да бъде възпрепятвано напускането на територията на училището. Няма нужда от буквализъм.
И да, точно за това става въпрос - да няма вече неоградени дворове, в които всеки да може да влезе, когато си иска. Виждате накъде вървим, въпрос на време е да започне и тук да се стреля в училищата и да се взимат заложници. В банките вече започнаха, между другото...
Наркотиците в училищата отдавна са факт.

Андариел...на мен Никой не  ми е Скърцал....явно теб това те е травмирало в детството ти и сега го пренасяш... Tired

Не само не са ми "скърцали", ами играехме по цял ден на улицата, до 22-23 часа вечерта. Сега на същата тази улица не може да се мине от движещи се и паркирали коли, камо ли да се играе.
Кой сега ще си пусне детето да рита топка на улицата, особено по тъмно?
Едно време беше едно време. И Андариел не готви на печка с дърва като баба си, ама нали все трябва да е напреки...  Laughing

# 801
  • София

Глупости! Прекрасно ме разбра какво имам предвид! Все пак, ако не си разбрала за кой ли път, ще поясня - става въпрос И за авторитета на родителя и детето. Нас никой не ни е заключвал ни в двора, ни в училището, но родителите бяха достатъчно авторитетни, че да ни накарат да се държим прилично и да не се разхождаме извън училище, а не са разчитали само и единствено на учителите или да са искали да се заключва оградата. Сега подозирам, че просто е по-лесно да си стовариш детето пред входа, да го връчиш на учителите и да кажеш "оправяйте се", без изобщо грам да изисквааш от детето си да не напуска двора. Разбира се, деца са, могат да правят щуротии, но ако по подразбиране нямат идея за това кое е разрешено и кое е забранено от собствените им родители, то накъде отиваме? Ако разбереш, че детето ти във втори клас е напуснало двора, за да се разходи, какво ще направиш? Сигурно първо ще обвиниш учителите, а детето ще погладиш по главицата? Защото аз бих насолила моето дете за това, че съм казала да не напуска двора. Децата искат да се хааресат на родителите си, искатт тяхното одобрение, страхуват се от тяхното недоволство, затова и са готови да спазват дори правила, които не им харесват, само и само да си спестят неприятности. Да, не винаги и  не за всичко, но дотолкова, че да има някакво положително отношение.

Сийке, как точно ще се възпрепятства излизането им? Защото твоето "възпрепятстване" е бла-бла, нищо конкретно нее казваш! При така представените неща в темата, то как да бъдат спрени децата, освен чрез физически мерки под формата на заключване?

Между другото, наркотиците в училище се разпространяват от самите ученници, защото те самите стават дилъри. Зарибяване, знаеш как става. За стрелби и прочие няма нужда да ръчкаш, защото не е свързано с напускането на двора, а с допускането на външни лица до училището. Изобщо, темата не е за влизане, а за излизане, или е по-лесно да натиснеш в другата посока, за по0силен ефект! Темата за лавките ли е или за охраната в училищата? тя, тази работа вече взе да става към копчето (лавката и околните магазини) да пришием балтон (катинар).

# 802

Сийке, как точно ще се възпрепятства излизането им? Защото твоето "възпрепятстване" е бла-бла, нищо конкретно нее казваш! При така представените неща в темата, то как да бъдат спрени децата, освен чрез физически мерки под формата на заключване?

Чети, Андариел, недей само да пишеш. Казала съм как може да стане конкретно, без никакви усилия, освен малко желание.
И, всичко е навързано. Безопасността на децата трябва да е максимално защитена - и вътре, и извън училището. А учителите, ако се замислят, ще осъзнаят, че това само ги улеснява, а не ги обременява с нови задължения.
И изобщо, защо се води този абсурден спор? Разбрахме, че си твърдо "за" лавките, безпрепятственото щъкане на децата насам-натам в учебно време, защото твоите са прекрасно възпитани. Браво!
Ама... Каза го поне стотина пъти. А, спри се вече. На мен поне ми писна да обяснявам едно и също, ама то да се спори с теб е все едно да се спори с радио.  Stop
Успокой се малко, моля те. Не знам в каква фаза си, ама няма нужда да истерясваш толкова. Чухме те, спокойно.  Peace

# 803
Хубаво цитирах първа и втора страница аз. Едни не чели, други- позабравили /кой забравил гинкото, кой природно по- забравящ, кой избирателно помнещ или по други причини/.  Laughing
Темата е за лавките. Повечето тук сме против да ги има в това им състояние, с тези им артикули и този контрол върху тях.
За да ги няма обаче, по съвсем естествен начин идва една идея по- напред да мине мисълта- как децата да не хойкат да се сподобиват с чудесата на хранителната ни индустрия, пресичайки булеварда.

# 804
  • София
Аа, ще имаш много здраве, Сийке! Нито съм за лавките, нито за безпрепятстветото щъкане на децата извън училище! явно и още сто пъти да го повторя, пак ще се чете накриво.

Ами, как да не хойкат, направо под ключ! Нали са го измислили вече по света!

# 805
  • София - Рим и обратно
Хубаво цитирах първа и втора страница аз. Едни не чели, други- позабравили /кой забравил гинкото, кой природно по- забравящ, кой избирателно помнещ или по други причини/.  Laughing
Темата е за лавките. Повечето тук сме против да ги има в това им състояние, с тези им артикули и този контрол върху тях.
За да ги няма обаче, по съвсем естествен начин идва една идея по- напред да мине мисълта- как децата да не хойкат да се сподобиват с чудесата на хранителната ни индустрия, пресичайки булеварда.
Идеята е точно такава и е кристално ясна.
Само че от самото начало до тук се надпреварваме да убеждаваме Андариел в очевадни неща. Аз имам скритото убеждение, че самата тя е съвсем наясно за какво иде реч, но от скука, интерес или "особена" фаза, както каза Сийка, й харесва да върти и суче едни и същи локуми.

Айде стига с тоя ключ бе. Нали се разбрахме - няма ключ, има паник врата /не знаех че така се казват тия отварящите се само отвътре/ и чичко портиер - работещ.

# 806
А, аз от вчера се забавлявам просто. Не убеждавам ни нея, ни някой друг в нещо, което наистина е "кристално ясно".

# 807
  • София
Е, остава и да платите на този чичо портиер, защото училището едва ли ще се бръкне. Ако случайно сте забравили, на сегашните портиери работата им е да пазят имуществото и да не допускат външни лица в училището. Напред в темата описах един такъв опит в едно елитно софийско училище - и роодителски искания за охрана, портиер, и заключване..., голяма радост. обаче станало мани, мани, на вторатта седмица родителите се раззпискали и вратите на двора вече са отключени.
разбира се, много е лесно да съм във "фаза", за да дискредитирате думите ми, щом няма аргументи!

# 808
В края на '80-те някъде, когато аз ходих на училище (в провинцията, нормално СОУ), вратите се заключваха след започването на часовете и ако закъснееш, те пускат само във фоайето, но не и нагоре. Имаше портиер, който разпитваше защо излизаш/влизаш по това време.
Голямото междучасие учениците бяхме по дворовете, в стаите. По едно време се опитаха да забранят стоенето в стаите по време на голямо междучасие, но не се получи добре, тъй като понякога навън вали/студено е и т.н. И го отмениха.
Училищни лафки нямаше, имаше само стол, където храната си беше доста вкусна и разнообразна.
Беше абсолютно забранено да се продават каквито и да било храни на територията на училището от други търговци.
Разбира се, българска работа, имаше такива с едни колички, които продаваха царевични пръчици разни и сладки неща. Купували сме си, но не винаги ни е оставало време, а и пари. На всички ни даваха що-годе нормална сума, която стигаше за едно или две вредни неща.
Като станахме вече по-големи, избирахме сами с какво да се храним - стол, закуски, хамбургери, пици или солети.

# 809
  • София - Рим и обратно
Е, остава и да платите на този чичо портиер, защото училището едва ли ще се бръкне.
Сега пък заплатата на портиера ли е пречка Laughing. Ако вземем само твоите 2 лева на ден за цялата година, дето ги снасяш в лавката, знаеш ли колко ще се съберат? А останалите няколкостотин по 2 лева? 10 доволни портиера ще спонсорираме.

Общи условия

Активация на акаунт