Смятате ли се за добър родител?

• 9 876
  • 204
  •   1
Отговори
# 135
Правя всичко по силите си, за да съм добра майка за детето си. Всъщност не ми е важно да ми окичат медал "добра майка" или да изглеждам в очите на другите такава, а детето ми да е добро и щастливо. Защото двете неща не винаги са еквивалентни. Понякога майката е прекалено "добра", в смисъл - мекушава и отстъпчива, с което определено не прави услуга на детето си.

За мен добрата майка е тази, която е кърмила с всички усилия поне 8 месеца, ако й е било възможно, без да се съобразява със собственото си удобство и спокойствие (аз успях само 5, но Бога ми, положих толкова усилия и дъвках и пих какви ли не гадости, за да кърмя по-дълго).

Добра е майката, която се старае да извежда детето си на чист въздух и сред деца колкото може повече, дори когато е уморена до смърт и недоспала. Но не е добра майката, която вместо в парка на чист въздух мъкне детето си по кафенета и МОЛ-ове по цял ден, щото на нея така й е по-забавно. Или пък цял ден обикаля с колата насам-натам, а детето стои вързано в кошчето за кола. Познавам такива майки и определено ми е било жал за децата им! Винаги съм се старала детето ми да си играе сутрин и вече по три часа с други деца, защото знам, че за него това е най-голямото щастие на света. Но пък откакто навърши 1г.6м. винаги сме вкъщи най-късно в 13 ч., за да спи поне 2 часа в креватчето си спокоен сън. Мисля, че режимът е много важен за децата, така се чувстват спокойни.

Добра е майката, която не отказва прегръдка на детето си, когато е неспокойно и тревожно, а не да го държи вързано в количката или само в кошарата, щото не трябвало да се разглезва! Айде моля ви! Синът ми никога не е стоял принудително в количката, когато е искал да го вдигна, никога не съм отказвала.

Добрата майка според мен не държи детето вързано за полата си до абитуриентския му бал. Едва ли не не се отделя от него, дори за 2-3 часа, за да отиде на ресотрант или на кино и да се позабавлява! Децата имат нужда от общуване с различни хора. Искам синът ми да е самостоятелен и общителен, ходи на гости на родителите на мъжа ми всяка събота и спи там, като се забавлява много и винаги ходи там с удоволствие. Често вечер ходи при майка ми и баба ми на горния етаж, те му пускат филмчета, играят си с него. В резултат на това синът ми е общителен, не е никак стестнителен и обича да е сред много деца. И никога не е представлявало проблем да го оставя на баби и дядовци, за да отида на ресторант или кино вечер.

Но добрата майка трябва също така да показва характер и твърдост, когато е необходимо. Колкото и майката да е приятел, от малко детето трябва да разбере, че майката е на първо място родител, който е с авторитет, и детето трябва да се съобразява с него. Забелязвам, че бабите и дядовците доста глезят сина ми, позволяват ми всичко, което поиска, и след като е бил при тях, 1-2 часа ми проявява капризи. Но бързо му минава и си влизаме в релси. Аз налагам необходимите ограничения, понякога повишавам тон, понякога тупам леко по дупето, като знам, че изобщо не го боли, но за него това е сигнал, че е прекрачил границата и трябва да се спре. Много съм против детето да бъде бито така, че да го заболи и да се подчини по този начин. Обидно и варварско е.

До 2 г. синът ми беше капризен и обичаше да се тръшка. Откакто ги навърши е друго дете - послушно, добро, може би, защото вече говори много добре и може да си каже всичко и ние го разбираме. Никога на никое дете не е посягал и много се обижда и плаче, ако на него му посегнат, защото не може да разбере причината за агтресията към него. Не отвръща с бой. Много е гальовен и жалостив, ако някой плаче или се удари. Но също така е много палав и енергичен, както е нормално за двегодишно дете. За мен е истинско удоволствие общуването с него.

Не знам, дали съм добра майка, но знам, че имам добро и спокойно дете.

Последна редакция: сб, 13 авг 2011, 14:57 от asja

# 136
 Но не е добра майката, която вместо в парка на чист въздух мъкне детето си по кафенета и МОЛ-ове по цял ден, щото на нея така й е по-забавно.

Ami kato e малко детето и не може да играе  на чист въздух, а само стои вързано в количката, понеже навън е жега, къде да ходи с майка си. На прохлада в Мола.
И стига вече с това кърмене, като не си кърмила, не си добра майка.
Не всичко зависи от майката, с каквото и да се налива, не става ли, няма как да стане.
И аз исках да кърмя, ама на 20 дни влязохме в болница и оттам отиде идеята за кърмене.
Влязохме не защото съм лоша майка, а защото от родилното му бяха лепнали вирус. Stop

# 137
Чувала съм, че има такова схващане "Всяка майка е най-добрата възможна" Мисля, че не го разбирам....
Аз го разбирам по следния начин: майката и детето са свързани дълбоко, биологично, още от зачеването. Няма по-голяма травма за детето от тази да бъде отделено от майка си, каквато и да е тя.
Добри, лоши, ние сме майките и децата ни обичат дълбоко и са зависими от нас до своето съзряване. Имаме една безрезервна и безкрайна любов, независимо дали я заслужаваме с поведението си или не.

Децата ми ме обичат и когато крякам врякам, и когато забранявам компютъра, и когато съм изнервена и уморена, всякаква. И винаги са готови да ме гушнат и да ми простят. Защото съм тяхна майка и те ме обичат.

Онзи ден в парка една майка преби детето си, понеже беше яло пясък. Един дребосък току-що проходил. Той плачеше горчиво и протягаше ръце към нея да го гушне. Понеже го боли търси утеха и закрила в майка си...
Горкото детенце. Cry И откачената му майка. ooooh!

# 138
Чувала съм, че има такова схващане "Всяка майка е най-добрата възможна" Мисля, че не го разбирам....
Същото твърдение прочетох в една от книгите на Луиз Бурбо. Тя е на мнение, че децата сами си избират родителите, с което също не съм много съгласна.  И още един куп интересни теории, които нямат нищо общо с реалността. Има и ценни идеи също, но май не са много.  Wink

# 139
децата сами си избират родителите,
Тази теория съм я чувала и аз. Много е съблазнителна, защото означава, че няма нужда да правим никакви усилия като родители, децата са ни избрали каквито сме, с всичките ни недостатъци. Обаче няма как да е вярна, защото има насилници, педофили, убийци и прочие, които никой доброволно не би си избрал за родители.

Но независимо от това каква е причината да станеш родител, за детето си ти си център на света и то има нужда точно от теб и от никой друг.

# 140
Правя всичко по силите си, за да съм добра майка за детето си. Всъщност не ми е важно да ми окичат медал "добра майка" или да изглеждам в очите на другите такава, а детето ми да е добро и щастливо. Защото двете неща не винаги са еквивалентни. Понякога майката е прекалено "добра", в смисъл - мекушава и отстъпчива, с което определено не прави услуга на детето си.

За мен добрата майка е тази, която е кърмила с всички усилия поне 8 месеца, ако й е било възможно, без да се съобразява със собственото си удобство и спокойствие (аз успях само 5, но Бога ми, положих толкова усилия и дъвках и пих какви ли не гадости, за да кърмя по-дълго).

asja
Добра е майката, която се старае да извежда детето си на чист въздух и сред деца колкото може повече, дори когато е уморена до смърт и недоспала. Но не е добра майката, която вместо в парка на чист въздух мъкне детето си по кафенета и МОЛ-ове по цял ден, щото на нея така й е по-забавно. Или пък цял ден обикаля с колата насам-натам, а детето стои вързано в кошчето за кола. Познавам такива майки и определено ми е било жал за децата им! Винаги съм се старала детето ми да си играе сутрин и вече по три часа с други деца, защото знам, че за него това е най-голямото щастие на света. Но пък откакто навърши 1г.6м. винаги сме вкъщи най-късно в 13 ч., за да спи поне 2 часа в креватчето си спокоен сън. Мисля, че режимът е много важен за децата, така се чувстват спокойни.

Добра е майката, която не отказва прегръдка на детето си, когато е неспокойно и тревожно, а не да го държи вързано в количката или само в кошарата, щото не трябвало да се разглезва! Айде моля ви! Синът ми никога не е стоял принудително в количката, когато е искал да го вдигна, никога не съм отказвала.

Добрата майка според мен не държи детето вързано за полата си до абитуриентския му бал. Едва ли не не се отделя от него, дори за 2-3 часа, за да отиде на ресотрант или на кино и да се позабавлява! Децата имат нужда от общуване с различни хора. Искам синът ми да е самостоятелен и общителен, ходи на гости на родителите на мъжа ми всяка събота и спи там, като се забавлява много и винаги ходи там с удоволствие. Често вечер ходи при майка ми и баба ми на горния етаж, те му пускат филмчета, играят си с него. В резултат на това синът ми е общителен, не е никак стестнителен и обича да е сред много деца. И никога не е представлявало проблем да го оставя на баби и дядовци, за да отида на ресторант или кино вечер.

Но добрата майка трябва също така да показва характер и твърдост, когато е необходимо. Колкото и майката да е приятел, от малко детето трябва да разбере, че майката е на първо място родител, който е с авторитет, и детето трябва да се съобразява с него. Забелязвам, че бабите и дядовците доста глезят сина ми, позволяват ми всичко, което поиска, и след като е бил при тях, 1-2 часа ми проявява капризи. Но бързо му минава и си влизаме в релси. Аз налагам необходимите ограничения, понякога повишавам тон, понякога тупам леко по дупето, като знам, че изобщо не го боли, но за него това е сигнал, че е прекрачил границата и трябва да се спре. Много съм против детето да бъде бито така, че да го заболи и да се подчини по този начин. Обидно и варварско е.

До 2 г. синът ми беше капризен и обичаше да се тръшка. Откакто ги навърши е друго дете - послушно, добро, може би, защото вече говори много добре и може да си каже всичко и ние го разбираме. Никога на никое дете не е посягал и много се обижда и плаче, ако на него му посегнат, защото не може да разбере причината за агтресията към него. Не отвръща с бой. Много е гальовен и жалостив, ако някой плаче или се удари. Но също така е много палав и енергичен, както е нормално за двегодишно дете. За мен е истинско удоволствие общуването с него.

Не знам, дали съм добра майка, но знам, че имам добро и спокойно дете.
asja, изумителни неща сте написала! До колкото разбрах, добрата майка е кърмачката! Едно време като са имали дойки, майките лоши ли са били Laughing Ако една жена е кърмила 6 месеца е лоша майка, но ако е кърмила 8 е добра!
Започвате с това, че не ви интересува как изглеждате в очите на другите, а ни описвате доста подробно всичко, явно с цел да ви възприемем като добра майка.....Нас ли убеждавате или себе си?!
И последно, че ми стана много интересно - къде живеете, че имате такива разбирания?

# 141
Айде пак кърмачески комплекси!  hahaha
Къде прочетохте да съм писала, че не е добра майката, която не е успяла да кърми?! Писала съм, че самата аз кърмих няма и пет месеца, така се случи, детето не искаше да суче добре и кърмата ми намаля. А и от раждането по същите тези причини беше на смесено хранене - АМ и кърма, заради неефективното сучене и слабото наддаване. Това, което към писала, е, че добрата майка ще се постарае да кърми детето си, ще положи усилия! А това, че е имало причини да не може да кърми, е отделен въпрос. Например имам познати, които от раждането на детето пиха хапчета за спиране на кърмата, защото кърменето било противоестествено и не искали изобщо да кърмят дори и един ден! От това по-голям егоизъм, здраве му кажи!
А на въпроса, къде живея?! Не разбрах смисъла!  newsm78 Разбиранията са ми съвсем нормални - чист въздух и достатъчно игри и движение за децата! Режим и следобеден сън. За България това е ненормално и непостижимо ли?! И на мен сутрин ми се ходи на кафе, а вечер на ресторант, ама си го позволявам веднъж в седмицата, когато детето е при свекърите ми!
И след като съм писала своите разбирания за добра майка, защото такава е темата, защо прочетохте само първото изречение и обобщавате, че за мен добрата майка е само добрата кърмачка, не разбрах?! Никога не съм била голяма защитничка на кърменето на всяка цена и с години. Прекалено продължителното кърмене за мен е повече удоволствие за майката, отколкото да е полезно за детето. Майките се пристрастяват към кърменето и не искат да спират. Не ми се струва толкова необходимо дете да суче след 1-1.6 г., да не говорим за 2 г. Но за много майки е задължително и в това няма нищо лошо, щом така усещат нещата.
Относно ходенето в МОЛ-овете - нищо против в жегата, но при приятно и не много студено или горещо време, е по-добре детето да бъде разходено в парка на чист въздух, а не да се обикаля по цял ден мола и магазините, защото на майката й е по-забавно там! И без това въздухът в градовете е много мръсен, в парковете поне няколко часа на ден децата могат да дишат чист въздух!

Споделила съм опита и разбиранията си, защото такава е темата и защото може на някой да му е интересно и полезно. Ако на някоя й се струва излишно, да не чете. Не се смятам за най-добрата майка, не смятам, че има универсална формула за това да си добра майка. Но е важно човек да се старае.

Последна редакция: нд, 14 авг 2011, 15:14 от asja

# 142
Няма смисъл да се оправдавате, хората сме различни и различни неща смятаме за правилни и неправилни....
Благодаря ви, че споделихте опита и разбиранията си, на мен ми беше изключително интересно, защото в реалния живот нямам познати с такива разбирания!

# 143
  • Sunshine state

С подчертаните не съм съгласна,но с останалото да  Peace
Ако съм уморена до смърт,е,честно ви казвам няма да изкарам детето.Ако баща му е на разположение,да го изкарва,ако не,ще си играе в къщи.И защо това ходене на кафе е толкова заклеймявано?Лятото и в парковете е пълно с открити кафенета,които не са задимени,защо да не седнеш да пийнеш нещо?Че то дали на пейката,дали на стол,е все тая.  Peace
За кърменето нищо не мога да кажа,защото не кърмя,не смятам също така,че това ме прави лоша майка. Peace
Аз също не съм кърмена и обичам майка си страшно много,защото винаги ме е подкрепяла.   bouquet

# 144
  • София
Мерси, няма нужда да съм светица! И то от съвсем практични съображения, ако съм недоспала и изтощена, това би означавало, че ще  съм по-малко концентрирана върху безопасността на детето и да не забележа някоя кола като пресичаме, например, или  да се разсея от умора и да не видя детето накъде щъка. Изобщо, нужна е добра концентрация и рефлекси при гледане на малко дете, то не е цвете да стои на едно място, а се движи непрекъснато. Пък и нищо няма да му стане, ако един ден пропусне разходката. Колкото до моловете и кръчмите, точно от известен егоизъм не съм ги водила - все ще трябва да гледам в децата да не ги изгубя някъде, вместо на спокойствие да се повеселя или да разгледам и пазарувам. Преживява се, ако понякога влезе в мол или кръчма, преживява се за няколко часа на ммесец.

# 145
Това да съм уморена до смърт и да изведа детето на разходка е пълно безумие . Поне за мен . Детето преди всичко се нуждае от здрава майка . Ако системно се лишавам от време за почивка , ще настъпи момент , когато ще бъда абсолютно неадекватна и неспособна да се грижа за него , та дори и за себе си .
В крайна сметка добрият родител не трябва да се превръща в роб на детето си .
Нужен е баланс във всичко .

За кърменето - не съм кърмила . Детето ми се роди в 28 седмица и по ред причини беше невъзможно . Не се чувствам виновна затова , още повече , че сме преминали през много тежки и трудни периоди , та кърменето е най-малкият проблем .

# 146
Какви светици, бе, хора!?
Че аз ако чакам деня, в който няма да съм изморена и изтощена, та да изведа детото, то все вкъщи пред ТВ трябва да стои! Коя майка е отпочинала!?  Laughing
И съм напълно съгласна точно с тази причина да не се ходи по кръчми с дете - то така или иначе ще търчи през цялото време и аз след него, какъв е смисълът да поръчвам нещо, което няма да изям. Другият вариант е да го вържа в количката и да го държа вътре през цялото време - 2-3 часа, което не е вариант според мен!
И наистина най-важното е да не ставаме робини на децата си. Щом искаме почивка и кръчма - има си баби и дядовци! Хем да свикват да не са постоянно с нас, хем да се разнообразяват!

# 147
  • София
Телевизорът ли е алтернативата на майката?
Ох, твоето е още на две години, и ти вече се кахъриш да не му станеш робиня! Та то е още бебе! А ако имаш още едно? не бой се, като порасне ще има да се молиш да се навърта покрай теб, ама ще е късно!

# 148
смятам се за добра майка. Винаги може още.
Гледам да се ръководя от интересите на детето и да не натрапвам разни норми.
Фак е, че детето ми е здраво, възпитано, любезно, обичливо и чисто. Научено е на доста неща, а е само на 2г.
ФРЦ
Това прозвуча като- на моето камилче, гърбичката най- му отива.

asja- написала си, че добра мойка е тази, която е кърмила поне 8 месеца. Ми аз с нечовешни усилия откарах 20 дни. Лоша ли съм, че дето беше на АМ. Но пък лъскаш шишета и сирелизирах до 1г.
Водя я често в мола, защото и на двете ни е забавно.

Всъщност какъв е критерия да си добър родител? newsm78

# 149
Идеята ми не е единият да е винаги по-важен, а и двамата/тримата сбаща му е у нас/ да са поне наполовина доволни  Wink
Изморена съм до смърт - баща му го извежда. Изморени сме и двамата много - играе в двора със съседското дете. Винаги има варианти ...

Зеа кърменето - за мен е гадно майката да не иска да кърми, в ъпреки, че може, поне не и първите месеци. Осъждам жените, които от първия час си спират кърмата изкуствено.

Общи условия

Активация на акаунт