Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Когато човек не може да си плаща кредита и предстои пенсиониране по болест, това кредит прехвърля ли се върху семейството му?
Какви са опциите, ако не мога да си позволя кредита?
Какво покрива застраховката за инвалидност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Когато човек не може да си плаща кредита и предстои пенсиониране по болест, това кредит прехвърля ли се върху семейството му?
Кредитът не се прехвърля върху семейството; вместо това той се поема от поръчителите, ако има такива. В случай на неизпълнение на задълженията по заема, кредитната институция може да предприеме съдебни действия срещу длъжника. Процедура за обявяване на фалит за физическо лице в България все още не е известна, но неизпълнението на плащанията по кредита може да доведе до изпълнително производство срещу заемополучателя и неговото имущество.
-
Какви са опциите, ако не мога да си позволя кредита?
В случай на затруднения при погасяване на кредит, заемополучателят трябва да се консултира с банката за възможностите за разсрочване на дълга или търсене на варианти за погасяване, като обезпечение или намиране на начин да го плати. Важно е да предприемете действия, тъй като няма вариант автоматично да отпадне задължението.
-
Какво покрива застраховката за инвалидност?
-
Какви са опциите, ако банката иска да изпълни задължението?
-
Какво се случва, ако кредитополучателят стане неплатежоспособен?
Вече пуснах заявление в работата ми и ще ми издадат служебна бележка за всички плащания по сметката на банката. Консултирах се с адвокат и той поема нещата. Но това за ЦКР ще го проверя задължително, защото аз през тези години имам и други заеми и покупки на изплащане, мисля си ако имаше проблем с този заем нямаше да ме одобряват и за следващите. За сега май всичко е на моя страна, стискайте палци да остане така 
Принципно преди тегленето на кредит се дава формуляр с информация по отношение на него. То този договор да не се окаже порочен без толкова важни и задължителни неща като лихвен процент , уловия за промяна на лихвен процент , броя на погасителните вноски , тяхната периодичност. Все пак договора си има форма и съдържание , не може някой си да пропуска каквото му е угодно....
Мой съвет към всички взимащи кредит е след издължаване да изисквате винаги удостоверение , че не дължите нищо и сте се изплатили по кредита. Дерзай , няма от какво да се тревожиш , едното възражение за изтекла давност и забравяш случая.