Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 518
  • 754
  •   1
Отговори
# 735
Бебето мие на 8м .
Имам температура и в момента имам под ръка само нурофен и хексалгин капки .

Какво мога да приема?

пп. е, имам и детски панадол , свещ. ефералган  , и нурофен детски  Embarassed

# 736
  • Mars Hotel
По-добре нурофен, според мен.

# 737
  • Sofia
Аз премам само парацетамол като Ефералган, така че съм за Ефералгана.

# 738
детски свещ.ефералган имам само ?

нямам парацетамол и няма кои да ми донесе бързо в момента

пия нурофена , че ме втриса направо

# 739
  • София
abs, имала съм предвид АМ ( че то нали също на външен вид е сухо мляко ...) . Тези дни си правихме домашен шоколад със сухо мляко и явно съм се объркала  Peace

Благодаря за съветите, 2 пъти на нощ още не съм опитвала да се цедя  Hug Hug

# 740
Мамчета, има ли нова тема!

# 741
Мамчета, имам бебче на 3м. През посления месец не наддал достатъчно. По обезпокоителното за мен е ,че когато почне да суче е нервен/не всеки път/ , дърпа се, рита, бута. До сега беше изцяло на кърма. Но не иска да пие и от шише-нищо, нито кърма, нито АМ. Пробвах с шише на Авент и с каучуков биберон на Чико. Пробвах и с лъжичка и чашка-не става. Притеснявам се да не е гладен. , а явно е, защото почна да суче и по начесто - на около 2 часа. Моля ви , помогнете ми със съвет!

# 742
Има ли нова тема?

# 743
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Бва, здравей, браво за чудесното начало на вас с бебето! Ако искаш би ли споделила колко е наддавал до сега и колко е наддал сега, че казваш, че не е достатъчно? Имай предвид, че бебенцата не наддават всеки месец еднакво, а и в един момент намалят темповете. По принцип към 6м  бебето би трябвало да удвои теглото си (т.е. ако се е родило 3кг трябва да е станало 6).

Относно честото сукане - обикновено точно в този период бебетата минават през тъй наречения скок в растежа - това е период, в който нуждите от мляко на бебето нарастват, а начина да си увеличи млякото е по-честото сукане. Както вероятно си чувала производството на мляко зависи от търсенето, т.е. колкото повече търси бебето, толкова повече мляко се произвежда. За да се справите с този период можеш да предлагаш гърда на бебето всеки път когато то поиска за да може млякото естествено да се регулира според нуждите му (хубаво е да предлагаш и двете гърди на кърмене, като следиш първо хубаво да изсуче едната и след това даваш другата, ако изсуче и нея и все още има желание да суче можеш отново да го върнеш на първата гърда  Peace).
 Относно дърпането и нервниченето на гърдата, можеш да опиташ няколко неща, които често помагат на майките - да кърмиш на тихо и затъмнено място за да не се разсейва бебето, да слагаш бебето да суче в сънено състояние, преди да се е разбудило, тогава обикновено сучат най-добре, можеш да опиташ да смениш позата, ако се кърмите в обикновената поза (люлка) да пробваш легналата, биологичната или футболната такива, която ти се стори най-удобна на теб - линк с различни пози!. и разбира се много да се гушкате с бебенцето ти!
 Ако искаш можеш да разкажеш по-подробно как е организирано кърменето при вас за да може по-хубаво да се прецени ситуацията.  Peace

Можеш също така и да се обадиш на консултант по кърмене от НАПК-0896  418 488 или ЛЛЛ- 0888 555 385, с който да поговориш и ако трябва да дойде на място!

Ще се радвам да ни държиш в течение как се развиват нещата при вас!   bouquet

# 744
Започнах вече да давам от замръзената кърма. Много искам да го кърмя, но явно си е гладен.Нощите просто бяха ужасни. И сега пак, защото той си иска да си суче, не ги иска тия шишета. Ако яде от шише трябва да е изцяло от него. Просто нощем съвсем намалява кърмата ми.
Първия месец наддаде 1,2кг, след това не ходихме на консултация, защото имаше грипна епидемия. Та за следващите 50дни наддаде 650гр. Вече се чудя и колко точни са тия кантари в поликлиниката.
На всяко яде давам подавам първо гърдата, та дори и през час нощем.

# 745
Бва, бих ти предложила, ако искаш освен да слагаш на гърда по-често и да цедиш след кърмене за по-бързо увеличаване на количествата кърма (ще ми бъде полезно ако искашда споделиш колко се роди бебчо, колко го изписаха от болницата и колко е сега?). Хубаво е да имате най-малко 8-10 кърмения за денонощие, също така и да кърмиш от двете гърди, както съм писала и по-горе с връщане на първата гърда (кърмиш от едната гърда докато бебето не я изпразни напълно и пусне само и после даваш и другата, като изсуче хубаво и нея отново връщаш на първата, през времето, в което бебето е сукало от 2рата гърда, в първата отново се е образувало мляко.
 За да разбереш дали бебето поема достатъчно мляко можеш да следиш напишканите пелени и тургора на кожата. За тази възраст напишканите пелени трябва да са 5-6 добре намокрени за денонощие (това важи само ако не даваш други течности освен кърма, като вода, чай и тн.), кожата му трябва да е свежа и с добър вид, а при натискане с пръст по бузката да се образува по-бледо петно, което при махане на пръста да изчезва веднага.
 Хубаво е когато даваш добавка да я даваш след кърмене, също така е нормално вечер кърмата да е по-малко и бебето да суче по-често през това време, това са тъй наречените струпани кърмения, когато бебето суче по-често за да си набави повече мляко за една малко по-дълга почивка през нощта. Чудесно правиш и че кърмиш често нощем, както вероятно знаеш тогава са най-високите нива на пролактин, който е отговорен за производството на мляко и тогава най-хубаво се стимулира лактацията!  Peace Ако започнеш да се цедиш през деня можеш да събираш кърмата и да я даваш като добавка вечер, когато има нужда. Много майки споделят, че правят така и това значително ги облекчава.
 Ако искаш можеш да разкажеш малко повече за това как е организирано кърменето ви - по колко пъти на ден се кърмите горе-долу, даваш ли чай, вода или други добавки, когато се налага според теб добавка, кога я даваш и по колко, колко често ака бебенцето и тн.?

Надявам се, че до няколко дни с по-често кърмене и повече гушкане нещата при вас ще се нормализират и всичко ще се нареди. Все пак за по-точна информация би могла да звъннеш на консултант по кърмене (НАПК-0896  418 488, ЛЛЛ- 0888 555 385), с който да обсъдите всичко което те притеснява!  Peace

# 746
Напишканите памперси не са достачно мокри според мен. И с акането имаме проблем. Обикновенно се изхожда на 3 дни, но сега направи пауза от 7дни, след което започнах да давам по малко сок. Иначе не поема никакви други течности. Тези дни се дохранваме и започна да да пишка повече. Проблема е че си иска да суче. След като е сукал не иска да пие от шише. Или трябва само от шише или след сучене от гърдата просто не става. След 2часа отново яде. Особенно нощем просто няма как да го накараш да яде от шишето. Става, но много трудно.
Обикновенно го кърмя 8 пъти общо през деня и през нощта. Понякога са +-1. Суче по около 10мин. Сменям гърдите, когато е нервен сменям няклко пъти и така кърменето продължава към 20-30мин. Като го махна от гърдата понякога плаче, но като му дам биберон се успокоява. Незная дали му е било достатъчно кърмата в такива случаи, но се успокоявам с това, че ако е била малко ще поиска да яде по-скоро.
Как да се изцежда след кърмене, след като то всичко е пресушено до грам. Имам замръзена кърма и дохранвам с нея.
Относно кожата-мисля че е такава, каквато я описвате.
А за добавката-давам по всяко време, но не винаги иска. След като се насуче му предлагам. Забелязах че ако пропусна 1 хранене , т.е. дам изцяло от шише, на следващото вече му е достатъчно кърмата. Дали да не почна да захранвам с пюрета??
Опитвам се да стимулирам кърмата и с подходящи за това храни-ориз, жито, ядки.
Радвам се много, че тук мога да споделя и да получа съвет.

# 747
Здравейте,

едно бързо питане - когато ям шоколад, моята кукла мърмори доста и не спиии  Crazy Та ме интересува, дали и с шоколада е като с алкохола примерно, за около 90мин вече да го няма в кърмата или не е баш така  newsm78 Че живота е тежък без шоколад...вече три месеца се мъча (да ме ожали човек)

# 748
Здравейте!
Моля ви да ми дадете съвет относно следния проблем:
Бебето ми е на 8 месеца и от около седмица вече има едно заместено хранене. Но от тогава забелязах, че кърмата ми намаля. Съдя по не така добре напишканите пелени (ние ползваме пелени от плат и мога точно да преценя). Освен това до сега добре си хапваше и през нощта, но напоследък като че ли само малко суче, колкото да заспи отново, а не да се храни.
Моля ви дайте ми съвет как да продължа да кърмя вече захраненото ми кърмаче. Никак не ми се иска да се отбива все още.
Също искам да попитам дали има проблем, че малката все още не иска да пие вода и чайчета? Все пак вече не е изцяло на кърма и се чудя дали е добре за нея да не приема други течности, освен кърмата?

Благодаря ви предварително!

# 749
 Бва, браво за старанието, което полагаш да продължиш кърменето!  Hug Като начало бих ти препоръчала да увеличиш броя на кърменията, ако искаш можеш да добавиш още 2-3 кърмения за да стимулираш лактацията. Никак не е желателно да пропускаш кърмене защото така даваш сигнал на гърдите да намалят производството, за да се увеличи е нужно да се увеличат броя на кърменията и цеденето. Разбрах, че бебето суче по 10мин на гърда и след това даваш другата - то само ли пуска гърдата или ти го откачаш? Това, че сменяш гърдите по няколко пъти е чудесно, стига да си сигурна, че преди да смените гърдата тя е била добре изсукана.  Peace

Относно сокчетата и захранването по принцип е рано, според СЗО захранването може да започне най-рано след навършени 4 месеца, а най-добре около 6тия месец, все пак по тези въпроси е хубаво да се консултираш с педиатъра на детето, който най-добре го познава.
 Щом според теб напишканите пелени са недостатъчно продължавай да даваш добавката от изцедена кърма след кърмене, ако бебето не иска биберона можеш да пробваш да я даваш със спринцовка (тези от панадол и нурофен са подходящи за целта), като изстискваш по малко мляко в ъгълчето на устата по бузката за да не се задави детето. Хубаво е, че тургора на кожата е добър.
 Относно цеденето, за увеличаване на кърмата можеш да цедиш след кърмене по няколко минути на празен ход, т.е. няколко минути след като гърдите са спрели да пускат капчици продължаваш да цедиш. Най-щадящо и ефективно по принцип е цеденето на ръка, за което има една много добра техника - техника на Мармет, ако смяташ, че е удачна за теб можеш да пробваш, ако не, можеш да се цедиш и с помпа. Важното в случая е да дадеш сигнал на гърдите си, че има нужда да произвеждат повече мляко.
 Относно лактогонните средства, можеш да пробваш всичко, което усещаш, че ти помага - специален чай (има такива насипни в билковите аптеки, има гранулирани и на пакетчета в аптеките и бебешките магазини), също така освен житото много майки споделят, че благоприятно им влияят орехите, лука и др. Има и подходящи хомеопатични средства, но за тях е желателно да се посъветваш с хомеопат. Освен това е важно да си почиваш възможно най-много, т.е. ако има кой да те замести в домакинстването би било чудесно, сега твоята задача е да се гушкате и кърмите възможно най-много с бебето ти!  Hug
 Ще очаквам скоро да пишеш отново как вървят нещата при вас, как се чувствате и ти и бебето!  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт