Холандска тема - 38

• 30 986
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
 Leprechaun`s mommy  bouquet. Това звучи доста притеснително, но благодаря за изчерпателния отговор. Дано не се налага да ходи по лекари Praynig. Ще проуча застраховките, но те не са никак евтини #Crazy.

# 256
dafinov list цената на здравната застраховка може да ти се стори райски евтина, ако му се наложи да ползва специалист или зъболекар.  Peace Не подценявайте ситуацията. Освен това Европейската здравна карта е само за спешни случаи и не се знае кое от разходите ще ви бъде възстановено. Може веднъж да му е необходимо и да се окаже, че ще платите сметка по-голяма от сумата за здравна застраховка за цяла година. Иначе преглед при личния е 25 евро без изследвания, без нищо.
Разбира се, вие си преценявате как да постъпите.  Peace

# 257
dafinov list,племеника ми е студент втора година в Холандия.
Относно ЕЗК-може да отиде на всякакъв лекар,не означава,че само ако го блъсне кола може да ползва здравни услуги.НО трябва да отиде в голяма болница,където имат опит с международни здравни карти.Няма да плати нищо,ако служителят на регистратурата му обработи правилно документите,а не се направи на ударен.
Приятел на племеника ми за съжаление ползваше здравна помощ и не се е налагало да плаща нищо.
Със зъболекарите,обаче,не е така-заплаща се и е скъпо.
Знам,че се получава разминаване с това,което Leprechaun`s mommy е написала,но това е моя студентски опит.
Също така,ако синът ти не работи в Холандия,а само учи,не е длъжен дасключва здравна застраховка тук.А ако си намери почасова работа,то студентската застраховка е около 25 евро.
Ако синът ти получи писмо от CZV,че трябва да се застрахова,пиши ми на лични да му помогна да си попълни формуляра.
Ако все пак се наложи да плати нещо за здравна услуга,нека да си пази всички фактури,касови бележки. Peace

Има скъпи и не толкова медицински центрове,нека да попита в университета си,ако му се наложи да ползва здравна помощ,къде биха го насочили да итиде.Обикновено те имат определени отношения с точно определени банки,болници и т.н.

ПП.Да се допълня,според холандското законодателство(ZVW),няма право да има здравна застраховка в две европейски страни,т.е.,ако сключи здравна застраховка тук,трябва да му спреш тази в БГ.
Можеш и да не го правиш,но ако системите се синхронизират,може да стане гаф.
За личен лекар-не е длъжен да има,но може да опита да го запише някой в практиката си,което малко ме съмнява,но....не е невъзможно.
Пак казвам,ако има нужда от медицинска помощ е най-добре да отиде в спешния център на голяма болница или където му препоръчат от унито(медицински център).

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 12:46 от kate.t

# 258
Мила,ние сме в face от месец ...след хиляда зора от приятели да се регидтрираме  Joy
Маги, мъжо изтъква причини свързани с работата му  Mr. GreenТази година мина,  да видим занапред как ще е Simple Smile
Ние се стягаме за плуване ...  Супер време, а Емката болничка вече 2 дена Sad

# 259
Благодаря, момичета Hug.

# 260
Меги хайде дано и занапред да ви пускат!  Peace За 4-5 дни чак толкова няма да изпуснат. Wink
Тази година ми се струва по-дълга коледната ваканция. А, и майската е 23 дни  Party От сега почвам да правя планове.

# 261
Меги, ясно за формуляра, но нали не дават да се взима допълнителна вакнция за да се ходи на почивка или не казвате. Ние писахме цяла страница обяснения за 5 дни. Дадоха де.  Laughing
Маги, какви 23 дни  Shocked Нещо съм изпуснала. Отивам да гледам календара и да купувам билети евентуално. Laughing

# 262
Аз до колкото знам по правилник ,могат да се вземат 10 дни на учебна година.Но все пак за да ги дадат изискват големи обяснения.е ние си ги взехме наведнъж  hahaha Joy

# 263
здравейте аз съм от френската тема
ще пътувам до Амстердам края на Октомври заедно с дъщеря ми като подарък за пълнолетието и
Имам туристически въпроси и за да не спамя темата ви коя от вас живее в Амстердам и е съгласна да ми отговори на лични
Мерси предварително  bouquet

# 264
Май нямаме от Амстердам, така че пробвай тук.
Все някой ще знае нещо.  Wink

# 265
Здраси народе!
Холандци сме от 9 август.
Баткото ходи на училище и се справя учудващо добре.
Дребси вчера беше за първи ден на градина. Не се оплаква.
Свикнаха адски бързо, което само показа колко неоснователни бяха всичките ми притеснения за адаптацията на децата.
Дори успяхме да си идем до БГ за 10 дни, че аз имах изпит, а не смея все още да оставя дребните без мама. По този повод сега чакаме глоба, за неоснователното отсъствие на баткото от училище, при все, че ги бях предупредила, че нямам друг начин. Мъж ми започна нова работа, и нямаше как да си вземе отпуска, а няма как да води дребния и да го взима от училище с новото си работно време. Уж разбраха и разрешиха, ама се оказа, че бил вкаран в компа като неоснователно отсъстващ.
Много се вкиснах, щото ако бях се обадила, че е болен щеше да е ок, ама понеже си казах всичко - глоба 75 евро на ден. Да видим де...
Сега ме чакат  2 държавни изпита ноември, та направо топка ми е заседнала на гърлото с това училище. Въртяхме, сукахме, не можем да измислим друг вариант и май пак ще се наложи да се връщаме в комплект.
Имаме час за ИНД за 5 октомври. дано успеем да минем от първия път.
Дребния ходи на футбол, не е много добър, ама се забавлява от сърце.
Научи се да кара колело за 2 часа, от зор да е като другите деца.
Изобщо добре сме.
Ще гледам да се включвам по-често.

# 266
Никси, на колко години е баткото?

# 267
Мопси и аз така  Crazy гледах календара. Ваканция са от 28 април и чак на 21 май са пак на училище. Нали 30.04 е Koninginnedag, после почва майската и завършва с 2 дни Hemelvaartvakantie. И като ги броих с уикендите са 23 дни.  Crazy Пълни 3 седмици! Не може човек да не планира пътуване.  Mr. Green

Меги точно така, и при нас могат да се взимат до 10 дни, но изрично ни се забранява да са в началото на лятната ваканция или на куп.

Никси дано измислите нещо за другите изпити. Къде ще му излезе края да плащате солидни глоби.

# 268

Баткото е почти на 6, фъстъчко е на 3 и половина.

Сега мъдрим някакви варианти майка ми да дойде да отглежда домочадието, ама де да знам до колко е удачно. Щото ще си изгърми отпуската, а аз няма да я видя.
Но ако на някой му хрумва някоя хитра идея, казвайте.

# 269

Но ако на някой му хрумва някоя хитра идея, казвайте.

Voorschoolse opvang,naschoolse opvang,au-pair,baby-sitter.....свекърва,ако не държиш да я видиш.

Общи условия

Активация на акаунт