С какви ястия посрещате гостите си?

  • 52 662
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 11 477
От мен - разядка с извара - извара, майонеза, малко кисело мляко, нарязани на кубчета кисели краставички, начукани орехи, чесън. Прибавям и малко сокче от киселите краставички, става невероятно вкусно.

# 106
  • София
  • Мнения: 10 861
Портокалова крем-торта

Забъркваме пръхкаво тесто от 250 г брашно, 80 г пудра захар, 100 г масло, 1 яйце, щипка сол и настърганата кора на 1 лимон (ако е нужно прибавяме и малко студена вода). Разточваме тестото на един пръст дебела кора и слагаме в намазана с масло тортена форма. Печем в срдно гореща фурна. Като изстине, сипваме отгоре крем и гарнираме с резенчета портокали.
Крема приготвяме от 2 големи портокала, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нишесте и 1 с.л. ром. Почистените портокали заливаме с 2 к.ч. вода, задушаваме на слаб огън и пасираме. Към полученото пюре прибавяме захарта и нишестето, разтворено в охладения сок от задушаването на портокалите. Варим крема при непрекъснато бъркане до сгъстяване.

# 107
  • Мнения: 9
запис да ви следя, страхотна темичка! Hug

# 108
  • Мнения: 633
Една бърза салатка: прясно зеле (нарязано на ситно), царевица (от консерва), рулца от раци (на малки парченца, аз ги накъсвам с ръка), една майонеза и сок от лимон. Разбърквате и ако желаете добавяте и подправки, но и така е идеална.

при нас, понеже не сме почитатели на рулцата от раци, ги заменяме с прясна краставица, нарязана на ситно. И предпочитаме китайско зеле, вместо обикновеното. Вариант е и вместо майонеза - зехтин, но ние си я хапваме с майонеза. Наистина супер салата!

Сетих се и за още една салата, лесна и мно-о-ого вкусна - настъргани на едрото ренде прясна краставица, моркови и червени репички /не знам дали се намират по това време на годината/. Съотношенето - на око. Горе-долу краставицата и морковите 1:1, репичките - наполовина или дори по-малко. Посоляват се и се заливат със зехтин, оцет / или сок от лимон/. Изглежда семпла, но освен всичко друго е и много красива на вид.

# 109
  • Мнения: 1
Да ви напиша и аз две рецепти за салати от имения ми ден , всички гости много ги харесаха и поискаха рецептите
Едната е тази
Картофи варени и объркани с кромид лук , овкусени като картофена салата отгоре се слага прясно зеле объркано с царевица , най отгоре се слагат рулца от раци на ситно и се залива с майонеза

Другата
Прясно зеле нарязано , праз лук на ситно и червена чушка пак наситно може и нарендани моркови обърква се с сол оцет и олио и една щипка захар
Надявам се и на вас да харесат!

# 110
  • Мнения: 633
Днес направихме експериментално едни купички от шоколад по идея на моята щерка, която ги видяла в някакъв немски сайт. На водна баня се разтопяват шоколад с малко масло. Надуват се балони /от малките/ и с втечнения шоколад се намазва плътно едната им половина /ние сложихме дебел слой/. След това шоколадената половина на балона се притиска към чинийка, в която е изсипана една чаена лъжичка от шоколада /тя после става основата на шоколадената чашка/ След около час в хладилника /или в нашия случай на остъклената тераса/ шоколадът стяга, балоните се пукат и остават шоколадовите чашки. Могат да се напълнят с каквото пожелаете - сладолед, сметана, крем и т.н. В нашия случай - с разбита сметана и плодове /киви, банан, нар - това ми беше подръка/. Станаха страхотно вкусни и ефектни. От 3 шоколада се получиха 6 купички /маслото сложих на око, не знам колко е/. Малко големички ми се струват на мен, ако бяха по-малки балончетата, щеше да е по-добре.
Успях да отърва 4 купички от моменталното изяждане и да ги снимам, но за беля грабнах стария фотоапарат и сега търся кабела му, за да сваля снимките на компа.
Ще ги пусна малко по-късно.

# 111
  • Мнения: 430
Само ви чета,накрая и аз реших да напиша 2 от последните ми менюта за гости!
Гръцка,Руска салата

Гъби пълнени с кашкавал и синьо сирене(лесно,бързо и често го правя),Панирано кисело мляко,Пилешки пурички с корнфлейкс- http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B9%D0%BA%D1%81  само че аз не го наситнявам толкова!

Дип от маслини и топ.сирене http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2331.msg68249.html#msg68249 и Пасирани печени чушки с овчи катък и чесън!

Основното е на Нели от Черешката на тортата!Пълнено пилешко филе с топено пушено сирене със сметанов сос в/у задушени броколи   http://www.facebook.com/note.php?note_id=256195141132165

Питка Слънце

Сладоледен Пай"Банана Сплит"- http://bonapeti.novatv.bg/collection/?receipt=2453

# 112
  • Мнения: 430
И сега номер 2  Laughing

2 вида зелена салата,с кубчета синьо сирене,запечени орехи и чери домати

Пилешки хапки с кашкавал http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B2%D0%B0%D0%BB  
Торбички от шунка с крема сирене http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BC%D0%B0
Пълнени яйца - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376037.0

Катък+сирене+нарязани люти чушки+малко чесън,всичко пасирано,Кьопоолу

Свински пържоли в гювеч с гарн.картофено пюре

Френски хляб - http://thegingercookies.blogspot.com/2010/06/blog-post_11.html

Карамелена торта - http://networkedblogs.com/qZWaQ


# 113
  • Мнения: 14
Когато посрещам гости обичам да има много неща, но винаги се старая отделните блюда да не са прекалено сложни и изискващи много време, за да мога да се справя с всичко. Най-често залагам на класическите вкусове и разнообразието, за да не се почувства някой пренебрегнат.
    1. Салата - винаги сезонна, винаги в голямо количество.
    2. Предястия - отново според сезона
        - пресни сурови моркови и краставици, нарязани на пръчици и се топват в хайвер ( винаги много се харесва)
        - сушени сини сливи, обвити в слайсове бекон и леко се запичат ( много впечатлява гостите и много се харесва)
        - брускетки
         - рулца от тиквички с крема сирене
        - панирани топчета сирене И др.
    3. Основно - най-често печено месо или печена риба с гарнитура.
       най-честата гарнитура е картофено пюре и върху него карамелизиран лук - просто, харесва се на всички и много си подхожда с печено месо
       - зеленчуци на пара, поливам ги с дресинг от масло, соев сос и балсамов оцет с малко чесън и копър.
       4. Хляб - правя питка или купувам малки земечета със семена
       5. Десерт - според сезона - сладолед, пъпеш, крем карамел, крем някакъв най-често

Общи условия

Активация на акаунт