164та немска дъждовно-минорна тема

• 31 384
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
И при нас е голям проблема с работата...затова само аз работя. Въпреки че градината ни е целодневна/без почивки/ и може и двамата да работим, обикновено става така че децата боледуват по 1 седмица първо едното после другото. Освен това има поне 2-3 ваканции в годината. Е няма как да стане, ако вземе човек жена и трябва да й плаща 400 евро дори...струва си само ако и двамата работят за добра заплата иначе реално ще остават 400 евро отгоре от втората заплата, което обезсмисля нещата, по-добре мини работа за толкова пари....виж с училището е друго, хем децата по-големи, хем в хорта има възможност за посещаване и по време на ваканции....
Ние спираме децата от целодневните занимания, че иначе 500-така не ни мърда /250 за градина и още толкова за хорт  Rolling Eyes/...поне докато не дръпнат малко във възрастта

# 31
  • в сърцето на един мъж...
Фелд салата не съм виждала в БГ, може в кауфланд да има. И аз се запознах с нея в ДЕ.

# 32
A Feldsalat има ли в Бг, 4е аz поне не среЩнах такава там? Превод не zнам, може Бискара да zнае. Mr. Green

Знае,знае....и най-вече знае как се отглежда. Миналите години имах цяла плантация в лятната къща. Беше атракция, след това снабдих половината село със семена, и сега и казват немската салата Wink Laughing Laughing.

# 33
и сега и казват немската салата Wink Laughing Laughing.
"Ръбеста мотовилка" е по-благозвучно Laughing

В махалата на нашите пък от няколко години си отглеждат "немски боб" Laughing Който според мен не се отличава много от останалия зелен боб, но така са си го кръстили, след като бях занесла една торбичка с различни семена от тук. Развъди се и по съседите и получи гордото название "немски боб" Laughing

# 34
Feldsalat съм яла в БГ, има, има - ама как й викат, не мога да кажа  Thinking Но 2 пъти ядох такава в ресторант, преди 2 месеца  Peace

Немска салата  Laughing  Laughing

# 35
Според един справочник от гугъл, фелдсалат на български се води ръбеста мотовилка.
Търсих го по латинското име на растението. От семейството на дилянката е.
A според този документ тук латинското название на ръбестата мотовилка е Valerianella carinata Loisel, а това чудо от своя страна съвсем няма общо с фелдзалат. По-скоро е това valerianella locusta- градинска салата, полска (кълнова) салата.
Получило се е някакво разминаване, но въпреки това названието е готино, може спокойно да се ползва като еквивалент на немската "Zicke"- ръбеста мотовилка такава hahaha

Последна редакция: вт, 26 юли 2011, 11:41 от Biba Sparrow

# 36
Немска ръбеста мотовилка  най- добре:D
Ами ше се оглеждам по магазините да я видя,ако не,Бискара да хваша мотиката и да почва да зарежда пазара Hug

Биба Joy

# 37

В махалата на нашите пък от няколко години си отглеждат "немски боб" Laughing Който според мен не се отличава много от останалия зелен боб, но така са си го кръстили, след като бях занесла една торбичка с различни семена от тук. Развъди се и по съседите и получи гордото название "немски боб" Laughing
Аз пък допринесох за разпространението на "немски" домати  Mr. Green
Тъй като не бях виждала жълти домати, по настояване на свекървата занесох семена на нашите. Та тия ми ти блудкави домати като бурен наводниха градината, та се чудиха какво да ги правят после...

# 38
Bibs, точно  същия документ гледах и аз, като преди това минах през немската уикипедия. Та тез двете - карината и локуста, ги дават да са от едно семейство, като пишеше, че локустата е питомния вариант.

# 39
Здравейте момичета.
Гея, благодаря за темата.
Много странни цени на детски градини. За мен са ужасно много пари.
Смг, не съм запечатвала на Вики зъбките, но сега ако имам възможност бих го направила. Когато питахме каза, че няма нужда. А година по късно Вики е с кариес на постоянен зъб.
Мара ти май беше питала дали ще ви е горещо на таван. Сега би ли търсила таван.  Laughing Много е студено тази година лятото. Виктория почти не е обувала сандали. Ходи с дългите дънки и с яке на училище.
Утре й е последния де нан училище. Вчера имаха тържество. Бяха се подготвили дечицата. Като се има в предвид, че последния месец постоянно имаше нещо да правят.
Имам един въпрос. Изпращали ли сте пари до БГ и чрез коя банка. Каква е сумата която се плаща при транзакция. Интересува ме най поносимото което може да се направи.
Лек ден на всички.

Последна редакция: вт, 26 юли 2011, 12:50 от Хексилина

# 40
Хексилина, почти всички немски банки вече извършват транзакции до България - превода е безплатен, защото се води вътрешен за ЕС. Аз лично съм превеждала през Постбанк и Таргобанк през последните месеци.

# 41
И нашата градина има обедна почивка от 12.30 до 13.30,предложиха ми да си я прибирам да си обядва в нас и пак да я нося,но аз съм решила да я оставям,че много ще ми стане ходенето и вземането от градина.Иначе тази година ще бъде предучилищна и се води безплатна градината,но заради обяда ,аз ще плащам около 65 евро на месец-по 2и 20 на ден и останалото за занимаването 1 час около обяда.Иначе градината е от 8.15 до 16.15.А за времето направо заглавието на темата е много подходящо.Само студ и дъждове,постоянно се бъзикам с мойте приятелки,че все едно съм в Англия(макар че никога не съм ходила там,само съм чувала за дъждовете). Simple Smile

# 42
Търся идеи за семейни забавления по време на ваканцията, понеже ще си я прекараме тук, а както се вижда лято няма да има  Rolling Eyes
Та, всяка идея е добре дошла  Hug Освен басейни, фрайцайт паркове и пикници за друго не се сещам, а за тях явно времето няма да става  много много Sad

# 43
аааааааа, харесва ми името на фелдсалатата. отиваш на кръчма и викаш, дайте ми моля една немска ръбеста мотовилка, ама само ако е прясна и ако може без дресинг Mr. Green
инак по нашите места и викат и рапунцел.
бисето както винаги е като енциклопедия, евала ти праим, маце  bouquet пък и потайна. аз тук на доматитУ по балкониен му бая, а ето къде бил капацитетът по насажденията.
днес отивам в шребергартена, сигур ша да получа удар, защото поне 30 вързали домата имаше, сто на сто са се балцарисали. демек, фанала ги балцарата. като селско чадо знам какво значи това bowuu
днес се живее, даже слънце имаше. утре топло уж, ама пак дъжд. гнус и бедзумие.
ще водя с нас и семейството с детенцето, което дойде на лечение. не мога да не се надуя и да не поФаля сама себе си. намерих двустаен, в швабинг. обзаведен, за 7 дена, за по 36 евро н а ден. до нас е, не съм им казала на горките хора какво ги чака, ама днес отивам на пазар Mr. Green леща, пилешко варено и телешко варено вече съм гудила по кутии и е в хладилника Twisted Evil вероломно и прикрито знам какво ядат и какво не ядат. така че, лошо им се пише в следващите седем дена  chef
инак засега са в етап, който е на поносима цена, ама стаята е много малка и двама възрастни с две деца определено са притеснени, а децата няма къде да играят.

# 44
Търся идеи за семейни забавления по време на ваканцията, понеже ще си я прекараме тук, а както се вижда лято няма да има  Rolling Eyes
Та, всяка идея е добре дошла  Hug Освен басейни, фрайцайт паркове и пикници за друго не се сещам, а за тях явно времето няма да става  много много Sad

Музеи  Peace  Много музеи предлагат програма за деца през ваканцията.
Ако Франкфуртското летище не ви е далече, там предлагат обиколка зад кулисите.
Миниголф, въжен парк

Общи условия

Активация на акаунт