Отговори
# 75
Чета форумите, че ми престоеше закупуване на раница а най накрая си намерих  си намерих страхотна Gabol от една книжарница на Охрид 12 -Августа това е за Варна мами Simple Smile
и там разбрах, че имат и намамаление -10% на всички стоки за ученика Simple Smile
дано съм била полезна Hug

# 76
Да се запиша и в тази тема, поне да ви следа, като не ми остава време да пиша.Ние още сме в дълга почивка. Младежа си избра раница и несесер- това съм купила за сега и  по няколко тетрадки от вид. Друго каквото трябва след родителската среща Септ. месец.

# 77
момичета я да ви питам нещо - особено тези от вас които имат и по големи деца. бях си избрала 2 училища, но след по прецизен разговор се оказа че часовете по английски език за 1-4 клас не се водят от хора с английска филология, а от учителките им които са завършили 2 курса по езика  Shocked и се чудя аз ли само имам други изисквания ??? ясно е че в тези часове детето ми няма да научи нищо, още повече че са 1-2 часа на седмица ! сега попитах и в друго училище в близките райони и там ми казаха че учителките им са с английска филология, което за мен коренно променя нещата и се учат 3 часа в седмицата съответния език.
кажете ми моля обръщали ли сте внимание на тов анещо при избора на училище, дори да се води "езиково" от начален курс ?

# 78
  • София
Anaise, големият ми син завърши "езиково училище от начален курс", малкият също ще учи в него... От позицията на майка не ми е хрумвало да се интересувам от образованието на учителите им по език, а по-скоро от педагогическите им и преподавателски качества и умения. А от позицията на филолог, преподавал за кратко навремето на 5-7-ми клас, категорично не смятам, че е необходимо филологическо образование за тази степен - до 7-ми клас не учат нито литература, нито стилистика, нито морфология и т.н., т.е.  добър педагогически подход и добро познаване на езика са достатъчни! И честно казано, единици са завършилите филолози (ако изобщо има такива), които биха се захванали с тази работа - сред моите познати поне няма такива... Двегодишен курс по езика обаче е другата неприемлива крайност...

Колкото до избора на училище, за мен са важни съвсем други критерии - нивото на чуждия език ми е най-малката грижа (общо взето е бош лаф навсякъде). Ако искам качествени знания по такъв, варианти много.

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 18:29 от PurpleDragon

# 79
  • Варна
Anaise,  а аз мисля, че ако ще и професори да са, с 1-2 учебни часа седмично (часовете в 1 клас са по 35 минути!) пак едва ли ще научат нещо. По-добре си запиши детето на школа извън училище. Аз направих същото. Още повече, че се поинтерсувах дали въобще ще пишат нещо по английски в училище и ми обясниха, че в 1 клас се учило само устно. За разлика от това в школата заниманията са 2 пъти седмично по 65 минути (което прави 4 учебни часа седмично), ще пишат от самото начало, а втория срок ще трябва да реразказват кратка приказка.  Но при нас има и още един фактор - синът ми може да чете гладко на български още от 5 годишен, така че сега в 1 клас се надявам да наблегнем на граматика и правопис. Т.е. ако той не можеше да чете, не познаваше буквите и т.н не мисля, че бих му бъркала главата с чужд език още от 1 клас, защото мисля, че е по-важно да знае български, отколкото английски. От друга страна, колкото и да учи англ., когато или ако отиде (дай боже) в ЕГ, знанията ще му стигнат само за първия срок, защото там поне навремето подготовката беше желязна и никакви курсове не можеха да се сравнят с ЕГ. Така че, тази есен ще започнем да учим чужд език за удоволствие, пък ще видим до къде ще я докараме. Аз по-скоро се вълнувам от възможността да учи математика, защото е наистина важно, а в училище го дават нещо много повърхностно (дано да греша).

# 80
Тази статия ми се стори доста интересна и реших да я споделя: Is your child gifted?. Книгата, която авторката е написала, също ми се стори интересна - има безплатни глави за преглед в амазон и за киндъл.

За език не бих разчитала на училище, различно от езикова гимназия (които така или иначе са след 7ми клас). Разбира се, изключение правят тези, в които се изучават всички или голяма част от предметите на чужд език от първи клас.

# 81
оказва се че има училища с 5 часа английски седмично от 2 клас и такива с 1 час седмично за 2-4 клас. вярно не е нужно учителят да е завършил английска филология стига и английска гимназия. но да си завършил 1-2 курса и да нямаш ни произношение, ни представа от езика извън учебника за 1 и 2 клас ми се вижда абсурдно. за какво изобщо децата посещават тези часове ? а що се отнася до "педагогическото" образование, подход или какво да е, просто такова нито се учи, нито го има. има хора с желание да преподават и да се занимават с деца и те успяват. има и такива които изпяват нещо и побъркват децата с домашни, защото в час не са разбрали нищо.
но все пак си мисля че колкото и да са занижени стандартите в училище по езика, има училища в които може да се научи нещо, и такива в които не може да се научи нищо. и в избраните от мен училища май не може да се научи нищо по езика. в другото училище което ни е доста далеч преподавателят по английски е друг човек, с образование и знания по езика, освен това са разделили класовете на по 2 групи, когато изучават английски за да са по малко деца в час, което ми се вижда умно и ефективно.

# 82
и да допълня че в новото училище което засега харесах, освен езиците наблягат и на математиката особено след 5 клас. имат и разширено изучаване на рисуване - нещо което детето иска и изобщо ми се вижда най ефективното училище за нас. ако не беше голямото разстояние...

# 83
  • у дома
момичета я да ви питам нещо - особено тези от вас които имат и по големи деца. бях си избрала 2 училища, но след по прецизен разговор се оказа че часовете по английски език за 1-4 клас не се водят от хора с английска филология, а от учителките им които са завършили 2 курса по езика  Shocked и се чудя аз ли само имам други изисквания ??? ясно е че в тези часове детето ми няма да научи нищо, още повече че са 1-2 часа на седмица ! сега попитах и в друго училище в близките райони и там ми казаха че учителките им са с английска филология, което за мен коренно променя нещата и се учат 3 часа в седмицата съответния език.
кажете ми моля обръщали ли сте внимание на тов анещо при избора на училище, дори да се води "езиково" от начален курс ?
Учителката на сина ми е с английска филология,но мога да направя сравнение,защото жената се разболя и отсъстваше няколко седмици, през което време я заместваха точно такива учители,които са начални и са с преквалификация-ми разлика от небето до земята-много съм доволна от нашата(което установих,че е рядко явление в днешно време родителите да са доволни от преподавателите по чужди езици) и дано не се наложи на жената да отсъства през тази учебна година.

# 84
е точно за това говорех ! за огромната зейнала като пропаст разлика в знанията на учителите и материала който преподават. утре ще ида на място да се осведомя, дано не се разочаровам и от това училище..............

# 85
Момичета нямам време да изчета темата, утре ще се включа,
днес имам рожден ден, почерпете се за наше здраве  Hug

# 86
Здравейте и от мен, както майка на бъдеща първокласничка.Simple Smile
Последно време нямах много време за нет и съвсем скоро разбрах за темичките, в момента ги препрочитам да видя какво сте коментирали и да съм "в крак" с обсъжданото.
Много са ми полезни коментарите за раниците, че и ние сме на тази вълна. Досега сме купили само тетрадки. Rolling Eyes

bebo_sn, Честит Рожден Ден!
Много здраве и усмивки!  bouquet

# 87
bebo_sn, Честит Рожден Ден!!!   bouquet

# 88
Ох, момичета, изпитвам големи затруднения да намеря прилични обувки за момче (които да ползвам за първия учебен ден и след това като малко по-официални), които да не наподобяват маратонки или пък кубинки Sad В Geox имаше нелоши, но капризният ми син не успя да хареса на удобство нещо, ще го водя пак де... В Javari харесах не повече от 2-3 модела, а с оглед на това, че са на марки, чиито номера не зная доколко си отговарят (и никой не успя да ме насочи в темата за покупки от там), се отказах да рискувам. Като цяло за по-малките номера има по-сполучливи модели според мен и оттам насетне стават единици добрите модели. Откъде купувате обувки за момчетата си?

bebo_sn, ЧРД! (само искам да отбележа, че това не е отчетна тема и ако не искаме да я заключат или преместят в отчетните, постове само за черпене за ЧРД и честитене не са удачни - с най-добри чувства го казвам).

# 89
Здравейте момичета!
На есен за втори път сме с първолак.Интересуваме къде в София има чанти / раници на Herlitz? От предишния ми опит  с раница за първолак стигнах до един извод.Трябва да е твърда и да се побират неща с формат А4.Всички учебници, уч. тетрадки и други са им с такъв формат.Ако е мека раницата всичко се намачква.

Общи условия

Активация на акаунт