Просяците,които ви идват на крака

• 8 286
  • 123
  •   1
Отговори
# 60
Предлагащи карти за отстъпки за театрални и оперни билети минават през работата ми често. Купувала съм си неколкократно... за мен, за приятели... намирам го за практично, защото обичам да посещавам такива места.

Посетители, събиращи пaри за благотворителни инициативи, рядко изслушвам с търпение. Предпочитам да преведа парите по проверена банкова сметка, или да разчитам на препоръката на познат относно истинността на каузата.

Псевдо „глухонемите”, продаващите "подаръци", календарчета, химикалки, литература с намаление и пр. избягвам. Ако си харесам чарити кауза се свързвам с организатора направо.

На просещи деца или възрастни хора предлагам да купя каквото им е нужно- закуска, лекарство....

С чисто от съмнения сърце пари давам на улични музиканти, особено на деца...

# 61
Преди давах винаги- сега НиКоГа!

# 62
Не си купувам нищо, просто не ми предлагат нещо, от което да имам нужда, а и произходът къде на стоката, къде на продавача ме притеснява силно Simple Smile
Но един младеж наскоро много ме ядоса, продаваше карти за театър и аз му отказах, обясних му, че имам 2 лева за маршрутката да се прибаре (наистина имах само толкова), а той: "Ето тука наблизо има банкомат."

ooooh!

# 63
Вървим с майка ми по улицата и пред нас един старец просещ,поиска пари да си купи хляб. Майка ми му даде 2,3 лв.Бяха ни последните пари,оставихме си само за транспорт. Той се врътна и каза под носа си : "Ох,ей сега ще имам и за една ракийка.."  ooooh! ooooh! ooooh! Майка ми се ядоса,аз също и от тогава никакви пари не съм давала. Минават от Червен кръст понякога и само на тях давам.

# 64
  • гр. Шумен
По повод идващите в офиса, се сещам за една случка преди 7-8 години. Идва във фабриката една бабичка, представя се за бивша аптекарка и почва да развива теории как след като се е пенсионирала, покрай фитотерапията започнала да се занимава с ботаника, в частност да изучава дърветата. Та тая дама дотолкова явно си е повярвала, че предложи да ни изнесе лекции по дървесинознание. Тактично й обясняваме, че продава краставици на краставичар и че това, което ще ни го каже, евентуално вече го знаем. Тя обаче не вдява, продължава да обяснява колко много литература била изчела по въпроса и как била по-добра от професорите, които нас са ни учили. ooooh! Накрая в прав текст й казахме, че нямаме нужда от нейното обучение, не защото сме всезнаещи, а защото сме грамотни и като ни потрябва някаква специфична информация, винаги ще намерим източник от който да научим каквото ни трябва. Тогава бабата стана зла и почна да вика "прости сте и прости ще си умретееее", "вие за едни 180 лв ли стее" и т. н. Едвам я изгонихме, наложи се да викаме охраната.
Това ми е "черешката на сладоледа" за наглост!

# 65
  • София

Но един младеж наскоро много ме ядоса, продаваше карти за театър и аз му отказах, обясних му, че имам 2 лева за маршрутката да се прибаре (наистина имах само толкова), а той: "Ето тука наблизо има банкомат."
 ooooh!

hahaha Представих си изумения ти поглед. Наистина, доста нагло поведение  Joy

# 66
Много зависи в какво настроение ме хванат.
Ако съм на кеф и имам пари, давам за всякакви глупости. Ако светът ми е крив съм крайно груб и незабавно изчезват.
Веднъж тъкмо бях взел един чудесен хонорар. Ама пари да искаш  Laughing
Минавам пеш през градинката на кристал и една дама пред мен взе да се тръшка как е гладна, как няма, как и трябват 2-3 лева. Както си бях на кеф просто й дадох 50 лв - нямах други банкноти, а тя ме изгледа като гръмната. Нямам други, викам й и се се усмихвам, бягай и успех в живота. Тя продълби да ме гледа вцепенена, аз се обърнах и си тръгнах. Сега, дали е излъгала или не, не знам. Халал да  са й. Имах - дадох. Не съм давал друг път толкова пари на непознат за нищо. Просто момент.
Друг път като съм зъл и една цигара съм отказвал, въпреки, че като пушач гледам да услужвам.

Веднъж пък с приятел минахме през еидн манастир, отпред един просяк буквално ни каза "вижте сега пичове, хляб няма, гладен съм, но няма да ви лъжа - събирам пари за ракия'. Е как да не му дадеш  Laughing Даже на тръгване и по бира пихме с човека в дворчето.

# 67
Често давам пари - в повечето случаи дребни монети, но все пак давам. Пробутвали са ми и картички, и икони, и какво ли не. Понякога само давам парите и не вземам онова, което ми предлагат. Ако ги искат за благородна кауза, както повечето твърдят, радвам се, че съм помогнала. Ако ме лъжат, не аз съм тази, която ще ги съди - вярвам, че на този свят има справедливост.
Мразя обаче цигани и ги заобикалям отдалече. Ако ми поискат пари, пращам ги да си търсят работя, паразити безподобни!
Преди време една бабичка циганка направо ме изкара от нерви. Бяхме седнали с една приятелка в едно заведение, а до нас - количката със спящото дете на приятелката ми. Дойде бабугерът и поиска пари. Дадох и. След малко се повъртя, повъртя и цъфна пак - този път искала приятелката ми да и даде, "за да благословяла детето и, че виж какво било хубавичко". Побеснях! Бях излязла в обедната си почивка след доста напрегната сутрин в службата, но тази отвратителница направо ми отрови обяда. Казах и, че ако преброя до 5 и все още е на по-малко от 10 метра от мен и масата, на която седя, такава благословия ще и тегля по четирибуквието, каквато не е и сънувала. От този ден насетне старателно избягвам да сядам в онова заведение - ако не могат да се погрижат за спокойствието на клиентите си, не заслужават да си харча парите при тях!  Stop

# 68
Вече сериозно взе да ми писва от тези нахалници!Преди 10 минути влезе една баба да иска стотинки.На външен вид нито беше толкова окаяна,нито толкова възрастна.Отказах и,казах,че всеки ден някой влиза да иска пари и няма да и дам.Тя продължи да се моли,при което аз с по-твърд глас и казах "Госпожо,напуснете!" и тя излизайки си измрънка нещо.Попитах какво и отговорът беше "Скоро ще си намериш майсторите!" с уверен тон.В резултат на което в момента съм кълбо от нерви.Е,трябва ли всеки път,когато откажа милостиня да търпя клетви и заплахи?

# 69
  • Пловдив
Бях пуснала веднъж такава тема...Не давам. Рядко купувам някоя картичка. А най-мразя наглите псевдо-търговци, които атакуват с въпроси "Ама защо не, какво ви пречи..."
По-скоро давам на хора скромни на вид, които не си искат агресивно.
Но на разни викачи "Помогнете", "Како, дай за хляб", просто ги игнорирам.
Не се ангажирам изобщо.
Един на вид здрав в трудоспособна възраст мъж често седи и лепнал една кутия пред себе си. И пуши цигари. Аз да не му спонсорирам цигарите, или пък алкохола и наркотиците на пропаднали съмнителни типове. Не толерирам този бизнес и тези пороци. Прекалиха вече.

# 70
  • София
преди няколко години имах денонощен магазин в центъра в края на деня уедрявах парите на няколко просяка. Средно дневно между 30-50 лв на стотинки. Имаше една група от три момичета  8-12 годишни, които просеха докато майките им продаваха амулети и гледаха на площад "Батенберг". Най-голямото редовно се правеше на бременно, за да изкара повече. Една нова година от Кока-Кола бяха напечатили картички с новогодишни пожелания които  раздавахме безплатно. Та тези трите бяха минали през поне десет магазина и прибрали картичките, след което ги продаваха по два лева, като помощ за сираците. И понеже беше времето около Коледа, успяха да продадат огромно количество картички 

# 71
Току що натирих от магазина ромка,която се опита да ми продаде листо здравец за 20 стотинки.Видите ли-днес ромите имали празник и нейната благословия била с още по-голяма сила.Направих се,че имам работа на компютъра ,честитих и празника и я помолих да си ходи.
Искали са ми пари за автобус,за лекарства....дори един младеж твърдеше,че са го изписали от психиатрията и трябва да се придвижи до съседен град.
Но съм имала случай да ме хване шубето-известен в града ни наркоман с великански размери събираше пари за дозата си.А аз съм сама в магазина  #CrazyДобре,че влязоха група клиенти.

# 72
  • София, център
Веднъж купих карта за намаление на билети в Операта. Оказа се, че е супер сложно да бъде използвана, за конкретно определени места, ако бъдат обявени такива и тем подобни. Разочарована съм и повече не бих купила.
Веднъж, в кафене, жена събираше пари за лекарства за болно от диабет дете. По случайност в кафенето имаше клиентка-лекарка, според която това лекарство се отпускало безплатно. Абе, измамници всякакви.

# 73
По принцип не давам, но с много малки изключения. Обикновенно давам само на баби, продаващи здравец или нещо подобно. Тези, които идват в офиса ги отпращам веднага, без да ги изслушвам. Разбирам, че това им е работата, но много ме дразнят, защото са страшно нахални. Преди седмица се звъни на вратата. Отварям и една девойка ми казва "Здравейте идваме ви на гости" Shocked. Кои сте вие и защо на гости  Crazy Казах и че няма как да я поканя и че не съм си канила гости. А тя" Ама, вие не ходите ли на театър.." Казах и "не " и и пожелах приятен ден. Какво ли вече не съм чувала...

Преди година някъде един дядо ме излъга, че събира пари за операция на крака - е още събира пари на спирка в Дианабад. Пак скоро ми се случи едно момиче да проси стотинки за билет за автобус. Била от Враца , били изгонили от работа и нямала как да се прибере  ooooh!. Явно с картичките вече не им връзва и започнаха да измислят невероятни истории Crazy

# 74
Ами аз обикновено ги отпращам без проблем,но думите на днешната още ми звучат като заплаха...

Общи условия

Активация на акаунт