Изхвърляте ли храна?И ако не-как го постигате?

• 50 700
  • 1 048
  •   1
Отговори
# 30
Нищо не дояждам, но и (почти) нищо не хвърлям.
Просто готвя/купувам малко храна.
Никога не правя цяла тава баница, защото у дома всички сме 'угоени въшки' както казва една приятелка и никой не яде престояла баница. Правя малка тавичка с 4 парчета (150 гр кори=1/3  пакет) и толкова.
Сега, случва се да хартиса нещо, някое друго доматче в купата  от салата, ама толкова да е...
Плодовете си държа в хладилник, та се развалят много бавно.

# 31
Мноого болна тема, мога да пиша с часове.
Хвърлям, по много.
Не съм ящна, но сък лакома- да има повече сготвено, та да има, и бухам в тенджерата.
Оня ден освен нас двамата, свеки и мъж й бяха на гости. Ще готвя талиятели. Преценила съм, че за една порция отиват две топки, ама вместо  осем сложих десет. Хапнахме, то все сме едни ящни всички Mr. Green, и сега в хладилника ми имам още за три порции, ама ще ги хвърля, не ни се яде такова.
Вечер правя салата за двама ни- два домата и половинка краставица. Ами 1/3 отива в кофата.
Хвърлям и от фризера. Майка дава ли дава меса, ама ние не обичаме агнешко, или замразени тиквички и пак хвърлям. Или разни изостанали кесии с меса, които не ми изглеждат добре след дългия им престой.
Само хляб не хвърлям- ММ много сандвичи яде.

# 32
Хвърлям да.
Но ако някой пита мъжа ми, аз изобщо не готвя и все нищо няма за ядене.
Последно снощи ме хвана голям яд и трещях и фучах.
Преди 2дни сготвих ядене, защото той реши, че не му се яде пилешко бутче, а го иска на манджа. Е, обезкостих бутчетата и направих ядене (картоф, морков, и т.н.). Във въпросният ден обаче, изведнъж реши, че няма да яде това. Вчера на обяд, също не му се ядяло. Накрая вечерта седна да яде и започна да се мръщи, че имало не знам си какво вътре, разрови чинията и до там.
Сега 2порции ядене ще отидат за кучето в работата му.

# 33
  • Куциндрел
Едно време хранихме кварталните котки с остатъците от яденето. Така и хляба, и яденето се оползотворяваха на 100%.
Сега не е така, просто на мястото където живея, няма условия за хранене на квартални котки, а и те не се свъратат много около нас.
Понякога купуваме/готвим по малко и пак се хвърля, друг път големите количества се изяждат целите.
Не страдам от това, че изхвърлям храна, другия вариант е да си отлеждам прасе на балкона.

# 34
Хвърлям..и то безумни количества храна.Ежеседмично.
Дори и до кучето не достигат, защото често пътувам изненадващо и като се върна всичко в хладилника се е развалило.. ooooh!

# 35
  • София
Не, не хвърлям. Много рядко, ако е останало крайче от филия хляб я хвърлям на врабчетата. Но готвя така, че да се изяжда. Така и пазарувам.

# 36
  • София
Почти нищо не изхвърлям. Нашият хладилник винаги е полупразен, има само най-нужните неща- мляко, яйца, сирене, кашкавал, масло и някой и друг прът луканка (която само мъж ми яде). В камерата малко месо и зеленчуци (тиква, зелен фасул, чушки). Когато готвя, ползвам средна големина тенджери и тави, хем да ни стигне за 2 яденета, хем да не ни омръзне. Избягвам традиционното хранене с първо, второ и десерт. Ако направя супа, слагам на масата и малко сирене, кашкавал, варени яйца... Ако направя манджа, се яде само тя. Накрая плодове и готово. Хляб купуваме малък и въпреки това остава, но него, заедно с разни кокалчета и други остатъци събираме и носим на село за животните. Ако ходим по-рядко- прибирам ги в камерата да си чакат реда Laughing и така не се развалят.
Не пазарувам разни тестени неща, полуфабрикати, чипсове и всякакви пакетирани, не обичам да ми се подмятат. Имаме само кутия течен шоколад и пакетче бисквити. Палачинки правя, но често и по малко, 3-4-5 бройки, колкото да се изядат наведнъж.
За остатъци от пилешко месо и хляб знам как може да се дооползотворят. Месото се нарязва на дребно и се прави на каша с брашно, черен пипер и чесън. Хлябът се нарязва на филии, подреждат се на дъното на тавичка, заливат се обилно с доматен сок, нарязват се отгоре разни неща по желание и се пече във фурната, точно както пица.

# 37

Никога не правя цяла тава баница, защото у дома всички сме 'угоени въшки' както казва една приятелка и никой не яде престояла баница. Правя малка тавичка с 4 парчета (150 гр кори=1/3  пакет) и толкова.

И стига ли ви само по едно парче на човек? Според мен е много малко това  Thinking

# 38
Да не зачекваме темата за порциите пак, че днес ме боли главата и без това, не съм склонна да чета ласкави определения за себе си и дълбоки психоанализи.
Ние сме трима, четирите парчета баница ( 150 гр кори, 200 гр сирене, 2 яйца+масло ) се събират в една малка елипсовидна керамична тавичка. Дългата й ос е точно една моя педя. Като го гарнираш това със салата и голяма чаша айрян ни е ок ( по една чаша на човек, не че си делим една). Обикновено 4тото парче или остава, или някой много гладен го изяжда.
Като цяло идеята ми е да сложа на масата порция според общоприетото, а пък ако някой хартиса гладен може да си дояжда с шунка, кашкавал, кисело мляко, плод, зеленчук или хляб. Това винаги го имаме. Иначе обикновено се отпускаш и докато се усетиш си минал в грухтящ режим.

# 39
Не знам дали на семейството на Рокси им стига, но аз от години вече се научих да готвя в по-малки количества, защото явно сме прасета и каквото има се изяжда.
Сега готвя по една супа - колкото да си сипем, и правя салата. Ако им се яде още си пекат пържоли, (ако съм им купила).
Рокси, допълнила си ме - и при нас винаги има нещо за гладните, но обикновено ни стига поднесеното. напоследък младежа яде като за трима, но пубертета не прощава на никого.

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 19:02 от Gugy

# 40
Не знам дали на семейството на Рокси им стига, но аз от години вече се научих да готвя в по-малки количества, защото авно сме прасета и кяквото има се изяжда.
Сега готвя по една супа - колкото да си сипем, и правя салата. Ако им се аде още си пекат пържоли, (ако съм им купила).

И ние сме така. Когато съм вкъщи, направя ли баница голяма тава, все има останал някой гладен, а оставя ли мъжа ми и сам би се справил с тавата. Но той яде доста, сега през почивката ми, когато бяхме заедно, пред мен изяде 10 царевици  Crazy

# 41
Не мога да се примиря с количеството храна, което изхвърлям.Не е  толкова заради вложените средства и труд, но някак ми е много неприятно.

Особено хляб да изхвърлям- полудявам, някак ми се вижда пропилян човешки труд.Месо да изхвърлям също ме побърква...

Като гледам къщите на аватара, и отношението към хвърлянето на храна, горещо препоръчвам да си вземете едро (15-20кг) куче.  Peace 
Ще се получи три в едно: пазач, дояждач, а дресировката ще е лесна (кучето яде последно, за да слуша всички). Mr. Green

# 42
  • Майничка
Преди хвърляхме или се давехме да дояждаме. С времето се организирахме някак и вече много рядко се хвърля, най-често някакви бурканчета със сладка, подарени от познати или съседи, които са се захаросали до етап неразпознаваемост. Хванахме му цаката в какви количества да готвим, така че да не остане (съответно се запасихме с посуда с по-малък обем) или пък кое ще се котира и на следващия ден (баница, зелен фасул, леща, гъста супа, пълнени чушки и т.н.).
Каквото остане за друг път, слагаме в различни по обем буркани или кутии, така че да не отварям без нужда съда. Никога не готвим в големи количества неща, които "трябва да се ядат", ако го харесва само един - готви се за него, ако се изкуши някой да опита и му хареса - дава заявка за следващо готвене. Mr. Green
От нетрайните продукти се купува по малко, в по-големи количества - само ако се предвижда събиране с повече хора. Месо и зеленчуци, които се замразяват, се правят на различни порции и се описват с етикет, така че за едно ядене няма да извадя 800гр месо, а 400, примерно.
Сухият хляб суша във фурна и меля на галета или поръсвам със зехтин и мерудии за крутони. Стандартната бройка на масата ни е 6 души, така че 1 пакет от 500гр паста ни идва точно, но ако остане по някаква причина, на другия ден запичам във фурна с бекон и/или сирена, изяжда се. Същото и с варени картофи.
Като готвя ризото или паеля, съм хванала мярка с една чаша, че пълна идва точно за двама възрастни, така че за 6 души (5+1 малко дете) слагам 2 чаши и малко над половинка. За салатата - режа пак за същите хора 4 домата и една голяма краставица, като винаги имам измити допълнително, ако има гладни - режат си.
Поне веднъж, често и два пъти в седмицата правим ядене тип "обери хладилник" - гювечета, питки с пълнеж от колбас, маслини, парченца сирене и кашкавал, пица.
Не сипваме големи порции (защото някак не приемам недоядена манджа да се връща в общия съд), ако ядем хляб, предвиждаме по половин филия на човек, който иска - реже си още.

Виж, палачинки... ммм Crazy, колкото има, все ще се изядат, но рядко има навити да правят.

# 43
Не изхвърляме храна, аз омитам всичко изостанало  bowuu

# 44
  • София
   Винаги остават такива дребни нещица, добре,че имаме куче, а и котки около блока. А остатъците от плодове и зеленчуци яде заека.

Не изхвърляме храна, аз омитам всичко изостанало  bowuu
 Имах една леля, дъщеря и много злояда и тя все се чудеше какво да и прави, та дано да хапне. И след време викаше :От пусти икономии станах 120 кила, това да не се хвърли, онова да не се хвърли, и като не го яде дъщерята, нали пари съм давала, изям го аз и ето резултата  Joy!

Общи условия

Активация на акаунт