Веганството - да споделим опит (7)

• 50 064
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
mimkis@ ,

просо не съм покълвала.
Остатъците ги слагам в залеканки, крем супи, "пастети", бонбони/ които като станат много ги прибирам във фризера/.

И аз хвърлям. Не успявам  винаги  всичко да оползотворя на 100 %.
Бонбоните само аз си ги ям, а по принцпи сладко хапвам малко.......

Да споделя едно мляко, което напоследък редовно  си правя и много ми харесва.
Житно -ядково мляко

Вари се жито/ ечемик/45-50 гр. , в  1-2 л  вода/ зависи каква  конц. харесваме/ , като се свари се добавят фурми по желание и накрая при изключен котлон ядки /1-2 шепи/  - бадеми, лешници, орехи....или семки- до сега със слънчогледови съм пробвала.
Пасира/блендира се. Филтрира/ прецежда се. Добавя се на вкус ечемичен малц, канела, стевия, кафява захар, мед.....според предпочитанията. Аз съм добавяла и смокини, които пасирам с готовото мляко. Натюр също е божествено. Пие се топло.
рецептата я взимствах от ТКМ с мои вариации.

# 346
  • на острова на мечтите
mimkis@ ,

просо не съм покълвала.
Остатъците ги слагам в залеканки, крем супи, "пастети", бонбони/ които като станат много ги прибирам във фризера/.

И аз хвърлям. Не успявам  винаги  всичко да оползотворя на 100 %.
Бонбоните само аз си ги ям, а по принцпи сладко хапвам малко.......

Да споделя едно мляко, което напоследък редовно  си правя и много ми харесва.
Житно -ядково мляко

Вари се жито/ ечемик/45-50 гр. , в  1-2 л  вода/ зависи каква  конц. харесваме/ , като се свари се добавят фурми по желание и накрая при изключен котлон ядки /1-2 шепи/  - бадеми, лешници, орехи....или семки- до сега със слънчогледови съм пробвала.
Пасира/блендира се. Филтрира/ прецежда се. Добавя се на вкус ечемичен малц, канела, стевия, кафява захар, мед.....според предпочитанията. Аз съм добавяла и смокини, които пасирам с готовото мляко. Натюр също е божествено. Пие се топло.
рецептата я взимствах от ТКМ с мои вариации.

newsm78 Аз тези млека ги правя без да варя семената,за да не се загубят полезните съставки. Добавям оба4е гореЩа вода, когато ги пасирям, но само за соята. Оризът го меля със студена вода.
Правих Грис Халва и стана страхотна  chef

# 347
Тази градина Бяло кокиче ли е дъновиската?

# 348
Данилу, ще опишеш ли по-подробно какво правиш със суровите зърнени  Praynig Правила съм оризово мляко от накиснат за по-дълго ориз - не ми хареса особено - имаше много тебеширен вкус. Готовите млека се правят от сварени зърненини - техният вкус повече ми харесва.
И рецертата за грис-халвата, моля Simple Smile

Жени, да, Бялото Кокиче е на Бялото братство. Мотодът на отношение и обучение е по Слънчевата педагогика на Дънов; но под натиск от родителите има и нови елементи Simple Smile

# 349
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=609555.0
Двудневен детски панаир в София - 17-18.09

Активно настоявам да се видим на това място или поне да го посетите с децата си!
Фотина ще идва, та софиянци ли!

А така, стегнете се софиянци  Wink
Да, живот и здраве в неделя с дъщеря ми искаме да дойдем, имаме крещяща нужда от презареждане...Този път вече татито го зарязваме, щото от неговия график не можем да отидем на такива суперски забавления  Wink. Е, да го приемем така - нали някой трябва и да работи  Joy Та с влакчето пуф паф от Пазарджик до София, и без друго малката още не е пътувала с влак...

Ако някой има планове за тогава ще се радвам да се видим  Hug

Исках да ви разкажа за дена на отворените врати в първото валдорфско училище в България.

....градини, училища - ооо, мечти!

...момичета, не съм ви изчела, извинявайте за неадекватното вмъкване, но исках само да спомена, че плануваме да идваме и ако някой му е на сърце да се видим...  Hug

# 350
Фотина Simple Smile
Ние имаме планове да посетим панаира и двата дни, но следобедите. В неделя не знам как ще се стекат нещата със следобедния сън, че понякога спи много, но при всички случаи ще се разходим, дори и след 18 ч. да е...

# 351
  • София
Момичета, прекрасна инициатива за подобен панаир.
Ние обаче сме малки и най-вероятно няма да се включим, освен това мястото там е силно ограничено и ще стане теснотия и навалица, което не ми допада.
Някой има ли впечатления от bio&eco expo 14-17 Септември в НДК? Мисля да се организирам и да намина.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 17:47 от Мигла

# 352
take a smile . Много ти благодаря ! И рецептата ми хареса с житното мляко и ядките,ще я изпробвам. Изобщо аз нали сега съм от най-новите и всичко ми  е интересно... Hug

# 353
  • на острова на мечтите
Данилу, ще опишеш ли по-подробно какво правиш със суровите зърнени  Praynig Правила съм оризово мляко от накиснат за по-дълго ориз - не ми хареса особено - имаше много тебеширен вкус. Готовите млека се правят от сварени зърненини - техният вкус повече ми харесва.
И рецертата за грис-халвата, моля Simple Smile

Жени, да, Бялото Кокиче е на Бялото братство. Мотодът на отношение и обучение е по Слънчевата педагогика на Дънов; но под натиск от родителите има и нови елементи Simple Smile
Грис халвата е на "търся си ник" от 19страница. Много вкусно неЩо стана.
 Млеката ги забърсах от ЮТУБ,ама няма ниЩо сложно,де. Накисвам семената за пове4ко време. Сменям водата,особено когато е много топло. Оризът ми първият път беШе запо4нал да покълва.
После загрявам вода(ако правя соево мляко) и пасирам. За да не се усеЩа този тебеШирен вкус добавям накиснати семена от бадеми, канела и мед. После прецеждам и охлаждам. От остатъка правя разни сладкиШ4ета, като добавям млян сусам, бадеми, трици, стафиди и каквото ми попадне пред о4ите.

# 354
Ане, защо така ме объркваш в такъв случай?  Joy
Св. Троица е в Славейков, в парка срещу болницата. А на Лермонтов е Успение Богородично. Simple Smile

Mimkis@, просото го предлагат главно белено.
Аз миналата седмица за пръв път попаднах на небелено просо в хранителен магазин. От цели 7 години насам. И естествено в индийския.  Laughing
Нагласила съм се сега да го пробвам покълнало и сурово и накиснато и варено. Ще пиша каква съм я свършила. Остатъците от плод и зеленчук, когато правя сок, не винаги ги оползотворявам. Най-много пулпата на зеленчуците да ползвам и не всеки път. От плодове правя много рядко сок и най-вече ананас, грейпфрут, портокал. Преди давахме остатъците на приятел, който гледаше червеи за компостиране.

Danilu, оризът и на мен ми покълва, но суров на мляко не ми допада. Затова го смесвам с други семена и/или ядки. Но пък не правим често.
А рецептата на Take a smile e по ТКМ, така че е обяснимо защо се вари. А и ечемик аз не съм виждала небелен. Все е лющен т.е. вече му е нарушена цялостта и едва ли ще покълне. Но пък пробвах да го накисна и да го хапнем без варене. Стана вкусен на крекер. Simple Smile

Днес се навършват 117 години от рождението на откривателя на вит Ц. И той девичка. Simple Smile
http://www.utro.bg/today/?p=8166

Радвам се, че съм била полезна с анализа на семената за покълване.  Laughing

Приятно изкарване и хубави емоции събота и неделя!

# 355
  • София (Възраждане)
Момичета, какво мислите за пакетираните пълнозърнести хлябове с висок срок на годност, като този например http://www.euro-goodies.com/index.php?main_page=product_info&products_id=695, как е възможно да се постигне такъв срок на годност без консерванти newsm78

Мисля че ги обработват за кратко с много висока Т; иначе ги пакетирав защета среда и така също се увеличава срока на годност.

Питах Алнатура /продават един пълнозърнест ръжен хляб в ДМ/, отговориха ми, че ги пастьоризират след опаковане за да им удължат срока на годност, което малко ме смути - загравяне в полипропилен- сега ще взема да измисля и един насрещен въпрос относно безопасността на продукта Crazy

Ето отговора на Алнатура относно пастьоризацията на хляба в оригинал:
Das Alnatura Roggenvollkornbrot wird in eine hitzebeständige Spezialfolie (sogenanntes „orientiertes Polyamid/Polyethylen“ (OPA)) eingepackt und zur Erreichung der Haltbarkeit schonend erhitzt. Diese Folie enthält keine Weichmacher.
 Alle von uns verwendeten Packstoffe müssen für das Verpacken von Lebensmitteln zugelassen sein. Unseren Herstellerpartnern liegen die entsprechenden Unterlagen vor. Bei der Beschaffung des Verpackungsmaterials wird darauf geachtet, dass Unbedenklichkeitserklärungen für den Lebensmittelkontakt vorliegen. Für die Unbedenklichkeitserklärungen, die unseren Lieferanten vorliegen, werden Migrationstests durchgeführt, mit denen untersucht wird, ob Stoffe in das Lebensmittel übergehen. Um die Unbedenklichkeitserklärungen zu erhalten, müssen hier strenge Grenzwerte eingehalten werden.

Ще напиша и кратък превод по-късно. Поздрави!

# 356
Накратко, Алнатура казват, че фолито им е предвазначено за хранителни продукти и издържа на високи Т.
Това хубаво, обаче аз преди 2 седмици взех от ДМ пуканки от просо на Алнатура- голям мерак, колям кеф, в непрозрачна опаковка като на чипсовете, но като ги отворих ме лъхна такава неприятна миризма на гранясало  Sick Опитах ги все пак - нъц, изобщо не стават за ядене!!! Трябваше да ги изхвърля... Купувам редовно от амарант и киноа, ама те са в обикновени прозрачни опаковки. Не знам какво му е по-различно на просото....

Днес трябваше да имитирам бисквитена торта, защото това е в менюто като следобедна закуска в ДГ. Доста се прилично се получи на пълна импровизация. Стреч-фолио за храна в една по-голяма кръгла и плоска формичка, долен блат от пуканки от киноа с мъъъничко зърнено мляко, пласт от накиснати смлени лешници с петмез от фурми и канела (оваляно на топка и сплескано между дланите до желания размер) втори блат от био-царевичен флекс, за да има нещо по-хрускаво, отново сместа с лешницитите и отгоре пуканки от амарант - завих го с холиото хубаво, приплеснах леко и сложих за кратко във фризера. В ДГ каквото се носи се държи в хладилник, така че нямам притеснения за разтичане.

# 357
  • София (Възраждане)
Лав ен Лайт, има го този проблем с продуктите в ДМ, аз си мисля че проблемът е по-скоро в тях, не ги съхраняат правилно. Точно просените ядки и на мен ми лъхат на гранясало, два пъти съм купувала от тях. 

# 358
Кое е най-лесното за покълване семе? Ако може, посочете име на производителя и продукта, за да стъпя на сигурно, както се казва.

# 359
Темида, пшеница за покълване от здравословните магазини или обикновенна кафява леща.

Общи условия

Активация на акаунт