Мъничко остана вече, през АВГУСТ да си имаме човече

• 42 169
  • 632
  •   1
Отговори
# 240
Ketka B. - utre si ti, a v petai i az..... HAIDE USPEH I BADI MNOGO SPOKOINA...... OPERACIATA HICH  NE E STRASHNA.... VAJNO E BEBCHOVCITE DA SA NI JIVI I ZDRAVI..... newsm10

Pishi posle kak e minalo...

# 241
 lunna pateka и ти имаш моите палци за петък.мен не ме е страх от операцията,просто ми се искаше да родя нормално,а и цялата бременност нямаше признаци за секцио и сега точно накрая е малко трудно да се пренастроиш.в крайна сметка нищо още не се знае окончателно,така че все още има надежда за мен  Peace а и както каза ти важното е крайният резултат и бебчетата ни да а живи и здрави  Hug

# 242
Честито на най-новите ни обебели се мамчета,да са ви живи и здрави дечковците,а вие бързо да влизате във форма че то май най-трудното предстои Wink newsm51 smile3525 newsm51
Лунна пътека какво стана с тебе,гледам че си още тук,успех в петък,пожелавам ти всичко да е наред Heart Eyes
Тук има много хубави адаптирани млека,даже ми казаха една марка,но аз я забравих,а приятелката ми сега е в БГ иначе щях да я попитам,тя си изгледа и двете бебета с нея.А за кърмата може и да имаш,тя идва след раждането,сега е още рано,аз и коластра нямах до преди няколко дни,а сега ме болят гърдите доста,както пред цикъл.Магията става при самото раждане Mr. GreenТака че ти пожелавам мноооого кърма Blush
Кетка,не се тревожи всеки един момент може да бъдеш изненадана,стискам палци и за теб,всичко да се нареди според желанията ти.
Моята доки,казва че може би ще пренося,ако това стане ще чакаме до 42 седмица,на мен лично не ми се вярва,днес съм при нея да я видим сега пък какво ще ми каже Thinking

# 243
Milenita blue, s tebe gledam sme na edin termin - 13.08. No tozi termin mi e ot BG smetnat po menstruaciata, a tuk v Belgia mi go smeniha na 7.08. ... Rolling Eyes
Ti kak si s kontrakciite i imash li predvestnici za blizko rajdane? Ti normalno li shte rajdash, a ako ne tragne do 13.08. kakvo shte pravite s tvoia lekar?
Na men samo vednaj mi zapisaha tonovete na 8.08. i me pregleda za razkritie, no nishto - mnogo izdaljena shiika, a si imam vremenni bolki i stiagane na korema... Daje vecherta sled tozi pregled mnogo silno me bolia nisko korema ot dvete strani, no posle mina.... Taka che za sega si chakam sekcioto na 12.08.
Oh, goliam zor sa tezi posledni dni i edno netarpenie me e obhvanalo... Thinking

lunna pateka

Моят термин даже е 12.08. но един ден повече или по-малко е все едно. Е как така ти смениха термина на 7 август? В Белгия по какъв начин го изчисляват или нещо от ултразвука, или пък ти е по-кратък месечния цикъл?
Но ето сега спирам с въпросите и ще докладвам от днешния преглед:
никаква проямана в шийката, това е проблемът. Иначе тоновете са ок. Както казах аз контракции си имам, но нерегулярни, появяват се следобед или през нощта, не са болезнени....
Докторът предложи поставяне на Препидил гел, което са простагландини, които трябва да предизвикат омекване на шийката на матката. Сега се ровя и чета, на листовката не пише нещо обезпокоително, но в някакъв американски сайт, цитиран пак в bg-mamma пише че дори и локално прилаганите простагландини увеличават риска от руптура на матката след предишно секцио. Ще прочета още малко. Аз принципно се съгласих да ми го сложат утре, според доктора той има само локален ефект върху шийката и не предизвиква системен отговор, демек раждане....Сега ще прочета още малко и ще реша до утре какво да правя, дали да отида да ми го сложат, дали да чакам до петък или пък да се откажа и да решаваме в понеделник без този гел, така или иначе докторът предлага да се решава в понеделник другата седмица или в сряда....Лошото е че той казва, че след като мине терминът трябвало да ходя на запис през 2 дни....което вече си е изнервящо само по себе си....!
Но сега в момента  съм яхнала едно "дзен-спокойствие", въпреки чакането и най-вече неизвестността, въпреки един катаджия, който искаше да ни глоби, затова че мъжът ми беше спрял за малко на орлов мост преди спирката за да ме изчака ....!  Twisted Evil
решила съм да обърна нещата в своя полза:  smile3503 днес казах на мъжо да се поглезим малко, с някое кафенце и питиенце в хубаво заведенийце... в крайна сметка каквото има да става ще става, рано или късно!!!
 И така!
до скоро!!!

# 244
Термин 10.08 (днес) - край на обратното броене а още сме си 2 в 1. Явно човека ще си е с характер и това е то... а аз нямам нито нервите, нито търпението да чакам вече. С 3 см разкритие, с паднала тапа от 2 седмици, износила до термин, а болки или сигнали за започващо раждане ЙОК. И стълби катеря и с ананас пробвах, и чай от босилек пия от снощи и нищо все още .... МРЪН МРЪН МРЪН ПЪК !!!

# 245
  • Германия
И аз имам въпроси към ЛЛЛ, че дойде педиатър ката и ми разказа играта - трябвало да се храни само 7 пъти по 60мл ( Shocked ) и да се спре нощното хранене. Да си меря кърмата чрез изцеждане и тн. Бая ме посдуха... Та ето въпросите

Shocked Правилно ли разбирам, че на 10-дневно бебе кърмаче му бива предписана диета? Сиреч, коремчето му на 10 дни е колкото средно голямо кокошо яйце или малка топка и побира между 45-60 мл. Сама можеш да прецениш, лесноусвояемата кърма за колко време се преработва и...дали е приемливо за теб, да оставиш рожбата си да чака да стане еди колко си часа. В майчината утроба бебенцето е получавало постоянно всичко необходимо чрез пъпната връв, било е на топло и защитено място. Сега е навън и разчита само на мама да отклине на нуждите му, да го прегърне, успокои и да се засити на майчината гръд. То нито познава часовника, нито календара. Това, което му е познато е майчиният глас, топлина и миризма.

1. При нас цица и от двете гърди по 20мин, разбира се със заспиване, като го сложа в легълцето се буди и будува кротък около 30 мин (значи ли това, че е гладен или напротив), след което е разплаква и най-бързия начин за успокоение е пак гърда. Правилно ли е така?

Възможно е да е гладен, но също така е вероятно просто да има нужда от близостта ти или нужда да посуче не толкова от глад, колкото за успокоение или за да си укроти сукателния рефлекс. Сукателният рефлекс е и начин за преработване на възприетите емоции от околния свят. Би могла да предложиш гърда, ако не е гладен и няма нужда от нея точно в този момент, вероятно ще ти покаже, ако не му е до кърмене.

2. Мисля да започна да го храня само от едната гърда на хранене, защото като ги редувам той докато цока сменената гърда продължава да сълзи, което означава, че явно не я изпразва. Ще е нужно ли изцеждане или само ако има напрежение?

Рутинното изцеждане едва ли е добра идея при ефективно сучещо бебе. Евентуално, ако усещаш напрежение и имаш усещането, че не е изсукана добре, не пречи да се сложи бебчето отново да доизсуче. Идеята е, да се предложи втората гърда, едва след като си уверена, че първата е изпразнена. По този начин мъничето е стигнало и до "главното ясти", а не само на предястието  Wink

3. Казаха да си мия гърдите при всяко хранене, за сега освен всекидневния душ рядко мия зърната преди кърмене. Предполагам така му е по силен аромата.

Честото миене на гърдите може да изсуши кожата, отмива естествената смазка по ареолата, излизаща от жлезите на Монтгомъри и..от своя страна, зърното е по-податливо на разраняване. (Тук може да прозвучи странно сравнението, но и на автомобилите им е нужно масло, за да работят безупречно Wink ) Ежедневният душ е напълно достатъчен, бебенцата обожават миризмата на мама и по топлината и миризмата излъчвана от ареолата/зърното се ориентират къде да се "скачат" за гърдата.

4. Нужно ли е да му плакна устата с вода? За сега не съм го правила?

При здраво бебе, плакненето на устата едва ли носи полза някаква. "Техниката" на сукане от зърното е такава, че (ако е правилно поставено) струята мляко влиза назад към гърлото, евентуално непреглътната кърма може да остане в устата, но следите от нея не е известно да вредят с нещо на бебетата.

5. Не винаги се оригва, предполагам, че не е проблем, че педито пак ме наплаши, а той просто спи и 20 мин прав да го държа.

Не всички бебета имат нужда от оригване. Ако при кърменето е обхванало добре ареолната тъкан и е направило идеален вакуум, се намалява вероятността да се нагълта и с въздух освен с кърмата. Ако бебето показва признаци на дискомфорт и предполагаш, че може да го мъчат газове, най-честото, което помага е да се поизправи, да се поноси в поза *тигър на дърво*, да се остави по корем върху възрастен и главичката да е обърната настрани. Никога не се оставя бебе по корем без наблюдение!!!

6. Не знам дали за това мога да ви питам вас, трябва да пие по 50мл глюкоза на ден - между храненията мога ли да го правя, че педито каза да я давам вместо нощно хранене.

А каква е причината да бъде назначена глюкозата? Принципно кърмата помага да се изчисти билирубина, носи много повече полезни калории и много други ценности на бебето, за да расте и се развива оптимално. Нощното кърмене е незаменимо и за бебето и за стимулацията на производството на кърмата, защото именно нощем/рано сутрин нивото на пролактина, (хормонът, който е "отговорен" за производството на кърмата) е най-високо и би било удачно да се използва този шанс. Сучейки вечер и нощем, бебето стимулира гърдите и си "поръчва" един вид менюто за следващия ден. Всяка друга добавка, било то вода, глюкоза, чай просто заемат мястото на кърмата в стомахчето и ползата от тях е спорна.
Ти си майката, ти си оригиналът и твоето майчино мляко е оптималната храна за твоята рожба Flutter Майчиният ти инстинкт е най-добрият ти съветник за това, как да отклинеш на нуждите на своето детенце.  Hug

# 246
Кетка, лунна пътека, успех и на двете ви и честито на новите мамчета, татковчета и бебчета!  Hug
С малко закъснение, но да отговоря и на питанката на stoj. Не исках и не съм избирала доктор и екип, понеже по принцип всичко при мен беше нормално и при все, че не е имало специфични неща, за които е важно да се знаят предварително, реших, че стига да е истински професионалист, всеки би си свършил работата с или без (допълнителни) пари. Слава Богу, оказах се права и попаднах на такива хора (благодарности!). Разбира се, изборът на екип си е индивидуално решение, но аз съм доволна от избора си. И от късмета...  Peace

# 247
Eто ме пак и мен:

Понеже нали съм от колебливата зодия и непрекъснато търся равновесие, та ето ме сега на другия полюс! Попрочетох едно-две неща в интернета, и в крайна сметка вече клоня на 95% да не се съгласявам с въпросния Препидил. Макар че в листовката не пише нищо страшно, по други сайтове първото противопоказание за прилагането му е именно предишно Цезарово сечение.
Смятам да оставя следния вариант: чакам до понеделник и ако няма нищо ново, да решаваме тогава или най-късно в сряда!

lunna pateka
игнорирай въпроса ми за термина, прочетох какво си писала в VBAC темата и ми стана ясно. Въпросната инжекция, която докторът ти е споменал е много възможно да е същия този Препидил,който трябва да помогне за узряване на шийката и който доколкото разбирам се поставя с инжекция.
И още за АМ, честно казано, не знам в Белгия какви малки АМ има на пазара, обаче предполагам че трябва да си се консултираш с тамошен педиатър. Освен това, бебето само ще покаже, понякога се налага да се смени АМ, защото не понася на конкретното бебе, дори и да е добро за други. Например, когато се прибрахме от болницата ние дохранвахме каката с NAN на Nestle , защото такова бяха дали в болницата, след около месец обаче се наложи да го сменим, защото тя започна много да връща от него и давахме известно време Аптамил AR. Откакто направи 5-6 месеца продължихме с Милупа и съм била доворна от него, то е по-гъстичко и й харесваше много. Пробвали сме и Нутрилон, но него го отказваше нацяло. Така че варианти много, но кой ще  пасне на твоете бебе, предстои да разбереш от него.

Ketka B: стискаме ти палци!!!

Честито на родилите мами и сладките им бебета! Да са живи и здрави!

# 248
  • Бургас
Едни палци и от мен за Лунна пътека, Кетка, както и за Анито, която утре ще гушне своето бебче Praynig Hug

Аз днес ходих на доХтУр, ама пак нищо съществено Tired Кръвното е високо въпреки хаповете, отоците на краката зловещи, дупето болящо на ента степен и поради това се препоръчвало секцио (то и аз него искам поради разни причини). Ама пък заради хепатита, не ми било препоръчително да претърпявам хирургични операции (дали заради мен или заради докторите, че ще ги е страх от заразяване - не стана ясно Whistling) и затова още ще ме мислят Thinking В понеделник пак ще съм там и най-вероятно щели пак да ме командироват в патологията, докато измислели какво да ме правят и кога да го правят Tired Cry Ми не ща там пък Crossing Arms Бактериите пък, дето ги морихме уж с антибиотик и Уринал, не само че още са си тук долу, но и вече си имат за компания урати - други "животни" дето леко ме притесняват, ама АГ каза, че не е притеснително и в понеделник ще го мислим и това Rolling Eyes
Та криво ми е, нервно ми е, едва мърдам заради разните болежки, имам работа за четвърт китайски народ, притеснения за поне още толкова и никаква яснота по важните ми въпроси - мрън и аз Embarassed Tired

Hug на останалите тумбачета и на вече излезлите бебочета Hug

# 249
lunna pateka Ketka B.късмет и на двете ви и ще стискам много палци всичко да е наред! И аз в петък влизам в болница в 8:00 да предизвикат раждането на малкия въпреки че при последни  преглед ми казаха че шийката е запазена и бебчо трябва да падне поне още 3 4 сантиметра надявам се поне малко да е паднал! Честно да си кажа много ме е страх,но ще стискам зъби няма как! а сега последните дни си угаждам повечко  мислех да спа колкото мога Mr. Green ама не ми се спи  пална съм с енергия утре слагам последните неща в багажа (зарядно за телефон .огледалце....) оставям дрехите за изписването на мен и бебо   изгладени и подредени само да ми ги донесат! Дано всичко мине добре newsm17 ! пак новината ще ви съобщи таткото това му е бойната задача ! Хиляди целувки и прегръдки от мен   love001 Hug

# 250
  • Карлово
И аз имам въпрос към ЛЛЛ

Ние сме на кърма от шише, просто отказва категорично да суче от гърда. Слагам го всеки път на гърда и след няколко минутна борба и изнервени писъци, давам шишето. До сега имах имах кърма и сама си течеше. Даже докато изцеждам едната другата сама капеше, но от вчера следобяд забелязах, че ми тече по-малко. Със усилие изцедих 100мл., а преди това не ми беше проблем и 120мл. да изцедя. Тази вечер също ми беше доста трудно и успях да изцедя само 50мл.(да отбележа, че малкия не се буди вечер, но аз реших да се изцедя, че да имам във фризера, но уви...), тази сутрин пак имах затруднения, но успях да се изцедя. Силно съм притеснена дали това не е сигнал за намаляне на кърмата или е просто временно явление. Във болницата ме предупредиха, че към края на първия месец кърмата намаляла, но не спирала та да не се стресна и да се откажа. Обаче ние сме едва на 20 дена мисля, че е рано още.
Ще съм Ви безкрайно благодарна, ако може да ме успокоите  Sad

Здравей, Маминка!
За съжаление, когато майката цеди и храни от шише, неминуемо кърмата намалява. Голяма доза от кърменето е и интимен  момент на чувства и емоции.
Може да се опиташ да прилагаш някои хитринки, за да удължиш периода.
Когато цедиш, настани се удобно, пусни си нежна музика. Може да гледаш бебчето си или пък негова снимка, да си представяш хубави неща, които ще правите съвместно като порасне, въобще, всякакви емоции за бебчето ти. Чаша вода 15-ина минути преди кърмене/цедене при някои майки спомага за потичането. Обичайните лактогонни храни – ядки, течни храни, 2-3 литра течности, лактогонен чай.
И при цеденето, както при кърменето, е важно ти да си отпочинала, в началото може да оствиш домакинската работа на някой помощник.
Относно отказа на бебето. Пробвала ли си да предложиш гърдата в сънено състояние или нощем? Някои бебета приемат с охота и сучат в такива моменти.

# 251
kivity  i ti si v nashia otbor na prenosilite tezi dni, abe zashto ne iskat da izlizat tezi bebcheta???!!!!

USPEH I NA TEB V PETAK, MALKO OSTANA, SHTE TARPIM I SHTE CHAKAME.... smile3503

# 252
lunna pateka според мен бебчовците стачкуват добре си им е там  хапват спинкат когато искат и никой не  може да ги тормози  (като се замисля и аз не бих искала да излизам  Mr. Green )

# 253
Хехе kivity,права си Mr. Green

# 254
  • София, св. Троица
Здравейте, момичета! Честито на всички родили мами, да са ви живи и здрави бебешоците! Сигурно сте ме забравили, бях се записала в началото с термин 5.08., но родих с планово секцио на 27.07, момче на име Кристиян, 3,300кг и 50см..
Имам въпрос към ЛЛЛ консултантите:
Започнах да кърмя още от 2 ден, и продължавам до сега, но ме притеснява, че от самото начало ака само по веднъж на ден, а вчера и днес още не е! Освен това понякога ядем по 2 часа, незнам дали това е нормално, дали е лаком или не му стига? В главата ми е пълна каша, а толкова четох за да съм подготвена за кърменето, че с първото дете не успях.
А винаги имам мляко в гърдите, а пък  не са ми толкова напрегнати, то как ли и да бъдат като по два часа ги дъвчи Laughing.

Здравей elisakara,
Честито бебенце и на теб, да ти е живо и здраво и много да се радвате един на друг. Чудесно е, че си мотивирана да кърмиш и че си се постарала да се подготвиш за това. Би ли ни казала как е организирано кърменето при вас, колко горе долу кърмения имате за денонощие и дали предлагаш едната или и двете гърди на едно хранене? Как намираш Криси –дали все още е жълтичък и поспалив(при жълтеницата обикновено освен цвета на кожата и бялото на очите също има жълт оттенък) буди ли се самичък, за да суче. Как мислиш, че се справя със сукането дали го чуваш да преглъща например или повече си поспива докато суче? При преглъщането е възможно да има малки паузи но след това пак суче и преглъща.
Споделяш, че ака само по веднъж на ден, а колко са напишканите пелени за денонощие? Какъв е цвета на урината има ли силна или остра миризма? Добре да наблюдаваш и тургура на кожата (след натиск с пръст трябва да цвета да се възстанови бързо, почти веднага). Бебе под 40 дни е добре да има поне  2-3 изхождания за денонощие и около 5-6 напишкани пелени. В тази връзка може да е добре да се консултираш с педиатъра на Криси и ако е необходимо да се направи контролно теглене. В първите десетина дни след раждането бебето трябва да е възстановило рожденото си тегло, след което да започне и да наддава.
Прекрасно е, че му даваш възможност да суче толкова дълго, колкото желае. Така може да достигне до повече мляко, за да расте и наддава, но е хубаво и да се наблюдава да не заспи прекалено рано преди да се е нахранил. В случай, че повече си поспива, докато суче, можеш да се опиташ да го държиш буден като го пощипваш внимателно по ръчичките, крачетата, ушичките, в краен случай и мокра кърпичка също може да е от полза. Важно е бебето по възможност да изсуче гърдата преди да е заспало. За да помогнеш на бебето да достигне до повече порции задно мляко, което е по-калорично и богато на важни храносмилателни ензими би могла да приложиш компресия, а ето и клип на компресия за по-нагледно . В случай, че педиатъра на бебенцето е споменал, че все още има жълтеница и/или е поспаливо, е добре майката да поеме инициативата да го буди, за да се храни по често и да адекватен прием на мляко. През първите 6 седмици е добре бебето да се храни межди 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 е минимума или на интервали на около 2 часа. Времето се гледа от началото на едно кърмене до началото на следващото. Също така е добре да има поне едно или две кърмения през нощта, в периода между полунощ и 7 или 8 сутринта, когато се счита, че нивото на хормона Пролактин е най-високо и не повече от една 4 часова пауза от сън.
Ако е удобно да попитам дали даваш нещо друго на Кристиян освен кърма – вода, чай, АМ, залъгалка.....?
Много майки, нерядко в началото се чувстват объркани, но е прекрасно, че се стараеш да отговориш на нуждите на детенцето си и че търсиш начин да подобриш кърменето. Вероятно с горните мерки скоро и нааканите пелени ще се увеличат. Ще очаквам отговора ти, а ако междувременно имаш и други въпроси с радост ще ти отговоря.

Общи условия

Активация на акаунт