Отговори
# 600
Пинзи и аз това щях да кажа ,браво на детето и на мама най-вече  Hug Hug Hug
Петьо нали е момче ,а както се знае ,те са по-назад с материала ,го очаквам да проговори окончателно лятото може би,не по-рано...Той знае не повече от 15 думи и ги използва поотделно,например не може да каже "Мамо,дай", "Тати ,ела" и т.н.
Иначе и аз се опитам като Пинзи да го занимавам ,но не винаги ми се получава.От песничките разпознахме и няколко и от нашите хитове - "Ало,ало мамо","КОкошка" на Бон Бон има и една песничка за влак с много красива анимация в ютуб,обожава я ,но гледам да не позволям да стои на компютъра повече от половин час на ден  Rolling Eyes Ако зависи от него би стоял по цял ден  Rolling Eyes В този ред на мисли ,детски пускате ли ,с каква продължителност?

# 601
Браво, pinzi! Твоята хубавица знае повече от почти 5-годишния ми син! Ще ти го пращам да го обучиш...от мен не иска да възприема. Явно си имаш подход към децата и това е! Peace Не изключвам сестра му да научи буквите преди него - тя има голямо желание и копира всичко, а той все повтаря, че е малък още... Crossing Arms Теа сънува също и също пее, вика баща си...въобще забавлява ни нощем! Wink
AnVN, нашият батко имаше същите нощни изпълнения, които започнаха след като се преместихме тук, т.е. вече беше на 4+. Четох доста и на повечето места пише, че освен от стрес, може да е и от несъвършената нервна система на децата и невъзможността им да преминат от едно състояние на сън в друго - от по-дълбоко в по-леко. Ето една тема тук, която изрових тогава! Дано да премине скоро и при вас! Може да се опитваш, като усетиш, че става неспокоен да го поразбудиш, за да е по-плавен прехода!
Данче, Тулумбето гледа много ТВ, вкл. и не детски...телевизорът е пуснат непрекъснато, като в не малка част от времето е на Baby TV.
metchopooh, поздрав за Али от Теа:
http://www.youtube.com/watch?v=vH_6-m9bsaE Wink Тази песен ѝ е любима и много сладко я пее...
Хубав, мразовит ден от нас!

# 602
Еее благодаря ви. Hug То става случайно. Не се занимавам много с нея,  Embarassedсамо докато яде я вършим работата с буквите. Имаме един компютър точно с азбуката и цифрите и е много готин, а на добра цена взех го за 10 лева от квартален магазин. Има 5 режима - изговор на буквите, спелуване на думичките, изговор на цифрите и въпрос къде е еди коя си буква. Ако детето познава му казва бравооо.  Laughing Има и 11 песнички и всичко това на български.  Ето го ама вече е почупен https://www.facebook.com/video/video.php?v=2636083581554 . Аз вече се изчерпвам от към занимания....От три дни не сме излизали и луднахме и двете.  Деца покрай нас вече няма здрави и сме в пълна изолация. Поръчах и от нета едно камионче с формички,които се трансформират в животинки и то е много забавно http://vegatoys.com/view/5363.html . Та в този ред на мисли дайте идея с какво вече да се забавляваме, но да не се налага да чистя след нея  Mr. Green, че вчера готвихме с детската кухня и всичко стана в макарони, дори изяде 2 сурови  Laughing. Вие какви игри играете?.  Анимационните ги гледаме много, чак прекаляваме. Задължително сутрин пускам Мики Маус по Дисни канала и Мечо пух, та да свърша нещо. Нищо не мога да гледам от нея, все залепена и аз го спирам и си пускам радио. Бием се за компютъра. Ръкомаха и командва да ставам. Чудо. Инато, инато ама то нейното е прекалено.  #Crazy #Crazy #Crazy. А кошмарите нощем забелязах, че са в резултат ако през деня нещо е сгафила и съм и се накарала....Понякога съм много строга  Embarassed. Вие как се оправяте с дисциплината?. Чета онази книга на Ф. Донъхи ама нещо не успявам всеки път да приложа на практика.

# 603
Здравейте  Simple Smile
pinzi браво на Малена !От това което си написала  за нейните постижения вчера се каня да седна ама не ме оставят.
Всяко дете си е различно,едни по рано проговарят,други ги влече рисуването,трети чупенето  Twisted Evil,това последното се отнася за малкия ми син,е почти не останаха здрави играчки и книжки.
Имам база за сравнение между двете ми деца, гледала  съм ги по един и същи начин,без помощници до 2 г( като не броя двата месеца през които ходеше на  ясла баткото) на 1,7 той правеше кратки изречения,за разлика от малкия който тепърва започва отделни думи да изговаря много се смеем най- новите са капак и сняг(няг) .
Батко му можеше с часове да стои с  книжка и да разглежда картинки ,има доста голяма колекция от книжки ,обаче съм ги скрила защото малкия човек ги къса,нищо не го впечатлява,оставили сме тези които вече са скъсани и залепени,а другите за по добри времена ,ако се появят такива  Praynig
Дайте ми на него отвертки ,болтове,чукове (ако може истинско още по- добре),ама мъжа ми вече тръгна на работа и аз опасни предмети не давам.Опитва се да си пее от време на време ,но много рядко се случва
За гледането на телевизия ,в нас още като стана и пускам на компа бтв или нова ( понеже все още сме с един телевизор)и така докато легнем си е като фон.Понякога пускаме и песнички.На телевизора в детската се пускат детски телевизии основно но не повече от час на ден,и някой път ако се вреди мъжа ми гледа ,за мен не остава ред там.
Със спането имаме много сериозен проблем Cry без мама не заспива,и без палец в устата и така от както приключихме с кърменето ,вече 5 м.Отделно като се понаспи към 2-3 ч се прехвърля при нас и започва едно въртене,ритане не дава да го завия и който спал спал.Чудя се как ще го отучвам от палеца  newsm78.
Хайде да ставам че ще трябва да сготвя докато спят.

# 604
Здравейте,
Съгласна съм с J_M_M, всички деца могат много, просто могат различни неща. А ние сме склонни да забелязваме основно това, което на нас ни се струва значимо.
Браво на Малена Simple Smile

Преди малко се върнахме от консултация. Голямото ми момиче вече е 91 см и 12.5 кг. Там имаше един плакат с таралеж, който е хванал една тиква. Тя първо реши, че това е буболече, обясних и, че е ежко бежко и играе с една тиква. И от както сме се прибрали е обяснила поне 3 пъти, че „Еко-Беко гае с ена тиииика” -  с много изразителна интонация Simple Smile

На консултацията както винаги попълвахме скалата на развитие най-накрая. И всеки път ме дразни това, че се отбелязва „идеалната” скала, а не реалната. Например Йоана прави доста дълги изречение /а не от 2-3 думи/, когато я обличах за консултация отиде първо да вземе едно куче, сложи го на дивана и ми каза „Йоана иска Спартак да гледа как се облича”. Другото за гърнето – в 95 % от случаите казва или „Мамо, пиш” или „Мамо, нето” – не просто пишка вътре.

Все още обаче не ме пита „защо”.
Гледах, че чак към втората година би трябвало да се убеждава с думи, но всъщност това е единственият начин да я убедя в нещо и в 90 % от случаите е успешно.
Тя е в етапа, в който иска ВСИЧКО да върши сама и е убедена, че ще го направи по-добре /стига се до там, че иска тя мен да носи от банята, вместо аз нея.../. Съответно се съблича почти сама, обува сама гащи, панталони, чорапи и обувки. От една страна е много хубаво, но от друга, ако бързаме нервната ми система е на ръба докато я изчакам.

Игри – книги/списания продължават да са най-интересни – разглежда си сама, разказва си какво вижда, а като и омръзне сама, идва да ги четем. Най-лесният начин да я усмири човек е да й каже „Хайде да прочетем приказва” – всичко забравя и на всичко се съгласява. Ако обаче си е наумила, че иска конкретна приказка трудно можеш да я убедиш да четем различна от нея. От няколко дни с интерес подрежда този пъзел: http://knijka.bg/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab335 … /i/m/imgp0445.jpg До скоро само го разпиляваше.

Много обича да си „пише” името. Аз пиша Йоана и тя след това „преписва”  дъъълго време „Йо уа нааа”. Така се научи да казва Йоуана, иначе беше „Уана”
Давам й лист на квадратчета и „пише” във всяко квадратче. Много е прецизна.
Друга любима игра е къща от одеяло и столове. Събира всичките си меки играчки вътре и им „разказва” приказки.
Когато меся хляб ми помага с голям ентусиазъм и изяжда доста сурово тесто междувременно. А когато не искам да ми помага, а тя много настоява казваме стихчета, като аз казвам примерно 2-3 думи и чакам тя да каже следващата. Така я разсейвам явно.

И преди съм го писала, но все повече се убеждавам – колкото по-голяма става толкова по-лесно се гледа.  
За дисциплината или по-скоро за комуникацията с детето горещо препоръчвам книгата „Твоето компетентно дете”.

И който е стигнал до края да го разсмея – от много време обяснява, че тя е дете. А в разни списания като види бебе, което суче задължително отбелязва, че бебето „тока” и веднага си иска, а аз я питам „Ти бебе ли си?” „Неее! Дете”. „Децата не цокат по цял ден, те са големи и си играят”. Тя се съгласява и продължава да се занимава. До вчера. Когато в подобна ситуация ми обясни, че тя е голяяяямо бебе и ще цока.

Хубав ден!

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 13:12 от kaat

# 605
И който е стигнал до края да го разсмея
Стигнах и мибеше много полезно Peace.Най ме впечатли т.н скала на развитие.Вие това при педиатъра ли го попълвате newsm78понеже аз за пръв път чувам за подобно нещо.
На последната консултация споделих с педито, че ние още не говорим много, камоли пък изречения.Каза ми, че и изглежда нормално за възрастта детето newsm78каквото и да означава това, но такава скала newsm78за пръв път чувам.
От много време искам да си взема нещо подходящо за четене за възпитание на децата, как правилно да комуникираме с тях и т.н, нещо подобно на това което Каат препоръчваш Peace
Ще се радвам и на други препоръки за хубави такива четива.Друг е въпроса от къде време да ги чета hahaha
Относно игрите-ние сме точно като момченцето на  J_M_M-мъжка му работа.П оцял ден имитира коване, разглобяване,строежи.
Дай му отверки, болтове,дистанционно, батерии-Винаги истински ooooh!Предлагането на играчки такива се приема за голяма обида и настава див рев hahaha
Иначе също къса книжки,включително и набарал две мои много ценни, тефтера от мамас рецептите дего го пазя като Heart Eyes
Приказки не четем,но от компа не мога да го откъсна.
Показах му клипчетата които пуснахте..така се радва Hug
Ето нещо и от нас-много го харесва
http://www.youtube.com/watch?v=eTGNmZ8RfG8&feature=related

# 606
Бъни,това е хит номер едно у нас Crazy Crazy Crazy Направо не смея да отворя компютъра ,веднага се настанява да гледа нещо Confused
За скала на развитие и аз за пръв път чувам Rolling Eyes
Съвети за книги и аз приемам ,защото все си мисля ,че греша ,нямам никаква увереност относно възпитанието на детето. Rolling Eyes Относно играчките днес го "наказах",защото нарочно троши една говореща книжка пред мен.След като стана от сън нямаше нито една играчка ,скрих ги.Сега постоянно реве.Не знам как ще се справим с това свръхконсуматорство на децата.Имат си всичко ,нищо не ценят и с нищо не играят.Сигурно ще прозвуча като някоя сухарка ,но едно време имах само една кукла и я обожавах ,а той е заринат  с играчки ,които не поглежда.Не е редно така,много нечестно ми се струва Rolling Eyes
На всичкото отгоре пък явно си докарах някакъв проблем след отбиването.Боли ме едната гърда и сега слагам някакви компреси ,ще пия лецитин...ужас.

# 607
Данче пий по скоро и компреси,може и с намачкан зелев лист.
Колкото до свръхконсуматорство на децата аз съм на същото мнение,оставила съм им много малко играчки и определено има ефект,воабражението им заработи и конструкторите започнаха да се превръщат в котлони,бормашини Grinning

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 19:24 от J_M_M

# 608
Уфффффф, писах, писах и накрая ми изтекла сесията.

Сега пускам това за все още кърмещите мами Simple Smile
http://www.podkrepazakarmene.com/prouchvane-506.html

# 609
  • София
Пинзи #Crazyголям гении си отглеждаш ShockedНапрово задмина Леа на Биби Mr. Green
А-а-а-а-а Леа е от тъпите Simple Smile.
п.с. Пинзи ти да не си учителка ?  Grinning
Ние нещо сме болни с тати и се моля да не заразим и децата. То от Цвети тръгна, ама тя го изкара на крак. Дано поне Леа опазим.
Книгата Изкуството да бъдеш родител отдавна ми събира прах в чекмеджето на нощното шкафче. Изчетох я още с каките, ама на практика трудно ми се получава, а и се забравя. Mr. Green Леа засега е кротка и рядко проявява характер, ама и аз съм я пуснала да се развива самостоятелно. Изобщо при нас и трите са гледани по метода проба-грешка и на дълъг повод. Не зная дали това е успешната тактика, ама такова ми е светоусещането.  Rolling Eyes
Добавки и витамини без нужда не давам, освен коластра във вечерното мляко. Педиатърката ме подкрепя. За скалата на развитие (ние не, че често ходим на консултации Crazy), ама като отидем ми задава въпроси, после на Леа -т.е направи това, направи онова, покажи това, кажи онова и записва в картона.
И още имам да се изказвам, ама съм на бач. Embarassed

# 610

БИБИ , не говори така, знам, че се шегуваш в твоя стил, но Лея е страхотно дете, поне по снимките виждам това. Всяко дете е различно. Моето например не може да си отстоява неговото и все реве като и вземат другите деца нейната играчка. Не може да се пази още, все я блъскат и тя гледа странно и много ме е яд , защото нито аз нито баща и сме били такива и нито сега сме такива ама ...дано се промени. Иначе, да учителка съм ама нямам нищо общо с началната педагогика. Даскал по информатика и ИТ съм. Не знам дали ми е било мечта,вярно че все на това играех и на докторка ама така се случи. Сега пък си харесвам вече работата, но да има кой да ме слуша. Днешната младеж е мама мия... #Crazy #Crazy #Crazy . Това за скалата на развитие въобще тук в тъпия Сливен сигурно и не са сънували ДоФторята  Laughing.  На Педи и прави впечатление обаче , че е доста развита за възрастта си.  Ние сме леваци, така се очартава всичко прави с лявата ръка. Знам, че не трябва да се променя насилствено. А дали още не е рано , може да се преориентира. На мен не ми пречи въобще. Вие какво мислите за това?

Данче за гърдите наистина пий лецитин или както казва Живето зелево листо, може и компрес с извара. Аз пих една седмица рицинус комунис 30 то разреждане, не ми спря веднага обаче. Може би трябваше по дълго да го приемам , но съм несериозна. Чак сега след 2 МЦикъла виждам че нямам капки като стисна, иначе и аз усещах временно дискомфорт и напрежение, но не бяха твърди. Важното е да няма бучки и си мери Т ако усещаш нещо  Hug

За презадоволеността на детето и ние сме така имаме всичко, имаме много, но аз ги крия оставям 2 или 3 най много за през деня и да играе с тях, иначе само ги разхвърля и нищо не прави. Бабите все и купуват, а дрехи колко имаме думи нямам ... ooooh!Но пък се радвам, че има, явно защото на мен са ми липсвали доста неща, сега искам тя да ги има....докато е дете нека се радва и да е безгрижна, но порасне ли да се оправя сама. Все пак Родителите сме тези, които отваряме врати, за децата си но не и да ги носим на раменете си цял живот....

Биби каква е тази Коластра? Много видове рекламират. Замислям се напролет да и давам нещо преди яслата. За сега сме на хомеопатия ако има нужда и клеева редовно във водата.

За книги съм си харесала тези, ако някой ги е чел да каже дали си заслужават http://www.colibri.bg/resultsb.php?book=641  http://www.colibri.bg/resultsb.php?book=347  А това ми излиза в търсачката , като вариянти за избор http://www.colibri.bg/books.php?kat=4&podk=15&sort=ime&order=asc
Хубав ден от мен, ние ще ходим на снежна разходка.

# 611
  • София
http://www.iherb.com/21st-Century-Health-Care-Colostrum-500-mg-1 … apsules/9621?at=0 eй тая давам аз. На Аквасорс е 80 лв май. Почнах я преди яслата. После я спрях като се изрина и не знаех от какво и сега от н.г. пак давам. И на каките съм давала, не зная дали от нея, ама са що годе здрави деца.  Praynig
Пинзи, завиждам ти за лявата ръка. Аз съм левичар, но уви нито една от трите не прихвана. Леа я мъчих да "влезе в пътА", ама определено е десничар и държи писалото като ученичка  Mr. Green. Заслугата както се сещате не моя. Естествено, че не е тъпа, но като чета , че вашите изречения редят, нейните са по-скоро от по 3-4 думи все още, ноооо.... пък се опитва да отваря вратите с карта  Mr. Green, щото и тя по хотели е израстнала. Опитва се да се облича сама и що годе успява, знае частите на тялото до нокът, коляно, пета и т.н, реди пъзели от по 20-на части вече, ама за други неща е голямо глупаче. Аз се оказах амбициозна майка, ама амбицията ми изби при първокласничките.  Mr. Green
Уф, яко ме тресе - майще си ходя  в къщи.  Sad

# 612
Биби, бързо оздравяване. Пий и ти коластра, щом имаш.
Скалата на развитие е всъщност таблицата на края на здравния картон. Със сигурност всички имат Simple Smile
Йоана всичко прави първо с лявата ръка, после и с дясната. За сега си служи еднакво добре и с двете, но ми се струва, че ще се ориентира към дясната.
Аз давам редовно водорасли -  Зелена енергия на Аквасорс, 120 капсули - 44 лв. за дистрибутори.  Йоана ги яде като бонбони.

За презадоволяването - мисля, че проблемът е основно в нас, родителите. Затрупваме децата с играчки, особено с пеещи, светещи и т.н., които ги правят пасивни, вместо активни - натискат копче стоят и гледат. От мънички активно работим за това те да се превърнат в добри консуматори. И после обвиняваме времето, в което живеем.

Данче, ако имаш проблем с това, че кърмата не е спряла бих ти препоръчала да пиеш Lac Caninum 30 c /по-ниските потенции увеличават кърмата!/ Първия ден 3 приема, втория 2, третия 1. Би трябвало да свърши работа.

Подходът на Биби към децата ми харесва Simple Smile Мисля, че колкото по- свободно /но обгрижено!/ отглеждаме детето, толкова по- "добро и безпроблемно" е.

Хубав ден!

За книги   

# 613
Пинзи #Crazyголям гении си отглеждаш ShockedНапрово задмина Леа на Биби Mr. Green
Недей така де Hug hahahaаз какво да кажа като още не говорим.Разбира, но мълчи като пукал JoyСигурно после ще викам тихо..тихо ама няма Mr. Green
За лявата ръка-чух наскоро, че доста деца така били в началото и после се преориентирали.Моето момче едни неща ги прави с лявата,за други предпочита дясната.Аз драма с това нямам-каквото такова.
Как ли не го стимулирам да говори обаче..ама не ще.Упорито теле Whistling
Нямахте си работа да ги покажете тези песнички на компютър и сега..мира нямам Joy.
Танцува, радва се, върти се ooooh!
Витамини,коластра и т.н нищоне давам Rolling Eyes
Скалата наразвитие-значи докторката явно си попълва..ма що така не го обсъждаме това.
Ето какво открих по темата- Rolling Eyes -  в норма сме Peace
http://www.iisupport.org/12/page.html-много ми беше интересно да прочета.

# 614
  • София
Данче неприятно звучи, дано се размине с компреси, и аз съм правила с начукан зелев лист.
Марини, благодаря за поздрава от Теа, това е една от любимите ни песнички  Hug
Каат, голяма хитруша Йоуана  hahaha
Живе и Али последните нощи се изхитрява и между 2 и 5 се изправя и се домъква при нас. Съответно познай кой спи на ръба и го подритват редовно  Flutter
Биби никакво тресене не ти позволяваме, удари едно греяно вино и се оправяй  Mr. Green
Бъни пази тефтера с рецептите, че като гледам какви вкусотии твориш, определено е ценен  Wink
И моята педиатърка нищо не е споменавала за скала на развитие, че често и не ни пита нищо. Мерят ни преслушват ни и довиждане  Rolling Eyes Последния пък като бяхме болни я попита Али на колко е годинки, но Али само я изгледа умно  Laughing
Алиса започна освен по стените да драска и по книжките, носи ми я и вика гордо "даска" /драска/. Обясняваме се, пък дано спре скоро  Sad
Днес се беше покатерила на секцията и я хванах да отваря кутийката за бижута на кака си  Joy Явно беше решила да се наконти  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт