Отговори
# 120
Благодаря на Merijaan, s_kov и всички , коити не са ме забравили!  Hug  Hug  Hug
Ще гледам да пиша по-често, но на мен ми е по-полезно да ви чета, всички сте доста по-запознати и по-подготвени от мен.
Бях 47 кг, при 170см височина

Леле, ти си кожа и кости?! Аз съм 1,70 висока и съм 58 кг, пък минавам за слаба, представям си те теб!

Аз наистина съм доста слаба, но това е сигурно защото съм още на 16. А със сигурност скоро и аз няма да съм слаба.  Mr. Green

# 121
Кристинет, радвам се че отново пишеш в темата. Какво става с теб?

# 122
Здравейте, момичета!
Прекрасна тема!!!!  bouquet  bouquet
да се запиша и аз при вас!!! Чакаме второ детенце!!!! надявам се този път момченце! newsm53
Терминът ми според калкулатора на БГ мама излиза 20 април!
На 28 години съм, родом от Добрич, но от година живеем в Англия!!!
С дъщеря ми изкрах една прекрасна бременност!!! сега само ми се гади нон стоп, всичко друго е ок!
Тук първият преглед при акушерка е към 10-12 седмица и имам час чак за 21 септември!!!

# 123
Това, което знам аз е, че ако брутната ти заплата е 600лв. (например), докато работиш чисто взимаш под 500, защото ти се приспадат данъци и осигуровки. А когато си по майчинство, първата година взимаш 90% от брутната ти заплата т.е. 90% от 600 лв., което са ти 540лв. И става така, че когато работиш взимаш под 500, а когато си в майчинство - 540лв. Simple Smile
Разбира се, това е в най-добрия случай, когато работодателят ти е внасял осигуровки върху заплатата, която получаваш и ти пише във фиша, ведомостта или там каквото е.

samm, не е точно така. Майчинството през първата година е 90% от брутното възнаграждение, но не повече от нетното. Т.е. пак си вземаш нетното, защото то винаги е по-малко като сума.  Peace

# 124
Дааа, dion е права! Държавата няма да се "мине" да ти даде повечко пари  Mr. Green . Леле като гледам много счетоводителки сме се събрали тук Simple Smile Аз също ще вземам малко майчинство, че и мен ме осигуряват на малка сума, а другите ми ги дават на черно. Общо взето няма смисъл да вкарваш сега повече пари за осигуровки, от както го направиха 18 м. назад, защото колкото вкараш, толкова ще ти се върнат горе-долу и така да се каже си на нула, което не ме устройва. Така, че съм решила да си събирам по някой лев и така. Пък дано тъпите ни работодатели да излязат човеци и да ни вдигнат осигуровките. Толкова пари от тях сме им спестили до сега. Тъпо да се съгласяваш да работиш на ниски осигуровки, но в България навсякъде почти е така и ако не си съгласен ти бият шута и вземат следващия. Поне безработни колкото щеш.
Май доста зле ми влияе работата в събота и само негативи имам към въпросните "шефове". Ще ходя нещо да хапна, че ако сега не го направя после ще ми е ужасно зле и пак няма да вечерям.
Стискам палци за сърчица на не чулите все още.  Hug

# 125
Аз си плащам осигуровките във фирмата. 205лв плащам за 500лв заплата, преценихме с мъжа ми, че няма нужда от по-висока сума, т.к. само ще се натоварим финансово. Сега, каквото можем ще спестим, нали съм и в болничен (само 45лв ще плащам), че иначе после много средства ще са нужни за близначетата, то и при едно пак са си разходи.

# 126
Добър вечер.  bouquet Да кажа какво знам относно замразяването на стволови клетки-лекар ми обясни, че няма смисъл, защото не знаеш къде се съхранят, не е в България /поне до преди 2г не беше/, нямали застраховка, в смисъл ако станело пожар, наводнение и т.н. губиш. Освен това, ако не дай си боже детенцето се разболее в 80% процента от случаите тези клетки не можели да се използват, тъй като също били носители на увреден ген или пък ако се наложи да се размразяват след например 10г  състоянието им нямало да е същото. Дано го обясних добре. А относно майчинството, в закона наистина пише, че тези 90% не може да са повече от нетното възнаграждение, но /аз работя в банка и ме осигуряват на пълната заплата/, няколко колежки в майчинство ми споделиха, че в момента взимат повече, отколкото когато са работели. Моля, някой счетоводител да обясни как става това, че живо ме интересува. Приятна вечер. Hug

# 127
аз работя в банка и ме осигуряват на пълната заплата/, няколко колежки в майчинство ми споделиха, че в момента взимат повече, отколкото когато са работели. Моля, някой счетоводител да обясни как става това, че живо ме интересува. Приятна вечер. Hug
Да не би да са били постоянно в болничен?

# 128
При болничен, майчинството се намаля, т.к. през месеците, където си била в майчинство се получава 80% от заплатата. Примерно, както е при мен, от 500лв пада на 400лв и после като се сумират последните 18 месеца преди термин за месеците, където съм била на работа ще се взема сумата от 500лв, а за тези в майчинство 400лв, от получената сума ще вземам 90%.

# 129
За стволовите клетки - мъжът ми е против да замразяваме, т.к. там е малко имагинерно - може да помогнат, ама няма гаранция... отделно таксата не е 100лв.

# 130
И аз знам това, което казва Аничка. Макар че ме посъветваха, ако ще излизам в болничен да го пускам и да не се връщам повече на работа, защото при болничен се гледа доходът 12м назад, но то ще бъде еднократно. Иначе накъсването намалявало майчинските. Аз не съм казала още официално, че в нашата институция уволниха бременно момиче /което беше в болничен/ и то на постоянен договор #2gunfire мин.година, сега се съдят, но е мн. неприятна тази история. Тъкмо мислех да се глезя и след края на 3м живот и здраве  да изчезна и се оказа, че шефката ми също е бременна и щяла да работи до края. По дяволите, все на мен ще се случи така.  Laughing
Но който схване как е най-добре да оползотворим безбожните осигуровки, които даваме на държавата, моля, да сподели.

# 131
Здравейте и от мен мамчета Simple Smile да се запиша и аз в темата  Laughing неочаквано се оказа,че съм бременна пак,стискам палци този път да е момиченце,вече имаме батко все пак  Mr. Green
От София съм,но този път ще раждам в същ живот и здраве т.к. от миналата година живее близо до столицата. На 30год. Термин 06.04.2012
Поздрави на всички и леко бременеене   bouquet

# 132
Аз гледах днес колички, че нещо се заприказвахме с мъжа ми. Ами ужасих се... Повечето марки ги няма в България, това за мен не е проблем, т.к. се занимавам с внос на детски колички 2-ра ръка от Англия и ако искам ще си взема и нова от там, но не мога да си избера.
Гледах Graco, Inglesina, Chicco, Mountain Buggy, На Peg Perego - Duette ми допада, но не знам ... Това ще ми е най-трудния избор.

# 133
Здравейте! Предната бременност ми даваха по 100лв, 12месеца. По-трудно се справях от повечето майки с майчинство, докато един ден всички майчета около мен не изпищяха от големи суми, които държавата им иска. Говоря за въпросния закон, който го вкараха с предишна дата и който гласеше, че ако имаш записано дете в ясла и вземаш 100% от майчинството ще върнеш всичко в този период + лихвите. Да, благодаря на държавата. Около мен имаше семейства с по 2-3 деца, които трябваше да връщат по няколко хиляди, заплашвани със съдия-изпълнител. Сега пак ще вземам някакви социални и се успокоявам, че държавата пак може да измисли някой глупост.
Като гледам съм единствена, която няма да получава майчинство, за другите мога да предложа този форум. Дано ви помогне http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=597022.75

# 134

Гледах Graco, Inglesina, Chicco, Mountain Buggy, На Peg Perego - Duette ми допада, но не знам ... Това ще ми е най-трудния избор.

Не си взимай количка на Чико не стават за нашите улици - разчекват им се колелата не познавам никой, който да е доволен от тези колички!

Общи условия

Активация на акаунт