Отговори
# 210
  • София
Уф и този подход нещо не ми е много ОК. Това си е откровена лъжа в крайна сметка. Зрънчото няма нищо общо с косата. Още помня, че като малка исках да имам дълга коса, но пространно ми обясняваха, че косата щяла да ми вземе растежа и нямало да порасна на височина. Просто имам страшно гъста и твърда коса и не им се е занимавало.И тогава знаех, че е лъжа, но нямах особено право на избор.

# 211
  • Ямбол
Може би е много крайно, но аз казах на дъщеря ми, че ако яде Зайо Байо ще й опада косата (тя в момента е във фазата на Рапунцел и косата й е изключително важна). За сметка на това, ако иска да има дълга и гъста коса трябва да яде плодове, зеленчуци, сирене и мляко. Горда съм, че имам успех със зрънчото и тя обяснява и на останалите деца тези рецепти, но уви, с шоколада не мога да се справя, въпреки че я заплаших, че ще има черни зъби, които ще я болят  Embarassed
Приемам всякакви предложения за справяне със ситуацията Simple Smile
В един момент ще спре да ти вярва и ще стане по-лошо.
Аз не лъжа децата си и не преувеличавам заплахите.

# 212
С лъжи не става. В един момент ще разбере и авторитетът ще отиде на кино.

# 213
  • Sofia
Не съм твърдяла никога, че Зайо Байо-то е полезно. Казах само, че не е вредно, което е различно. Царевица има само в един от видовете, който ние не ядем. Другите са от пшеница. Оцветители няма. Поне така пише. Вярно че в Бг етикетите не са много достоверни, но тъй като не съм химик и нямам собствена лаборатория съм принудена да вярвам на етикета. Принципно в Бг и плодовете и зеленчуците не знаеш в каква мръсотия са гледани и с какви химикали са мазани, за да издържат по-дълго. Нормалните ябълки от баба дали издържат по 2 мес без да мръднат, а? В никакъв случай не защитавам Зайо Байо, ясно че ако може да се избегне е най-добре. Просто имах предвид, че ако трябва да избирам между пържен чипс, вафли и кроасани с транс-мазнини и още куп гадости и Зайо Байо, той ми се вижда най-малко вреден. Иначе естествено винаги когато имам възможност нося на площадката плодове, ядки, сандвич или нещо друго домашно, но не винаги може.

# 214
Може би е много крайно, но аз казах на дъщеря ми, че ако яде Зайо Байо ще й опада косата (тя в момента е във фазата на Рапунцел и косата й е изключително важна). За сметка на това, ако иска да има дълга и гъста коса трябва да яде плодове, зеленчуци, сирене и мляко. Горда съм, че имам успех със зрънчото и тя обяснява и на останалите деца тези рецепти, но уви, с шоколада не мога да се справя, въпреки че я заплаших, че ще има черни зъби, които ще я болят  Embarassed
Приемам всякакви предложения за справяне със ситуацията Simple Smile
  Shocked Никога не лъжа децата си!

Сега си спечелила (друг е въпроса какво изобщо си спечелила), но в дългосрочен план, най-вероятно ще загубиш, защото ще спре да ти вярва. Майка ми така ме беше излъгала в детството ми, никога няма да забравя колко срам брах, когато приятелите ми я опровергаха и ми се смяха.

А и не разбирам, с какво е вреден Зрънчото (има такъв без нищо вредно в него) или шоколада, който е полезен?!

# 215
  • Berlin
Аз се опитвам да не давам разни зрънчовци, сладки, соленки, но вече ми е по-трудно да отказвам. По принцип вкъщи не купуваме такива неща, също и натурален сок (пил е само 2-3 пъти по рождени дни), газирани напитки (не е опитвал). Ако поиска много, избирам нещо и купувам, колкото да опита.
Аз съм против даването на подобни неща и защото му развалят храненето след това.
Спомням си преди време, събрали сме се 5-6 деца с майките на площадката, те играят, ние говорим. Една майка изведнъж отива до магазина и се връща с 3 пакета зрънчо и казва "аз за тях ги взех, да има" и започва да отваря и да раздава. Много се възмутих, защото ако нямаше зрънчо, никой нямаше да се сети да яде, но като видяха пакета и всички се събраха около нея като пиленца. А моят само стои отстрани и ме гледа умолително, защото знае, че не разрешавам да взима храна от други хора, каквато и да е тя.

# 216
С много говорене, но в никакъв случай заплахи действам и аз.
При голямото дете по-лесно се получават нещата. Тя е на 7г. Виждам, че има резултат, защото в училище не си купува вредни храни, докато другите хрупат, каквото им попадне. В началото на учебната година беше залитнала малко, но установи, че като си похарчи паричките за боклуци, после гладува. Един ден и казах, че и позволявам да опита всички лакомства от лафката, но след това да спре, понеже не са полезни за здравето. Познайте-нищо повече не си купи от там  Simple Smile За мой късмет тя сладки неща не обича, но от около година са и интересни газираните напитки. Позволявам веднъж седмично и обяснявам, че от тях се дебелее и се подува стомахчето. Факт!

Не използвам лъжи. Веднъж детето на моя приятелка, тогава на 5г., се изцепи, че храната в детската градина била вредна, защото я правели от полуфабрикати  Shocked Когато го попитах знае ли какво означава тази дума, той замълча, майка му-също  ooooh! Тя е от тези майки, които почти фанатично се отнасят към "боклуците", но гледам, че децата като пооотраснаха, са склонни тайничко да ги опитват  Crazy

С малката ми дъщеря е по-трудно. Тя е почти на 3г. и много обича сладички неща. Казвам и, че така се развалят зъбките, но тя изяжда няколко бонбона и сама вижда, че зъбките не я болят. Понеже не разбира отложените във времето последици  Thinking За целта, има едни малки пакетчета бонбони по 20-тина грама. Тях купувам  Peace

Между другото, четейки темата, се замислих, че вчера бяхме в парка от 13ч. до към 18ч. и не видях много мами да носят хрупки  Grinning

# 217
Най-сладък е забраненият плод. Заплахите нямат дълготраен ефект. Аз съвсем честно съм обяснила на дъщеря ми кое как вреди. Тя вече може да чете и сама чете съдържанието на етикета. Като види нещо, което знае, че вреди (или което не й звучи познато) се отказва от него. Осъзнала е от опит, че фрешът е по-вкусен от сока в кутийка, че домашният кекс е по-вкусен от "Барни"-то и т.н. Обаче от време на време като ми поиска, й купувам и някой "junk".

Знам, че в класа й има деца, на които 7-8 години им е забранявано да ядат "боклуци" и тепърва ги откриват в пакетчето на другарчето. Тогава става неудържимо положението. Правят се разменки - ето ти моята ябълка, дай ми твоя чипс и т.н. Съмнявам се, че повечето от родителите, вманиачени в здравословното хранене, са наясно какво яде детето им в у-ще (а то да не е лудо да си каже, та да му трият после сол на главата).  Mr. Green

# 218
Спокойно мога да говоря тук за себе си, защото наскоро станах пълнолетна, но все пак имам досег с по-малки от мене  Whistling
Като фъстъче, ядях много плодове. После, не че не съм яла, но не бяха особено количество. (но не прекалявах с боклуците)  Сега като гледам дИцата (тука вметвам главно тийновете, с които имам досег) има два полюса :
 - едните ядат боклуците и като цяло не им "дреме" какво слагат в устата си
 - другите пък се пазят филийка да хапнат - карат на ябълки, ядки и явно фотосинтеза  Crazy
(тук да отбележа, че си има изключения, разбира се)
За мъниците ми е мъчно, просто са заобиколени с толкова много изкушения, на които и аз се поддавам  Laughing Признавам си, от малка си обичам шоколад, от майка ми имам тази любов. И още си го ям (макар и не всеки ден, ама на - говоря за него и лигите ми текат   Wink )  Желираните бонбонки също си ги харесвам, но пък затова зрънчовците са голяяма рядкост при мен. (и тогава и сега) Никога не съм била плашена с разни чудесии  Mr. Green Просто не се правеше на проблем толкова боклуците, купуваха се много рядко и рядко се говореше за тях. И не мисля, че това с лъжите действа, но е важно да се каже на децата, че това не е полезно.  Купете му на детето, да му мине мерака, пък после може да си вземете едно, пък две и три и ха - боклука свършил, а детето не е яло, или поне не чак толкова  Mr. Green (това тука имам предвид за един път седмично). И не го водете с вас, аз самата се сещам как карах баба ми или майка ми да ми купува боклуците, когато сме заедно на пазар (е добре ми отвличаха вниманието и забравях  Whistling )  Макар че, деца - различни, трябват различни подходи  Thinking

# 219

Най-сладък е забраненият плод. Заплахите нямат дълготраен ефект. Аз съвсем честно съм обяснила на дъщеря ми кое как вреди. Тя вече може да чете и сама чете съдържанието на етикета. Като види нещо, което знае, че вреди (или което не й звучи познато) се отказва от него. Осъзнала е от опит, че фрешът е по-вкусен от сока в кутийка, че домашният кекс е по-вкусен от "Барни"-то и т.н. Обаче от време на време като ми поиска, й купувам и някой "junk".

Знам, че в класа й има деца, на които 7-8 години им е забранявано да ядат "боклуци" и тепърва ги откриват в пакетчето на другарчето. Тогава става неудържимо положението. Правят се разменки - ето ти моята ябълка, дай ми твоя чипс и т.н. Съмнявам се, че повечето от родителите, вманиачени в здравословното хранене, са наясно какво яде детето им в у-ще (а то да не е лудо да си каже, та да му трият после сол на главата).  Mr. Green

Чудесен пост, нямам какво да добавя..  bouquet Hug
Колкото повече крайни ограничения сега, толкова по-големи злоупотреби с боклучава храна в тинейджърска и зряла възраст. Може да им докарате и някое хранително разстройство, не дай си боже.

# 220
  • Варна
Не съм твърдяла никога, че Зайо Байо-то е полезно. Казах само, че не е вредно, което е различно.
А аз не съм твърдяла, че някой е казал, че е полезно. Казах само, че освен че не е полезно е И вредно Wink

Относно лъжите съм твърдо против. А и честно казано даже не мога да се опитам, помни като слон и си наглася нещата, така че лъгане няма... Но да си призная съм го лъгала веднъж като много малък Crazy Беше почти на 2г и не можеше да се откаже от биберона в нас (а в яслата заспиваше без него Peace ). Разбира се разговори по темата не липсваха, ама така и не свършиха работа... Един ден повръща и аз му казах, че е от него Mr. Green От тогава не го е докоснал Laughing Не знам от къде ми хрумна това безумие, но пък ми свърши работа Mr. Green

# 221
Не знам за децата, но на мен прекаляването с плодове и зеленчуци (повече от 2-3 плода и 250мл сок дневно) винаги ми е докарвало слаби, но неприятни киселини и усещане, че в стомаха ми ферментира една кайсиево-ябълкова.
Според мен номерът е в баланса - готвено (и пържено в т.ч.), зелении, тестено. Ако действително се храните здравословно, половинка кола и хамбургер 1-2 пъти в седмицата няма да ви гътнат, нито ще ви се лепнат. Само като си помисля що майки хранят децата си със салата с единствено съображение да няма никой вкъщи шкембе, ми става лошо.
Отделно, аз, ако ще правя хранителен режим, първата ми работа е да отида при дипломирани лекари да ми изследват ензимите, колко ок ми функционират храносмилателната, кръвоносната и двигателната система, а после при нужда - при диетолог. После кинезитерапевт да ми състави програма за движение, после при фитнес инструктор да ми посочи уредите, които да ползвам.
Не искам да обидя никой, но имам в семейството една шашавелка, която ей така, много чете статии на тема диета и се информира, затова от години мори семейството си от глад, кара на семена, мед и чай общо взето, с мъжа й са станали кожа и кости, но детето им има шкембе (чудно защо ли Simple Smile ). Храненето не е игра, здравето също, затова е хубаво човек да се информира от дипломирани специалисти, а не хора с 1-2 курса или от дилетантски статии в нета.

# 222
  • Велико Търново
Мен ме плашат всякакви крайности - и в залитането към само здравословно и био хранене, и в обратната насока Confused Дъщеря ми е на почти 8 год., до 3 - годишна възраст обожаваше плодове и зеленчуци, след това рязко ги отказа и до ден днешен яде само, когато е лишена от избор Wink макар вкъщи да се ядат ежедневно плодове, зеленчуци, сурови ядки....искам да кажа, че не всичко зависи само и единствено от родителите и примера, който дават - до дете и възприятия си е също. Колкото и да обяснявам вредността на боклуците и липсата им в домашните шкафове, тя в училище опитва, някой я почерпи...харесва й на вкус и проявява желание отново да опита. Не преобладават в менюто й, знае отлично кои храни са полезни, но това не означава, че са й вкусни - надявам се с времето вкусовете й да се променят...аз бях отгледана от баба ми - почти изцяло на филии с лютеница, манджи и прочее, рядко се ядяха плодове, но сега ги обичам, както и внимавам какво слагам в устата си, без да имам проблеми с теглото или други здравословни.

# 223
В предното си мнение забравих да напиша нещо. Напоследък набира популярност една теория, че организмът си знае от какво има нужда и си го иска, за да функционира правилно, а друго отказва. Децата надали отказват плодове, защото не са им вкусни, особено ако има кой да им обели и нареже. Аз много обичам плодове, но просто не ми се ядат. Трябва ли да се насилвам да ги ям при това положение? Същото е с шоколада, сладкото като цяло, солта, мазното, сухото. Най-елементарният пример, за който се сещам - когато ви се вие свят и се чувствате отмалели, с едно обикновено захарче ви "светва".

# 224
  • Berlin
Не мисля, че темата е за деца на салата и месо. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт