Dържавно или частно училище?

• 16 492
  • 183
  •   1
Отговори
# 120
Рокси, тази картинка е доста бистрена именно в този форум. Това са резултатите от ПИСА. То и най-долу си пише де. Темата не беше ли какъв вид училище предпочитате и защо?!

# 121
Къде е бистрена картинката?
Стана ми много интересна и искам да прочета. Simple Smile

# 122

Деца в училищна възраст и Клюкарника. Има си търсачка.
цък, цък

# 123

ето инфо, ако те интересува:

http://www.invalsi.it/invalsi/ri/pisa2009.php?page=pisa2009_it_09

# 124
# 125
  • На село (близо до Лондон)
эапис после ще пиша. эа частното съм

# 126
  • На село (близо до Лондон)
Венус, учила съм част от гимназия (14-16год) в Дърбан, мисля че беше в училище смесица между частно и държавно(нещо тип С ми се върти в главата) и ми беше много хубаво Grinning. Няма ли такива вече?

Каквото и да си обсъждаме тук ще е специфично за страната и системата и нашия светоглед Heart Eyes.
За мен училището което искам да учат децата ми искам освен академичното да ги развива и спортно и музикално и арт и да имат самочувствие и тн. Най-важното е семейството, но и приятелите/средата особено като растат децата.
Сигурно може да се постигне всички тези извънкласни занимания като се води детето след училище на разни школи, но си трябва много време да се отдели и единия родител да не работи и само това да прави.  newsm78

# 127

Деца в училищна възраст и Клюкарника. Има си търсачка.
цък, цък
В Деца в училищна възраст в темата за деца в чужбина /за учещите в чужди университети / ми стана любопитно, къде се реализират всички тези деца учещи навън ?Предполагам идеята на родителите , децата им да останат там и да работят в чужбина .Но все пак е трудно всички да се реализират .Вие като живеещи навън , предполагам имате поглед ? newsm78

# 128
Маркрит, дотук от познатите ми, завършили в Германия, Франция, Швейцария и скандинавските страни, всички са се върнали и работят в България. Познатите ми от Кралството са 50/50 - някои успяха да си намерят работа там. Щатите - същото положение. Всичките ми познати (около 30 човека) учиха право или икономика. Изключение от горното са шепата, които се ожениха/омъжиха в съответната страна. От върналите се в България не знам някой да бедства, всички си намериха добри позиции, някои имигрираха в трети страни или продължават да учат, като се насочват главно към Щатите и Канада.

Доколкото разбирам от познати в HR, чуждите дипломи в някои области вече са едва ли не ежедневие в България. Явно доста народ се завръща след обучението. За ужас на родителите си.

# 129

Предполагам идеята на родителите , децата им да останат там и да работят в чужбина .Но все пак е трудно всички да се реализират .Вие като живеещи навън , предполагам имате поглед ? newsm78[/b]

На мен ми е малко трудно да преценя защото съм минала студентската възраст отдавна, а от друга страна децата на моето поколение още не са съвсем в студентска възраст, та нямам много познати в тая възрастова група. Но няма как всиЧки да се реализират. И от местните не всиЧки се реализират, та какво остава за Чужденците. В Европа не е много лесно да си току що завършил Чуденец излезнал на пазара на труда, поне в страните над които имам поглед.
Работя в отдел където по стеЧение на обстоятелствата има доста Чужденци. Австрийците нямат опит в тая област, принудени са да взимат хора от  Чужбина ако не искат да обуЧават от А до Я. ПредпоЧитани са Чужденци, които идват с опита си от Чужбина пред местни или Чужденци които са току що завършили. Затова на всеки бих препоръЧала да завърши в България, да набере малко опит и тогава да се втурва по света. Но говоря не за икономика и право, а за по-конвертируеми специалности. Предполагам Че с право завършено в БГ трудно ще стане в Чужбина.

# 130
Интересно ми е при вас да речем, ако не живеете в непосредствния район на съответното държавно учлище няма ли никакъв шанс да ви приемат? Тук по принцип правят списък А на живеещите в района и списък Б на деца извън района. В някои училища има и списък на деца, чиито родители работят в района на училището. Та по принцип живеещите в района имат предимство, докато тези които са изън района ги приемат само, ако са първи в списъка, да речем ако са останали 5 незапълнени места приемат и деца, които не живеят в района на училището.
Иначе има и училища, които се водят държавни и в които въпреки това пак се плаща такса, но естествено тази такса е много по- ниска от таксата за напълно частните такива.
Лично за мен основният ми проблем с държавните училища са големите класове, които варират от 27 до 33 деца взависимост от училището. Все още има държавни учлища, в които децата са предимно бели и класовете не надвишават да речем 28 деца, но ние не сме им в района и няма гаранция че ще ни приемат а и разстоянията не са без значение. Не ми се кара да речем по 10 км на ден в двете посоки и особено сутринта в трафика. От друга страна таксите в частните училища особено като трябва да плащаш за 2 деца са убийствени. Направо завиждам на мамите в държавите, в които държавните училища са на ниво.

# 131
Интересно ми е при вас да речем, ако не живеете в непосредствния район на съответното държавно учлище няма ли никакъв шанс да ви приемат?

При нас, където живея, е според местожителството и ако нямаш уважителни причини, не приемат детето в друго държавно училище.

# 132
И според мен би трябвало да е така, но тук не се спазва стриктно поради която причина дори и да си в що годе хубав квартал училището пак може да е пълно с черни, а впоследствие и нивото пада тъй като някои от тях дори не говорят и английски.
По принцип по заможните бели си пращат децата в частни училища тъй че дори и училището да е в квартал с предимно бяло население вероятността ти детето да учи с децата на прислужницата не е никак малка. Като ходихме да гледаме едно от държавните училища до нас което се води за що годе добро учителката ме чу да говоря на дъщеря ми на български и ми вика да не се притеснявам, че то много от децата които приемали не говорили английски, тя си помисли че дъщеря ми явно не говрои английски. Също така и за четенето ми казват да не се притеснявам те щели да ги научат в предучилищната. Не било хубаво да отиват в предучилишна много научени тъй като щяло да им е скучно. Дори в градината ми казаха че от голямото училище им направили забележка че много учили децата и че трябвало да понижат нивото да не им било скучно. Та от това се притеснявам, че тук целенасочено се понижава нивото, за да могат и черните да завършат. Та и затова хората плащат луди пари за частни училища.

# 133
ВЕНУС, при вас проблемът според мен не е частно или не. С ЮАР съм запозната само чрез познати, живяли и родени там.
В Австралия в Източните щати частното училища са предпочитани. При нас в Западна Австралия няма разлика.

# 134
  • На остров
Пред мен не е стояла дилемата частно или държавно. Не мога да си позволя частно както в БГ така и тук, прави ми впечатление, че не са много застъпени частните училища като цяло. Изключвам разбира се Бритиш и Интернешънал, които са навсякъде по света.

Иначе всички деца от нашия остров пътуват. Малките до 5кл. вкл. на 3 км., по големите от 6-9 кл. на 37 км и гимназистите вече според това къде точно ще учат в Стокхолм..Пътуването включва и ферибот и напасване с градския транспорт. Държавните училища както и някои частни са безплатни*общината заплаща някаква субсидия на тези училища но не са държавни и затова ги наричам така*. Разстоянията обаче са много големи и дори и да имах възможност за международно не бих го причинила на детето си поради факта разстояние.

Общи условия

Активация на акаунт