Dържавно или частно училище?

• 16 518
  • 183
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря ви за отговорите. Разбира се че не познавам вашите образователни системи в детайли, но от това което пишете ми звучат по-добре, а проблеми сигурно има навсякъде. Ограмотяването е дълъг процес и никъде не свършва за 1 или 2 години. Третокласник в БГ също пише неграмотно, но е нормално. За да съм по-конкретна, кога от децата се изисква да познават буквите и да ги навързват в срички, за мен това е основата на четенето, в известна степен и на писането.

sophiemmaspencer, благодаря за конкретния отговор.

Според мен е хубаво, че тези неграмотните не ги мешат с грамотните по важните предмети, за да ги дърпат назад, а и с тях се работи по други методи и то специални учители.
Наистина е хубаво. Тука обаче ги мешат и му викат 'интеграция'. Затова въпросното средно ниво е ниско.

# 106
Вяра, не разбрах какъв ти е проблема. Раб. време на едното у4илиЩе, турците в другото, системата като цяло, вси4ко това накуп.... Дано да си намериШ у4илиЩе, подходяЩо за дъЩеря ти. Едва ли ситуацията е толкова 4ерна, колкото си мислиШ  Peace

Дано се влкЮ4и друга мама "австрийка" с ли4ен опит. Може и да те успокои малко.

# 107
  • в едно миланско село
Нали виждаш какво казват съфорумките, щом може да чете, да ходи в училище за надарени. Пък според мен всяко средно интелигентно дете при желание може да се научи да чете преди да е станало на 6-6.5 години и това не е признак на надареност. Ако на 5 години решава уравнения с 2 неизвестни, може и надарено да е, ама едното четене не ми се струва такова голямо постижение за дете на 5-6 години че да не могат да се справят и в обикновено училище, ако поне малко се стараят да работят на индивидуален принцип с децата. Обаче е по-лесно да се направи един среден канал, да минава от там всичко и да ти викат има си учебен план. Та затова ми се струва че при вас по отношение началното ограмотяване нещата стоят доста по-добре. Между другото на колко години се изисква от децата при вас да започнат да четат и пишат?

казах "ако има съмнения за надарено дете", не 4е Щом знае да 4ете е надарено. и съм абсолЮтно съгласна, 4е е много по_добре, ако преподавателите имат по_големи възможности за някакво ли4но внимание към децата. но не ми е проблем, 4е в първи и втори клас на детето може да му доску4ае.  все пак не 4етат по цял ден, нали? то може да му доску4ае и заради ску4ен у4ител, или материя която не му е интересна.
ако си говорим за близо до перфектно образование, то  е 4астно, ама в смисъл, 4е си го водят 4астни преподаватели в къЩи.
аз не съм такава максималистка и съм напълно удовлетворена от нивото, което постигат, а съЩо и от на4ина (от тези съм, дето метода ""игра" го харесват  Mr. Green). имам 4увството, 4е у4ат с по_голямо удоволствие, без отег4ение и знанията им са разбрани, а не наизустени.

в разказите на Merry видях доста интересни неЩа, ако са стандартно прилагани в у4илиЩата, не разбирам оплакванията от англ. образование  newsm78

на въпросът : в края на първи клас (запо4ват на 6 години) 4етат и пиШат (обикновено и пе4атно, и ръкописно). за сметка на това, и в края на втори клас има деца, които не знаят да оцветяват  Rolling Eyes

# 108
Чета тази тема и се сещам за филма Waiting for Superman. Ако не сте го гледали, направете го. Той е валиден не само за Щатите явно.

# 109
gioia., c австрийски мами, не анонимни, съм разговаряла доста и именно от тях знам за тия проблеми, та едва ли има нужда някой да ме успокоява по форумите. Но искрено благодаря за загрижеността, трогната съм просто.  Grinning Както вече няколко пъти казах, аз за личния си проблем по един или друг начин решение съм намерила. Остава необяснимо само защо ти го приемаш толкова присърце.  Thinking Говорим си, обсъждаме си, трябва ли всички да изпадаме във възторг от всяка безумица защото се е случила някъде в чужбина. Пък в случай че не знаеш австрийското образование е доста назад в класациите, включително и на академично ниво, та явно не е като да няма от какво човек да се оплаче, ама щом това натоварва душевния ти мир, ще ръкопляскам и ще викам браво.  Peace

# 110
Едва ли отговорите по темата ще помогнат на авторката; тези решения се взимат съвсем конкретно, сравняват се съвсем конкретни училища (а не някакви абстрактни понятия „частно” и „държавно”), после изборът се пречупва през възможностите и амбициите на конкретния родител, който пък от своя страна си дава сметка и за характера и даденостите на детето, съпоставен с етоса на конкретното училище....

Но пък поне е забавно да се прочетат предразсъдъците на някои. Мрънкането и конспиративните теории не са забавни, ама то има ли тема без тях.

ПП. Значи в Австрия е настъпила трагедията този път и тя е образователна, така ли  Laughing

# 111
  • ENGLAND
в разказите на Merry видях доста интересни неЩа, ако са стандартно прилагани в у4илиЩата, не разбирам оплакванията от англ. образование  newsm78
Кое е интересното? newsm78 Конкретно, това, това.....

# 112
  • в едно миланско село
в разказите на Merry видях доста интересни неЩа, ако са стандартно прилагани в у4илиЩата, не разбирам оплакванията от англ. образование  newsm78
Кое е интересното? newsm78 Конкретно, това, това.....

ми, заниманията по групи, самото разделение на по_напреднали и изоставаЩи деца (въпреки, 4е всъЩност не съм убедена в това реШение) , фактът 4е преподавателят помага на изоставаЩите, докато напредналите си развиват потенциала с подходяЩи за тях упражнения. това ми се струва вси4ко друго, но не и уравновиловка някаква, по_скоро доста индивидуален подход, който, гледам, се харесва.
на мен ми хареса и заданието с театралния диалог, тва си е голям стимул за фантазията, тук са доста по_еднообразни в това отноШение. сигурно и друго да има, но това ми хрумва на момента.

предполагам, 4е както 4есто се слу4ва, отвън са по_видими положителните неЩа, пък вие там сте по_концентрирани върху отрицателните. затова попитах какви са (освен безумно ранното тръгване на у4илиЩе)  Rolling Eyes

# 113
това че едно дете може да чете на 5, а друго ще го направи на 7 , не означава че е надарено, нито талантливо , защото напр. умението да разсъждаваш в/у смисъл на текст така или иначе не е за 7 годишните, идва по-натам. Аз много много не разбирам какво постигат родителите учейки децата си от 4-5г да четат, освен, че се гордеят с този факт. Бих наблегнала на друго в тази възраст.
/браво, че помните как сте скучаели в 1ви клас, аз нищо не помня от първите 1-2 класа, помня 5-6 някъде, когато се учеше синтактичен разбор, преди това ми е мъгла/

# 114
Не е толкова до надарено дете, поне според мен проблемът е другаде. И от личните ми наблюдения ( не точно върху образованието), и от прочетеното тук за Австрия и Германия, има една склонност към лепене на етикети да го наречем. Определят ли те веднъж за безперспективен например трябва едва ли не да преобърнеш света, за да те извадят от тази категория.
Аз също можех да чета от много малка, което при е довело до проблеми с дициплината, точно поради фактора 'скука'. АКО имаше оценки за поведение и тези забележки сигурно щях да бъда лишена от възможността да продължа в следващото училище и клас, а държа да подчертая че бях антипод на палаво дете.
Като добавим, че след 4ти клас се определя в какво училище ще продължиш, и доскоро само училите в гимназия имаха право да държат матура, а само държалите матура да учат в университет...как да кажа, аз също много бих се страхувала да не категоризират набързо детето ми като недисциплинирано, без интерес към ученето или нещо от сорта.
Знам, че понякога родителите не сме обективни, но и системата допуска грешки, а все пак всички искаме най доброто за децата си.
На мен прочетеното за английското образование ми харесва много, и ако не се лъжа то е едно от най добрите?

# 115
  • Bristol
на мен ми хареса и заданието с театралния диалог, тва си е голям стимул за фантазията,
Това го дадох за пример като индивидуален подход на учител, не е залегнал в програмата за обучение. Просто човекът се чудеше какво да прави с децата, които са по напред с материала в последните години на началното училище. Преди това ги пращаше да учат с по-големите класове английски, но като вече по-големите класове са в друго училище, гимназия, няма опция. На мен също много ми хареса този му подход, но се опасявам, че не се прилага масово  Crossing Arms
На мен прочетеното за английското образование ми харесва много, и ако не се лъжа то е едно от най добрите?
Определено не са. Скандинавците са начело, тук тях ги дават за пример  Laughing

# 116
Аз знам, че такова стигматизиране е много х-но за Щатите.(?)

# 117
Преди това ги пращаше да учат с по-големите класове английски, но като вече по-големите класове са в друго училище, гимназия, няма опция.

В нашата прогимназия напредналите с математиката ги возят до гимназията (не знам дали е повсеместна практика  newsm78). Програмата по математика в прогимназията  за нашия район дава 4 възможности - обикновена математика, математика за напреднали, математика за талантливи (те на практика учат математиката от гимназията) и математика по индивидуални програми.
За LA (БЕЛ е аналога му в България) нямат такава практика, но им измислят някакви си допълнителни проекти, за да не скучаят.

Надарените и талантливите ги тестват със специални тестове и въобще не е гаранция, че четящите от рано деца ще попаднат в програмите. Голяма част от теста (1 седмица продължава) е само логически задачи в картинки. Освен това програмата за надарените не е само по основните предмети - може да се окаже, че детето е със способности по социални  или пък природни науки, но не покрива нормите им за талантливо дете по математика.  Това е практиката в нашия район. В съседния учебен район това, което водят под заглавието "Програма за талантливи и надарени деца" не е същото. Дори и тестовете са им някакви други.  За нашия район статистиката сочи, че 85% от талантливите и надарените деца са ESL деца (т.е английският им не е роден език).

Не мога да дам оценка на английското образование. Мои приятели британци, живеещи тук харесват повече местното образование.

Интересно ми беше, че преди няколко години тук се премести дете на 16 години, посредствен ученик от елитна столична гимназия (среден успех около 3.80-4), без да знае особено английски и успя за 2 години без много зор да завърши топ 5% в гимназията си и да влезе да следва престижна специалност в не лош университет.  Може и случайно съвпадение да е било, но все трябва да е разчитал на някакви знания от българското си обучение.

# 118
  • в едно миланско село

Това го дадох за пример като индивидуален подход на учител, не е залегнал в програмата за обучение. Просто човекът се чудеше какво да прави с децата, които са по напред с материала в последните години на началното училище. Преди това ги пращаше да учат с по-големите класове английски, но като вече по-големите класове са в друго училище, гимназия, няма опция. На мен също много ми хареса този му подход, но се опасявам, че не се прилага масово  Crossing Arms

ами аз затова съм казала "ако се прилага стандартно"  Confused
а всъЩност, индивидуалният подход е 90% от успеваемостта на всяка система, Щото без него и най_добрата такава пиШи я бегАла  Laughing

# 119
А май точно това се води предимство на скандинавската система- че образованието и в най затънтеното село, и в столицата, дава еднакви знания. За мен лично това хем е плюс, хем не е, като живяла винаги в голям град.
Имаше преди време някаква кръгла маса ли, инициатива ли, в София по въпросте за образованието, и тогава се появиха доста статии за това как е организирано средното образование из Европа.
Покрай нея бях мернала и че на бедните деца им купували компютри,а на богатите им наемали учители ( т.е. унифициране vs. индивидуален подход).
pp. верно съм се объркала за Англия  Blush намерих една картинка- класация

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 22:39 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт