Веганството - да споделим опит (7)

  • 49 672
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 3 869
Солей, някъде в София мернах руски магазин - така му пишеше по витрините - там със сигурност има кефир. Иначе тук във форума има тема "тибетска гъба" - оттам си уредих да ми изпратят малко. Има и тема за кефира - там пък може да попиташ за адресите на руските магазини.

След моя опит с ОИ на море в БГ вече и ние ще търсим вариант за къмпинг и готвене с повечко познати семейства с деца и сходни виждания - това е най-удачния вариант според мен.

# 181
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Така и не се разбра от къде дойде Е-коли в Германия - предполагаше се че от бобови кълнове.. Аз не мия зелените, а бобовите ги попарвам така или иначе.

разбра се Simple Smile
семена от сминдух от Египет са били с еколи замърсени и при покълването са се размножили.
тук препоръчват кълновете да се потопят за няколко секунди във вряла вода и после да се изплакнат с ледена.

аз не консумирам в момента, дори и домашно направени, защото не съм сигурна колко "чист" е изходния материал.
даже гледам и подправките да обработя термично  Rolling Eyes

# 182
  • София
  • Мнения: 5 246
днес май попрекалявам с постове Blush
mimkis@ Hug-мерси за темата, рецептата за бонбонки звучи възхитително Peace, конопът в БГ е към 50-60 лв за кг. (насипен),което също си е скъпичко, жалко, че пък ти не намираш.
ето руските магазини-кефирът е вкусен
http://berezka.bg/

# 183
  • Мнения: 1 732
Сиси ♥♥ ,
Радост, здраве и сбъднати мечти ти желая! Hug Simple Smile         bouquet
Страхотни свежи смутита! Много интересни неща си разказала! Hug А кайсиевите ядки ни бяха най-любимите ядки в детството на мен и сестра ми. Simple Smile
Ядяхме ги пресни - пресни, току - що извадени от черупките, с шепи....ех, спомени

За ексурзиите, моят опит е да ходя на място, където имам условия  да приготвям и сама храната ни. Може и ОИ да е, но в апартамента да имам кухня. Последните години само така правя и съм много доволна.
за кълновете- не купувам от магазина, сама си ги правя-вкъщи и плакна добре, признавам, след бактериалната случка, станах малко  по- придирчива. /имаше един момент, в който всичко, не само кълнове,  преплаквах с р-р на цитроцепт/.
За скъпата храна. Моето мнение е, че и едните и другите могат да се изхранват както евтино, така и скъпо. Зависи не дали си веган/вегетарианец/ карнивор, а какви марки  и колко разнообразна, качествена и пълноценна ни е храната. И дали и от къде я купуваме.

Специално  за моята диета, мога да кажа, че ако изключа /или ползвам рядко/ био- ядки и био-ядкови масла, семена като коноп и чия, водорасли, стевия  и т.н. , ще изкарваме по- евтино. Преди 2 дена бях до Алнатура уж само за ечемичен малц, но на касата сметката ми беше 90 евро при почти празна количка. Laughing...
Ами  един био пълнозърнест хляб с квас /без мая/ е 5 евро...


Тук съм виждала в био магазина да продават някакви стартери за подквасване. Пробиотици или нещо такова. Ама аз не съм се заглеждала подробно, понеже тази процедура ми се вижда сложна.
Пък и  не ме влече към кисели млека.
Откакто разбрах, че внасят студ, си изясних защо явно не ме влече нито кисело мляко, нито банани и подобни 'студении" Laughing
mimkis@ ,
Смутих се от това, което си написала...толкова често купувам био израелски плодове и зеленчуци и винаги съм се доверявала, че са ОК . За ГМО и био - сигурна ли си?

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 00:52 от take a smile

# 184
  • Мнения: 682
Този кефир не съдържа ли лактоза? Не съм много просветена по въпроса.

Мигла, да не спамя в другата тема да те попитам твоето детенце превъзмогна ли алергията? Сега какво хапва?

# 185
  • Мнения: 1 732
Забравих да напиша, че за 1 път готвя леща белуга .

Поне не помня да съм готвила  такава, евентуално да е била в някакви смески.
Много ни се услади, лесно и бързо увира, сготвих я с малко киноа , моркови, лук, чушка..... черният й цвят изчезва Simple Smile
Правих си и чай с ечемик, корен от сладник, фурми, канела и ечемичен малц. Препоръчвам го на всеки, който има душевни наранявания, страдания или уязвимости. Чаят укрепва, внася сила и топлина-засилва енергията Ян. Simple Smile

Вери, за съсиреци в моят книга за ТКМ има една рецепта. Ако искаш, ще  я напиша.
аз съм супер боса в тези материи, но знам от моята майка, че понякога това се случва и от проблемни раждания/аборти и непочистени стени на матката....

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 01:35 от take a smile

# 186
  • Мнения: 146
    Мег, и аз съм се навила кефир да правя, но трябва да издиря тук къде има гъба, коноп все още не си намирам Confused
 
mimkis@, кефир може и без гъба да си направиш а с 2 лъжички вече готов кефир от магазина да заквасиш в топло  мляко.. това го знам от руснаци в чужбина  Laughing Ако те интересува точно как мога да издиря и линка.

take a smile, не съм Вери но и мен ме интересува рецептата за съсиреци, така че напиши я моля...  Praynig

 Peace

# 187
  • София
  • Мнения: 5 246
Cantariny
Превъзмогна я! Да, Слава Богу-нямаме проблеми. Храня го с това, което ям и аз -много голям акцент на зеленчуци и плодове, семена, ядки и зърнени.
Понеже имахме дълго (повече от година) друг проблем-избиваше му личицето на розови петна-след сън или при смяна на Т условия, правихме консултация с кожен доктор-категорично ни забрани елдата и авокадото, броколите и подобни-да съм му давала пилешко. Била съм го претоварвала с протеини #2gunfire Направиха ме на нищо от упреци. Избягах от кабинета. Добре, че не направих скандал. И този проблем го израстнахме. Слава Богу. Явно е било до тип кожа- Божко се роди много бял и синеок. Не спрях да давам тези храни и никога няма да включа боклуците, които ми говореха. След като аз повече от 20 години живея така и с друго не мога  да живея.
Този Кефир, за който стана дума-не е подходящ за тази тема Blush

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 14:34 от Мигла

# 188
  • Мнения: 490
Цитат
mimkis@ ,
Смутих се от това, което си написала...толкова често купувам био израелски плодове и зеленчуци и винаги съм се доверявала, че са ОК . За ГМО и био - сигурна ли си?
http://www.greenprophet.com/2009/09/frankenstein-falafel-israel-gmo/
http://export.gov/middleeast/country_information/israel/Labeling … ing%20Reqs-IS.pdf
 Take a smile, държавата като цяло няма единна политика по въпроса. МНого хора тук ми казват, че най-обичания нахут тук си е ГМО( фалафел, хумус се консумират много) ПИше го и в първта статия. Аз се водя от следната логика при избора си тук( не знам колко е вярна)- ако е плод типичен за района по малко вероятно е да е блъскан с гадости, зеленчуците обаче които често изискват много вода просто са си ГМО, защото за тези райони са специални сортове, които да се задоволяват с по-малко вода от обичйното(краставици, домати, чушки и т.н.) Crazy Във втория линк има информация за плодовете за износ Peace
   asyalein, малко ме стресна за кълновете Confused, ще ги попарвам, дано не унищожавам полезността им така Tired
  
   Мег, и аз съм се навила кефир да правя, но трябва да издиря тук къде има гъба, коноп все още не си намирам Confused
  
mimkis@, кефир може и без гъба да си направиш а с 2 лъжички вече готов кефир от магазина да заквасиш в топло  мляко.. това го знам от руснаци в чужбина  Laughing Ако те интересува точно как мога да издиря и линка.

аз мислех да пробвам в бадемо мляко, то гъбата е като пробиотик закваската. И пробиотика не изолира напълно млякото, просто лактобацилите няма как да оживеят Peace
    
Този кефир не съдържа ли лактоза? Не съм много просветена по въпроса.
При ферментацията мисля,че лактозата изчезва, но казеина( белтъка си остава) http://www.webmd.com/allergies/news/20030530/kefir-helps-lactose-intolerance Препоръчва се при лактозна непоносимост има и на соева основа.
     Мигла, моето дете е с много силна реакция към елдата- повръщане и разтройство в рамките на минути след консумацията, броколи и авокадо не са ни правили проблем.  Но лекаря е бил уникален, претоварила си го с протеини, а месо ти препоръчва ooooh!
    

# 189
  • Мнения: 236
Честито със закъснение Сиси!Много здраве и усмивки ти желая Heart Eyes
Аз за съжаление пак ще изпусна срещата.Още сме на село с малкия( вечра стана на 10 месеца ).
А така искам да се запозная с повече от вас.
И нашия бюджет скочи от как минах на био покупки, водорасли, суперхрани ит .н.Иначе сме си вегетарианци 12 години, а аз почти веге от две.
По въпроса за почивките, ние почивахме 10 г. на каравана.С всички удобства за готвене и  малък хладилник.Но тя беше фирмена , мъжо смени фирмата и вече няма каравана.
С удоволствие бих почивала пак така, или на някакви бунгала , палатки  със сродни души.Сред природа, семпличко  и здравословно.

Сушените плодове как съхранявате после и как хапвате- накисвате ли?
Аз още се кумя какъв да е дехидратора и не съм купила.
В Зоята има един над 300 лв май беше.Вашите от Метро ли са?
Ух, и за мелничка за брашно си мечтая....

# 190
  • Мнения: 3 869
Мимкис, от нета може да се поръча стартер за кефир (бактерии извлечени от гъбата) - имаше дискусия при едни видни суровоядци дари кефир направен с растително мляко и закваска е веган, и стигнаха до извода, че е. Т.е. извлечените бактерии не съдаржат следи от животинско мляко. А млечно-киселите бактерии се хранят отчно с лактозата, така, че да, би трябвало да няма лактоза или да е в минимално количество при киселото мляко и кефира.

Дора, сушените плодове се препоръчва да се съхраняват в пбътно затворени буркани или пластмасови кутии. Моят дехидрататор е от Метро - 50-60 лв. струваше. Мелничката за брашно е хубаво нещо, ако се ползва много брашно. А аз гледам зърнените предимно цели да са и така да се приготвят - варени или покълнати; по-рядко да ползваме брашна, заради по-високата Т на обработка. А за тези малки нужди или купувам готово от Слънце и Луна или си меля (безглутеновите) в кафемелачката.

# 191
  • София
  • Мнения: 5 349
Къде да пуснем такава тема за бисери свързани с вегетарианството....Назрял е момента Simple Smile
Ето моя прясна случка, леко встрани, доста е гадна (щото разбива всичко из основи)

Обаждам се на производител на ТИПОВ ХЛЯБ от Бургас и питам: Защо в Типовия хляб има бяло брашно?
Отговор: Защото типовия хляб без бяло брашно не може да стане.
Аз: Е нали на етикета отпред в помпозно кръгче пише "по изпитана стара рецепта", аз досега все съм яла типов хляб само от типово брашно...
Отговор: Ами иначе трябва да се слага свинска мас, за да стане типовия хляб
.......


Казах им , че ще напиша оплакване в БАБХ, обаче загубих гнусната им опаковка. А на опаковката пишеше, че е от ПВЦ. Брррррр....

# 192
  • Мнения: 20 000
Мег, мерси за инфото! Преди често купувах кефир, но на млечна основа. Всъщност имаше много малка разлика с вкуса на кис. мляко. Може да опитам и аз с бадемово.

Ася, аз съм го пропуснала това за сминдуха. Като отшумя епидемията и спрях да следя за инфо. Оттогава съм си прибрала всички семена за кълнене в една кутия в хладилника и само веднъж съм покълвала.

Сиси, да си жива и здрава!

Ние тази година ходихме в Равда. Семеен хотел с апартаменти с кухня и всичко останало. Аз съм доволна. Само кичозните сергии по морето не ми харесаха . Миналата година няколко двойки наехме вила и пак беше супер.

Да ми препоръчате нещо за силно течащ нос и подута лигавица? Толкова течащ, че чак очите са леко подпухнали.

# 193
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
това, което практикувам с най- голям успех за дете е инхалация над билки / лайка, липа, мащерка, билковите смески от типа на "бронхопам" , "добро утро" /+ 1 капка течно масло от чаено дърво.
Понякога добавям и 1 капка от лавандула.

преди години  си правих и промивка със сол+вода, но вече предпочитам само инхалацията с маслото.
След това давам да се пие чай.
Инахалциите ги правим сутрин и вечер. Ако се наложи, и през деня.

# 194
  • Мнения: 5 714
Сиси, честит празник! Да си здрава, усмихната, щастлива и доволна!   bouquet

Кълнове мия само с вода. Не ги обработвам с нищо нито преди покълване, нито преди ядене. Единствено ги подхранвам по време на растежа с разтвор от водорасли келп. Уреда за покълване го мия с вода и оцет. Понякога и с чаено дърво. Други съдове за по-прецизна работа като правенето на кефир също изплаквам с чаено дърво и вода.
Попарвам бобови кълнове (нахут) само ако ми щукне на момента, а не поради някаква препоръка.

Нашите разходи за храна ми се струва, че са се вдигнали малко, но и тук цените се покачиха. Отделно, че аз някак правя сравнение от преди 3-4 години, когато дъщеря ми ходеше на градина и си ядеше там, ние бяхме на училище и не съм се старала през деня толкова за храната, бяхме все още трима.
Мисля, че не съм омагьосана (пиша в ед.ч., защото аз главно се грижа за продуктите) от био продукти и "супер храни". Всичко е в умерени граници. Био са ми почти всички зърнени, бобови, семена. Понякога ядки (бадем, кашу), но при тях е много рядко заради цената. Струва ми се неоправдано. Плодове и зеленчуци- много високи цени на био такива като цяло. Намерихме един склад с био продукция на хубави цени, но там трябва да се пазарува на едро и не винаги има с кого да разделим количествата. Другият вариант е да се дебнат промоции. Сега лятото наблягам на местното производство. Единствено добавките зимата малко поразклатиха бюджета, но беше еднократно.

Търся си ник, не съм изключила България като вариант за по-простичък живот, но много го мислим, много. Къде е моренцето? Мъжът ми е от Бургас...

Кефир направих пак онзи ден като се заговори тук. Simple Smile С кокосово мляко и кефирни зърна, които не са били в млечна среда.

"Воден кефир (или kefir d’acqua) се отглежда във вода, захар, лимонов сок (или половинка от един лимон) и изсушен плод – напр. смокиня, стафиди. Обикновено престоява на стайна температура за един или повече дни. Ако зърната са били преди това в млечна среда, след измиването им с преварена и изстудена вода са нужни 2 и понякога 3 дни за добра ферментация."

Иначе тук по магазините  продават стартер за кефир на прах и си пише, че съдържа 2% мляко.

Мег, може ли да ми дадеш линк към дискусията, ако не те затруднява?
Take a smile, бих искала рецептата, да. Simple Smile

Всъщност влезнах да напиша, че ЛЛ няма никакви забележки към кръвните ми изследвания направени края на май месец- желязо, Б12, един хормон свързан с щитовидната жлеза, други показатели... Е, не съм баш по средата на долна и горна граница, но тя каза, че всичко било нормално. После ходих да си меря на бързо кръвна захар и кръвно: 5,2 и 90/60; пулс 62.  Wink

Взетите изследвания все пак са след като пих 4 месеца добавки. Искаше ми се да отида повторно на теста на живата кръв, за да затворя тоя цикъл, но няма да е сега и не знам кога ще е. Честно казано нищо не ме безпокои. По-скоро съм любопитна.  Laughing

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 20:03 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт