Отговори
# 360
  • Куциндрел
Контролът... как да се справяме, т.е. НЯМА контрол.
Защото, ако го имаше, нямаше да се пита - как....

# 361
Момичета, няма смисъл да се хващаме за косите заради една лъжица захар. Дето се казва, тя да беше проблемът. По-горе бяха изказани мнения на когото не му харесва храната в детската градина или училище, да не я ползва. От една страна, аз точно така съм разрешила проблема за мен- децата ми не са посещавали ясли и градини, а за училище слагам кутия с храна, която аз съм преценила, че е здравословна според моите критерии. Но, от друга страна, храната в градините и столовете се дотира от бюджета. А от къде идват парите в бюджета? От нашите данъци. Това означава, че чрез данъците ние плащаме тази храна и точно затова имаме право и да сме недоволни, и да се борим за промяна на нещата, които не ни харесват.
За да не е само спам, малко по темата. Редовно намирам в чантата на малкото ми дете пакетчета чипс, хрупанки и всякакви подобни гадости. От тях е хапнато 1-2 хапки и е зарязано. т.е. госпожицата е купила боклука, но поне не го е яла. Тайната? Яка закуска от зеленчуци, сирене и филийка домашен хляб (не ме изяждайте с парцалите! обичам да меся Embarassed) и малката гадина просто няма вместимост да поеме и боклуци.

# 362
Именно. Така контролирам и аз своето дете- на училище се праща с храна, приготвена у дома.
Носи я в кутии. Храната в стола не се харесва почти на никого, поради това масата деца от класа му, се хранят със собствена, донесена от вкъщи.
Първоначално ги беше срам да разтварят бохчите, сега си набавят идеи, кой какво си носи- домати, краставици, царевица, грах и пр.
И да си купи зрънчо, което се случва средно веднъж на десет работни дни, не е драма, защото детето е яло храна, която харесва и намираме у дома за здравословна.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 15:59 от Касита

# 363
Касита, благородно завидях. Дъщеря ми е единственото дете от всички от 1 до 4 клас в нейното училище, носещо кутия с храна от дома. Направо тръпна в ожидание кога ще настъпи моментът на бунта на тема "Защо само аз нося кутия с обяд?!"

# 364
  • Варна

Иначе в моя линк конкретно за млякото се предвиждаше да е без захар. Има достатъчно други неща като макарони, кремчета и т.н., в които отиват тези %-ти.

И тези макарони и кремчета ако ви ги дадат в същия ден с киселото мляко със свещената лъжица захар ще е проблем! Защото в този линк пише среднодневни! А не средноседмични, нито средномесечни....

Предполагам, че в градината имате едно табло. Та на него пише кой ден, какво се яде...можете да сравнявате дали има макарони за закуска и мляко за десерт.....

# 365
За пореден път децата си набавят захар от плодовете, от хляба, от макароните, картофите, варените моркови в супата и манджата, от ориза, зърнените и т.н. Освен ако някое дете не гладува в училище и няма диабет, няма как да изпадне в хипогликемия от това, че е изяло млякото без захар или с 1 лъжичка.

Абсолютно съм за храна от вкъщи.За съжаление при нас не е позволена.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 23:21 от Пролетен дъждец

# 366
  • Варна
Аз имам чувството, че не четете наредбите и линковете, които публикувате или виждате това, което искате... В тях си пише за каква захар става въпрос и че се няма предвид тази от моркова, ами баш си бяла захар...

П.П. И тези купи в ДГ или училище? Защото аз лично разбрах, че ти говориш за училище, пък от къде се цитира захарта в ДГ не ми стана ясно newsm78

# 367
И тези макарони и кремчета ако ви ги дадат в същия ден с киселото мляко със свещената лъжица захар ще е проблем! Защото в този линк пише среднодневни! А не средноседмични, нито средномесечни....

Проблем ми е да възпитават лоша хранителна култура в децата. А подслаждането на кисело мляко е такова.
Не ми е проблем да им дадат днес и двойно количество, но да е където трябва.

Аз имам чувството, че не четете наредбите и линковете, които публикувате или виждате това, което искате... В тях си пише за каква захар става въпрос и че се няма предвид тази от моркова, ами баш си бяла захар...

Така де, но явно е в другите ястия, защото за киселото и прясното мляко изрично пишеше без. Поне в тази статия, която аз пуснах.

# 368
А ти четеш ли? В наредбата за училищата пише 5%. Не ми отговори как ще разбереш колко слагат децата.
Написаното във втория ми абзац няма нищо общо с наредбите, а с погрешните  схващания, че ако детето не ядяло захар, щяло да изпадне в хипогликемия.

# 369
Като казвате "домашна храна", това означава ли, че детето не яде топла храна през деня?
Аз слагам по някой сандвич за всеки случай,но бих предпочела топла супа, отколкото студен ориз, например, пък бил той и домашно приготвен.

Моето дете беше доста злоядо, но съдейки по написаните менюта в две ДГ, които е посещавал и по лични впечатления от закуските в ДГ не мога да се оплача.Това, че точно той не ядеше и не харесваше храната, не означава,че е била лоша.За първи път чувам за чипсове и бисквити в ДГ, при нас само на рождени дни евентуално е имало сухи пасти и сокове, защото не се разрешаваше внасяне на торти със сертификат.

Аз не одобрявах даването на плодове за десерт, защото плодовете не са десерт, а би трябвало да са самост. хранене.Освен това, не виждах причина всеки ден да се дава месо.Но това в случая са лични предпочитания, а не констатирани нарушения.Никакви своеволия с "черпене" по всяко време не е имало.Друг е въпросът, че децата от вратата биваха посрещани от родители с пакетчета , защото "примрели от глад", може и гладни да са били.

В двете училища , които посещаваше детето ми пак имаше хубави закуски, гледала съм- 2-3дни срок, т.е. без консерванти.

Личните ми впечатления от две ДГ и две училища- точно в тези места храненето е в пъти по-здравословно отколкото домашното хранене на поне 80% процента от съучениците на сина ми, особено от старото училище, нали ги гледах след у-ще какво ядат.

# 370
Аз не одобрявах даването на плодове за десерт, защото плодовете не са десерт, а би трябвало да са самост. хранене...

Плодовите киселини ми дразнят стомаха, нямам здравословни проблеми, но ми става зле от плод на гладно. Чела съм всички теории и не мога да си обясня кое му е полезното.

# 371
  • Варна

Така де, но явно е в другите ястия, защото за киселото и прясното мляко изрично пишеше без. Поне в тази статия, която аз пуснах.
НСЧ смисълът в тази статия, която ти пусна и точно момента със захарта в млякото е че трябва да се консумира мляко всеки ден, а не че не трябва да има захар  Wink Написано е без захар, защото иначе смисълът ще е, че трябва всеки ден в млякото да има захар... Нали се сещаш, че няма как да дадат за десерт в този случай мляко (ако ограничението е изцяло за захар вътре в мляко), защото само десерт от кисело мляко не съществува... Това е все едно да дадат туршия за десерт... Все пак поне трябва да е ясен смисъла на десерта...

Пролетен дъждец тези 5% са за захарта вътре, която се слага от готвачката, както казвате...

И имам една питанка към вас - Пролетен дъждец и НСЧ, колко кисело мляко консумират децата ви в натурално състояние без подсладител (съвсем пък не говоря за таратор) и колко често? Много ми е интересно Simple Smile Защото от скромните ми наблюдения поне 50% от децата изобщо не ядат кисело мляко, съвсем пък не ако няма нищо в него... Wink

desive78 горният въпрос е и за теб Simple Smile Много ми е интересно, ти понеже много се интересуваш от това което яде детето ти Grinning, та колко кисело мляко яде - без подсладител и не в таратор? И яде ли изобщо? Grinning

# 372
Може ли аз да отговоря за киселото мляко Flutter... Моят син изяжда между 1 и 2 кофички дневно, неподсладено, под формата на айрян или го яде с лъжица.

# 373
НСЧ смисълът в тази статия, която ти пусна и точно момента със захарта в млякото е че трябва да се консумира мляко всеки ден, а не че не трябва да има захар  Wink...

Нищо не разбрах от това, което написа. Черно на бяло е дадено, че млякото - киселото и прясното да е без захар. Поне такива са били препоръките, но явно никой не слуша специалистите.

Дъщеря ми яде домашно мляко и не съм й засичала точно колко, защото правим разфасофка 1 литър и ядем всички. Но може би нейното ядене се равнява на 1-2 кофички купешко за седмицата. Като по-малка ядеше по 1 през ден + почти литър прясно. Иначе пие и по чаша прясно, пак домашно, когато не яде кисело. Понякога и двете. Слагам и в грис, кус кус, макарони, шейкове с плодове, крем супи. Яде и домашно сирене, но не засичам количеството.

Специално киселото го яде абсолютно натурално или на айран без сол, в прясното слага понякога какао, банан или др. плод.

# 374
  • Варна
Какво не е ясно по написаното? Те казват - всеки ден трябва да се яде мляко без захар, като това е написано, за да стане ясно, че млякото трябва да се яде всеки ден. Ако бяха написали всеки ден трябва да се яде мляко, може и със захар, това щеше да означава, че може всеки ден да им се дава мляко със захар. А ако нищо не бяха написали щеше да означава, че може всичко по преценка на готвачката hahaha

По повод млякото - браво на детето на Sourcherry Grinning На НЧС е доста далеч от тези 350 на ден. Една кофичка е от 450-500. Моето пък яде колкото на  Sourcherry, ама вътре трябва да има или краставица, или захар, мед или бисквити Laughing Иначе просто трябва да се сбогувам с млякото  Mr. Green Та аз предпочитам по-малкото зло както се казва Mr. Green Все пак за мен е по-добре да яде поне една кофичка, отколкото нито една заради едната лъжица захар, мед или тн Grinning И още нещо - ако се ограничи тази лъжица захар веднъж в седмицата във въпросния десерт в ДГ означава, че моето изобщо няма да яде въпросното мляко Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт