Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви права и действия мога да предприема, ако бащата на детето ми не проявява интерес и не изпълнява родителските си задължения?
Как мога да променя информацията за бащата на детето в акта за раждане?
Какви предимства имам като самотна майка в България и как могат да се отразят правата на бащата на детето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви права и действия мога да предприема, ако бащата на детето ми не проявява интерес и не изпълнява родителските си задължения?
В такива ситуации е препоръчително да се консултирате с адвокат, който да ви разясни възможностите за действие. Можете да заведете дело за издръжка на детето и дори да поискате лишаване от родителски права, ако бащата не поддържа контакт с детето или не плаща издръжка. Неплащането на издръжка в продължение на една година е основание за лишаване от родителски права. Важно е обаче да имате предвид, че дори и да му бъдат отнети родителските права, той може да има определен режим на лични отношения с детето.
-
Как мога да променя информацията за бащата на детето в акта за раждане?
Промяната на информацията за бащата в акта за раждане не е лесна процедура и обикновено изисква самоосвобождаване от бащинство, ако той отрече да е биологичният баща. Има правни срокове за оспорване на бащинство и ако искате да опитате да промените името му, ще ви трябва правна помощ. Препоръчително е да се консултирате с адвокат, за да разберете възможностите си.
-
Какви предимства имам като самотна майка в България и как могат да се отразят правата на бащата на детето?
Като самотна майка можете да се възползвате от определени социални помощи и привилегии, но когато детето има двама родители на хартия, нямате право на тези облекчения. Ако бащата не проявява интерес и не участва в живота на детето, може да се наложи консултация с адвокат относно отнемането на родителски права за промяна на ситуацията.
-
Как мога да предотвратя бъдещи финансови проблеми, свързани с бащата на детето?